Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 10 юли 2009 г.

Избирателят наказа и Синята коалиция заради непростими грешки, недомислия и заради арогантността на някои хора

Ето че се поуспокоиха предизборните страсти и сега вече може, в по-спокойна обстановка, да се разговаря за случилото се на тия избори, защо резултатите са такива, за грешките, пропуските, за недостатъците и т.н. Аз лично бих желал да пиша най-напред върху своята оценка на кампанията на Синята коалиция, формацията, за която гласувах и която подкрепям.

Няма да скрия, че още докато течеше кампанията имах ред безпокойства, свързани с начина, по който кампанията се води, за груби грешки, които се допускат, ала тогава се въздържах от критики - за да не се възприеме, че умишлено работя срещу Синята коалиция. Даже имах един такъв случай, именно когато писах за срещата на И.Костов и Н.Михайлова с гражданството на Асеновград (на която присъствах), та тогава се опитах да отправя най-леки забележки, които обаче бяха възприети от част от феновете на СК като едва ли не "предателство" от моя страна; някои дори ме обявиха за "лош човек", "враг" и какъв ли не. По-нататък се постарах да потисна свои недоволства и забележки само и само да не навредя с нещо на кампанията, макар че вътрешно съзнавах, че критиката винаги е целебна и ще бъде за добро - ала у нас това много рядко се разбира. По едно време изнемогвах от несъгласия, спомням си, че исках да запиша на клипчета свои реакции по повод на едно или друго, но не го сторих, защото зная, че като направя нещо, след това никой не може да ме спре да му дам публичност: публичността е мощно оръжие за такива като мен, обикновени граждани, които иначе никой не ще да чуе. У нас, знайно е, биват слушани само "звездните особи", "аристократите", "великите" и пр.

Но от друга страна е добре човек да може да потисне емоциите си, да прекипят моментните му вълнения, та да успее да стигне до едно по-уравновесено и примислено становище. Разбира се, спорно е, защото и емоциите си имат своите основания и своя разум, а умът няма свидетелство за непогрешимост. Та затова, борейки се с тия два възгледа, аз все пак "устисках", и ето едва сега пристъпвам към своя анализ, като днес, разбира се, не мога да кажа всичко, но ще се постарая да кажа поне най-главното.

Най-болният проблем не само за Синята коалиция, ами и за всички други български партии и формации е този за листите, за попадането на избираемо място сред кандидатите за уреждане сред "божествените", именно сред "дипутатите". Но аз ще пиша само за това как се развиха нещата в Синята коалиция: ами развиха се възможно в най-лоша посока. Причини бол: две основни партии в коалицията, след това се прибавиха още няколко, кандидати за депутати колкото щеш, апетити колосални, доста "звездни личности" имаше, които напираха за заветно попадане в Парламента. Никакъв демократизъм в определянето на кандидатите, повтарям, никакъв, абсолютно никакъв; нямаше капчица демократизъм, или ако имаше нещо, наподобяващо демократизъм, то беше фалшиво, показно, лицемерно. Това е непростимо за десни и демократични партии, жалко е, обаче е точно така: никакъв демократизъм сред тях няма, а има само нахалство и подлизурковщина пред лидерите.

Ще каже някой: как така, та нали ето примерно кандидатите на ДСБ бяха гласувани на събрания, та това е съвсем демократично, а пък в СДС имаше вътрешни предварителни избори за подреждане на кандидатите?! Да, обаче всичкото това е за прах в очите, а всъщност няма демократизъм: пример е налагането на една крайно спорна кандидатура, тази на г-н Спас Гърневски в Пловдив. Този човек успя да се намъкне в ДСБ със свой отбор юнаци, успя да извърши преврат, да завладее всички квартални организации, да се провъзгласи за "лидер", а след това и се натика за кандидат за депутат при ужасно нисък рейтинг и влияние в гр.Пловдив. Познавам нещата отвътре и мога много да пиша, но спирам дотук.

