Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 17 декември 2010 г.

Прости им, Господи, те не знаят що е свобода!

То, Ангеле, и без театър днешното ни училище е... цирк. А ти се щади, приятелю! Блюдолизците, когато надушат опасност, стадното чувство ги групира в глутница, но не вълци, защото вълкът все пак е благородно животно, а в чакали...

Ето нещо, което ще те зарадва, успокои и ще ти вдъхне сили. В началото на седмицата бях в с. Обретеник за да си извадя УП-2. Посрещна ме млада, красива, интелигентна директорка. Покани ме да изчакам в директорската стая, но аз предпочетох да изчакам пред кабинета й, защото не исках да нахлуят красивите спомени отпреди тридесет и три години, най-хубавите от цялото ми учителстване, но не защото бяха млади, луди години, а защото хората бяха добри и сърдечни, а самото село беше в разцвет...

След това се отбих в местното читалище "Христо Ботев", основано през 1928 год., там също ме посрещна млада, приветлива и интелигентна библиотекарка. Подарих на читалището книги с автографи на големия краевед, селищни истории на Обретеник, Кънчо Бакалов, на когото бях коректор и рецензент, рецензии върху творчеството на писателя Иван Коларов, който е родом оттам, книги с автографи на Венко Марковски и Орлин Орлинов, чийто срещи в препълнения салон на читалището водих, четири твои книги - двете народопсихологически ("Българската душа и съдба" и "Страстите и бесовете български"), "Тайнството на живота" и "Еротика и свобода". В най-скоро време ще ти изпратя свидетелството за дарение.

Това струва много повече от отношението на шепа приведени нагаждачи. Те никога няма да ти простят духовното превъзходство, защото понякога и в тях се пробужда заложеното у всеки човек чувство за собствена значимост, но веднъж подложили гърбина, за тях просто друг и пътища няма.

Прости им, Господи, те не знаят що е лична освободеност!

Атанас Ганчев, Русе

2 коментара:

nana каза...

От своя позиция мога да изкажа мнение ,че личното пространство и волята за освободеност са въпрос на индивидуален избор и подход в живота.

Лиляна Андреева каза...

Свобода за всички:

Либерта е Свобода на италиански,испански и френски език.А това е и архитектурен план на екологичен град с календарен кадастър.В този град всички хора са равнопоставени,с равен старт в живота и със справедливо разпределение на обществения продукт между гражданите.

ЛИБЕРТА = ЛИ . БЕ . Р т А = 31 квадрата . 42 кв.км . 4 региона + 8 кв.км = 5 216 кв.км - площ на един календарен град и принадлежащата му резерватна природа.

Само в този град няма експлоатация на човек от човека и има контрол на консумацията на природни ресурси,поради което хората са свободни и етични.