Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 22 ноември 2012 г.

Продължение на дискусията с "крайно възмутени" бивши ученици, на които съм преподавал философия

(Това е началото на ЕПИЗОД ВТОРИ на дискусия между мен и "крайно възмутени" бивши ученици от ПГЕЕ-Пловдив, на които съм преподавал философия; дискусията биде проведена на страницата на гимназията във Фейсбук в периода 14-17 ноември 2012 г. (По-раншният епизод беше публикуван под заглавието Дискусия с неколцина бивши ученици на ПГЕЕ-Пловдив, "крайно недоволни" от начина, по който преподавам философия.) Ще ми се преди всичко за учебно-дидактични и възпитателни цели тази дискусия да бъде запазена, та затова я препубликувам и тук, в блога си. Позволих си, с оглед на пълнотата да добавя тук-там и някои други коментари, написани и в моя блог по същата тема, които придават по-голяма живост в самата дискусия.)

Yasen Trahnov каза: Хахахахахахаха, конспирации навсякъде! ;) Понеже съм сред цитираните, ще попиша малко и тук. :)

Как реши, че някой е започнал да коментира защото Атанасова се е присъеденила към разговора? :) Аз например, не я познавам дори, а и съм завършил това училище преди 6 години. Тогава директор беше Паунов. ;) Да попитам - къде видя някакво политизиране на дискусията? До тук единствено ти изразяваш политически виждания, включително и в блога си, който пък рекламираш тук. (ОЩЕ >>>)

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост! (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

29 коментара:

Bacho Кольо каза...

Грънчаров, ако се репчите един на друг с директорката, ще ти се размине.
Ако обаче влезеш във война с ученици - настоящи и бивши, свършен си. И като преподавател, и като блогър. Ще те разкостят.
Много са наясно къде точно е слабото ти място, и колко лесно могат да те изкарат извън релси.

Анонимен каза...

Много лоша идея е да пускаш като отделни постове в блога си извънредно досадните си чатове от Фейсбук. :(

Ангел Грънчаров каза...

Бачу Колю, с огромната част от учениците имам прекрасни отношения. Това поне не си ли го разбрал? Че има разни мърморковци сред учениците ми, които се броят на пръсти, е нормално. Нека да има. Не се плаша от това, напротив, намирам го за естествено да има и недоволни. Човек не може на всички да угоди, пък и не бива да се стреми към това да угажда на всички. Аз специално предпочитам представителите на дадени човешки типове да ме мразят и ненавиждат, щото ще умра от срам ако точно такива ме похвалят или ми аплодират. Сфащаш ли що искам да ти намекна? Апропо, ако разбираш поне малко от отношенията в училище, ще трябваше отдавна да си разбрал, че аз съм атакуван така усърдно по тази линия (че "злодеят Грънчаров" не се разбира или че не може да се разбере с учениците!) от администраторите тъкмо защото ги стяга чепика точно в това отношение, а именно, че прекрасно се разбирам с огромната част от учениците си. :-)

Анонимен каза...

Досада...

Анонимен каза...

Ангел Грънчаров Получи се, впрочем, чудесна и много показателна дискусия! Благодаря на всички участници. Вярно, не бяхме много, но пък бяхме качествени :-) Искам да помоля участниците за разрешение: да запазим тази дискусия за бъдните поколения като я публикувам в нейната цялост и в моя блог, а оттам и във в-к ГРАЖДАНИНЪ, който в цялата си поредица се използва и като учебно помагало за учениците, изучаващи гражданско образование при мен. Съгласни ли сте, драги господа?!

Yasen Trahnov Нека не превръщаме в дискусия и това. До сега не спазихте желанието ми да не размятате постовете ми наляво и надясно, но очаквате в момента да се съглася с вашето желание?
Не! Заявил съм го 100 млн пъти, не разбирам защо се налага да го повтарям отново и отново.
Ако мнението ми по въпроса има значение - НЕ искам да бъда копиран никъде.
Ако ще правите каквото си искате - не задавайте излишни въпроси.
По-ясно от това на къде?

------------------------
Излиза, че думата на Грънчаров не струва нищо.
Жалко за загубеното ми време.
Успех в оплюването.

-Ясен Трахнов

Ангел Грънчаров каза...

:-) И каква дума е давал Грънчаров?

