Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 11 декември 2010 г.

Учители и родители, не проявявайте малодушие: да подкрепим своите ученици, децата си!

Чета тази сутрин следната информация: Лошото време отложи ученически протест в Пловдив. Ето част от написаното там:

Лошото време в Пловдив отложи ученическия протест, насрочен за 9 ч. пред сградата на общината. В интернет пловдивските младежи се организираха да повторят протеста си от миналата седмица, когато над 4000 ученици излязоха по улиците на Пловдив, протестирайки за по-дълга ваканция.

Младежи, пожелали анонимност, заявиха пред Дарик радио, че им е оказан натиск от директори и преподаватели да не протестират. Те споделиха, че освен с неизвинени отсъствия, са ги заплашили с изключване от училище и арести. В някои училища преподавателите са задължавали учениците да подписват декларации, че няма да протестират. По непотвърдена информация в Математическата гимназия на предишния протест възпитаниците са били заключвани по стаите, за да не подкрепят протестиращите.

Началникът на инспектората съобщи още, че имат уведомление от общината, че в събота в 12 ч. учениците ще протестират. Митингът започва от площад „Съединение”.

Смятам, че в тази ситуация е престъпление да не подкрепим учениците си. Затова си позволявам да апелирам: български учители, не проявявайте малодушие, подкрепете своите ученици! Срам е да мълчите в тази ситуация и да се правите на ударени! Недостойно е да оставим учениците си сами в неравната борба за модернизиране и демократизиране на българското училище!

Същото искам да кажа и на родителите: позорно е да се мълчи, не мълчете, реагирайте достойно, подкрепете децата си, те са прави да протестират, има за какво да се протестира, а искането за връщане на зимната ваканция е само един повод да избухне тяхното недоволство! И то избухна. Родители, вие сте бивши ученици, не се опозорявайте в този момент! Трудно духът, младежкият дух, вдъхновяван от усета за свобода, ще може да бъде натикан обратно в бутилката на покорството и на равнодушието. Което е радващо! Което е така вдъхновяващо!

Родители, да бъдем днес до децата си - рамо до рамо в битката за гражданско и човешко достойнство! Нашите ученици, нашите деца ни дават бляскав урок по демокрация - и ако не сме стадо, а свободни граждани, сме длъжни да ги подкрепим!

Що се отнася до мен самия: аз в 12 часа съм на площад "Съединение", където започва протеста. Елате с мен! Там ще се изброим колцина от пловдивските учители имаме правото да се наречем български учители! Страхливците, подлеците и малодушните нямат моралното право да бъдат учители! Също така те не са и граждани. Да не говорим пък за европейци и демократи!

Няма коментари: