Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 18 септември 2007 г.

Освен по бедност станахме и рекордьори по инфлация в Евросъюза

България първа в ЕС по месечна инфлация и втора по годишна. У нас месечното поскъпване е било 2,2% по т. нар. хармонизиран индекс, докато в повечето страни от ЕС цените са се променили с по-малко от процент. България излезе на първо място в Европейския съюз по висока инфлация с рекорда, който отбеляза през август. У нас месечното поскъпване е било 2,2% по т. нар. хармонизиран индекс, докато в повечето страни от ЕС цените са се променили с по-малко от процент, а в Австрия и Финландия промяна няма, сочат данните на Евростат - статистическата служба на ЕС.


img1.jpeg



България се намира и на второ място в ЕС по инфлация за период от една година (август 2006 - август 2007 г.). Повишението за това време на цените е с 9,3%, като пред нас се намира само Латвия, където цените са скочили с 10,2% за една година. Най-малък ръст за изследвания период е имало в Малта (0,6%), Дания (0,9%) и Холандия (1,1%). През август стоките и услугите са поевтинели в Гърция, Италия, Германия, Португалия, Дания, Унгария, Полша, Словакия, Швеция. На второ място в ЕС по ръст на цените през август е Белгия с 1,6%, а Румъния и Люксембург са трети с 0,9%, допълват още от Евростат. (По БГНЕС)

Ами честито да ни е! Халал да ни е, както се казва...

4 коментара:

Анонимен каза...

Има около 101 причини, поради които инфлацията е полезна за икономики като нашата - някои от тях са: увеличаване на производството, относително улесняване на износа, намаляване на безработицата, облекчаване на кредитополучателите.

За момента, инфлацията в България е по-скоро полезна, отколкото вредна.

Ангел Грънчаров каза...

И какво му е полезното на инфлацията като вече не мога да купя кашкавал на детето си?

Анонимен каза...

Държавата ли има вина за това, че не можеш да купиш кашкавал на детето си или ти? У кого е вменена отговорността да издържа себе си и семейството си в една пазарна икономика?

Преди известно време ти ме попита дали харесвам комунистите и дали те са ми "любими". Сега аз желая да ти задам този въпрос - при кого имаше "контролирани цени", "нулева инфлация" и т.н. Май не при Костов.

За момента, нито кредитният рейтинг на страната е влошен, нито инвестиционният климат. Инфлацията е здравословна за икономики като нашата - а именнно тези, които разчитата на високо кредитиране по време на растежа си.

Който и да беше власт, щеше да пусне инфлацията, това е въпрос на икономически принципи, а не на партийна ориентация.

Известно ми е, че няма и грам опасност да излезеш извън кривата на "ДС-Гоце-комунисти" и даже все още се чудя защо точно ги пиша тези коментари. Но както писах и в другия ти блог - това ми е за последно.

Ангел Грънчаров каза...

Май само ти от икономистите си такъв оптимист по повод на инфлация от такъв размах и то в условия на валутен борд. Ако си икономист де, ама у нас всички разбират от икономика и от политика. Може би ти се чини че си възприел умен подход за защита на това правителство, ала това си е само и единствено твое съвсем субективно впечатление :-)