Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 17 януари 2015 г.

Не допускайте никога да ви унижават, бъдете човеци и личности с достойнство - ето това е истински важното



Вчера си позволих да напиша един хептен "еклектичен" текст, в който се постарах да съчетая на пръв поглед несъчетаемото - виж Есе за умирането, за живота като чудо, за това дали младите трябва да се женят и за още куп разни други все такива философски глупотевини - а именно мирското, всекидневното опитах да свържа с вечното, с истински значимото, с чисто духовното (Божието); това есе непременно ще отиде в поредицата, от която смятам да направя едно помагало по вяра. Днес ми се ще да сторя нещо подобно, знаете докъде стигнах в писанието си: до момента, в който аз седя в приемната (фоайето) пред кабинета на началничката на РИО-Пловдив и чакам за да изнеса своя "нравствен урок" не на кой да е, а на самата инспекторка по философия (и също и на самата главна шефка в инспектората по образованието в Пловдив). Обясних вече защо не виждам нищо лошо в това ние, хората, постоянно един другиму да си изнасяме какви ли не уроци, общо взето, ако се замислим малко, ще осъзнаем, че животът всъщност е точно това - да си изнасяме най-различни уроци, да играем най-различни роли. Но основната все пак е тази: да сме едновременно и ученици, и учители, и то непрекъснато, до края на живота си даже.

Е, може да изглежда странно някому това, което пиша, но проблемът си е негов. Не вярвам умни хора да ми се обидят за нещо ако предварително са се постарали да схванат точно какво всъщност твърдя. Пък ако искат и да ми се обиждат. Но да си имаме уважението: това, че някой е началник или седи на някакво държавно кресло - това съвсем не го прави автоматично по-умен или "винаги прав", все сме хора, всички грешим, а пък претенцията на началстващите и на властващите особи за непогрешимост, която е тъй разпространена в средите на родната ни бюрокрация, е една съвсем неоснователна мания. Апропо, стараем се да правим нужното страната ни да е демокрация, което пък означава нещо много неприятно за немислещите бюрократи, претендиращи за вечна правота на основание единствено на властническото си положение: че не те, а ний, гражданите, сме истински важните, че не ние на тях, а те на нас са слуги, а пък ний, гражданите, сме и техни работодатели, и техни господари, сиреч, истинската власт е у нас, а не у тях, както си мислят. Вижте колко простичко нещо е това, аз като учителствам правя така, че и най-изостаналите ми ученици да го знаят, а се оказва, че разни администратори на високи постове явно съвсем него знаят; е, това значи, че се нуждаят от повечко уроци, за да напреднат в познанията си.

Аз пък сега съм човек, който по благоволението на същата тази самонадеяна и недотам напреднала в познанията си за демократичната същност на живота ни администрация вече е "безработен учител", да, изгониха, изритаха ме от образователната система, която те смятат явно за своя бащиния, е, не е така, но в замяна на това аз пък сега им го връщам ето по какъв начин: вземам си законните права като истински работодател и господар, в качеството си на гражданин. И понеже сами виждате разполагам с доста време, се зафащам да изнасям уроци на въпросните тъй невярно представящи си живота бюрократи, изнасям им, забелязвате, всеки ден какви ли не уроци, кой от кой по-полезни, те четат упорито блога ми, може пък на места и да зацепват, знае ли се, но е факт, че това, което пожелаха, именно аз никога повече да не съм учител, тази тяхна идея отиде вече съвсем по дяволите, щом фактически аз вече съм дори техен собствен учител! (Е, засега не ми плащат още за тия напълно безкористни мои уроци, но то в живота всичко се плаща един ден, нали така?) Както и да е, да не се разпростирам прекалено по тъй интересната тема и да се опитвам да разкажа вече за тъй вълнуващия урок, който изнесох на двете мили дами в кабинета на началничката на РИО.

