Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 10 май 2009 г.

"Златният дъжд" на политическите реклами в предизборно време: кратък диалог по тази благодатна тема

Искам да ви разкажа една съвсем автентична, действителна, реална история, която ми се случи вчера. Правя го, понеже зная добре, че тя говори много, че е изключително показателна - ако не беше така, изобщо нямаше да ви занимавам. Тя говори тъкмо по най-силно интересуващата ме тема напоследък: за българската народна душа. И ни казва много тъкмо по сърцевината на този най-важен за нас, българите, проблем. Удря, дето се казва, тъкмо в десетката (ако ми позволите да използвам името на онова предаване на журналиста И.Инджев, което президента Първанов забрани преди време).

Та вчера по едно време, тъкмо когато се приготвях да излизам, по Скайпа почна да ме търси някакъв неизвестен ми до този момент човек. Аз, разбира се, не отказвам разговори с никой, още повече защото в случая ми се стори, че този човек иска да постави важен въпрос. Ето, публикувам дума по дума нашия разговор, като ще скрия действителния никнейм на моя любезен събеседник - и за целта ще използвам условния псевдоним "Разтревожен гражданин":

Разтревожен гражданин рече: Г-н Грънчаров, може ли да ви отнема няколко минути от времето?
Аз отвърнах: Да, кажете, няма проблеми.
Разтревожен гражданин рече: Въпросът ми е необичаен. Аз съм симпатизант на Синята коалиция. Искам да поставя една щекотлива тема...
Аз отвърнах: Моля, кажете смело, всяка тема заслужава да бъде обсъдена.
Разтревожен гражданин рече: Добре. Искам да река: блазе ви! Толкова много реклами на Синята коалиция имате в блога си, сигурно печелите добри пари. Зная, че от политическа реклама в предизборен период се печели много.
Аз отвърнах: Какво Ви кара ди си мислите, че някой нещо ми плаща за "рекламите"?
Разтревожен гражданин рече: Не, аз не го мисля, аз го зная: няма вече идиоти, които без никакви пари ще правят това, което Вие правите за Сините. Времената се промениха. Сега всичко се заплаща.
Аз отвърнах: Е, щом мислите така, явно тогава аз съм последния останал идиот от предишните времена. Правя всичко без стотинка, правя го по най-чисти ценностни подбуди. Ако искате ми вярвайте, това е самата истина.
Разтревожен гражданин рече: Брей, вие на много честен се правите бе, г-н Грънчаров. Моля, моля, недейте се престарава, пред мен тия не минават. А сега отговорете ми и на последния въпрос: колко парички на ден гушвате за да слагате тия клипчета, рекламки, снимчици, да правите коментарите си? Сигурно печелите добри пари за труда си.
Аз отвърнах: Ще Ви разочаровам: нищо не печеля. И не ща да печеля. Сигурно във Вашите очи съм пълен нещастник и идиот, но е така. Честен не ща да се правя, просто защото не ми се налага: аз съм си такъв.
Разтревожен гражданин рече: Вижте сега, тия приказки ги разправяйте на децата, пред мен тия не минават. Хайде, моля, зрели и сериозни хора сме, запитах Ви съвсем коректно, а Вие ми разтягате локуми: кажете колко пари получавате за трескавата си дейност в интернет, и ще Ви оставя на мира.
Аз отвърнах: Карате ме да се чувствам неудобно. Да изглеждам по-голям идиот отколкото всъщност съм. Но пак ще Ви река: нищичко не получавам, правя го ей-така, на мен ми стига съзнанието, че мога с нещо да помогна за доброто на България. това ми стига. То не се мери с пари. не забравяйте, аз съм философ.