Апропо, ако някой вече се срамува от поведението си в тази дискусия или от неща, които си е позволил да напише или изкаже (и затова държи тя да не бъде съхранявана), то това само иде да покаже, че този човек е преживял известен нравствен и личностен прогрес, което и доказва, че дискусията е била крайно полезна за него... :-)

Анонимен каза...

Искате разрешение - не го получавате. Въпреки това действате. ==> не уважавате чуждите желания, пишете колкото да не е без хич. Далеч от мъжкото поведение. Може би просто не сте такъв, но пък защо "може би"? Действията ви го доказват.

О не, не се срамувам, ако не исках дискусията да бъде достъпна, щях да си изтрия мненията във фейсбук. Всеки може да отиде, да прочете и коментира там, нищо против нямам. Но някой си да ползва името ми, мненията ми за свои цели - не съм съгласен. И съм го заявил многократно. Показах и правилата на фейсбук.
Но очевидно си имам работата с един мишкар ...
Но затова родината ми и държавата в която живеете е на този хал - благодарение на люде като Вас.

Трахнов.

Ангел Грънчаров каза...

Малодушно мърморене... свидетелство за недостойнство... и за нечиста съвест...

Анонимен каза...

хахахахахаха
За разнообразие опитайте да застанете като мъж зад думите си. Може да Ви е чуждо като идея, но опитайте да го направите
Ето още малко цитати, да видите каква дума сте дал. Знам, че с възраста идва деменцията, но все пак ...

Ангел Грънчаров Г-н Трахов, опитвам се да Ви разбера, но, признавам си, не успявам все още. Ето сега с този отказ да ми разрешите да публикувам нашето общо творение: един чудесен, въпреки всичко, диалог или или една дискусия, в която всеки най-своодно каза какво мисли и как той вижда нещата. Аз смятам, че дадохме на дело пример как културно и възпитано може да се води спор, опитахме се да проясним позициите си по важни въпроси. Смятам, че този "продукт", която е резултат на съ-творчество (колективно творчесто), заслужава да бъде запазен. Ако един от участниците в разговора се противопостави решително на публикуването му, целият чудесен диалог ще бъде затрит. И се питам: какъв е смисълът? Кажете ми, ако обичате, бъдете любезен да ми съобщите причините, поради които се противопоставяте на това да запазим завинаги нашия диалог?
------------------
Ангел Грънчаров Помислете и двамата, убеден съм, че ще успеете да преосмислите позицията си. Аз съм готов и да почакам...

------------------

Обяснете действията си. Или си признайте, че думата Ви не струва и пукнато пени

Трахнов.

Анонимен каза...

Комунистът глава дава, дума не дава! Грънчаров си е комунист по душа и "морал". Но най-силното оръжие срещу такива като Грънчаров е анонимността. Комунистите винаги панически ги е СТРАХ от анонимността, защото ги прави базсилни към отмъщението. Постоянното маниполиране на масите им доставя "удоволствие" и започват да си мислят че са "нещо". Но ако само един посмее да НЕ се съгласи с позицичта им, започват да обиждат, да искат имена, да гонят до "дупка". Лицемерието им също е ненадминато. В "името на парите" подгъват коленца и започват да молят, като преди това са се изплюли върху главите на опонентите си. Нали видяхте колко смирен стана Грънчаров пред Директора на техникума, когато започна да мисли за пари за "новата" си книга!?? А колко смирен е сега, когато иска га си запълни страниците на вестника. Такива като Грънчаров използват Свободата за да я превърнат в Анархия, след което я ЗАБРАНЯВАТ.

Ангел Грънчаров каза...

Именно, именно: казах, че ако не ми обясните задоволително смисъла на Вашия отказ, тогава ще ме убедите да не го публикувам. Вие не ми давате никакво обяснение - такова смислено обяснение не може да се изобрети! - по тази причина не можете да ме убедите да не го публикувам. Чувам само мърморене, не аргументи. Дайте аргументи, моля! Ако са разумни, ще се вслушам, непременно! Освен това, след като диалогът си стои за публично четене на едно място - във Фейсбук, какво пречи да бъде копиран за образователни и възпитателни цели в един блог, работещ в тази област? При указване на първоизточника, разбира се. Всичко, което е в интернет, стои там за ВСЯКАКВО използване, интернет е измислен от блягородни хора с щедри души, а не от недоволни от всичко мърморковци...

Ангел Грънчаров каза...

