Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 9 декември 2010 г.

Свободата е отрова и смърт за комунистическия бацил

С всякакви инсинуации образователната институции се мъчи да погаси бунтовния плам на българската ученическа младеж. Дали ще успее обаче съвсем не е сигурно. Решителната битка все още предстои. Ала никой не бива да се съмнява в колосалната склонност на българските образователни бюрократи на подлости от всякакъв род. В това отношение всичко може да се очаква.

Ще разкажа някои твърде изразителни истории, които се случват около мен. Знайно е, че работя като преподавател по философия и гражданско образование в едно елитно пловдивско училище. Наблюдавам случващото се със засилващ се изследователски интерес и отвреме-навреме се намесвам, за да повлия все пак по някакъв начин на желания резултат.

В понеделник се състоя Дискусионен клуб за формулиране на други искания на протестиращите (стачкуващите) ученици. Не само участвах, но и инициирах тази сбирка. Защото смятам, че в подобна ситуация е по-добре да се говори, отколкото да се мълчи. Мълчанието може да предизвика взрив от негодувание с възможни ужасни последици, докато говоренето е изпускане на клапаните на напрежението и осмисляне (рационализиране) на гнева. Явно някои среди твърде много се смутиха и на другия ден беше свикан Ученически съвет, на който думата почти не беше дадена на самите ученици, а те бяха подложени (по обичайния маниер) на злобно мъмрене с високо вдигнат показалец, в речите на "педагозите" се сипеха обвинения за това, че протестиращите били вандали, хуни, незнам какви си още, че били "законопрестъпници", щото така не се било протестирало, т.е. възмущението трябвало да бъде режисирано и урегулирано. Разбира се, безобразно се лъжеше: учениците нямали право да протестират, а ония, които все пак дръзнат да участват в протеста, трябвало да очакват "справедливи репресии", т.е. наказания и пр. Цялата работа целеше сплашване, явно някои си мислят, че сме не в 21 век, а някъде към 50-те години на ХХ век. Жалка работа. Пълно неумение да се води диалог с младите, упадъчна и репресивна педагогика, която е толкова по-слаба, колкото е по-жалка.

Моя милост там се обади само веднъж-дваж, колкото да апелира да се даде думата на учениците, понеже сбирката уж се нарича "ученически съвет", ала на нея не говореха учиници, а само педагози с разпенени от възмущение усти. Изказаха се и няколко предварително подготвени за тая цел ученички, досущ по стария комсомолски тертип, които също така яростно клеймяха ония, които били дръзнали да заяват, че не са бездушни вещи, а са човешки същества със съответните човешки и граждански права. В залата, в която протече тази сбирка, сякаш възкръсна позабравения дух на комунизма, усети се съвсем осезаемо неговото злокобно веяние, поради което моя милост, като стар боец срещу комунистическата варварщина, се изпълни с желание за даване на отпор. Докато съм жив няма да допусна около себе си покълването на признаци на рекомунизация, щото все пак вече сме европейска, а не азиатска държава.

Първото, което сторих, е да предложа подписка, с която ний, учителите, да подкрепим исканията на нашите ученици, а също да защитим ония, за които се подготвяха репресии заради това, че са показали гражданско съзнание и активност. Подписката стоя няколко часа в учителската стая, беше прочетена от мнозина, но никой не се подписа. Вместо това в едно междучасие я намерих в следното състояние: с червен (разбира се, че ще бъде с червен, какъв друг да бъде?!) цвят и с едър почерк беше написано: "Ангеле, иди се прегледай при доктор, щото явно не си наред!". Забележете, това го е написал... "български учител", явно в тия среди има немалко комуноидни мижитурки, щото ако беше посмял, би следвало да ми каже диагнозата си в очите. Взех документа за да го запазя за историята (все пак сме вече 2010 година, не 1989-та, а наскоро ще дойде 2011-та!), такива куриози не се срещат често, сложих друго копие; в края на часовете намерих документа скъсан надве, а половинката, където са подписите, беше открадната! Явно нещата приемат обрат на война. Няма проблеми, с подли комунистически мижитурки да воювам съм готов непрекъснато, по 24 часа в денонощието!

