Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 4 септември 2013 г.

Аз съм личност - и желая да си остана такава: няма да допусна някой да се гаври с личността ми

Вчера бях призован пред ТЕЛК - трудова експертна лекарска комисия - заради обжалван болничен лист; да, оказва се, че някой е написал жалба до НОИ за мой болничен лист, един вид е възразил, изтъкнал е, предполагам, че аз не съм болен, а само се преструвам на такъв, знам ли какво е написал, за това съвсем не ме информираха?! Имам догадка кой е този "някой" - напълно възможно е това да е директорката на училището, в което работя, понеже тя в лицето ми заяви, че ще обжалва моите болнични тъй като в края на учебната година, през юли, отидох до училището, за да участвам в един интересуващ ме психологически семинар, а също и в един учителски съвет.

Та тогава като ме видя в залата, тя дойде при мен и ми заяви, че нямам право да присъствам; каза, че ако не си тръгна, щяла да обжалва болничния ми лист; казах, че няма да си тръгна; та от този инцидент, за който тогава писах (виж: Една крайно любопитна, изцяло невероятна, но съвсем абсурдна случка, която ми се случи вчера), съдя, че е много възможно тя да е обжалвала болничния ми лист. Вчера членовете на ТЕЛК-а не ми казаха кой е написал жалбата (това сигурно е "служебна тайна, знам ли?), но аз имам своите подозрения.

Е, решението на ТЕЛК-а е, че отхвърля жалбата и признава законността и правомерността на издаване на болничния ми лист, т.е. един вид утвърждава, че действително съм бил в онзи период временно нетрудоспособен, а не, както някой твърди, че съм бил "симулант". Сега не знам дали въпросната администраторка няма да обжалва решението на ТЕЛК-а пред съда, всичко може да се очаква, щом стигнахме дотук: изглежда за първи път в световната история администратор намира начин да тормози и репресира човек, който е в отпуск по болест!

Това, какво да крием, е феноменално - и в този смисъл е повод за нещо като национална гордост. С оглед на случилото се вече се питам: дали пък да не взема да се явя на първия учебен ден с плакат, че обявявам гладна стачка срещу своеволията на самозабравилата се администраторка! Понеже това не се търпи вече. Срамота!

Ще видим какво съм длъжен да направя в така и така сложилата се крайно ненормална ситуация. Ако е истина, че директорката е обжалвала болничния ми лист (поради което той още не ми е изплатен!), това е много грозно и нечовешко. Така не бива да се постъпва с човека. Ако пък не тя е обжалвала болничния ми лист, нека да има добрината да го заяви гласно, тогава непременно ще й се извиня за тия подозрения. Понеже, знам ли, възможно е той да е обжалван заради някаква техническа грешчица, знам ли, всичко се случва у Нашенско?! Но за една техническа грешчица едва ли цял ТЕЛК ще бъде занимаван, затуй допускам, че е по-правдоподобно директорката да е обжалвала болничния ми лист. Това, казах, наистина е феноменално. Да тормозиш по административен ред тежко болен човек - и то когато той е защитен от закона. Тоест да показваш, че дългите костеливи пръсти на властта могат достигнат човека и когато е безусловно защитен от закона - и от всички норми на човешкият съвместен живот (руснаците това го наричат "общежитие", ама тази дума ми звучи негативно, щото съм живял в общежитие и знам какво е).

Днес имам среща с адвокат за да разговарям за двата съдебни процеса, които ми се налага да водя срещу същата тази администраторка - и нейната помощничка, която пък ме съди заради "обидни мисли", които била намерила в моя философска книга. Този последният куриозен процес започва този месец, на 25 септември. Тогава е насрочено първото дело по него. Досега по здравословни причини отлагах това дело, понеже нямах сили да се занимавам и с него. Дадох ход само на едното дело, което аз лично заведох срещу директорката си, наказала ме с дисциплинарно наказание "Предупреждение за уволнение"; е, спечелих това дело, районният съд отмени заповедта за наказание, наложено ми от директорката, но тя, разбира се, обжалва решението на районния съд, понеже явно желае да докаже, че е непогрешима; сега то е обжалвано пред Окръжния съд в Пловдив, на който аз трябва да дам ответната си молба. Такива работи. Вместо да си почивам по време на болничните, на мен ми се наложи да изживея огромно напрежение заради тия дела и съдебни процеси. Страхотно напрежение е това. То, разбира се, се отрази на крехкото ми здраве.

Да, аз съм обявен за нещо като "престъпник" - и затова ме съдят. "Престъплението" ми е, че съм си позволил да кажа какво мисля за своеволията на едни самозабравили се администратори - и синдикална лидерка. Защото най-смешното е това, че помощник-директорката, която ме съди "за обида", в същото време е и синдикален лидер към КТ "Подкрепа" (!!!), да, тя е мой синдикален лидер, който, вместо да ме защищава от своеволията на директорката, сам солидарно участва в тях - и ме съди за това, че съм дръзнал да си отстоявам правата! Значи за да бъда защищаван и подкрепян от "Подкрепа", аз вече 20 години съм си плащал членски внос, но в замяна вместо да получа подкрепа в тежкия за мен момент, синдикалната лидерка, за да угоди на директорката, за да й направи приятелски жест и услуга, ме дава под съд, представяте ли си какво означава това?!

Абе лудницата, дето се казва, е пълна! Няма да се излагаме ний, българите де, ами ще правим нужното да учудим целия свят - само да можеше да разбере за подвизите ни! Аз такова чудо лично не бих виждал - в некраткия си вече живот. Но ето че ми се наложи да го преживея. Не мога да се оставя администраторите да си правят с мен каквото им скимне. Тая няма да я бъде. Аз съм личност - и желая да си остана такава. Няма да допусна някой да се гаври с личността ми безнаказано. Така не само моралът, но и законът не позволяват да се постъпва с човека. Е, ще помогна на някои администратори да осъзнаят тия прости истини. Правя им услугата да им помогна за това.

