Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 18 септември 2010 г.

Защо ние, българите, в мнозинството си се оказахме, за жалост, недостойни за свободата?

Знаменитата руска антикомунистка г-жа Валерия Новодворская в последната си статия за онлайн-списанието «The New Times» под заглавие От перестройки к перезагрузке (От преустройство към презареждане), в която обосновава тезата, че сегашните кагебешници, управляващи путинска Русия, са досущ същите (като "мислене" и поведение), сравнени с кагебешниците от времето на перестройката, пък и преди нея, е написала в заключение един чудесен, съвсем афористичен, сиреч съвършен по мисълта и по формата си откъс; ето го:

Демократическая власть — всего только официант, она выполняет заказ клиента. В августе 1991 года народ выбрал в меню свободу. Нам ее подали, но мы не смогли это блюдо разжевать и переварить. Нынешних официантов с Лубянки наш ресторан должен уволить. Но идет перезагрузка репрессивного аппарата, и чтобы его выключить, придется повторить тот августовский заказ на демократию.

Май ще се наложи да го преведа за по-младите, дето не са учили задължително руски език по 11-16 години, както го е учила навремето моя милост и хората от моето поколение, дето имахме "неописуемото щастие" да бъдем тикани и мляни в месомелачката на комунизма; та ето на български какво казва Новодворская:

Демократичната власт е само келнер, тя изпълнява поръчките на клиента. През август 1991 г. народът избра от менюто свободата. Поднесоха ни я, но ние не можахме това блюдо да го сдъвчем и смелим. Днешните келнери от Лубянка нашият ресторант трябва да ги уволни. Но върви презареждане на репресивния апарат и за да го изключим, ще ни се наложи да повторим същата августовска поръчка за демокрация.

Малко разяснение, пак за младите. В август 1991 година твърдоглавите комунисти и кагебешниците от Политбюро направиха путч (военен преврат) срещу Горбачов и изкараха танковете по улиците на Москва. Тогава руският народ за първи път показа решимост за свобода и гражданите излязоха на улиците, преградиха с телата си пътя на танковете, успяха да ги спрат, а пък Елцин, покачен на един танк, държа пламенна реч пред свободолюбивата част на руски народ, която, оказа се, тогава съвсем не беше малка. Докато трая преврата - два-три дена, не повече - нашите комунисти от БСП бяха притаили дъх и чакаха да видят кои сили ще надделеят в Белокаменната; те пак чакаха, горките, указания от Москва, както и винаги, та досега, са го правили. Разбира се, тайничко си мечтаеха да надделеят най-твърдоглавите комунисти; и в тишината на притаеното чакане нашите родни комунисти от БСП си точеха ножовете, та пак да се развихрят в клането на демократите, както е било след 9 септември 1944 г.

Да ама не, превратът в Москва не успя, а пък нашите комунисти посърнаха и се примириха с демокрацията. Разбира се, в следващите години направиха такива мерзости, конспирации, заговори, така се вихриха в лъжите, кражбите и пр., че ето, нашата демокрация сега също е в окаяно положение, почти както е и в Русия (ние с бесни темпове вървим към това да стигнем руснаците в туй отношение). Хрисимият сега Гоце тогава беше един от водачите на най-дебелоглавите комунисти (то пък има ли изобщо "тънкоглави" комунисти?!) в техните разбойничества, ала сега, милият, вече е "демократ", даже е "социален демократ", да се чуди и мае човек на метаморфозите на тоя лъжльо (който, впрочем, също е кадър на ДС, сиреч, на руското КГБ, и от Москва още си получава заповедите!).

Такива ми ти работи, а пък "Лубянка" за ония, които не знаят, ще кажа, че е площадът, на който е поместена огромната зловеща сграда на КГБ в СССР, сега наречено ФСБ на Русия. Путин е проверен и доверен кадър на Лубянка, а пък хората на Лубянка съставят днешната "демократична" власт на Русия; у нас пък някогашните милиционери и също така ченгетата от ДС, къде без тях, са гръбнакът на българската "демокрация".