Вчера пък написах Открито писмо до Премиера и Министъра на образованието във връзка с ученическите протести, което най-нагло залепих на видно място в учителската стая. Предложих ония, които са солидарни с искането за оставка на Министъра, да положат подписите си. Интересно е, че залепих двата листа на вратата, т.е. човек, който се зачете в тях, рискува да бъде ударен в челото от отварящата се врата. Забелязах обаче, че въпреки това документът се чете, ала никой не посмя да положи подписа си. В едно междучасие открих, че някое комуноидно влечуго е побесняло дотам, че е скъсало документа, накъсало го е на малки парчета и го е турило в кожа за боклук! Аз изобщо не съм изненадан, от комуноиди може да се очаква всичко, а това, че се така бесни, ми показва едно: че вървя по верния път.

Също вчера обявих сбирка на Дискусионния клуб пак по стачката. След един час до обявата на Клуба открих залепена друга обява, в която учениците се призоваваха по същото време (!) да участват в извънредна сбирка на ученическия съвет! Явно някой силно се е уплашил от дискусиите в Клуба и прави всичко, за да ги проваля. От самото си създаване този Клуб е трън в очите на комуноидите, понеже той има една единствена задача: да насърчава нашите ученици във вървенето им по пътищата на свободата. А свободата е отровата, смъртната опасност за комуноидната напаст, за комунистическия бацил.

Въпреки това дойдоха неколцина ученици на дискусията, които там заявиха, че са решени да се борят докрай, че няма да отстъпят. Тия, които се мъчат да погасят ученическото възмущение по толкова тъп начин всъщност го подклаждат. Всъщност те постигат един бумерангов ефект, т.е. работят тъкмо в полза на това, срещу което си мислят, че уж се борят. На това му се вика "ирония на историята". Впрочем, тъпотията е винаги е твърде противопоказна. Но е и полезна в случаи като този.

Днес битката продължава. Чувам от устите на благожелатели, че вече ми е взет мерника, чакало се връщането на директорката (която е в отпуск или командировка), та да бъда отстрелян. Знаят добре, че със заплахи спрямо мен нищо не могат да постигнат, но колко му е да бъда за пореден път изкаран за "рушител на устоите на държавата". Щом наричат протестиращите ученици "законопрестъпници", колко му е пък мен самия, щом ги подкрепям, да ме обявят за "напълно вреден" за държавата "подривен елемент"?! Впрочем, съжалявам за едно: когато една учителка публично обяви протестиращите за "ненормални" и за "престъпници", не взех думата да кажа поне това:

- Ами, другарко, що чакате още: натикайте ги в концлагер тия престъпници, що ги търпите да рушат така уютния ви комунистически рай?!

Но съвсем скоро, убеден съм в това, ще ми се удаде сгоден случай да кажа тия думи. Прочее, да кажа нещо, в което се убедих тия дни: между бойковисти и комунисти няма никаква разлика. Т.н. "бойковизъм" се носи по вълните на комуноидната носталгия към комунизма и се подхранва от нея, докато другарите-комунисти са си просто бетонните глави. Ала и едните, и другите, скоро ще се прегърнат, та да направят от нашата цветуща България едно излъчващо злотворни изпарения путинистко блато; натам вървят нещата ако не се противопоставим на откроилите се вече крайно опасни тенденции!

Вчера ми подхвърлиха, че спрямо мен щял да вземе мерки инспекторатът, щото за толкова вреден човек не било достатъчно да се борят на училищно ниво. Радвам се обаче, че въпреки всичко срещам подкрепа и разбиране и сред неколцина достойни и нестрахливи учители; има и такива.

Защо правя всичко това ли? Ами защото смятам, че моята работа като преподавател по гражданско образование и философия е да насърчавам младите в тяхното нелеко вървене по пътищата към свободата. Защото съм дълбоко убеден, че на България са й нужни не подлеци, малодушници и страхливци, а достойни, смели и свободни граждани. Прочее, от първите си имаме предостатъчно сред останалите генерации. А зная, че само младите могат да разрушат до основи прогнилата отвсякъде образователна Бастилия. Време е това да бъде сторено, и то колкото се може по-скоро! Нямаме време още да чакаме. Чудо няма да се случи: ний трябва да свършим всичко.