Какво друго да правя - такава ми е участта. Да помагам на хората. Такива сме ние, учителите. И особено пък философите. Живеем за да сме полезни някому. Помагаме - и то съвсем алтруистично и безкористно. Разбира се, признателност от никого не чакаме. Или благодарност. Полага ни се за доброто, което правим, да бъдем мразени. И да ни считат за най-зли "врагове". Това си е отколе в "реда на нещата". Човечеството от времето на Сократ изобщо не е мръднало и сантим напред в това отношение...

Спирам дотук. Хубав ден на всички! Простете за това, че пак споделих "лични" неща с вас. "Лични" ли казах? Кое им е личното? Както и да е. Бъдете здрави! Бъдете личности обаче! Не жертвайте едното заради другото...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ПРЕСЛЕДВАНЕ НА ВРЕМЕТО: Изкуството на свободата, изд. A&G, 2003 г., разм. 21,5/14,5 см., мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр., 8.00 лв. Книгата говори за “нещо”, което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда “добре познато”, съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се “съобразяваме”, но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време?, почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга “поглежда” в скритото “зад” мълчанието ни – за времето, живота, свободата.

12 коментара:

Анонимен каза...

ПАТОЛОГИЯ - такава омраза от страна на директорката е за лечение в психиатрична клиника.

Maria Vassileva

Анонимен каза...

Ето какво се случва в България на ЛИЧНОСТИТЕ - вчера на жена Ви, днес на Вас, за пореден път. Какво ли ще стане ако ЛИЧНОСТИТЕ в България споделят на едно място неприятностите, които са им били създадени съзнателно?

И дали можем да си спомним изобщо всичко, което са ни причинили, толкова е много и от толкова дълго време...

Maria Vassileva

Анонимен каза...

Учител, който си гледа работа и влага в работата си новаторство, в някои училища не е ценен. Ако знаеш по-вече от шефа, следващата година те няма в това училище.

Шенал Исмаил

Анонимен каза...

Тъжно е това, което пишеш, Ангеле! Понякога усилията не се възнаграждават, а те наказват заради тях, защото за другия нищо не значат. Това пък ни помага да разберем, че той е безсърдечен и глупав, а понякога и злобен.

Мария Николова

Анонимен каза...

За съжаление почти винаги така се получава.Дребните грешки се забелязват, а огромните усилия, които се полагат, се забравят.

Анита Станчева

Анонимен каза...

Безсърдечие - това е думата за тези директори, които назначават за по една година. Та за толкова години нито един кандидат ли не одобриха и да му продължат договора?Така си оставят вратичка - я за някой наш човек, я за съкращения в щата. Но Клисарова реши - мандатност на директорите. Да почувстват това, което причиняват на обикновения учител.

Петя Перпериева

Анонимен каза...

Колега, разбирам съпругата Ви и искрено й съчувствам. Десет години вървях по този път, защото с моята БФ познайте как се намира работа в един неголям град. Да не говорим, че много често от ръководството така се извъртат нещата, че точно силните ти страни, се изтъкват като слабости. Така че дълго съм ходила в нейните обувки. Ако реша, имам материал да напиша цял роман с обема на "Война и мир". Преподавала съм и английски език като нередовен учител, защото не съм завършила АФ, а само курс и т.н. и т.н. Историята ми е много, много дълга. Щеше да продължи най-вероятно и до днес, ако в един прекрасен ден преди 10 години не реших да сложа точка и да изляза от системата. В началото ми беше тежко и ме болеше душата, но сега не съжалявам нито за миг за своя избор. Завърших второто си образование. Преди 3 години влязох в социалната сфера и разбрах, че, въпреки че е по-ниско заплащането там в сравнение с образованието, се работи много по-спокойно. Така че, когато човек е здрав, винаги има изход. Желая много късмет на съпругата Ви и стискам палци да успее в търсенето на работа!

Нелия Йорданова

Ангел Грънчаров каза...

Благодаря за изразените становища! Ще се опитаме и ние да намерим изход от тази ситуация. Сложно е, но ще търсим изход...

Анонимен каза...

Няма ненаказано добро

Златка Димова

Анонимен каза...

Възпитателската работа е най неблагодарната работа, съпругата Ви не трябва да се притеснява, а да се радва.Работила съм тази работа години наред и сама се отказах,защото разбрах, че не си струва нервите.В момента работя като логопед и се надявам никога вече да не ми се налага да работя като възпитател.Търсете други възможности и няма да съжалявате.

Veneta Bilqnova

Анонимен каза...

Извращения колкото щеш в образованието... как директорът разбира, че даден възпитател няма да има група... нали това зависи от заявките на родителите... които ще се появят на 15.09... защо винаги в образованието изискват от директорите предварителна статистика за учениците,които още не са дошли на училище... кой може да прогнозира точно колко деца ще дойдат първия учебен ден, и на тази база да се постави точна "диагноза" на учителя/възпитателя дали ще има работа или не... хаосът е пълен в тия ПИГ... уж родителите казват кой ще е на занималня... а то директора решава в крайна сметка всичко... в нашето училище пък разбъркаха ПИГ-овете... в група събраха деца от 2 паралелки-общо по 30-32 във в групите, без някой да помисли как този възпитател ще може да помага на тия деца, дали ще е звероукротител или възпитател...

Dani Obreshkova

Ангел Грънчаров каза...

Страшна работа е това, което казвате, г-жо Обрешкова... май никой не мисли за смисъла и ползата за децата, а само за това как да се изпълнят инструкциите на висшестоящото началство с оглед да запази поста си...