Милата Новодворская, всяка сутрин й се възхищавам на духовната сила и воля, четейки статиите или слушайки изявленията й в нейния блог; неуморна е в битката срещу комунизма тази велика жена! Ако имаше още поне няколко такива силни жени като нея, Русия щеше да е съвсем друга, убеден съм в това. За пояснение: в Русия е станало така, че женският елемент, кой знае защо, е водещият; даже на Путин, сигурен съм в това, му дърпа юздите жена му, както на Лужков също му дърпа юздите жена му и пр. (Да не говорим за Екатерина Велика и пр.) За разлика от Русия, дето барем жените им са комай на мястото си, у нас и мъжете, и жените, в мнозинството си, не струват и са еднакво апатични и слаби (говоря като воля за свобода, като отдаденост на битката за свобода).

Та Новодворская е съвсем права като казва, че руснаците, като им подали свободата на тепсия (почти същото казва тя както го е казал Левски, което е много показателно!), не могли да я раздъвчат, видяло им се жилаво туй ястие, и малко по малко го изплюха като ненужно, като "неставащо за ядене". Ний, българите, сторихме досущ същото: мнозинството подъвка, подъвка "мръвката на свободата", ама тя му се видя жилава и противна, и я изплю; не само се отказа от нея, ами почнаха и да я проклинат. Днес мнозинството от българите дълбоко в душите си смятат, че главна виновница за това, че "благоденствието" от ерата на комунизма беше развалено, е тъкмо свободата. И затова я мразят всеотдайно, от "душа и сърце", щото, уви, много са увредените от комунизма у нас - у нас, пък и в Русия. Аз такива ги наричам "комуноиди", щото те не заслужават името човеци...

А пък всичко онова из нашите среди, от възторжените хора със светнали лица, дето бяхме на първите седесарски митинги, т.е. от всичко онова, що беше истински влюбено в свободата, мнозина постъпиха съвсем мъдро, като напуснаха България, изцопаха от това блато и тресавище - и отидоха да си търсят късмета из други, свободни страни, в страните на свободни хора. И тук такива, дето още обичаме свободата и ще я обичаме докато сме живи, останахме комай само аз, Иван Костов, Иво Инджев, кой друг?! Г-н Тимев от едно ямболско село, г-н Каменов от Монтана, г-н Ганчев от Русе... кой друг?! Е, има и още неколцина други, всички привърженици на СИНЯТА КОАЛИЦИЯ сме все такива, но сме толкова малко, че кажи-речи вече се знаем и по име.

Но народ, който в мнозинството си се е отказал от свободата и я проклина, вместо да я благославя и да се радва на плодовете й, е малодушен и обречен народ; и такъв народ сам себе си осъжда на вечна бедност и на вечно недостойнство. Докато не си преразгледаме отношението към свободата, добро няма да видим - тази е моята диагноза, която повтарям вече от поне 20 години. А пък враговете на свободата - комунистите, кагебешниците, "мутро-капиталистите" ни с ченгесарски генезис - ще ликуват и ще продължават да си развяват байрака така, както ликуваха и си го развяваха във всичките тия съдбовни за бъдещето ни години.

В които ние, българите, в мнозинството си, се оказахме, за жалост, недостойни за свободата, щото явно това мнозинство така е обикнало робството, че свободата му се вижда съвсем неприятна, "вятърничава", рискована, неподходяща за "дъвчене", горчива и каква ли не още...

Та - да завърша вече - и на мен, подобно на Новодворская, ми се иска да запитам: дами и господа, драги ми българи, ще доживеем ли момента, в който и ний, българите, да повторим онази своя поръчка за свобода, онази своя поръчка за демокрация?! Която дадохме, да речем, на 14 декември 1989 г., когато разяреният от наглостта на комунистите народ обкръжи Парламента и беше готов да им гризне гръкляните, щото тая тяхна наглост не се търпеше вече. Или като 10 януари 1997 година, когато също показахме воля и твърдост за свобода и излязохме на улиците толкова много хора, че накарахме комунистите, начело с вожда им Гоце Първанов, да треперят като есенно листо на силен вятър. Ще се повторят ли тия велики мигове, в които се показахме достоен и силен народ, съставен все от смели индивиди, готови да вземат в ръцете си своето бъдеще и съдба?!

