Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 13 юли 2010 г.

О, кошмар: луд доктор предрече, че злодеят Костов, вече вампирясал, щял след 100 години да стане президент на България!

Великият луд доктор Филипов е ощастливил тая сутрин верните си (по)читатели с ново дълго и предълго есе, което обаче тоя път е под обезспокоителното и тревожно, направо кошмарно заглавие Задушница или Костов като жив, което всява уплах и най-грозни предчувствия в четящото... пардон, за малко да кажа "стадо", ама ще напиша една по-неутрална дума, думата "природонаселение". Щот нали знаете, народът винаги е прав, и изобщо не требе да бъде обиждан. Та ето оня смразяващ кръвта пасаж, който отговаря на заглавието, а иначе сичко останало, както си е обичай у лудио дофтор, е бегъл преразказ на сичко онова, що он е прочел у вестниците; но ето, четете страшните му пророчески думи за злодея Костов:

... Но сега нещо малко по-сериозно. Във връзка с бъдещите президентски избори Иван Костов дал заявка, че би станал кандидат на десницата, ако му предложат. Рекъл, че хората трябва да престанат да се икономисват, в момент, когато се търсят отговорни личности за отговорни позиции.

Ало, пенсиите, вие икономисвате ли се? И защо? Допускате, че е възможно да си потрябвате? Ей, Костов е съвсем друго нещо! Той може да си позволи да се икономисва. Отделен въпрос е дали ще ни потрябва.

Мисля, че някой трябва да събере кураж и да съобщи на Иван Костов, че в следващите 100 г. нема сценарий, според който той да стане президент или премиер. Като казвам това, пледирам да ме разберете правилно. Моето твърдение е аксеологически неутрално. Демек не се изказвам за достойнствата и недостатъците на Костов, а само за търпимостта на обществото спрямо неговата личност…

В живота човек като умре, му се прави погребение и всички разбират, че е умрял. Трябва и в политиката да стане така. Щото често някой умира политически, но понеже няма съответната церемония, не го разбира. И продължава да се държи като жив. Което превръща политическия живот в нещо като Задушница…

Като прочетох тоз знаменательний пасаж, рекох и не се сдържах да напиша едно коментарче; ето какво се получи, четете:

Докторе, супер си, велик си, неам думи даже! Кеф! Ти си по-голям от Преслава в пеенето, ти си същото каквото е Преслава в пеенето (пардон, не зная коя е Преслава, ама съм чувал за нея; тая жива ли е още?).

Както и да е де, аз да те пофаля написах горното, а по-голем комплимент от този да те сравня в нашенски условия с Преслава май нема, не ли е така?

Докторе, ама си голема работа, пишеш таман като за народецо, факир си направо, и затова сички те аресват! Народната душа те славослови, понеже изтръпва от всякакви простонародни и простолюдни трепети. Дразниш фино народните чувства, бива те де, спор нема!

Ех, народе, народе, голем кеф те осени напоследък: намери се даже луд доктор, който да е същото каквото е самио Бойко Борисов, ама в областта на писането. Докторе, ако Бойко разбере за тебе, нема начин да не те тури за шеф-диригент на писането; що не пробваш с оди в прослава на Бойко, а? Две народни души (и тела) като вас двамата с Бойко не требе да са в конфронтация, а требе да заработите заедно, като два мощни вола, които орат с вси сили на народната нива. Мисля, че е голям зян за страната и нацията това, че вий двамата с Бойко не сте станали тандем - он на политическио фронт, а ти на списувателскио.

Абе едва успех да намеря един кусур на писането ти бре, докторе: наблъскал си толкова много теми, че си направил цел турлюгювеч, с който може да се наяде цело село, а не требе така, карай подред, тема по тема, ама поотделно. Ето сега заглавието ти съвсем не пасва на написаното отдоле. "Задушница - или Костов като жив". Заглавийцето не само че нема отношение към написаното под него, ами и подвежда. Както и мен ме подведе: да не искаш да кажеш, че Костов ще е вечно жив, като Ботьова? Или че ке възкръсне след 100 години, да плюят бабите в пазвите, че такъв кошмар как ли ке го преживеем?!

Не очеквах, докторе, от тебе такваз мисъл. То бива лудост, ама чак пък такава и толчава не бива. Както и да е де, ти си правиш турлюгюведжите, а пък тия, дето ги ядат, не са много придирчиви: они са навикнале на чалга всекаква, та на писмената ли чалга нема да привикнат. Всеядни животни сме ний, докторе, ти това май най-добре го разбираш като майстор на турлюгюведжите.

А накрая имам един въпрос към тебе, докторе, щот си мъдър человек, тъй да се рече: я ми кажи ти на мен как успя да изчислиш, че таман за цели 100 години Костов нема начин да стане президент, ала после може? Да беха 50 иди дойди, ама 100 са множко, докторе, попресолил си супата.

Човек, примерно, може да си помисли - ако изобщо може да мисли де, щот не сички могат! - че това кръгло число ти е щукнало у акъло понеже в лъскави и приятно шумящи стотачки са ти изпратиле хонорарецо ония, дето са поръчале тоя пасаж за Костов у днешното ти творение. Тъй ли беше, признай си честно, а? Брях да му се не види, е, то нема нищо чудно де, то тия пусти стотачки могат да накарат всеко българско сърце да изпадне в такова шеметно слугинско чувство, че не за 100, ами и за 1000 години ще напише, че Костов нема начин да го бъде за бугарскио президент.

Абе, докторе, верно, що не написа 1000 години бре, докторе, а? Верно, може да не са ти платиле чак толкова, ама пък за 1000 някак си е по-хубаво, народецот по-спокоен ке си биде, а сега сички се замислиха и почнаха да чакат какво ли ке стане след 100 годинки, как ли тогава Костов, веке като вампир, ке земе и ке стане бугарски президент? Недей така, дофторе, издевателстваш се с народецо, поправи докато още е прясна тая статия и целио народ още не я е прочел, поправи цифрата 100 на 1000, та народецо да си отдъхне най-сетне от тоя проклет злодей Костов бре, докторе. Който се явява като страшен презрак и плашило у санищата ти, нали така? И ето ти, без да искаш, ни накара да тръпнем като теб от грозни предчувствия кво ли ке има да става с нас като минят тия стотина годинки?! Леле-мале, страшна работа, бързо поправи цифрата, докторе, та да може да спи народецот, айде, безплатно ти давам тоя съвет! Е, ако речеш да ми дадеш само една поне стотачка от тия, дето ти ги броиха враговете костови, пак може, нема да я върна, нема да се излагаме сега де!

Чао, докторе, бъди жив и здрав, и дращи все така ентусиазирано, ала и мисли барем малко, щот нали знаеш като се увлече човек, като почне да пише без да мисли, и тогава става една, която не е за разправяне. Верно де, прав си, народецо също не обича да се затруднява с мислене, он обича само шоута, майтапи, вицове, кючеци, щракане с пръсти и пр., ама се пак сред нас има и такива, дето могат и обичат да мислят.

Та ти не разчитай прекалено само на това, че главно пенсии ти биле най-верните читатели, нищо чудно да има и млади, на които мозъчното вещество да не е чак толкова увредено, та затуй се пази да праскаш хептен глупости. Айде чао от мен и умната!

1 коментар:

Анонимен каза...

Vinago mnogo tupi brushtolevenia,,,