Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 23 април 2010 г.

Една тъпа, много тъпа подигравка спрямо гърците: Сократ с банкноти в устата!

(Забележка: Ще кажа само това, че между същността на Сократ като "въплотена философия" и нравите на днешните гърци приликите са твърде малко, да не кажа изцяло липсват...) Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!

(Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2010 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

ВИЖ >>> кн. II на сп. ИДЕИ

1 коментар:

Анонимен каза...

Въпреки че по принцип съм противник на обобщенията по отношение на народите – гърците са такива и такива, българите са онакива, китайците еди-какви си, по изключение ще си позволя няколко думи за гърците.

1. Те нямат никаква генетична (кръвна) връзка с древните елини. Античното гръцко население изчезва в резултат на преселението на народите, като в крайна сметка в Гърция се установяват основно славянски племена, и то в много по-голяма численост, отколкото на територията на днешна България. Съвременните гърци са една славяно-албано-турска смесица. Езикът им в случая не е никакъв критерии, просто славяните постепенно са елинизирани. В Пелопонес до 19 век се е говорело славянски. Така че славяни на Балканите са най-вече гърците, а не например българите и македонците (сърбите и хърватите имат повеко славянвка кръв, макар и силно смесена с балкански праелементи), какво гласи официалната пропаганда.

2. Историческа и културна приемственост при гърците няма и в един друг смисъл: те не могат да решат дали са наследници на антична Гърция или на Византия или на държавата на Александър Македонски. Самите май се асоциират най-вече с Византия, което е глупост, защото Византия не е била гръцка държава и едва в последните няколко столетия от съществуването й гърците, които вече не са били гърци, са играли по-съществена роля в нейната история. Колкото до Александър Велики, то той е полуварварин- завоевател на Гърция и унищожител на нейната свобода. Ето защо гърците нямат никакви исторически аргументи в спора с Македония. Както впрочем и македонците нямат аргументи, защото Александър няма нищо общо и с тях. Това е един абсурден спор.