Разтревожен гражданин рече: Знаете ли, ако е истина това, което казвате, Вие не сте философ, а сте просто глупак. Знаете ли какви пари вадят хората от политически реклами по време на предизборните битки? Това е златното време на медиите. Златен поток се влива в касите им. Нима нищичко не полувате? Хайде, кажете си, ще го запазя в тайна.
Аз отвърнах: Човече, не зная как мога да Ви убедя, но казвам самата истина: и стотинка не съм взел. Ако искате ми вярвайте. Ако не ми вярвате, ако ме мислите чак за такъв голям мошеник, не мога да Ви убедя по никакъв начин. Кълна се, нищо не съм взел. Бог ми е свидетел, че не съм взел една стотинка. Вярвате ли ми сега? Пред Бога не мога да лъжа.
Разтревожен гражданин рече: Ей, Вие вече взехте да се увличате. Не трябваше да намесвате Бога, щото това е грях. Голям грях: да се лъже пред Бога. (В интерес на истината този човек пишеше Бог така "бог", но аз поправих грешката му, бел. моя, А.Г.)
Аз отвърнах: Зная добре това, бъдете спокоен. Не лъжа. Глупаво е да си вземам такъв грях на душата. Самата истина е, че не съм взел нищо. И не ща да взема. Не разбирам защо толкова се чудите. Нима наистина смятате, че у нас вече няма хора, които биха направили нещо по най-чисти, по благородни, по ценностни подбуди?
Разтревожен гражданин рече: Е, може и да има, ама са на изчезване. Знаете ли, да си призная, силно ме разочаровахте. Вие, простете, сте пълен глупак. А аз Ви мислех за умен човек. Не очаквах, че сте и чак толкова наивен. Наистина, имах доста по-добро мнение за Вас.
Аз отвърнах: Не мога с нищо да Ви помогна. Това е положението. Знам добре, че съм "бяла врана". Е, не мога да твърдя, че съм единствен, защото познавам и други хора, които са готови да направят нещо не за пари, а заради идеи и ценности. Ние, десните хора сме от една друга, по-рядка за българските условия порода. Но ни има, за щастие. Не съм само аз такъв.
Разтревожен гражданин рече: Тра-ля-ля, бля-бля-бля! Не вервам нито на една Ваша дума. Мислех Ви за умен човек. Тежко ви и горко Ви щом сте с тоя ум. Никога няма да успеете. Сега разбирам защо и книгите си не можете да разберете. Без морален компромис човек у нас нищо не може да постигне. Мина времето на глупаците и наивниците. Заблуждавате се, че десните хора са идеалисти. Не е така. Няма вече идеалисти. Вече всеки иска за всичко пари. Капитализъм, братле. Без пари не може: "Кака вече се ожени!"...
Аз отвърнах: Знаете ли, разбирането Ви ми е интересно, някога може да поговорим пак, но сега ми се налага да излизам. Извините ме. Друг пък ще продължим.
Разтревожен гражданин рече: Не, няма да говорим повече. Което ме интересуваше, го разбрах. Не Ви вярвам особено, но може и да не лъжете. Ако съзнавате каква глупост правите като не вземате пари за рекламите в блога си, вземете и си поискайте. Напишете имейл на предизборния щаб на сините и им кажете просто така: "Ако искате да продължа в същия дух кампанията във ваша полза, трябва да снесете нещо. Иначе не става. Кака се ожени!" Кажете им това, после ще сте ми благодарен до гроб. Сбогом.
Аз отвърнах: Мерси за съвета, но няма да се възползвам. Грозно ми звучи да ги изнудвам. Не е прилично според мен. Така мисля. Всичко добро! Бъдете здрав!

