Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 21 март 2011 г.

Неокомунистите от "Дума" злословят срещу построяването на Паметник на българо-германската бойна дружба в Русе

Betreff: Опровержение; An: duma@duma.bg; CC: "Bulgarisches Kulturinstitut" ;, reg1@sofi.diplo.de; Datum: Montag, 21. März, 2011 07:52 Uhr

До: Главния редактор на в."Дума"
град София 1784, бул. «Цариградско шосе” 113А

Опровержение

от Антон Радославов Рачев, Русе 7006, п.к.1, тел.08978....

Другарю Главен редактор,

Във връзка с материала “Русенският Фюрер” събира пари за паметник на българо-немската бойна дружба*, публикуван в поверения Ви вестник «Дума” на 11 март 2011 година, в качеството си на засегнато лице намирам за нужно да направя следните опровержения на изложени там твърдения:

1. Руско гробище в чертите на град Русе никога не е съществувало. В началото на 60-те години на ХХ век безбожната комунистическа власт в Русе заличава гробищния парк, разположен в централната част на града (сега се води като Парк на възрожденците). През 1975 година в същия район по комунистическа заповед е съборена и уникалната русенска църква "Всех Святих". Там обаче и до днес е налице едно гробище на червеноармейци, починали по различни причини, но не и в резултат на водене на военни действия.

2. Инициативата за построяване Паметник на българо-германската бойна дружба е дело на български граждани без определени политически предпочитания. Фактът, че германският Бундесвер и Българската армия са актуални съюзници от 2004 година насам, значително улеснява осъществяването на този проект. Освен това, след създаването на ГДР (1949г.) по силата на Варшавския пакт (1955г.), Българската народна армия и армията на ГДР също са съюзници. Това състояние на съюзничество продължава до 1990 година.

Построяването на Паметник на българо-германската бойна дружба касае и русенските воини, загинали в Първата и Втората световни войни. Досега в Русе не е бил строен паметник в тяхна чест.

Антон Радославов Рачев

Русе, 21 Март 2011 година

* На базата на тази публикация на първа страница в същия брой на в."Дума" от 11 март 2011 година е направен и коментар под заглавие "Плитка мисъл" с автор - Ина Михайлова.

9 коментара:

Анонимен каза...

Кой фактически спечели ІІ св. в. - Русия или Германия - вижте ги и ги сравнете.

Докъде стигна България с Русия - виждате какво е положението, защото още не може да ги изгоним

Къде бихме били днес, ако не беше Русия, която нападна съвсем безоснователно България през септември 1944 г. Да не забравяме и алкохоликът Чърчил, който продаде България на Сталин, както Антон Иванов продаде цялото БКП на Гешев за едно шише ракия.

И интересно колко паметника има на руските окупатори днес в България, построени с парите на българския народ, а днес твърдят, че са били руски военни паметници?! и колко военни паметника има на германските ни съюзници, които умираха, за да ни върнат Тракия и Македония.

И всеки, които иска да си отговори - защо децата ни отиват да учат и работят в Германия, а не в Русия?

Анонимен каза...

То въобще белята тръгва от установяването на дипломатически отношения между Царство България и СССР.

Анонимен каза...