Не знам какво да кажа още. Само се питам, прочее, нещо, което може да прозвучи гадничко: къде беше в ония паметни времена днешний кумир на нацията Бойко Борисов?! Има ли някой, който да го е видял барем сред тълпата на митингите и на демонстрациите, на улицата, в студа? Казват, че тогава он разтривал ушите и врата на Тодор Живков, така ли е било бе, таваришчи? И докъде я докарахме тъкмо нему, точно на такъв да доверим съдбата си?! Що ли значи това, а? Помислете, позапитайте се, сами си отговорете. Аз млъквам вече...

10 коментара:

Анонимен каза...

1. Превратът от 1991 до днес в много отношения е забулен в мъгла, но ето какво пише по този повод беглецът от КГБ Анатолий Голицин, който твърди в своите книги, че Москва още през 1960 е приела дългосрочна стратегия за унищожаване на Запада:

„Според моята оценка „съветският преврат” и неговият „провал” съставляват грандиозна заблуда и провокация. „Неспособността” на участниците в „преврата” и неговият „провал” бяха умело планирани и изпълнени. Основният аргумент в подкрепа на тази оценка е, че съветските военни, КГБ, Партията и водещи медийни фигури очевидно нямаха нито уменията да извършат успешен преврат, нито смелостта да съкрушат съпротивата срещу него. Това наистина е новина!
Изправени пред истинска криза в Унгария 1956, същите сили показаха изключително умение, знание и решителност за смазване на едно истинско въстание. Познаването на съветския манталитет и безмилостните действия на Москва в миналото ме убедиха, че съветските военни, Партията и медийните лидери имат уменията, волята и смелостта да смажат автентична съпротива. В този случай те не ги демонстрираха, защото неуспешният „преврат” беше извършен в съгласие с инструкциите на Партията и самата Партия и Комсомолът организираха мнимата съпротива срещу него.

Истинските участници в „преврата” и неговия „провал” бяха около 20 000 или малко повече избрани членов на Партията и Комсомола с две или три танкови дивизии, водени от своите политкомисари и шепа посветени партийни кадри и генерали, които жертваха престижа си в името на интересите на стратегията на Партията под ръководството на нейните стратези. Калкулираната природа на”преврата” и неговия момент беше... да се спаси Съюза по същество и да се премине към нова форма на федерация. Неуспешният преврат и „съпротивата” бяха внимателно калкулирани и насочени главно към Запада. Това обяснява защо контактите на западните медии с Москва не бяха прекъснати...Те очакват, че Западът ще отговори с нов план Маршал и ще наводни Съветския съюз със западни технологии... Макиавелистката смелост и въображение, показани от съветските стратези чрез този инсцениран преврат и неговия планиран провал, са обезпокоителни...те показват, че съветските стратези са готови да отидат докрай в своята стратегия на конвергенция със Запада...това е лош знак за западните демокрации.”

Анонимен каза...

2. Това, че българите са се отказали от свободата, са субективни впечатления и преценки. Може и да е така, но има ли надеждни социологически проучвания, показващи, че българите в своето мнозинство предпочитат несвободата, т.е. комунизма, пред свободата и демокрацията? Иначе в цяла Източна Европа свободата през 1989 беше подарена на народите, защото мирните революции бяха инсценировки на КГБ. И във всички тези страни посткомунистите след 1989 са печелели избори, т.е. имало е вълни на носталгия. Дори в ГДРмания, която прие политическата система на Западна Германия и където въпреки голямата безработица почти никой не е по-зле материално в сравнение с епохата отпреди 1989, носталгията по комунизма е много силна, в Източен Берлин например посткомунистите получават между 40 и 50% от гласовете.