10 коментара:

Анонимен каза...

Ама ти в момента рекламираш грозната антикампания на БСП, бе, човек!!! Как може да пишеш такива работи... продал си се...

Ангел Грънчаров каза...

Добре ме разбра, няма що :-) Значи на социалистите съм се бил продал, а? И къде ми е тогава и моя апартамент на Златните пясъци, какъвто по думите на Пл.Юруков уж бил получил "колегата Бедров" :-) Щом Бедров "омразните сини", които обаче са и доста бедни в сравнение с разбойниците от БСП/ДПС, са го кубили с едно скромно апартаментче на Златните, то мен ако са ме купили таварищите, требе да са ми дали поне едно хотелче на тия същите Златни пясъци: щото те имам в стотици пъти повече пари и спонсори! Леле, яз съм бил вече богат бре: само дето не знаех това до този момент :-)

Ангел Грънчаров каза...

Дискусията по темата в Свежото:

Batwoman: хахах, Грънч си говори сам

ljubima , преди 4 часа
Развеселихте ме с Вашия разтревожен гражданин. Може да му кажете, че и аз не получавам никакъв хонорар за комуникационната си кампания "МОЕТО ПРАВО НА ИНФОРМАЦИЯ", която правя като евролингвист, за да информирам и насоча българите при гласуването им за Европейския парламент. Правителството мълчи, мълчат и българите от специалната мрежа, които "работят" /получават заплата/ в Информационното бюро на Европейския парламент и Представителството на Европейската комисия в България. Това са верните и преданите хора, които мълчат за Европейския съюз и институциите му, за да остане статуквото. Точно на този им замисъл трябва да се противопоставим, като отидем да гласуваме.

ppktechno , преди 2 часа
Как може!!! В момента си пуснал реклами на "Нова Зора"(демек БСП), в същото време се изкарваш герой, че не взимаш пари на Сините!

ljubima , преди 2 часа
Свилене, хубаво е, че забелязваш и правиш разлики. Това е важно и във връзка с въздействието на политическата реклама и с възможността човек да се ориентира в нея и да направи своя избор.

aig_db , преди 1 час
Аз не съм собственик на рекламната програма на Гугъл, че аз да пускам рекламите там Ти да не си помисли, че аз лично съм поставил рекламите там? Не съм толкова богат да го направя. Пък и то си пише кой го прави: комунистите от "Нова зора" го правят. Нали не си мислиш, че ги подкрепям? А пък парите, които комунистите пръскат с тия реклами, са крадени от нас, избирателите, в тия 4 години, и какво лошо има част от парите, които таварищите са откраднали лично от мен, да ми бъдат върнати под тази форма? Не се притеснявай, не са много тия постъпления от Гугъл, за някакви центове става дума. Щом си толкова принципен, иди при всички, които имат реклами на Гугъл, и ги посъветвай да си ги махнат, така ще е справедливо, ала има опасност хората да те приемат за завистник. Ти самият ако имаш блог ще си махнеш ли рекламите на Гугъл?

Ninurta , преди 1 час
Рекламира се Левицата...Що да стори?Не може все в партер да стои.И дупето и не е вечно,макар и гостоприемно! Няма по-добра Антиреклама от саморекламата.Умните ще го усетят,простите ще му се хванат.

didi_f , преди 32 минути
Бе, кой ги гледа точно тези реклами. Та за 20 години не разбрахме ли кой кой е та сега пак ще ми навират светло бъдеще на хоризонта? п.п. Но това с емигрантите си е истина. който избягаха, изхягаха, другите да поЧинат на морето, след изборите...

ppktechno , преди 24 минути
Не, аз изобщо не се интересувам от това, което ти печелиш и не ми е проблем дори да са милиони. Да, въпроса е принципен, щом подкрепяш една партия не може да оставяш друга да си пуска рекламите на твоя сайт. Отиди в Адсенс -> Настройки -> Филтър за конкурентни реклами и попълни boykostov.org, за да махнеш рекламата, ако желаеш, естествено.

ljubima , преди 14 минути
ppktechno, браво! Въпросът за лоялността към партията, в която членуваш, е много важен и действително принципен. За съжаление в нета са плъзнали хора, чиято задача е да манипулират общественото съзнание и уж - демократи, да въздействат върху хората с цел да ги откажат от гласуване. Цел - оставане на статуквото, никаква политическа промяна в България. Май не сме много съгласни с тази позиция. Радвам се, че си забелязал този феномен и дано в нета има и други хора като тебе.

pop_Stavri , преди 7 часа
Айг, имаш анти СДС реклама в сайта, най-горният банер

aig_db , преди 1 час
Тия реклами "анти-Бойко" и "анти-Костов" са така тъпи, че са антиреклами, и по тази причина ги държа. Има и такъв ефект при рекламите, именно бумерангов. Вкарват си автогол хорицита, имат бол пари, нека, нема лошо. Пък и парите, дето пръскат за тия реклами, са крадени от нас, така че не виждам лошо част от ония пари, крадени от мен лично, да ми се върнат като постъпления от Гугъл...

Ninurta , преди 1 час

Точно...

Анонимен каза...

