Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 19 септември 2007 г.

Акценти за размисъл върху скока на цените у нас

По-долу публикувам няколко акцента върху икономическата ситуация у нас. От специалисти, но и от обикновени хора като нас, които са жертви на скока на цените. Първите ги намерих в анализа на в.к ДНЕВНИК по повод конференцията "10 години от въвеждането на валутния борд у нас", организирана от институт Отворено общество, а вторите са от коментарите под него и от този блог.

● Възможностите пред България са огромни, но изоставащите структурни реформи като тези в образованието, здравеопазването, социалното осигуряване и администрацията трябва да започнат отново, защото иначе ще пропуснем всичко, заяви председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Иво Прокопиев .

● Липсата на реформи реално увеличава и без това вече силния инфлационен натиск върху българската икономика, коментира пред "Дневник" Петър Ботушаров от консултантската компания "Латин сорс".

● Участниците в конференцията се обединиха около мнението, че рискове пред българската икономика са и големият дефицит по текущата сметка на платежния баланс и високите нива на инфлацията. Заради липсата на възможност за гъвкава парична политика в условията на борд основните инструменти да се противодейства на шоковете са данъчно-осигурителната политика и мерките на пазара на труда.

● Според финансовия министър високата инфлация се дължи на сушите и неблагоприятните климатични промени, които са довели до поскъпването на храните, но основен фактор е и засиленото вътрешно търсене... Бързото нарастване на доходите ще продължи да подхранва инфлацията и занапред.

● Европейски рекорд в инфлацията ли? Ами това е чудесно! Когато “социалното правителство” просто повишава заплатите на автобусни шофьори, пенсионери, и който и да било друг със сълзи на очи, просто от умиление, търговците автоматично отговарят с повишение на цените - на тях им е ясно, че ако има освободени парични ресурси, те (ресурсите) трябва да бъдат реализирани… И това не е първия случай - от както в България беше възстановена частната практика, това се повтаря всеки път, когато на социалистите им се даде властта! Разберете - пари не се дават, а се правят!!! Просто се радвам - колкото повече страда българският народ, толкова повече той доближава момента, в който най-сетне ще започне да ползува главата си за цел различна от закачалка за шапката! (Вл.Янакиев)

● Разбира се, че или сушата или кишата ще са виновни. Както и международното положение. Минало незабравимо...

Няма коментари: