Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 20 ноември 2013 г.

Дискусия за българския път: България е органична част от западната духовна култура, тя е неделима част от традицията на мирогледното формиране на Европа



С публикацията от снощи под заглавие Покана за дискусия: "Аз съм русофил защото държа на традицията, на българската си уникална идентичност!", започна една интересна и полезна според мен дискусия, към която ме покани един мой бивш ученик, който в момента, прочее, живее и работи в западна страна. Още като ми изпрати своя коментар към една моя предишна публикация - Защо у нас русофобите са предимно комунистофоби, а русофилите – комунистофили? - аз влязох в дискусия с него в Скайпа, която сега публикувам тук, в блога, тъй като тя фактически е продължение на възникналата вече дискусия. Аз съм привърженик на диалогичните дискусии, а не си падам по монологичните, но както и да е, всеки нека да се включи както иска; та приканвам да се включат към дискусията ни и други мислещи хора. Ето какво си казахме сега-засега ний, двамата събеседници: (ОЩЕ >>>)

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

2 коментара:

Анонимен каза...

Не знам откъде идва тази мания на българите да се сравняват непрекъснато с… руснаците! Защо тогава не и с китайците, индонезийците, бразилците или англичаните?!

Руснаци и българи са съвсем различни народи със съвсем различно потекло, различна историческа съдба, демография и т.н. Ако въобще може да има някакво сравнение, то трябва да е със съседните балкански народи, респ. с народи с подобна география и демография, да речем, с португалците.

България, разбира се, е неделима част от Западната култура, което за Русия не може да се каже без уговорки.

А иначе поглед към българите донякъде отвън – царица Йоанна в своите спомени, издадени през 1990 на български, за българите. Тя, разбира се, не е напълно обективна и им прави комплименти, но все пак:

България много прилича на Италия, също така красива, естествена, чиста. И днес дори, ако трябваше да избирам нова родина, пак бих се завърнала в България. Българите са хора сериозни, работливи, много надарени, интелигентни. Те са хора артисти: художници и скулптори на дърво, изработват прекрасни статуи и украшения, отлични актьори, музиканти, танцьори. Като войници са превъзходни. Съществуват много различия между българи и руснаци: българите са много по-положителни, по-малко фанатици и мечтатели. Те са също превъзходни писатели и поети. Националният поет е Вазов... Българите могат да постигнат всичко, което поискат, те притежават това, което се нарича способност. Те са способни лекари, адвокати, говорят добре чужди езици.

Анонимен каза...

На Балканите българите са истинските наследници и продължители на античната култура, защото освен българска имат немалък дял тракийска кръв, докато съвременните гърци са една славяно-албано-турска смес, а у останалите балкански народи, вкл. у албанците и румънците, преобладава славянската компонента.