Последните 20г. БСП, СДС§ДСБ, НДСВ бяха по 2 пъти начело на държавата, а ДПС не е излизало от там. СТИГА!Хаиде вече да гласуваме
за някой друг. Кеф ви РЗС, ГЕРБ, АТАКА, ... Защото е време за отмъщение - за пропилените ни животи.А след това да започнем на чисто
и БЕЗ ТЯХ. АЗ ИСКАМ ОТМЪЩЕНИЕ!!! И не искам да ги гледам за трети път и най-вече да им пълня бездънните джобове още 4 години.На
тях и на Олигарсите, Обръчите от фирми, Кръговете "Орион" и разни други откровенни мародери и гангстери/които те хранят и доят/около тях.
Нека да ги изметем един път за винаги на Суходолското бунище на историята /или Беленското - по-доброто за тях/, където им е
мястото!!! Моля ви гласувайте ако обичате за някой друг но не и за БСП, СДС§ДСБ, НДСВ, ССД, ДПС, БСД!!! БЛАГОДАРЯ ВИ!!!
Супер е че Недосегаемия Грандоман Бат Бойко ще трябва да се коалира след изборите!Но не с БСП, ДПС или НДСВ!Това е гаранция за демокрацията!
Все пак да попитам смятате ли, че ще даде Симеон "Велики" 2 на непредубеден прокурор и съдебен състав с неговите гори, хижи, дворци, имоти...?
Ами корифея на външния дълг - Милен Велчев?Ами Ахмед Доган - Черен Гологан?Ами всички убийствени сделки от 1990г. до днес във всички
сфери на Икономиката?А всички оатанали мързеливци и разбойници от Парламента, Министерставата, Разните служби ...Крайно време е
да се проумее веднъж завинаги че БСП,ДПС,НДСВ,ССД,БСД,ДСБ§СДС са престъпниците които продадоха България!Искрено се надявам
следващото управление да ги натика в Белене където им е мястото!Призовавам всички Честни, Почтенни и с истински развито чувство на
Справедливост Българи да излезем и да гласуваме срещу платените наемници в Твърдите Електорати на БСП, СДС§ДСБ, НДСВ и ДПС които
доминираха живота ни последните 20 години!Това е нашият РЕФЕРЕНДУМ. Единственият РЕФЕРЕНДУМ който все още не могат да ни отнемат и
от който зависи нашата съдба през следващия мандат!Ние не можем да сме сигурни какво ще направи някой нов който би взел властта,
но сме Абсолютно сигурни какво ще направят същите онези които ни въртяха на шиш последните 20 години. Въпросът е ще го допуснем
ли да се случи отказвайки да гласуваме или пък директно подкрепяйки ненаялите се...!?Някой разбира се ще кажат че всички са едни и
същи, на което ще отговоря така: Баницата все пак си има размер и капацитет. Колкото повече нови вкарваме дори да са от същите "маскари"
в един момент ще се получи "пренасищане на пазара" с гладни гърла и ще се изправят един срещу друг. Тогава ще дойде нашето време
и ще ги изметем.

Специално по отношение на БСП:
1/През 1989-1990 БКП(БСП) вкара България след 45 години абсолутна власт в Първата в историята си национална катастрофа в
мирно време
2/През 1987 година БСП под гениалното управление на корифея Жан Виденов вкара България във Втората в историята си национална
катастрофа в мирно време
3/През 2009 година БСП след пълния си Мафиотско–Олигархичен мандат водена от криминогенни фактори преди всичко в собственото си
"Политбюро" во главе с пълноценния български гражданин Дмитрий Сергеевич Станишев и благословията на "Агент-Конспиратора"-"Гоце"
Първанов вкара България във Третата в историята си национална катастрофа в мирно време

Само това е повече от достатъчно тази партия директно да бъде засилена на Бунището на Историята.

Анонимен каза...

Е човек не може да угоди на всички...
Но аз ти вярвам!!!
Даже ако ми кажеж, как става и аз ще кача всички възможни реклами на Синята коалиция - напълно безплатно!
ПОВТАРЯМ за Разтревожен гражданин - БЕЗПЛАТНО!!!

Анонимен каза...

Ето какво ДСБ и в частност ИВАН КОСТОВ, направи за България 1997-2001!Веднъж завинаги да се запомни...четете и помнете и гласувайте за КОСТОВ!!!...
- Подкрепи кампанията срещу режима на Милошевич, но в същото време има волята решително да се противопостави на настояването на САЩ да приемем бежанци от Косово.

- Отказа на Русия достъп до българското въздушно пространство и не се поколеба да изгони руски дипломати, когато последните се опитаха да внушават преразглеждане на това решение.

- Оказа на Македония подкрепа - логистична (лагера „Радуша”), военна (танкове и гаубици) и политическа (лична визита) в много трудна ситуация, като едновременно с това остана безкомпромисен по отношение на анти-българските и анти-натовски нотки в македонската политика.

