Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 28 март 2010 г.

Присъединете се към петицията против АЕЦ "Белене"

Това може да стане на адреса на петицията: ПЕТИЦИЯ ПРОТИВ АЕЦ "БЕЛЕНЕ". Аз примерно веднага се подписах като добавих следните думи до подписа си: Изцяло подкрепям исканията на петицията. АЕЦ "Белене" е в интерес само на Русия, не на България. На който са му мили българските национални интереси, би следвало да подпише петицията, на който, както на нашия руски (п)Резидент на България Гоце Първанов, са му мили само руските имперски интереси, той подкрепя строежа на руската АЕЦ...

Който пък иска да се присъедини във Фейсбук групата против АЕЦ "Белене", може да го стори ТУК. А ето и пълния текст на петицията, идеята и аргументацията на който изцяло споделям:

АЕЦ Белене е един доказано ненужен мегапроект, който ще натовари България с още над 10 милиарда евро кредити и ще остави тонове високо радиоактивни отпадъци в наследство на поколенията за над 100 000 години. Няма дългосрочни ползи за населението, освен за енергийните лобита и печалбите за тях от износ на чиста енергия, а ядреният боклук ще е "печалбата" за България, както и наследството от дългове за следващите поколения.

Всички рискове от експлоатацията ще са за българите, а отработеното ядрено гориво и радиоактивните отпадъци ще остават в България. Решаването на този въпрос ще тегне на българския данъкоплатец стотици години, тъй като съгласно Единната конвенция за безопасност при управление на Радиоактивни отпадъци и отработеното ядрено гориво отговорността се носи от държавата, където те се генерират.

До момента в строежа на АЕЦ „Белене” са вложени повече от 1 млрд. евро, а инвестицията за цялостоното й изграждане ще достигне над 12 млрд. евро. В заложената сума обаче не са включени парите за изграждане на инфраструктура, нито за хранилище за отработеното ядрено гориво, охрана и поддръжка на такова.

Според неправителствени и екологични организации страната ни не се нуждае от централата, която може да ни донесе само огромни финансови загуби. Селскостопанските производители в 90 км зона около централата няма да могат да произвеждат биологична продукция, а земята и недвижимите имоти значително ще се обезценят.

Ето някои от нашите аргументи СРЕЩУ построяването на АЕЦ „Белене”:

1. За нуждите на вътрешното потребление на ток "Белене" не ни трябва, количеството електроенергия, която произвеждаме в момента покрива напълно нуждите на страната.

2. Проектът АЕЦ „Белене” е икономически неефективен, няма ясни пазари, за които бихме могли да изнасяме произведеното електричество, така че България няма да реализира печалба.

3. Технологията, която ще се използва, е остаряла и доказано опасна и вредна. На световно ниво се налагат все повече алтернативните източници за добив на енергия.

4. Площадки с инженерно-геоложки условия като тази на Белене са неблагоприятни за строителство на АЕЦ. Територията Свищов - Белене - Никопол - Вранча е силно земетръсна зона, което прави построяването на АЕЦ там изключително рисковано за гражданите на България, а също така и на съседните ни и близки страни. Нека не забравяме Чернобил!

5. Влизането в тежка финансова зависимост от Русия, неясните преговори за заем от нея, липсата на прозрачност за това срещу какво точно би взела България този заем, липсата на обществен диалог и прозрачност при водените от министърът на икономиката Тр. Трайков преговори и договорки по въпроса за АЕЦ „Белене” и за доставките на газ.

Ние, българските граждани, се обявяваме категорично против построяването на АЕЦ „Белене” и настояваме управляващите да се съобразят с волята ни в качеството ни на техни работодатели! Решения и договорки направени от управляващите БЕЗ публичен дебат са равносилни на своеволие и нарушаване на общественият договор между гражданското общество и публичната власт!


Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!

(Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2010 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

ВИЖ >>> кн. II на сп. ИДЕИ

2 коментара:

pirin каза...

До "автора" на тая простотия:
Абе, Ангеле, що не идеш там откъдето си излязъл бе, идиот? Ти имаш ли представа от икономика и атомна енергетика бе, говедо? Или мангалина иван Костов и мутрата Бойко са ти платили предварително за това? Та нали след няколко години се затварят редица мощности бе, мръсник? Откъде тогава България ще имя електроенергия? И това ли ще купуваме бе, гад със гад? Пфу! малко е куршум за такива отрепки като теб!!!

Ангел Грънчаров каза...

Май на теб са платили руските кагебешници да плещиш тия идиотизми. Винаги сте били готови да продадете българския интерес за шепа златни или сребърни московски рубли...