Същото, предполагам, е било и при подреждането на другите листи, на листите в другите области; да не говорим за спускането на "любимци" на националните ръководства за водачи на листи. Ето, примерно, Д.Гяуров беше турен за водач в Пловдив, сякаш само с идеята да му се даде хонорар за спечелените от него като адвокат дела по регистрацията на ръководството на СДС и на Синята коалиция. По този начин да се процедира, да се тури абсолютно чужд човек в Пловдив, беше грешка, за която беше платено. А и самият Д.Гяуров се чувстваше доста некомфортно в Пловдив, горкият, щото ми изглежда възпитан човек; но трябвало е да има куража да откаже. В резултат на всичко: сините нямат нито един депутат от Пловдив! Друг резултат и не можеше да се очаква при упражненото грубо насилие над чувството за достойнство у "гласоподавателите".

На времето един човек, когото познавам, член на ДСБ, инж. Ч.Каменаров, предложи свой проект за решаването на този ужасен проблем с листите, който наистина е чумата преди на СДС, а сега и на ДСБ. Той предложи нещо много просто, но радикално: местните лидери, т.е. апаратчици, да не могат да се борят за попадане в листите, да нямат такова право, а пък тази забрана да влезе в устава. Т.е. да се разграничи строго ръководната и организационна работа от представителната, същностна политическа работа. По този начин в листите да попадат само хора-специалисти, авторитетни хора, популярни сред гражданството, експерти, хора с талант за политици и лидери.

Аз лично подкрепям проекта на инж. Каменаров, обаче знаете ли какво се е случило (аз не съм член на ДСБ) при обсъждането на проекта му в неговия клуб? Ами знайно е какво: бил е обруган и оплют от "водачите", от мераклиите за власт и от техните приближени, т.е. от личните им свити от подлизурковци. Изпратен беше проектът му и до Костов, но Костов не благоволи да отвърне на човека и ето, идеята му беше натикана в девета глуха линия. Така стават у нас тия работи.

Но да продължа натътък. Листите значи бяха ужасно лоши, такива листи, листите, съставени от такива хора, могат да бъдат подкрепени само от най-фанатизирани фенове на самите партии, от техните "твърди ядра", но в никакъв случай не можеха да допринесат за привличането на нови избиратели. Даже и хора от "твърдите ядра" като мен трябваше да гласуват този път пак с погнуса, със затикнати с пръсти ноздри, това вече е нетърпимо! Аз пред себе си се зарекох, че този път гласувам за последно по чисти идиалистични подбуди, за каузата и за идеята. Ако продължава така разни арогантни нахалници да се натискат да бъдат лица на каузата, аз от каузата няма да се откажа, но ще се откажа от партиите, които нямат решимостта да се очистят от алчните некадърници, които са се бетонирали не само по места, ами и в центъра.

Ето, Костов в София си има неколцина любимци, няколко младежа, също няколко наистина свестни хора (експерти), тях той си пробутва тук и там, я за евродепутати, я за тукашни депутати, сега се чува, че Костов ще се помъчи да пробута някой от тях и за министър. Костов е доказано лош кадровик, защото няма "кадър", на който той да е залагал, който после да не се е омаскарил до шията, а пък най-накрая и да не е забил ножа на лидера си, сиреч, на самия Костов. (Да споменавам ли имена? Бисеров, Бакърджиев, Б.Бонев и кой ли не още!) И пак не му идва акъла на Костов в тази решаваща по значението си област.

Ето, кой го би през ушите та да наложи на най-избираеми места Екатерина Михайлова и Асен Агов?! Е.Михайлова загуби мажоритарния избор неслучайно, просто някой хора са втръснали на всички, но продължават да се натискат: срам ли нямат, морал ли нямат, аз не разбирам каква е тази лакомия?! Съсипаха първо СДС, после и ДСБ, сега и Синята коалиция съсипват - докога?! Аман вече от такива! Да се оттеглят най-после, има млади хора; ето, сега младите бяха изтикани, ала вечната Екатерина и този Агов пак са на линия - ами не стават тия неща така, трябва да има някаква мярка все пак!