Всъщност за съжаление самите западноевропейски страни съвсем не са толкова свободни. Това въобще не е обетованата земя, в която можеш да търсиш късмета си и мнозина източноевропейци болезнено го изпитаха след 1989. Първо, целият западновропейски политически елит е пълен с агенти на КГБ и купени от Москва политици. Второ, западневропейският капитализъм не е никакъв капитализъм, ами си е баш социализъм начело с Германия, Франция и Скандинавия. В тези страни държавата се меси във всяко и всичко. По-автентичен капитализъм има само в САЩ, но там пък залитнаха в другата крайност и оставиха нещата особено във финансовата сфера без всякакъв държавен надзор, в резултат на което всичко рухна. Някои си мислят, че кризата в САЩ е преминала, но това е измамно. В резултат на кризата БЕШЕ УНИЩОЖЕНА ПОЧТИ ЦЯЛАТА АМЕРИКАНСКА СРЕДНА КЛАСА, която беше работила упорито в течение на десетилетия. Тя загуби почти всичко, най-вече недвижимостите си. Така че ОНД и Източна Европа са посткомунистичексо блато, социалистическа Западна Европа се води от агенти на КГБ и е твърдо в ръцете на Москва, освен това се ислямизира, американците са примитивни обсесивни комсуматори, а Обама и лявото крило на Демократическата партия също са в ръцете на КГБ и т.н. Така погледнато, няма къде да се отиде и какво да се прави.

Анонимен каза...

нНИМА МИСЛИТЕ Г-Н ГРЪНЧАРОВ,ЧЕ КОСТОВ НЕ Е ЧАСТ КУКЛОВОДИТЕ ?БСП И ДСД ЕДИНОДУШНО ГЛАСУВАХА ЗАКОНИТЕ ГРАБИТЕЛСКИТЕ ЗАКОНИ.ЗАКОНА ЗА "ЗУНКОВЕТЕ",ЗА ЧАСТНИТЕ БАНКИ-ОТКЪДЕТО СЕ ПРЪКНАХА КРЕДИТНИТЕ МИЛИОНЕРИ И ХИПЕРИНФЛАЦИЯТА,ЗА МАСОВАТА,А НЕ КЕШОВА ПРИВАТИЗАЦИЯ.МОЗЪЧНИЯТ ТРЪСТ НА СДС БЕШЕ КОСТОВ.БИЛА СЪМ В СТРУКТУРИТЕ И СЪМ СВИДЕТЕЛ НА МАШИНАЦИИТЕ.КОМПРОМАТИТЕ СРУЩУ ЦАРЯ ИДВАХА КАТО ФАКСОВЕ ОТ ЦЕНТРАЛАТА ПРЕЗ 2001Г.
ЗА СВЕДЕНИЕ ПОРАЗИИТЕ В ГОРИТЕ СА СЛЕДСТВИЕ НА ЗАКОНИ ПРИЕТИ ПО НЕГОВО ВРЕМЕ.ДОРИ ПОЖАРИТЕ БЯХА ЛИЧНО НЕГОВО ДЕЛО,ЗАЩОТО ОБГОРЯЛАТА ДЪРВЕСИНА СЕ ТЪРГУВАШЕ КАТО БРАК,БЕЗ ДА ГУБИ ПАЗАРНИТЕ СИ КАЧЕСТВА.ПРЕЗ 2000Г БЯХА 40 ПЪТИ ПОВЕЧЕ!

Анонимен каза...

Ангеле,прочетох много внимателно горния материал и затова реших-другата седмица ще ти изпратя два мои автентични материала от 1990 год,"Новите вериги на робството" и "Аз,един от множеството",които бяха публикувани в органа на СДС-Русе вестник "Възраждане",но тъй като времената тогава бяха и романтични,но и............,предпочетохме с главния редактор Едвин Сугарев,един безкрайно честен човек,да ги автоцензураме.Вече е време да излязат в автентичния им вид,пък и е време да се кажат някои истини за времето непосредствено преди Десети ноември,както и за тези непосредствено след Девети септември.Има поразителни прилики-просто ние изцяло сме подвластни на народопсихологията си.Другата седмица приключвам с някои неотложни лични ангажименти,ти ги знаеш,за което написа проницателни редове,за което ти благодаря,и започвам ...открехването на завесата.
Атанас Ганчев

Владимир Йосифов каза...

