Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 15 ноември 2012 г.

Щом се държим така, то тогава какви сме ние, българите - ми позволете да запитам?!

Имам чувството, че днешните ни църковни йерарси, за разлика от Христос, който е пожертвал себе си за да спаси човечеството, са готови да пожертват цялото човечество, само и само да спасят себе си - и своите привилегии и благинки.

Тоест, църковните ни йерарси с това свое арогантно поведение само показват и доказват антихристиянската си същина. Ние, дето ги търпим, ние, дето понасяме безобразията им, с това свое търпене също показваме антихристиянската си същина.

Тогава, щом "духовните" ни първенци се държат така, ми позволете да запитам: на какво основание ние, българите, изобщо се смятаме за християнски народ?!

А какви сме в такъв случай, ми позволете да запитам?!

Щом се държим така, щом при толкова много безобразия продължаваме да мълчим като кютюци, то тогава какви сме ние, българите?! - ето и това ми позволете да запитам.

Питам, питам, а никой нищо внятно не отговаря - само усещам около себе си глухо мучене, истерични крясъци, звучно храчене, сякаш не сме хора, а сме...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди.

Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

11 коментара:

Анонимен каза...

Въпросче: Щом Христос е възкръснал, според вярванията ви, и е жив в момента, какво точно е пожертвал?
Конкретно, моля!

Ангел Грънчаров каза...

Христос е богочовек - Бог и човек едновременно; Бог в човешка форма. Жертва човека в себе си - Христос като човек умира на кръста - ала Богът остава, понеже Богът е Дух, Той не може да умре, той е вече и безсмъртен. Та на въпроса: Христос като човек е жертвата, дадена за човеците, с оглед тяхното спасение, благодарение на огромния нравствен смисъл на тази саможертва, който атеистът просто няма как да разбере, понеже няма необходимото за това "сетиво", наричащо се дух. Атеизмът е израз точно на това: осакатеност откъм дух...

Анонимен каза...

И аз да те попитам, какво значи да се дървим "така"?? Как??

Анонимен каза...

Всъщност не е така, Грънчаров. Първом трябва да демонстрирате, че богът ви съществува, па сетне да се опивате от описания колко е готин и секси.

Анонимен каза...

Тцъ!
Пишете без да познавате идеите на собствената си религия.
Всички хора са равни, всички имат дух и т.н... защото са създадени по божие подобие, всички, без изключения.
Съответно ако вярвате в тези идеи, няма как да обявявате някого за осакатен ;)
А да определяте хората на база религиозни вярвания си е дискриминация, определена за такава от закона на Република България.

Bacho Кольо каза...

Истинският атеист, какъвто съм аз, се отнася с голямо уважение към Вярата и към вярващите . Даже с благородна завист им завиждам , заради това, че в най-тежки, на безнадеждни моменти имат пристан, в които намират успокоение, просветление и надежда.
Сигурен съм, че истински вярващите хора имат разбиране и добро отношение към атеистите. Иначе излиза, че Вярата им не ги е научила на нищо добро.

Само злобен, объркан, нещастен човек, с "осакотен дух" може да напише:
"Атеизмът е израз точно на това: осакатеност откъм дух..."

Ангел Грънчаров каза...

Осакатеността откъм дух се проявява, разбира се, и в това, че приемането на една такава безусловна истина, именно истината "Атеизмът е израз точно на това: осакатеност откъм дух...", може да бъде оценявано като израз на осакатеност :-) Във възприятието на осакатения откъм дух осакатеността откъм дух е чисто и просто доказателство за неосакатеност, т.е. за наличие на здрав и на пълноценен дух. Нима вярваме на кьоравите когато се захванат да се опитват да ни описват великолепието на цветове в този нашия, сетивния свят, който те не са виждали, да предположим, от рождение?!

Ангел Грънчаров каза...

А на анонимния атеист, който показва така убедително липсата на какъвто и да е дух и дори поне на някакво елементарно зачатъчно духовно чувство (усет) у себе си, изказвайки тази скудоумна реплика

Първом трябва да демонстрирате, че богът ви съществува, па сетне да се опивате от описания колко е готин и секси.

бих желал да предложа да опита да асимилира поне това:

Бог е основанието на всяко съществуване, може ли самото съществуващото, включително и до най-нисшите си форми, примерно бактерии, насекоми, голи охлюви, влечуги, атеисти и пр. да съществува, а тъкмо неговото същинско, субстанциално основание, на което изобщо се дължи съществуването, да не съществува?

Ако тази мисъл е прекалено сложна за асимилиране от прекалено немислещ човек, ще предложа още една, белким зацепите в един момент:

Бог е единственото съществуващо, което съществува така пълноценно, съвършено, "оптимално" и истински, че само Той има пълното право да заяви "Аз, съществуващият, съществувам!"; всичко останало, което уж съществува, всъщност не съществува - в истинският смисъл на думата. Даже един атеист, който си мисли, че съществува, не съществува, понеже ако съществуваше, щеше поне да може да мисли, щеше да е поне малко от малко мислещо същество, какъвто по дефиниция е човекът, ала ето че не е, ерго, не съществува, заблуждава се, че съществува.

Това е. Опитайте да помислите. Опитайте да се причастите поне малко от малко към великото тайнство на съществуването, към неговата необяснима, ала така възвишена мистерия, постарайте се да станете един ден човек в истинския, пълния смисъл на тази дума, сиреч, опитайте да засъществувате някога или един ден - като се оттървете от животинското в себе си, което именно Ви дърпа така назад в еволюционната стълбица, че сте се отказали де факто от човешкото у себе си... това човешко по същината и естеството си е духовно, е дух, е Божествено...

Анонимен каза...

Не съм съгласен с вас, Бачо Кольо. Не споделям мнението ви, че религията заслужава уважение.

Bacho Кольо каза...

"Не споделям мнението ви, че религията заслужава уважение"
Дума не съм обелил за религия. Само за Вяра. Това са различни неща.

Анонимен каза...

Вярно. Поправям се. "Вяра" казахте. И отново, не считам, че вярата в богове и въобще в свръхестествени неща заслужава някакво уважение. Никак даже.