По тази причина бунтовният плам на младите трябва да бъде насърчаван и подтикван да ферментира по добрия начин, т.е. да върви във вярната посока. А именно: да почувстват в заревото на бунта омайния мирис на свободата! Който е почувствал този привкус на истинската свобода и се е омаял от него, такъв е готов за живота, такъв няма да се уплаши от неговите предизвикателства и отговорности.

На България не са й нужни страхливци, мижитурки и малодушници, а достойни, смели и свободни млади хора! Тя ги има, обаче ние, по-старите, демократите, дето сме обвеяни в битките за свобода и демокрация в България, не трябва да допуснем да бъде погасен техния бунтовен плам!

Събудете се, родители, учители, граждани! Що още спите, какво чакате да се случи още, а?! Не ви ли стигна наглостта на самодоволните властници, на които не им пука за нашите тревоги?! И не се ли преситихте на гаврите?! Кажете, защо търпите, драги ми великомученици-търпеливци?!

ЗАБЕЛЕЖКА: Господа блогъри, особено ония, които се тупкате в гърдите, че сте били "десни" и не знам какви си там свободолюбци, позволете да ви запитам само това: що мълчите така подло в тоя решаващ момент?! И още нещо ще добавя: вашата грандомания е на отрова подобна. Това е. Спете спокойно! Лек ден на всички след леката нощ, в която си поспахте добре. Аз пък изобщо не спах. Сън не ме лови. Но съм вреден подривен елемент, за малко да забравя това... а пък вий сте примерни, т.е. послушни граждани.

9 коментара:

Анонимен каза...

http://aig-humanus.blogspot.com/2010/08/blog-post_9929.html

Ursus Major каза...

Господине Грънчаров,
А бе вие в кой свят живеете? Помните ли "Ти го плюеш, то ти вика - дъжд вали"?
Може ли масовката на банда лумпенчета и недоучени идиотчета за по-дълга ваканция да я представяте като борба за демокрация?
Каква демокрация ви гони?
И дискусии сте организирали - какво обсъждахте на тях?
Ей това е най-големият проблем на България - вместо да им се набият шамарите на тия идиотчета, и да ги вкарат в клас, и да ги скъсат от контролни, че да им дойде поне малко акъл в главиците - не, ние ще си организираме дискусия, ще си поговорим за отровната атмосфера, за липсата на демокрация и ...
Леле, ама и ти си ми един нещастник...

Недялко Тенев каза...

Г-н Грънчаров,
Бил съм учител и зам.директор на училище.Затова много добре разбирам това,което казвате.Подрепям искането Ви за оставка на просветния министър Сергей Игнатов.
А от изказването на Ловеца на врабчета лъха пълна некомпетентност по образователните проблеми.Сигурно не е влизал в класна стая откакто е завършил основното,а може би и средното си образ(У)вание.
Призовавам и другите блогъри да Ви подкрепят.Костовисти или некостовисти - всички демократи трябва да се противопоставят на пълзящата Живковизация.

Недялко Тенев каза...

Г-н Грънчаров,
Бил съм учител и зам.директор на училище.Затова много добре разбирам това,което казвате.Подкрепям искането Ви за оставка на просветния министър Сергей Игнатов.
А от изказването на Ловеца на врабчета лъха пълна некомпетентност по образователните проблеми.Сигурно не е влизал в класна стая откакто е завършил основното,а може би и средното си образ(У)вание.
Призовавам и другите блогъри да Ви подкрепят.Костовисти или некостовисти - всички демократи трябва да се противопоставят на пълзящата Живковизация.

Ursus Major каза...

Господине Недко,
Т`ва "демократите" сте ми много странни същества - 20 години реформи правим и накрая учениците ни най-тъпи, най-неграмотни и най-безперспективни. Докато по времето на Живков бяха образовани - и дори и циганите тогава ходеха на училище и имаха нещо в главите си.
За съжаление 20-годишната игра на демокрация доведе точно до това - разни такива като вас лично да стават директори и заместник - директори в българските училища. Дори си спомням първата вълна на костовизацията в българското образование, когато провинциални учители биваха назначавани в София на директорски и заместник - директорски места само защото си приписваха заслуги по времето на Великото Януарско Демократично Въстание. Вие така ли станахте директор?
На мен лично ми писна 20 години да ме занимавате само с едно и също - реформи, ченгета и колко лош бил комунизма. Всеки тъпанар, който няма какво да каже е достатъчно да пусне някъде в блоговете материалец "леле колко е гаден комунизЪма!" и веднага се превръща в образован, начетен и прогресивно-мислещ демократ.
В едно сте прав - не съм влизал в класна стая от 14 години, от както завърших средното си образование. След това имам и висше (във вашия случай - висшО) и съм се реализирал в редица големи компании, и български, и чужди. И смея да твърдя, че доста си разбирам от работата.
А вие от вашата - очевидно не. Затова децата, които излизат от българските училища са неграмотни; не могат да тълкуват елементарни текстове; не знаят елементарни математически операции, да не говорим за нещо по-сложно от пресмятане на обем на фигури. Искате ли да ви сканирам някое и друго СV и пак да си поговорим? Да видите нивото на грамотност на току-що завършил образованието си млад човек, който кандидатства за работа? Пък тогава да си поговорим отново кой е компетентен и кой не?
Чета му на господина Грънчарова блога - чета и се чудя, и се мая - що за глупости се пробутват в публичното пространство. Как 20 години се повтаряше магическата дума "реформа" и накрая се оказа, че единствената реформа е промяната на наименованията на предметите - вече не е История, а Човекът и цивилизацията; вместо Биология се учи Човекът и природата ...
Ей това е - събрали сте се двама нещастници, и се утешавате взаимно; а ако ви остави човек в нормална среда на конкуренция в една частна фирма, и двамата на 20-та минута сте вън, да се оплаквате от липсата на демокрация един другиму

Недялко Тенев каза...

Г-не именуващ себе си "Ловец на врабчета",
Ето това исках - да си признаете,че не сте влизал в класна стая от 14 години.Вие нямате никакъв опит в областта на образованието.Най-добре ще е да спрете да драскате по тая тема каквото ви дойде на ума.И ви препоръчвам да се съсредоточите върху своята професия!Т`ва комунистите от всичко разбирате.

Томи Томев каза...

Г-н Ловец на врабчета, в България истински реформи имаше само по времето на Костов. От тези 21години без член първи от конституцията на комунизма, другарите управляваха цели 15 години. А те, полезни за обществото, реформи не могат да направят, но и, изобщо не искат да правят. Образованието ни, а пък и цялата ни държава ще се реформира окончателно, когато изберем истински демократи да управляват България.

Ursus Major каза...

Скъпи ми Недко,

Вие, дето киснете там по цял ден ми изпращате после полуграмотни хора да работят при мен.
И не сте вие човекът, който ще ми каже дали да имам мнение или не по даден въпрос. Просто вижте какво предлага Гърнчаров и какво подкрепяте вие; вижте и лумпенчетата в Хасково, които мятаха яйца, кисело мляко и пиратки по своите учители водени не от стремеж към свобода, знание и демокрация, а за някой и друг ден ваканция повече (не че са се избили да учат де).
И това на фона на учители, които вместо да си гледат работата и да преподават, се занимават с оставки на министри, имагинерни и абстрактни идеи и теории и прочие глупости.
Аз съм данъкоплатец.
От моите данъци ви дават заплатата.
И не ми харесва начина, по който вие си вършите работата и не ми харесва качеството на продукта който ми продавате.
Затова - и лучец яж, и водица пий, и пак поглеж - дий, воле, дий!
А оставката на министъра ще я оставим за друг път. Не сте вие хората, които ще го определят това.

Анонимен каза...

Като гледам съществуванието на индивиди като Ловецът на врабчета си мисля, че човечеството ще се самозатрие. Личи в постовете му стремежът да мачка другите, учители, ученици. Чужда е за такива хора непокорността на младостта. Той иска да я смачка, да я сгъне около двойните листи, които са му толкова любими, да я изсуши в скучни и зле написани уроци, да я скове в механичното зубкане на послушни роботчета, които се кланят на препатили и уж знаещи хора като него.
Революциите са се породили за да се справят с такива изчадия, но те са хитри и бързо са ги яхнали.
Жалко.