Защото не убедихме на родителите си да не гласуват

ruemst каза...

Г-н Грънчаров бях си обещал,че ще следя Вашите публекации и понеже го правя непрекъснато искам да подчертая,че леко не съм съгласен със "А пък всичко онова из нашите среди, от възторжените хора със светнали лица, дето бяхме на първите седесарски митинги, т.е. от всичко онова, що беше истински влюбено в свободата, мнозина постъпиха съвсем мъдро, като напуснаха България, изцопаха от това блато и тресавище - и отидоха да си търсят късмета из други, свободни страни, в страните на свободни хора. И тук такива, дето още обичаме свободата и ще я обичаме докато сме живи, останахме комай само аз, Иван Костов, Иво Инджев, кой друг?! Г-н Тимев от едно ямболско село, г-н Каменов от Монтана, г-н Ганчев от Русе... кой друг?! Е, има и още неколцина други, всички привърженици на СИНЯТА КОАЛИЦИЯ сме все такива, но сме толкова малко, че кажи-речи вече се знаем и по име."Или по точно с лицето Иван Костов.Аз просължавам да съм крайно /истински/ Десен
На този голям митинг присъствахме с мой приятели.

Ангел Грънчаров каза...

Иван Костов е доказано (на дело) десен политик-реформатор и свободолюбец; пък и е твърде интелигентен човек; какво Ви смущава за него? Или сте се подвели по приказките на ченгетата за него? Помислете малко защо тия ченгета от ДС, начело с Гоце, така мразят Костов?!

Анонимен каза...

г-н грънчаров,в блога на минчо спасов,ако имате желание,прочетете "еманация" и по-точно коментарите.има за какво да се замислите по отношение мита ДС.

Анонимен каза...

относно мита ДС,прочетете в блога на минчо спасов"еманация" и по-точно коментарите.има за какво да се замисли човек.

Анонимен каза...

Коментари

1.
vladimirproperty.com
1 ден

Защото не убедихме на родителите си да не гласуват

2.
dhweb
1 ден

Свободата...свободата, свободата е на върха на копието.

3.
POOHY
1 ден

Първите 4 коментара в блога, много хубаво обясняват народът ли е направил преврата и имал ли е думата преди и впоследствие. Така представени от автора нещата са изкривени и подвеждащи.

4.
chrisbrown2
1 ден

5.
Raymond
около 12 часа

Истината по темата,която сам повдигаш,ще научиш,когато намериш смисълът на думата СВОБОДА и сравниш своето собствено определение с мнението на другите хора.Няма да се затрудниш,защото си философ /или вече и си зам.министър?/.

6.
aig_db
около 11 часа

Мерси, казваш това на автора на 15 отпечатани книги, главната тема на които е темата за свободата Мнението за свободата на хора като теб, които не са прочели и една книга, в която се говори за идеята за свобода, изобщо не ме интересува. Такива хора непременно дегенерират до нивото на най-обикновени нещастни комуноиди...

7.
Raymond
около 8 часа

Ще се срамувам,ако съм употребил дори една обидна дума по твой адрес.Не бих го направил и сега,защото съм свободен човек и имам човешко право да бъда ˝най-обикновен нещастен комуноид˝.Понякога реагирам на подскоците ти,защото ˝Всяко нещо съдържа в себе си красота,но не всеки може да я види!˝/Конфуций/551ВС-478ВС//.Дори и комунистическа мечта,която толкова те стресира.Но за четенето на книги си напълно прав.Предпочитам комикси с картинки,че то напоследък едни книги издават...

8.
zlbig1
около 3 часа

Свободара не е шекерена пръчка,Свободата Санчо не е салама с който се тъпчещ...........казал Дон Кихот И още нещо,˝Джингиби за кой народ............аз те преведох от Ловеч до София с две страхливи заптий и една пушка не гръмна да те отърве..........казал Пашата на Дякона, та за кой народ и за коя свобода.......за тая да се тъпче с предизборните кебашчета Та за коя свобода и кой народ

9.
njakoi59
около 1 час