Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 31 март 2014 г.

Бюрокрацията продължава да прави всичко, което е по силите й за да вреди на качественото, на смисленото, на същинското образование на българската младеж

Аз вече известих читателите на блога си за една "лека административна гавричка" тия дни - виж ето тази публикация: Който не слушка, го наказват да... пише - дори и на рождения си ден!, в която става дума за това, че директорката на ПГЕЕ-Пловдив, училището, в което работя, ми разпореди с нарочна заповед (там има и копие на самата заповед) да правя ново разпределение на часовете по философия сега, когато учебната година е вече почти минала! ("Разпределение" е документ, писмен "план", в който се съдържат темите за съответните часове, това е любимият документ на образователната бюрокрация, чрез който тя се мъчи да държи контрол върху преподавателите, сиреч, прави нужното да осуети свободата им!). Та аз изпратих все пак вариант на този документ с някои корекции - щото ако не бях пратил, щях да бъда обвинен, че не изпълнявам заповеди, сиреч, щях да бъда наказан, което, прочее, е и целта. Да, обаче на следващия ден, когато вече съм в отпуск, получих от директорката имейл със следното съдържание:

От препоръчаните учебници:

Философия за 11 клас, Издателство: Просвета, Автори: Димитър Денков, Евелина Варджийска
Философия за 11 клас, Издателство: Екстрем, Автори: Сергей Герджиков, Яна Мерджанова
Философия за 11 клас, Издателство: Д-р Иван Богоров, Автори: Олег Георгиев, Георги Каприев
Философия за 11 клас, Издателство: Анубис, Автори: Иван Колев, Райчо Пожарлиев
Лаборатория по философия (Книга за опитващите се да разбират), автор: Ангел Грънчаров, издателство A&G (ОЩЕ >>>)

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

16 коментара:

Анонимен каза...

Грънчаров е като 6-годишно дете, което е стиснало юмручета, тропа с краче по земята и вика: "Няма! Няма! Няма! Няма! Няма!"

Тотю

Анонимен каза...

Тотю ти говорител на Анастасова ли си понеже цялото училище знае че точно този израз за малкото дете и е любим?

Анонимен каза...

Като се научиш да пишеш грамотно, ще ти отговоря ;)

Тотю

Анонимен каза...

Това също е неин любим израз.

Анонимен каза...

Уолилей! Неграмотниците ме разкриха! :( :(

Тотю

Анонимен каза...

И това също е любим неин израз.

Анонимен каза...

Този човек наистина е болен. Постарах се да изчета доста от писарушеските му напъни. Че е неграмотен, това е най-малкият проблем. Но, че се опитва да вмени на всички вина, защото не били философи, или пък че не се прекланяли пред неговата гениална мисъл... както и да е. Да го чете, който иска. Да му се кланя, който иска. Онова, което изчетох, за мен беше достатъчно. Горко им на учениците му обаче, защото освен прочетеното му гледах и някои видеа, които гениалният сам си е заснел и ги е нарекъл учебни часове. Майко мила! Наистина само болен мозък може да прави това.

Анонимен каза...

"Ако някога се роди български гений, то това ще бъде геният на завистта."

Елин Пелин

Г-н Грънчаров, не се притеснявайте от нищо. На прав път сте. бъдете жив и здрав!

Анонимен каза...

Грънчаров напълно се вписва в парадигмата на съвременното българско образование. И олицетворява качеството му.

Анонимен каза...

И това също е любим неин израз.

Анонимен каза...

Не го знам какъв философ е, но като му гледам правописа - със сигурност не е на "Ти" с българския език. За мисловната му логорея да не говорим.

Анонимен каза...

Я дай пример за правописа на грънчаров, дай един пример да се посмеем.

Анонимен каза...

Предпоследното твърдение пак принадлежи към набора от любими фрази на госпожа Анастасова :)

Bacho Кольо каза...

Две години ми отне да науча Грънчаров да използва правилното относително местоимение "кого", вместо неправилното "кой".
В интерес на истинат - научи се!

Ангел Грънчаров каза...

Аз пък вече повече от пет години не мога да те науча, драги Колю, че ний, писателите, си пишем както искаме, сиреч, за нас не важат тия "норми" на филолозите, щото нормите са ги създали нещастни хорица, които сами не могат да пишат, а пък ний, писателите, сме тези, които движим развитието на езика... :-) Като ти пиша това, недей да се ядосваш прекалено, а се опитай да осъзнаеш, че че все пак възнагличко е да се опитваш, дето се казва, на баш краставичар краставици да продаваш :-)

Анонимен каза...

Затруднявате маса хора така. Злепоставяте други учители по философия, които вече са си научили учебника. Какво ще стане ако и техните ученици поискат сами да си избират учебника? Ще им се наложи да изчетат какво пишат по темата авторите на всички учебници, учениците няма да възпроизвеждат едно и също и току-виж сварят преподавателя неподготвен и оспорващ някой одобрен автор на учебник!

А и ще вземат учениците да мислят и да търсят своите истини сами! Това у нас не е разрешено, взети са всички предварителни мерки истината да е само една дори да се осъществи дебат - пак да се стигне до една вездесъща истина.

А какво ще стане ако учениците се противопоставят, недай си Боже, на преподавателя?! Къде отива авторитета му? Ами ако им хареса на ученици те да мислят самостоятелно по философските въпроси? Ще почне да произвежда училището свободомислещи - вместо изпълняващи нареждания тъпунгери!

А инспекторите какво ще правят и какво ще проверяват ако всички учители поискат свобода?!

А горките ученици с девиза "най мразим да мислим" да ги отделим от учебника, който вече е измислен? Да ги накараме да търсят и да разглеждат разни учебници? Ами ако това, което намерят, не се хареса на учителя - какво става с оценката?!

Много въпроси излизат и много дълбоко се влиза! Затова - долу Грънчаров!!! Нъл тъй?

Maria Vassileva