Като ви чета глупоститите,ми идва да повърна.За да разберете защо децата ви отиват да учат и работят в Западна Европа,би трябвало да сте наясно в какъв формат ни протича живота.По силата на някои предателства,ние сме в НАТО иЕвросъюза.Затова се налага да учим и работим по техния тертип,който всъщност на мен не ми допада изобщо.Не че руското образование е по лошо,но обстоятелствата са такива.Децата ни отиват да работят на запад,не защото им харесва,а за да изкарат някой лев.Всички знаем матеарилистичната настройка на западната циливизация и консуматорското им общество,подчинено само на парите.Русия от своя страна,никога не е държала на лукса в бита си.На едно място бях чел изказване на покойния ИЛИЯ МИНЕВ за РУСИЯ и нейния начин на възприемане на света и живота като субстанция.Та той твърдеше-„В Русия никога няма да има демокрация от английски парламентарен тип,или американска президенска демокрация.Руснаците си имат свой мистичен мисловен процес,оставащ загадка за останалите народи.Дори царят да върнат на власт,демокрация няма да има в смисъла разбиран като такъв още от времето на антична Гърция;.Ето това е разликата,в Русия,въпреки че е богата страна,никога не е имало възможност за печалба на пари както на Запад и в Америка.Там мисленето е друго,не е подчинено на материализъм и лъскав лукс,а духът е над всичко.Оня ДУХ,заради който католиците разцепват църквата,и до ден днешен не искат да се помирят с православието,като едва ли не се изкарват че от тях е тръгнало всичко.Да ви кажа честно,на мен не ми допада формата в който сме принудени да живеем под напора на обстоятелствата през последните няколко години.Този формат е от Англо-саксонски тип,и принуждава хората да стават егоисти и бандити.Насажда омраза и непрекъсната жажда за пари.Мисля ,че нашето място е в друг циливизационен формат.Между държави ,като ГЪРЦИЯ,УКРАЙНА СЪРБИЯ,РУСИЯ И Т.Н.Душата на българина е друга,бита ни е друг.Имам братовчеди в КАНАДА от три години живеят там и не могат да свикнат.Казват ми-студени хора са,да изкараме някой лев и хайде обратно.Това е истината,-кръвта вода не става.Интересно ще ми бъде да чуя мнението ви по тази тема,а също и г-н Грънчаров.Благодаря предварително.

Анонимен каза...

Хубаво е че в Русе се прави такова нещо.Време е този заспал народ да се събудя.Аз лично познавам Антон и ще направя нужното за да му помогна.Казвам се Румен Петров.БЪЛГАРИЯ ЗА БЪЛГАРИТЕ!!!

Svetlanda Rashkova каза...

Плитка мисъл
Ина Михайлова
11. Март 2011, брой 57
Повече от седем десетилетия след началото на най-страшната война в историята на човечеството един фюрер - не от Берлин, а от Русе, започна кампания за издигане на паметник на българо-немската бойна дружба. Би било страшно, ако началото на акцията умишлено е планирано за деня, в който всички българи, независимо от партийните пристрастия, отдадоха почит на жертвите на Холокоста и на пострадалите от престъпления срещу човечеството.
Днес дясната популистка вълна, заляла Стара и Нова Европа, е в състояние да подмята и да върти като малка лодчица всяка идея, отричаща миналото. Затова на фона на нестихващите в Европа и по света прояви на фашизъм и неофашизъм едва ли има нещо по-опасно от подминаването с лека ръка на подобни явления.
Спи ли държавата? Може би цъка следобедно мачле? Или препрочита "Винету"? И не съзира опасност за... собственото си величие.
В нормална държава с нормално правителство подобно поведение незабавно би било санкционирано с всички законови средства. У нас дали е възможно? Съмнително, като се има предвид, че властта се крепи на съюза между "популистката ГЕРБ и националистическата и ксенофобска "Атака".
Хората имат къса памет. Особено за историята. Когато късата памет е гарнирана с плитка мисъл, преходите продължават твърде дълго, а понякога завършват с агония.
Четейки тези ваши редове, г-жо Михайлова стигнах до извода, че наистина вашата мисъл е ПЛИТКА.
Правите коментари, по въпроси с които не сте запозната.
Умолявам ви първо да прочетете информацията от този линк http://212.39.92.39/e/prosveta/istoria_11/48.html !
После да изгледате филма от този клип http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=-Y9V6JhVE68#at=121
И чак тогава да седнете да пишете по темата !
С уважение : Светланда Рашкова

Анонимен каза...

Понятия от рода на: "монархофашизъм", "германски хитлерофашизъм", "фашистка Германия", "нацизъм" и прочие, са болшевишко изобретение и нямат нищо общо със сериозната политология. Употребата им не е нищо повече от един реверанс към комунистите и левичарите като цяло.

Анонимен каза...