По едно време, като наближи уреченият час, дойде и въпросната г-жа Кръстанова, която по-предния ден в залата на районен съд в Пловдив ме описа като някакъв... (знаете като какъв, да не се повтарям, че ще стана досаден!), абе бил съм много лош, мързелив, калпав, неспособен, неумеещ даже да разговаря с учениците си, избухлив, не можещ да планира "учебното съдържание", "нарушаващ държавните стандарти", и пр. изсмукани от пръстите "констатации" и "факти", та тази същата Кръстанова, като пристигна към 9.25 часа, ми кимна студено, а пък в това време за кой ли път минаващият експерт Р.Радев за малко да се сблъска с мен, но пак се направи на ударен и ме подмина, явно тоя човек съвсем не може да ме понася (аз бих го посъветвал все пак да не говори толкова по мой адрес с разни хора, ако има нещо, да ми го казва лично, щото всичко друго се нарича клюкарстване и интригантство, а аз като негов работодател не ща той да се занимава с такива неща). По едно време г-жа Киркова ни повика в уютното си кабинетче и се отпочна съответното свободно занятие, в което аз си присвоих ролята на нещо като преподавател по елементарен морал. Тук искам нещо важно да изнеса, както се казва, пред скобите.

Г-жа Кръстанова, бидейки инспекторка по философия, би следвало, дето се казва, да е доста напреднала в "матр`ьяла" и за нея такива неща, а именно допускането на елементарни, на съвсем баламски грешки особено пък в сферата на морала следва да е по презумпция изключено. Примерно тя следва по презумпция добре да знае, че всяка личност е суверенна и че нейното достойнство е нещо свято. Чини ми се, че тя би следвало да разбира и това, че и даскалите по начало, в туй число и философите, също са човешки същества и имат съответното напълно основателно самолюбие. Затуй тя по начало не би следвало да допуска ония прекалено груби грешки, които допусна в отношението си към мен литераторката Анастасова, световно-исторически известната вече директорка на ПГЕЕ-Пловдив, щото тази последната донякъде е оправдана от това, че има по-поетична душа, разполага с душа, която е способна да изпитва силни емоции, примерно... абе да не изброявам точно какви, че да не се почувства някой засегнат. От друга страна длъжността на г-жа инспекторката и донякъде смисъла от съществуването на тази нейна длъжност е този: да предпазва представителите на философската гилдия от възможния административен произвол на разни тесногръди директори на училища, щото не е тайна, че в средите на директорското съсловие се подвизават такива чешити и бабаити, че е напълно потребно, предвид по-особените и изтънчени духовни качества на философите да се налага често те да бъдат защищавани - тъй като тяхната роля е изключителна, аз съм писал по тия въпроси, да не се повтарям сега, но ще изтъкна поне едно нещо.

И то е следното: философите със своя новаторски, разчупващ обичайните стереотипи подход са нещо като локомотиви на образователната реформа, те също така са и духовните водачи в битката за разпространение и насаждане на демократични нрави в нашите училищни общности, ерго, задачата на инспекторите по философия е да бранят философите от каквито и да било посегателства спрямо тяхната изключителна духовна мисия и роля. Тия неща се разбират от само себе си и е крайно странно не друг, а на инспектор по философия тия неща да трябва да бъдат припомняни, щото не само ги е забравил, но нищо чудно и изобщо да не ги е знаел никога. Е, ако не ги е знаел тия неща, той би могъл да се информира за тях, като, примерно, изчете най-новите изследвания по тия въпроси, примерно г-жа Кръстанова е трябвало овреме да прочете старателно и моите учебни помагала по философия, и книгите ми за образователната реформа - та да е наясно с идеите ми за една нова философия и стратегия на образованието в България. Тя това явно не го е сторила и затова да се чуди и мае сега човек какво е правила тази чиновничка в дългите, сякаш несвършващи дни, в които е топлела своето кресло зад бюрото си в кабинета, намиращ се в кокетната сграда на инспектората!

Е, всяко изоставане се наказва. Г-жа Кръстанова заради това свое изоставане в сравнение с повелите на времето, в което живеем, си позволи едно поведение, което е укоримо от всякаква една гледна точка: и правна, и морална, и човешка най-вече. Знаете, тя се впусна като някой Александър (дали не беше Альоша?) Матросов да защищава с всички сили пробитата от всякъде теза на тъй самоотвержената директорка на ПГЕЕ, теза, според която философът Ангел Грънчаров бил... "некадърен", "неспособен", "нищо неумеещ", бил някакъв "темерут", "злодей", бил "народен враг", бил подъл и коварен враг на човечеството и същевременно на целокупния многострадален едновременно и ученически, и директорско-чиновнически народ, абе какво повече да говорим, тоя същия Грънчаров трябвало според тази теза да бъде разкъсан, разнищен, смазан като някаква долна гадина, опозорен, изгонен, уволнен, стъпкан в калта и т.н. Инспекторката Кръстанова, ако изобщо беше имала някакво отношение към субстанцията на философския дух и самосъзнание е трябвало още като е разбрала за тия нескривани кроежи на самовлюбената и претендираща за пълна непогрешимост директорка да се ужаси и немедлено да й дръпне ушенцето, та да я накара да миряса!

Да ама не, инспекторката Кръстанова вместо да стори това, което е нейна даже най-елементарна служебна отговорност, се хвана да рипа на кръшното административно хоро, поведено от директорката заедно с трите й най-самоотвержени подлизурки в самото училище, които ден и нощ крояха какви ли не интриги и заговори да направят с оглед по-скорошното съсипване на философа Грънчаров, който явно им действаше не само на нервите, но и на храносмилателната им система, защото сами знаете, той, проклетникът, почна всеки ден да пише в блога си за изцепките на въпросните самоотвержени хероини, поетеси и... вакханки на държавния административен гений. И тъй позорището, одисеята и епопеята, която се изигра, е от най-изтънчена абсурдистка проба - и в цялото това време инспекторката Кръстанова, закичена с цървен карамфил, рипаше, както казахме, на въпросното хоро, даже отвреме-навреме и подвикваше "Иххху-ихххаааа!", "А така!", "Ситно па гасто!" и прочие, както именно викат умелите играчи на нашенски родни и кръшни хора. Поиграха си донасита, няма що, щуро рипане падна. Дойде накрая и... съдът. И в съдебната зала инспекторката Кръстанова се яви като свидетелка на директорката за да доказва, че по принцип недопустимата разправа с Ангел Грънчаров била, видите ли, "напълно коректна", "правомерна", "законна", щот тоз същият Грънчаров, бил, видите ли, много лош, да, бил льош, и непокорен, и инатлив, и калпав, и т.н., и ала-бала, и так далее, и прочие, и тинтири-минтири!

Аз веч писах какво е твърдяла пред съда тъй бойко настроената инспекторка Кръстанова, да не се повтарям повече. Изписах се вече. Ето, и оня ден в кабинета, на своя нравствен урок, убеждавах, разказвах, пояснявах, тълкувах, какво ли още не направих. Поисках от г-жа Кръстанова оставката й от поста инспектор по чисто нравствени подбуди, щото тя дръзна да погази най-базисни принципи на морала, на човещината и на философията, които не философски началник като нея, но и най-последният тройкаджия-ученик би следвало да знае. Нейните оправдания, че била блюстителка на "закона", че била милеела за "правилното държавно философско образование" и пр. не хващат хич дикиш и мязат на оправданията на дете, което е хванато от родителите си да прави нещо много срамно. Заявих, че като философ и като гражданин, който милее за моралното състояние на издържаната от моите данъци администрация съм длъжен да поискам оставката й по чисто нравствени, повтарям, подбуди. Защото тя с поведението си успя да погази по един най-брутален начин всичко онова, което философията съхранява от векове - като принципи, духовност, човешки норми за отношение и поведение, като идеи, ценности, правила на демократичния дебат, полемика, съществуване и пр.

Заявих също, че си запазвам правото да я дам под съд като участваща в тази нечувана, безпрецедентна административна кампания по моето професионално и личностно дискредитиране и оклеветяване, чиито апотеоз беше твърдението на г-жа Кръстанова, че моя милост бил... "най-слабият преподавател по философия" в цялата пловдивска философска губерния! Сега пред мен вече е самият съдебен протокол, вчера го получих; там черно на бяло пише нещо още по-фрапантно: там пише, че г-жа Кръстанова в мое лице даже не била виждала... преподавател, един вид аз в нейните очи съм всичко друго, но само не преподавател. Ще й дам възможността пред съда в едно ново наказателно дяло (на което ще изправя клеветящия ме кръжец около неуморната директорка на ПГЕЕ-Пловдив) да аргументира всичките си твърдения по повод на моята професионална компетентност и квалификация, а също така и по повод на моята личностна достатъчност и независимост (личностен и човешки суверенитет, автономия). Разбира се, заявих, че при така и така създалото се положение една нейна незабавна оставка по нравствени причини плюс публичното й извинение за нанесените ми морални вреди ще ме удовлетвори, щото, да си призная, и на мен повече не ми се ходи повече по съдилища, ето, четвърто дяло вече водя, логично е все някога кампанията по дискредитирането ми да спре, но сами виждате тя продължава, и то в най-безскрупулна форма, и то не къде да е, а на една свята територия, именно на територията на достолепната и възвишена институция, наречена български съд, българско правосъдие.

Та си поговорихме, урокът ми беше, да се надяваме, полезен. Нямам усещането, че "ученичките" ми успяха да усвоят цялата толкова елементарна и в същото време фундаментална премъдрост в изчерпателния й обем, но съм убеден, че успях да ги предразположа поне към размисъл, това е безспорно. То за мен е и най-главното. Според моята преподавателска стратегия това е най-ценния резултат, към който изобщо можем да се стремим. Не ми пука от това, че в нечии очи това било "не съответстващо с държавните образователни стандарти". Напротив, съответства дори и на тях, да не говорим пък за едни по-висши и дълбоки духовни стандарти, които за философите са истински важните - щото именно отговарят на съвременните духовни нужди на човечеството и по-специално на младежта.

Точка, писна ми да пиша. Ако се наложи, ще допълня този текст някой път. Ако не го допълня - здраве да е! Хубав ден на всички ви желая! Бъдете здрави! Не се излагайте никога, не допускайте да ви унижават, бъдете човеци и личности с достойнство - ето това е истински важното, на което искам да ви обърна внимание - като поне един извод от моя днешен урок. Приятен да е уикендът за вас!

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

16 коментара:

Анонимен каза...

Грънчаров се изживява като морален ментор..... той е само добър, всички ние сме лоши, само той е учител, само той е умен, а ние сме прости....

Анонимен каза...

Чак пяна ти излиза от устата ...

Анонимен каза...

Ами да, изживява се като морален ментор, защото иска да вкара в главите на тези около него някои елементарни правила на поведение. Не иска много човека, винаги е искал само да го оставят да работи на спокойствие. Ама на, не можете да търпите по-умния, по-кадърния, по-различния. Махнахте го, тормозихте го, радвахте се, ликувахте че няма кой да ви изобличава вече, че ще си я карате както си знаете, по старому. Сега ни напред, ни назад. Свършихте едно голямо позорно дело, трябва да се държите здраво един за друг с инспектората и РИО-то и няма как, да продължите да го клеветите и в съда, щото иначе ви е спукана работата, като домино ще се срутвате, хванати един за друг. Какъв блестящ пример за корупция и безнаказаност, за съсипване на българските интелектуалци ще остане в историята! Направо гениално! Нека видят следващите поколения как на бялото се викало черно, как се лъжесвидетелствало, как завист, злоба и страх са били подбуди за големи престъпления. Достатъчно е един, само един видеоурок, една книга, един текст, един учебник на Грънчаров да се види и сте изобличени!! Какво ще правите сега? Един единствен сам-самичък човек срещу толкова много негодници, упражняващи натиск върху него! Резилът ви е голям, търсете миша дупка да се скриете. и друг път се радвайте на по-умните и се учете от тях, вместо да ги убивате! Паплач мързелива и затъпяла, как ще му изплатите това, което му причинихте? Как ще изкупите греха си към него и към учениците? Ужас!!! Това дело заслужава да стане достояние в чужбина, да се вдигне шум до Бога! Еее, не се намърсуваха, няма спирка! Призовавам всички, следящи събитията, след 26-ти да направим необходимото!!!
Мария Василева

Анонимен каза...

Тая "Мария Василева" откъде пък се взе? Грънчаров, нещастнико, ти ли пишеш от това име, ти ли сам себе си хвалиш? Ти си ненормален бе, как не те е срам да стигнеш до такова падение??!?!! Ти си вече обществено опасен бе!!!

Анонимен каза...

