Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 27 март 2010 г.

В Big Brother Family е моят добър познайник Чавдар Каменаров със съпругата си

Аз лично, признавам си, следя с интерес предаването; понеже изважда на показ реалната психологическа ситуация, в която преживява т.н. масов българин; това особено важи за настоящия сезон на Биг Брадър. Е, разбира се, и понеже в него участва един мой добър познат, инж. Каменаров със съпругата си. Аз лично смятам, че този човек заслужава да бъде подкрепен от колкото се може повече хора, понеже той е една личност от голям мащаб: учен, изобретател, реформатор. Той е личност, която може да бъде основание да се гордеем за това, че сме българи.

Пиша това с ясно съзнание, знаете, че не си хвърлям думите току-така. А ето и моята аргументация за току-що казаното, изхождам от факти, които знам и за които съм съвсем сигурен:

ЧАВДАР КАМЕНАРОВ е авангардно и оригинално мислещ инженер с много рационализации, проекти и иновации; ето няколко от неговите идеи и постижения:

Той е автор на първата детска железница в Пловдив, построена през 1978 г. Строителството й през 1978 г. придоби изключителна масовост, така че всеки пловдивчанин се чувстваше съпричастен и се придоби усещането, че детската железница е общоградско събитие и постижение.

Инж. Каменаров е автор на проект за въжена линия между хълмовете на Пловдив през 1979 г., който за жалост не можа да се реализира поради липса на финансов ресурс в общината. Но нищо чудно в бъдеще да се реализира, понеже идеята му да бъде гледан от птичи поглед хилядолетен град като Пловдив; това ще е интересно и за туристите, а инвестицията ще се изплати много бързо.

До 1980 г. Каменаров е работил в железниците и там е автор на редица иновации по спирачните системи, предотвратяване повличане на контактната мрежа при разрушаване на графитната контактна вложка и др.

Той също така има около 24 годишен опит като машиностроител и авиомеханик. Каменаров е един от първите конструктори в България на слънчеви колектори и инсталации и други нови енергийни източници още от 1980 г.

От 1996 г. г-н Каменаров е учител и като такъв има специална разработка анализираща причините за тоталната демотивация в подрастващото поколение, бягството от учебния процес и срива в ценностната система. Посочени са механизмите за тяхното елиминиране и пътя по който просветата да се превърне в общонародно дело. Същата разработка е дадена на МОМН и комисията по образование в Народното събрание от преди 5 години, но досега от тези институции няма никаква реакция.

И ето сега най-голямото му техническо изобретение: през есента на 2008 г. той направи първите демонстрации на автомобил "Шкода 120 Л", вървяща с чешмяна вода! Аз лично с очите си съм виждал това чудо на техниката. Събитието тогава беше отразено в много ежедневници, седмичници, телевизии, както национални, така и европейски.

Инж. Каменаров има подчертана склонност към науката. Чувства се, че това е в кръвта му. Който го познава може да каже, че тази разработка напълно кореспондира с неговото мото, а именно: „АКО СПЕЧЕЛЯ, ПЕЧЕЛИ ЦЯЛОТО ЧОВЕЧЕСТВО”.

Съпругата му д-р Радка Каменарова е лекар – епидемиолог и като лекар специалист я познават почти всички общо практикуващи лекари в Пловдив. Семейството Каменарови е почтено и уважавано. Дали са на децата си добро образование – дъщеря им д-р Цвета Каменарова е лекар като майката и в момента специализира ендокринология, а синът Пламен Каменаров е инженер като баща си. Считам, че семейството му може да се счита за образцово и е достоен модел за подражание.

Познавайки Чавдар Каменаров съм сигурен, че ако той спечели наградата, изцяло, тотално, цялата сума ще хвърли в науката и техниката - за да приключи с изследванията и изпитанията си. Става дума най-вече за неговата разработка, представляваща пълна конверсия (преминаване) от фосилни горива към... вода като гориво.

По отношение на последната му разработка си спомням, че той извърши демонстрации пред всички медии и те отразиха това събитие, както в страната така и в чужбина, най-вече в Европа. Оттогава той има и запитвания от САЩ - казвал ми е, че са му звъняли от офиса на екс вицепрезидента на САЩ Ал Гор. Участвал е в пряка линия с организираното от Ал Гор международна научна конференция и вземал участие в конферентната връзка.

Мисля, че казаното е достатъчно красноречиво за това, че имаме пред себе си една нестандартно мислеща, творческа личност. Трудно е, разбира се, да се опише по-пълно личността на този необичаен човек, но хубавото е, че всички ще могат да го видят в предаването и от неговата чисто човешка страна. Боя се, че - понеже у нас всичко, което е по-мащабна личност, е особено неприятно и ненавиждано - нищо чудно тъкмо той да бъде отстранен най-рано, понеже, знаете, у нас не ценим умните и способните, ами ценим предимно простаците, нахалниците, чудаците, калпазаните и пр.

По тази причина си позволявам да призова читателите на този блог и зрители на предаването: към г-н Каменаров и съпругата му, моля, имайте едно по-специално отношение, те го заслужават! Аз лично ще ги подкрепям с каквото мога. Излишно е да споменавам, че ний, пловдивчаните, трябва да подкрепим своя съгражданин, понеже той представя нашия велик град с най-хубавото, което имаме в днешно време.


Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!

(Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2010 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

ВИЖ >>> кн. II на сп. ИДЕИ

1 коментар:

RoujkaBG каза...

За първи път следя Брадъра с интерес, когато мога, защото ми прилича на социален експеримент, който ще ни даде нагледна представа не само за психопортрета на днешният българин, а и за социума, който ни заобикаля.

Сем. Каменарови контрастира на фона на останалите семейства.И е хубаво, че ги има и е тъжно, че са от вида на изчезващите хора.