- На държавно ниво осъди Възродителния процес и отиде на крака при изселниците в Бурса и Измир (което не е правил друг български премиер) и в същото време категорично се обяви срещу прибързано приемане на Турция в ЕС, като заплаха за българския национален интерес.

- Прие аргументите на ЕНП за включване на ГЕРБ, но всъщото време остро и еднозначно отказа да подкрепи Първанов на втория тур, като „по-малко зло”, въпреки тежкия политически натиск от централата на европейската десница.

-При идването си на власт страната беше в най-мизерното възможно състояние(след управлението на Виденов):Мутри, Заплати по 3 долара, Абсолютна изолация от света, съсипана банкова система, икономика, система на здравеопазването...всичко беше извън строя.
- След края на управлението страната вече беше в стабилно икономическо състояние, на картата на Европа, с добър резерв и без мутри, с отворени досиета на агенти като Доган и Тошо Тошев ...

Не нови, а КОСТОВ трябва да е следвашия Министър-Председател!

Четете и гласувайте за КОСТОВ!!!

Анонимен каза...

Аз не разбирам защо правите разлика между червени и сини ? Нима има разлика във всичко около БСП и СДС ? Не ги ли исраха едни и същи и двете ? Разлика за мен няма ! Две уж различни партий, но всъщност едно и също и правят - всички знаете.

Аз подкрепям Атака.

Ангел Грънчаров каза...

Правилно, подкрепяй "А така", щото се финансира от Газпром - и е в услега на империализма на Путин. Скоро "А така" ще се прегърне с таварищите от БСП, щото те иначе са си от една и съща партия, ама се преструват че не са само за баламосване на наивното природонаселение. "А така" разиграва едно пошло театро с Доганчо, пак за спечелване на най-тъпата част от природонаселението...

Ангел Грънчаров каза...

Някакъв си по-горе (анонимен, естествено) ни зове прочувствено да подкрепим на изборите Яне Димкаджията. Мерси, не щем! Щото усещаме в него мошеника, способен за пари и майка си да продаде. Аман от разбойници, стега толкоз!

Ангел Грънчаров каза...

Продължение на дискусията в Свежото:

aig_db , преди 12 часа

Аз, впрочем, не членувам в никаква партия и също така съм толерантен и свободолюбив човек; в моя блог няма цензура на коментарите. Затова няма да слагам цензура и на рекламите на политическия опонент. Смятам, че е добре посетителите на моя блог - а той по ориентацията си е син - да видят с очите си наглостта на комунистите; казах също, че визираната реклама е по-скоро антиреклама. Така че моята позиция е: да стоят всички възможни политически реклами, които ще се появят по рекламната програма на Гугъл. Нали все пак предизборната битка е състезание на идеи, ценности, програми, също така и на морал; нима на усещате, че ако почнем да се цензурираме, това състезание ще бъде осуетено?!

ppktechno , преди 12 часа
Ок, твой избор. Ако не беше пуснал тази статия, нямаше да ми направи впечатление, но с нея и тези реклами се получи малко абсурдна ситуация, пък и на пръв поглед изглежда, че са били закупени директно от теб - няма го логото на адсенс. Идеи, ценности, програми и най-вече морал липсват в посочената реклама, но... както казах, твой избор. Аз няма да те критикувам повече.

ljubima , преди 12 часа
ppktechno, аз вече го сложих в списъка на имената /никовете/, които трябва да се наблюдават. В предизборна сигуация сме и навсякъде в нета пъплят манипулаторите на БСП с цел да отвлекат вниманието на гражданите от изборите и да ги откажат да дадат вота си. Това означава запазване на същата ситуация и продължаване на политическата агония в България. Рекламите сами по себе си са си реклами. Важна е обаче гледната точка, под която се разглеждат и интерпретират. Там е ценностният модел, който може да бъде и добре изигран, за да заблуждава хората. Само че хората започнаха да се усещат.

razin_ , преди 9 часа
Грънчаров, това сам ли го съчини или някой ти помага? Рейтинг ли гониш или какво?

ljubima , преди 9 часа
Ангел Пачев пак си говори сам, само че сега използва нов ник - razin_ . Да му е честит! Вярно е, че другите се изтъркаха. Време е да ги замени с нови. Така работят манипулаторите в нета!

razin_ , преди 8 часа
ljubima, ами че ти си била антикомунистка! Сега разбрах защо си станала с гъза нагоре! Ама и да си го захапеш, СДС няма да вземат властта!