Изпушил е Грънчаров то се вижда с просто око. Дали да не сезираме вече прокуратурата за това? Какво си позволява той, откъде накъде ще изнася някакви нравствени уроци на държавната администрация? Той за какъв се мисли?! Безсрамник неден! Аз съм на мнение да сезираме прокуратурата за поведението му и в понеделник на оперативка ще предложа това на милата госпожа Анастасова и на целия сплотен колектив на ПГЕЕ понеже все някога грънчаровите издевателства над колектива ни, ръководството и дори над висшестоящите държавни институции трябва да престанат.

И понеже съм достоен човек ще си сложа и името този път, казвам се Лили Попова!

Анонимен каза...

"Анонимен Анонимен каза...
Чак пяна ти излиза от устата ...
17.01.15 г., 18:11" - изсъска очевидно яко настъпана, приклещена и наясно, че не е успяла
да убие с отровата си Човека, Философа и Учителя Ангел Грънчаров - змийската анонимна главица в ПГЕЕ-
Пловдив. Има си хас.
Усещаща края на тъжните си змийщини тази змийска душица, а с нея и подобните
й в ПГЕЕ, без и най-малкото съмнение...Точно, както справедливо и основателно следва да се случи,
точно и неминуемо, то ще се и случи с такива и с подобни ...недопустими змийщини.
Уважаема госпожо Мария Василева,
напълно, изцяло и категорично се присъединявам към
моралната Ви оценка по случая и твърдо заставам, заедно с Вас - до Ангел Грънчаров, в битките му за
промяна на статуквото в образованието, за повече доброта и за повече човечност в отношенията ни,
за повече свобода, истина, светлина, почтеност, а следователно и за повече живот в живота ни
и в училището ни...

2015.01.17г. Владимир Петков-Трашов

Анонимен каза...

Идвам да ви кажа в тоя час тъжно изпушила отвсякъде, смехотворно изкопана от сърцевината на соца и
неоснователно пръкнала, демонстративно и без да се усеща развяваща посраните си розови небивалици,
колективните си тъпни, злоботии и смехории тук г-жо Лили Попова, че ми звучите изключително глупаво,
назадничаво, ретроградно и вонящо на мухъл, на спарено, на комунизъм.
Ма, щом толкоз си го харесвате, що не си го последвате в някоя от страните, където той
официално и все още за цяр на такива инфантилни душици, като вашата къзъм, тропа ботушите си,
вее се, духа и крещи дитирамбите си за колективизма.
Я да си ходите вие там и там да си го доизживявате вашия войнствен колективизъм под строй, а не мен да
дърпате и опитвате да ме влачите към миналото, че и учениците..
А последното е, не само срамотно, щото е безкрайно глупаво и тъпо, ами е и недопустимо - такива безумни
изкопаеми, кат вас да учат на незабравимия си колективизъм-комунизъм днешните ученици...

2015.01.17г. Владимир Петков-Трашов

Анонимен каза...

Мария Василева
Учител с 36 години стаж.
Втори клас квалификация.
Работила в СОУ Пайсий Хилендарски,СПТУ Малчика,СПТУ Ана Май, Строителен техникум Йорданка Николова,Хуманитарна гимназия, ПУ, Хранително-вкусов институт, директор Педагогическо бюро на АЛИАНС ФРАНСЕЗ и др.
Специализация в Париж.
Чета блога на Ангел Грънчаров от 2-3 години, разговарям с него.
Не сме се срещали лично.
МОЛЯ, ИЗВИНЕТЕ СЕ НА ГОСПОДИН ГРЪНЧАРОВ ЗА ПОДОЗРЕНИЕТО СИ ЧЕ ПУБЛИКУВА ОТ МОЕ ИМЕ!
Представих ви се, а вие сте?!...

Анонимен каза...

Аз съм Мария Василева, учител с 36 години стаж, чета блога на А.Грънчаров от 2-3 години.
МОЛЯ, ИЗВИНЕТЕ СЕ за това, дето го обвинихте, че публикува от мое име!
Напишете си името и телефона, за да ви се обадя.

Анонимен каза...

Mарийке, нервите ти идват повечко!
ще да е от напредналата ти възраст

Анонимен каза...