Германското и западноевропейското имат общо помежду си, но не се припокриват напълно. По-вярно е да се каже, че германското е мост между източноевропейското и западноевропейското. Затова е толкова важно единството на германското геополитическо и културно пространство за бъдещето на европейския континент. Ние, българите, имаме интерес от единна и силна Германия, защото имаме сходна позиция тук на Балканите с тази на германците в Европа.

Никола Ников каза...

Обективно погледнато преди 1944г. Българската армия - сухопътни войски и ВВС са снабдени с немска бойна техника, а офицерският състав е обучаван в Италия и Германия. Има и български офицери на слуйба в Червената армия още от зората на Великия октомври, но бойна дружба съществува по-скоро между българския и германския войник, отколкото между българския и руския. По време на Отечествената война, обучените от германски инструктури български парашутисти показват чудеса от храброст на позициите пред Сражин и Страцин. Същото правят и колегите им артелеристи и летци, също обучавани от немски инструктури. Обучаваните от немски инструктори български войници и офицери воюват срещу своите учители понякога по-добре и от своите нови братя - руските войници и офицери, за което заслужават похвалите на маршал Толбухин. С една дума: "С техните камъни (немски) по техните глави (немски)".Това е тъжната обективна реалност. Останалото е емоционална партийна неосведоменост.
Г-жа Ина Михайлова започва сатиричния си опит така:
"Повече от седем десетилетия след началото на най-страшната война в историята на човечеството един фюрер - не от Берлин, а от Русе, започна кампания за издигане на паметник на българо-немската бойна дружба."
Какво би казала г-жа Михайлова за най-новите разкрития на историческата наука за осъществения две седмици преди нахлуването на Червената армия в Европа (План "Буря", 06 юли 1941г.) превантивен удар от страна на силите на Вермахта (22 юни 1941г.) и за два месеца - юли и август унищожаване на 5,5 милиона от 6 милионната кадрова Червена армия, готова за Освободителен поход в Европа?? Бледа представа за това какво би трябвало да очакват "освободените" европейски народи е съдбата на българската "буржоазна" интелигенция след Девети септември 1944г.
Хубаво е да четем историята с отворен разум.
Никола Ников, 08.04.2011г., гр. Русе.

Анонимен каза...

Русия, по самата си същност, представлява държава с азиатски тип управление - независимо дали на престола ще се намира Иван IV Грозни, Петър I Велики, Ленин, Сталин или... продължете сами списъка, ако желаете. За каква "духовност" и "култура" може да се говори при едно деспотично управление? Та не забелязвате ли, че бележитите дейци на руската литература, култура и наука (напр. Пушкин, Гогол, граф Толстой, Чайковски, Менделеев и т. н.) работят СЛЕД реформите на Петър I, когато Руската империя се "отваря" към Западна Европа?
А какво е имала Русия ПРЕДИ реформите на Петър I? Може би бележити учени, научни школи, писатели, поети, композитори, архитекти? Кои са те? Знаем ли имената им?
И така, дори и на руските владетели им е било ясно, че Русия се нуждае от модернизация по западен образец.
Това е било ясно и на "бащите основатели" на Третата българска държава. Тъкмо затова те дават на България една възможно най-либерална конституция и модерно законодателство.
Моля да не бъда разбран погрешно - нито хуля Русия, нито пък идеализирам Западна Европа. Но нека, преди да сме "русофили" или др. под. "...фили", първо да сме българи! А интересите на България доста често са влизали в противоречие с руските амбиции (спомнете си например поведението на Русия спрямо нас в Сръбско-българската война и последвалото изгонване на княз Александър Батенберг, подлата руска политика спрямо България през второто десетилетие на ХХ в.)
И още нещо - България беше присъединена към Русия през 1944 г. и в продължение на повече от 45 г. се радваше на "вечната дружба". Не ни ли е достатъчно това време? Или още ни трябва?
И още нещо - когато България върви по един, общо взето, европейски път на развитие (1878 - 1944 г.), нашите успехи са безспорни. А след 1944 г. какво стана с просперираща България?
Впрочем, sat sapienti...