Мдааа, възхитително объркано и алогично изказване е написал анонимчикът по-горе, същински шедьовър! :-) Такива като мен "забранявали" свободата :-) Молели "смирено" за пари за книгите си :-) "Новите" го е сложил в кавички :-) поне ккиги да чбеше сложил в кавички, което най-вероятно е искал. Пише "манипОлиране", което говори за това, че е много вещ в правописа :-) Абе шедьовър, няма какво да говорим повече! Хубаво е че има хора с толкова добре развито "чувство за хумор", които васят радост и веселие в живота ни :-)

Анонимен каза...

Грънчаров, едно време ти наблягах на "о"-то, но вече свикна да го забелязваш. Да, ти се опитваш да мани-пОлираш хората, а учениците се опитваш да образУваш по свое подобие..... И кой ти е казал, или къде си прочел, че интернет е за "всякакво" ползване? Ти не образОваш, ти се опитваш да образУваш. И като си толкоз "вещ", защо винаги искаш разрешение примерно от ivo.bg за да публикуваш негови "изказвания“, а за другите това задължение пренебрегваш?? Нали си много "принципен"?? Или правим подбор, според "зависи"??? Ех Грънчаров.....

Ангел Грънчаров каза...

По принцип анонимните мърморковци, дето се мъчат да ме учат какво трябва и не трябва да правя, какво следва да мисля и какво е "неправилно" да мисля, не заслужават някакво внимание, но все пак да вметна: има си правила за цитиране и възпроизвеждане на текстове в интернет, които са универсилни - и които моя милост спазва най-коректно. Примерно, давам линк откъде съм взаимствал това или онова. Има и нещо друго: онова, което не е изрично забранено със закон, е разрешено. Това се учи в 10-ти клас по философия на правото. Казвам го за сведение на някои мърморковци, които са проспали времето за обучението си по философия...

Апропо, отново напомням: пише се "манипУлирам"... също така се пише "образование", не "образУвание" :-) Не владеещите правописа не могат да ме убедят, че го владеят като имитират някакви "игри с думите" :-)

Анонимен каза...

Играта с думе не е имитация, а си Е "игра с думи". Който го може, го може, който не го може "обвинява" в имитация. ........... И някак си много бързо "забрави" неписаните закони, които по-принцип се учат на "бабино коляно". ... Но "извинявай", забравих че ти си образУван, а не образОзован!!!

Ангел Грънчаров каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Ангел Грънчаров каза...

Разбрах, убеди ме, драги мрънкащ анонимнико: имаш сериозен комплекс на тема образование - и на тема правопис. Лекът е твърде прост и ефективен: комплексираните заради образованието си могат да се захванат с образование, да почнат да учат нещо; и като се изучат, може и да се справят с недообразоваността си и с поражданото от нея чувство за вина.

Ония пък, които са комплексирани на тема правопис, или почват да четат книги, в които се обяснява как се пише правилно, или почват просто да четат книги, внимавайки най-вече за правописа - и в един момент ще им мине и този комплекс. :-)

И ще престанат да мрънкат. И ще си успокоят душите. И ще им свършат страданията! И животът за тях най-сетне ще стане подобен на песен... Желая ти по-скорошното идване на този момент!

Анонимен каза...

И вие не сте хич перфектен с правописа, Грънчаров. Не намирайте махнА на хората, след като сам не сте по-добър.

Анонимен каза...

Четене с разбиране, изучава се м/у първи и четвърти клас. Прочетете си постовете г-н Грънчаров.
И правите ли разлика м/у дискусия и ясен отказ ? Аз нямам нужда да мрънкам, дискутирам, обяснявам. Вие не сте съдник, а поредният гражданин на Република България, със същите права и задължения като мен.

Заявявате съвсем ясно мнението си. Предлагате да преосмислим желанията си, бил сте готов и да изчакате.
Е да сте получили разрешението ми след това? НЕ.
Изявил съм личното си желание, с което сам те заявили, че ще се съобразите.
Е защо не сте се съобразил?
Да, аз решително се противопоставям.

Прочетете какво сте написал, буквално, и се съобразете моля.

П.С. Какво е това безумие да трябва да се боря за някакви елементарни права? Това е кретенизъм, да заявяваш ясно желанието си и някой да ти прави на пук, да ходи да те размята където си поиска....

Трахнов

Ангел Грънчаров каза...