като не си го вжиждала и не си водила директен разговор с него,защо се палиш.Ти в облаците ли живееш.Не е допустимо и приемливо 100 човека да ти казваш че не ставаш за учител, а двама да ти гладят самочувствието с кухи изрази и думи.Написах ти го Марийке простичко,защото и аз не те познавам, но мисля, че си човек,който трудно ще разбере справедливостта и мъдро изречените думи.

Ангел Грънчаров каза...

Виж какво, драга анонимна гнидо: с удоволствие бих изтрил арогантните ти думи, показващи невъзпитаност, но ги оставям, за да видят хората колко струваш. Второ, никога няма значение КОЛКО хора казват едно или друго нещо, за истината не се гласува. И още нещо: на мен до този момент само двама-трима са ми казали директно, че съм "негоден за учител", това са директорката Анастасова, инспекторката Кръстанова (нейна приятелка) и пенсионерката Попова, която пък е лично задължена за директорката че я държи още на работа въпреки възрастта й. Друг до този момент не ми е казвал такива неща. :-)

Накрая, драга гнидо, за "мъдри думи" мерзавци като теб нямат право да говорят. Щот "мъдрото" за мерзавци като теб вероятно е онова, което е най-голяма мерзавщина...

Анонимен каза...

драги ми Ангелчо, само дето свраките в клоните на училищните дървета не са ти гракнали, че не можеш да преподаваш като другите учители.Не се ли досещаш, че на твоите писанки никой няма да се хване.ами замисли се.Цяла армия от ученици и родители скачат срещу теб.Изгинили са те от предишните ти работни места/ти сам го пишеш в блога си/ заради Бог знае защо.Ама Пловдив не е Париж и всичко се чува и разбира.Хората са наструхнали срещу теб.И най-вече заради грозното ти и просташко поведение,Използването на израза "гнида" говори за много нисък коефицент на чувствителност и на чуваемост не на нещо друго, а на собствените ти проблеми.Слешен си ми и повярвай ми не те съжелявам ,а ти съчувствам.Все пак съм чове,.От теб не може да се очаква такова нещо
И дали ще ми изтриеш писанките или не, няма никакво значение,Каквото трябва е направено за да не бъдеш никога повече учител,защото не ставаш за това Ангеле, не ставаш!!!!!!!

Анонимен каза...

Първо: Не сте се извинил още за параноята
Второ: Не разговарям с анонимни и затова ви поисках телефон или име. Съгласете се че всяка анонимна информация не е достоверна и не заслужава никакво внимание. А Вие дето лаете всеки ден в блога сте все анонимни.
Трето: Достатъчно е да прочета какво и как пишете като коментар, за да преценя дали евентуално сте прави да обвинявате в некадърност някого, пък може и милион да сте, няма значение
Четвърто: Разговарям писмено и говоря по скайп с Грънчаров, това че не съм го срещала на живо не ми пречи изобщо да го преценя въз основа на книгите му, текстовете в блога, особено видео уроците, защото съм печен даскал и най-вече разговорите с него.
Пето и последно: Нямате никакъв шанс да спечелите делото, смятате хората за много по-глупави, отколкото са.Така че Вашата справедливост и мъдро казани думи си ги запазете за себе си добре, ще ви се наложи да си сравнявате часовника скоро за това кое е мъдро и справедливо.
А, наистина последно, относно облаците. Честичко и от много години пътувам над облаците, та съм видяла по света много училища, ученици и учители. Такова чудо като вашето ПГЕЕ никъде няма, може да ви пратя гости да ви обследват като от отдавна отминала епоха със забравени и отречени методи на преподаване. Дължите ми още 3 извинения- за състоянието на нервите ми, за обръщението Марийка и за намеците за възрастта ми. Заедно с това към Грънчаров, станаха 4. Не е зле по- малко да се изказвате че фрустрирате хората с лошо възпитание и чалгаджийски вкус.
Мария Василева

Анонимен каза...

Господин Грънчаров, анонимнният който вие нарекохте "гнида", е Стоянка Анастасова. Само тя е способна да излъчва толкова злоба и жлъч. Само тя е и толкова лъжлива. Господин Грънчаров, направете необходимото да я изгонят от училището ни защото тя ще го съсипе.

Анонимен каза...

"... не можеш да преподаваш като другите учители..."

Ами че по този начин госпожо Анастасова вие хвалите господина понеже той наистина е различен от другите учители и то в положителна посока :)))