Ще продължа анализа си в една втора част, където ще стане дума за крайно лошата рекламна кампания на Синята коалиция, която по-скоро беше антирекламна кампания, примерно с тия простотии като "Време е за добрите!": аз не мога да разбера в чий тъп и болен мозък пробляснаха такива убийствени простотии. Ами клиповете за това какво щяло да стане през 2020 година, за евтините апартаменти, леле мале?! Ами какви митинги се правиха само, как просташки по митингите се крещеше "Победа!"?! Та нима не се знае, че избирателите на Сините са хора интелигентни, не могат да крещят така, сякаш са делегати на конгрес на БКП!

По всякакъв начин се работеше, може и неумишлено - а може би дори и от най-банална простотия, или пък от някаква перверзна "елитарна" самозабравеност и от горделиво високомерие и презрение спрямо "гласоподавателите"! - сякаш само за това да не би да бъде привлечен някой нов, лутащ се избирател! Посланията бяха предавани така, че да крепят само твърдите ядра, но и тия твърди ядра в резултат все повече се свиха. Липсата на демократизъм в една партия е убийствен недъг и се наказва сурово. И се стигна дотам в крайна сметка ДСБ да има само 5 депутата, а СДС - 10! Срамота! Но за всички грешки се плаща; ето, избирателят наказа и Сините - и то тъкмо заради грешките и провалите, за които ще продължа да пиша отново тия дни.

(Следва)

10 коментара:

RoujkaBG каза...

Ако се върнеш още малко назад във времето би трябвало да пишеш и за бившият син кмет на Пловдив, д-р Иван Чомаков, който точно за 24часа се събуди като Син, а днес-4г по-късно беше в листите на Червените.

Димо Гяуров, лъжец номер едно, в качеството си на разузнавач номер едно на Републиката също е компрометирана личност във връзка с некадърността му на разузнавач и явна червена подлога,

която активно участва в мероприятието "Делото на медиците", което си беше чиста далавера на българската ДС в съучастие с либийските тайни служби.

Същото положение с листите е и във Велико Търново, където се оказа, че именно от тук е даден карт бланш на Пламен Юруков и Пламен Радонов, ДеПеСарски мекерета и политически шмекери, занимаващи се предимно с личният си бизнес зад фасадата на СДС.

Миналата седмица във В.Търново, местното ръководство е отказало да приеме за свои членове млади, 20тина интелигентни симпатизанти на СДС без никакъв мотив. Старите катили са се окопирали и не допускат промяна на статуквото, което са си изградили.Сега тези млади хора търсят начини да бъдат приети в СДС, чрез някой софийски клуб.Защо? Това не може да продължава така. Да се търсят странични вратички, за да заявиш свободно волята си? Веротно целта на Юруковци е именно тази- да се компрометира СДС окончателно и безвъзвъзвратно.

В Бургас положението е още по- трагично. Не знам. Или е нужен вътрешен преврат в СДС или Нова Синя демократична партия без стари
клиентелистки муцуни.

Анонимен каза...

Напълно те подкрепям, Ангеле!
Добрата

Анонимен каза...

Верен е текста, но според мен реално вече почти нищо не може да се направи. Сините си отиват.

Анонимен каза...

Верен е текста, но според мен реално вече почти нищо не може да се направи. Сините си отиват.

Ili taka ti se iska ????

Анонимен каза...

Ами що не коментираш синия комсомолец, синия Стаишев - М.Димитров!?

Анонимен каза...

Съгласен. А това за Търново е интересно.