Вие мен не ме гледайте - и с мен не се мерете; ний, писателите, имаме специални права; ние творим нормите на езика и си правим каквото искаме; можем да нарушаваме всички правила, те, правилата, не са за нас, те са за ония, които не са професионалисти в тази област, езика. Нима някакъв даскал по граматика ще каже на Вазов или на Алеко как да пише, какви правила да използва и прочие?! Тъй че по-полека, не сте в тази материя: това, което на Вас Ви изглежда нарушение на някакво правило, аз мога да го правя съвсем умишлено, с оглед преследването на дадена цел. Понял меня?

Примерно, аз често пиша думата "сфащаш", "сфащам", на даден катил това може да иглежда, че моя милост не знае как се пише тази дума, но така ли е това? Катилът не може да бъде убеден, че аз мога да си пиша както искам не само тази, а и много други думи.

Примерно, когато пиша за наший любимия премиер употребявам думата "он", да, диалектна дума, можете ли да сфанете и да обясните защо го правя?! :-)

Ангел Грънчаров каза...

Аргументи, липсват Ви аргументи, толкова любезни ми г-н Трахнов, разбирате ли? Там Ви е проблемът, липсват Ви аргументи за Вашето толкова категорично противопоставяне на тази публикация; дайте ми поне един най-малък аргументец, но състоятелен, имащ разумност в себе си, и аз ще се съобразя. Но с неразумни ирационални капризи не мога да се събразя, все пак не сме деца. Надявам се ме разбрахте. Измислете, съчинете аргумент и ще го обсъдим... Много бързам, че съм на път, тъй че ако има грешки, не се косете за моята грамотност, от бързане са... :-)

Анонимен каза...

Не. Писателите нямат специални права. Хората имат РАВНИ права. Поне така е в цивилизования свят, Западния свят. Тук, в Чалгария, всеки си мисли, че има специални права. Отврат велика.

Анонимен каза...

каква сила и героизъм лъха от думите грънчарови " ниЙ,.... можем да нарушаваме всички правила, те, правилата, не са за нас, те са за ония.....".
Ето това е чиста форма образУвано човекоподобие, изградено и слепено от червената глина на комунизма, същество, обладано от незачитане на законите, с една дума Грънчаров е Полиграф Полиграфович Шариков.

Анонимен каза...


След прочитането на редовното сутрешно просветляващо ме есе-пътепис (този път) на
философа-учител Ангел Грънчаров, след запознаването ми (за пръв път!) с мъдреца ни (на
нас българите!), с просветения, а вероятно и посветения ВАКЛУШ ТОЛЕВ, как да не излушам
и божественото изпълнение на божествената бетовенова музика.
Как тази велика сплав от хармонични мелодии, съвършено доведена до слуха ми от съвременната технология да не успее да разтрепти духа ми, как да не го повдигне и да го потопи за тези велики минути в прекрасните невидими светове на чистото блаженство, на
райското чуство тук на земята и сега!
За да ми остане от цялата тази истинска духовна храна зарядът да съществувам с основателната надежда, че хубавото, светлото и доброто ги има, че те ще бъдат и ще пребъдат, в противовес на злото, тъмното, глупавото, неразумното, недоразвитото, не желаещото да се учи и да върви напред.

23.11.2012г. Владимир Трашов

Ангел Грънчаров каза...

Колко мило!!! :-) Привърженици на комунистическите теории за пълното равенство, уязвени силно от моите "непоносими претенции" да искам да бъда личност, и то не каква да е, ами творческа личност, ме обвиняват в... комунизъм! :-) Това наистина е израз на комунистическа патология! :-) Толкова радващо е обаче, че тази бесовщина сама така изразително изобличава мерзския си морал...

Анонимен каза...

Не знам дали е патология, това което става с вас, Грънчи, но със сигурност е достойно за подигравка :)

Ангел Грънчаров каза...

Ами подигравай се де, нямам нищо против - щом това ще облекчи и намали непоносимите ти душевни терзания :-)

Анонимен каза...

Ангеле, брачед, имаш умни ученици. Най-лошото което учител може да направи е да спори и да се държи високомерно с ученик.

Ангел Грънчаров каза...

Тъй ли? И що така? :-) Апропо, това не са мои ученици. Това са нечии чужди ученици, дето са насъскани да се държат като мерзавци. Моите ученици, тия, дето имат това морално право да се нарекат мои ученици, не са невъзпитани... аз на невъзпитаност, на простотия не съм учил учениците си...