Може би СДС трябва да пусне онлайн членство, да го приравни с офлайн членството и да започне да привлича симпатизанти отново? Може да се започне от малка група от 10, 15 човека и онлайн да могат да се записват само членове, които имат поне 3 препоръки от сегашните ОНЛАЙН членове на партията. Така би трябвало да има някакъв филтър за навлеци и всякакви други.

Аз бих станал член на СДС ако там са хората от Facebook групата и някой други, но да ида в кварталният клуб и да гледам озлобени муцини стиснали кокала - не!

Анонимен каза...

Избирателят наказа всички стари муцуни.Хората не гласуваха толкова за,колкото срещу тези които гледат от години независимо от коя партия са.

Борис Димов каза...

Първо, да започна с нещото, което ме втрещи и ми прозвуча изключотелно самозабравено. Какво им е лошото на скандиранията „Победа!“, комбинирани със задължителния знак V(ictory) с дясната ръка. Това се нарича традиция. Не могло да се крещи - понеже сме само интелектуалци, взехме 6,7%. Никога да не приобщим ОТНОВО периферията от десни избиратели, съставена от неинтелигенцията, така ли? Ако ще се примирим с позицията на мижитурки - с минимална обществена подкрепа, само за да се правим на велики, нека това да бъде уточнено предварително, за да не се пуля и други пъти пред компютъра.

Кампанията на Сините определено беше най-добрата правена досега в България. Имаше и слаби моменти като клипчетата за бъдещето, но те бяха бързо коригирани. Например, сайтът на Костов otgovori.eu пожъна грандиозен успех.

И в тоя ред на мисли - за тежката загуба на Сините вина има всичко друго, но не и кампанията. Съгласявам се веднага за дотегналите на хората стари муцуни, но, за съжаление, такъв се оказва и Иван Костов, чийто имидж е дотам очернен, че няма начин да някога да бъде възстановен. Рейтингът му постоянно спада и това е нормално особено с все по-изостреното изпростяване на масите. Такива личности, с такъв изказ, които казват тежки истини, които назовават проблемите с истинските им имена, а след това назоват и решенията на тези проблеми, съвсем очевидно не са „на мода“ в тия географска ширина. С което искам да кажа, че, уви, Грънчаров, написал си само това, което ти е удобно. Както и при споменаването за мажоритарната загуба на Екатерина Михайлова - нима Иван Костов и Мартин Димитров също не записаха тежки загуби?

Проблемите в редиците на Синята коалиция са грандиозни и съм абсолютно съгласен, че гласност трябва да им се дава. Да се говори, да се дискутира, да се търсят и най-вече - да се прилагат решения. Иначе си оставаме просто с „Лов на вещици“ и на следващите избори - под чертата от 4%.

Дадохте ми идея и ще взема да пиша по-активно по тая болезнена тема в следващите дни.

Ангел Грънчаров каза...

Наистина се налага много да се мисли и разговаря, да се спори - несъгласията, различията в мненията са неизбежни и са полезни - и на тази основа да се осъзнае реалната ситуация, както и причините за нея. Ако се приеме, че за тия неща не трябва да се говори, за да не разбере "класовия враг" че се самокритикуваме и каем, тогава положението ще бъде изпуснато и провалът е неизбежен...

Анонимен каза...

Личността на Костов изигра огромна роля за нищожните резултати (всъщност тези проценти идват от най-твърдото ядро на ДСБ). Може и да е най-добрият премиер на България за последните 20 години, но за мнозинството българи не е така. За тях той е най-големият крадец, незаслужаващ никакво доверие. Съжалявам много, но за мен единственият начин СК за в бъдеще да "придърпа" колебаещи се, а не да се бори с бариерата, е Не само Костов, а и другите "стари муцини" около него да си тръгнат. Тази " лична харизма", "ореол" или каквото и да е около Костов е по-скоро обратното за мнозинството избирателии ги отблъсква от СК. Аз лично не мога да проумея откъде идва тази почти всеобща омраза срещу Костов. Може би постоянните кампании срещу него са си свършили работата.