Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 28 октомври 2007 г.

А може ли да си "готин" без да се отдаваш на пороците?! Или обезателно ще си... "смотаняк"? (2)

Историята е такава. В началото на 80-те, в известния в Сан Франциско пънк клуб – Mabuhay Gardens, Mackaye има концерт с първата си банда Teen Idles (Там той е басист. Групата издава през 1980 година EP, на обложката на която има две ръце с нарисувани хиксове.) Собственикът на клуба драска големи Х-ове по ръцете на членовете на бандата, за да бъде сигурен, че няма да им се сервира алкохол. След това когато се върнали у дома си във Вашингтон, те решили да правят това преди всеки свой концерт, за да покажат отдадеността си на живота без алкохол.

Песента на Minor Threat "Straight Edge" става химн на движението. Другата песен, която се оказва доста важна и спорна в историята на Minor Threat е "Guilty Of Being White". Песента в действителност е посветена на училището на Ian, където белите деца са били малтретирани от своите чернокожи съученици заради прегрешенията (истински или измислени) на тяхната раса. Много хора когато видели заглавието на песента и обръснатата глава на Ian предполагали, че тя е расистка. Все още има дебати, дори между членовете на групата, дали песента действително е расистка, макар че Ian все още твърди, че според него тя не е с такъв смисъл. Ian е предан на идеята за напълно подземна музикална сцена. В книгата си "All Ages" той казва: "Аз просто исках да нарека групата "straight", защото искахме да предприемем повече в това отношение. В края на краищата ние не го използвахме като име за групата, но аз написах песен за това и това беше песен, която ми се въртеше в главата, подкрепяща индивидуализма."

През 1983 г. групата се разпада заради обичайните творчески различия – Ian MacKeye иска да остане на D.I.Y. ниво (do it yourself). Докато останалите започват да се увличат по банди като U2 и желаят да се насочат към по-достъпна, поп музика. Въпреки краткото си съществуване (1980-1983) Minor Threat оказват огромно влияние върху цялата 'Hardcore Punk' сцена, а и върху т.нар. "независима" музика като цяло.

Около Minor Threat се образува цялата D.C. сцена – Iron Cross, S.O.A., Youth Brigade, Government Issue, Void и други. Другият град, в който Straight Edge движението набира сила е Бостън с групи като SS Decontrol (Society System Decontrol), D.Y.S. и други. За съжаление към средата на 80-те групи като Minor Threat, SS Decontrol, 7 Seconds и други old school банди не оставят силно Straight Edge движение след себе си. Тогава се появява една група, смело нарекла се Днешната Младеж (Youth Of Today). Интересен факт е, че те дори не са от "Меката на Hardcore-a" – New York, а от Кънектикът. Групата е създадена от легендарните Ray Cappo и John Porcelly (наричан от приятелите си Porcell). Идеята им е да възродят движението, такова каквото са го проповядвали бандите от Бостън и да свирят чист и бърз old school с хорови части, казва Ray. В началото те са обезкуражавани от свои проятели, че Straight Edge идеите няма да намерят почва за развитие в New York, където алкохолът и наркотиците са основна част от Punk-а и Hardcore-a.

Ray и Porcell обаче не се отказват. Музиката и текстовете им са толкова завладяващи, че Youth Of Today привличат все повече и повече младежи за чистия начин на живот. Това е моментът, в който вегетарианството става част от Straight Edge идеите. Ray казва: "След като нашата песен "No More" се появи практически всички от сцената станаха вегетарианци. Тогава започва възходът на американския Straight Edge. Новата сцена помита за дълго алкохола и наркотиците от нюйоркския Hardcore. Около Youth Of Today се формира ново crew – Bold, Gorilla Biscuits, Side By Side, Judge, Straight Ahead (по-късно преминали в Sick Of It All). Поради късите си прически Youth Of Today (както и доста други Straight Edge банди) често са смятани за nazi skinheads, което е абсолютно погрешно!!!

Разбира се тази идеология има и много противници и най-лошото настъпва, когато Ray Cappo и John Porcelly се поддават на провокациите и сцената става все по-нетолерантна към несподелящите Straight Edge идеите. Това води до ескалация на напрежението и до създаването на най-крайните Straight Edge групи – Judge и Project X, в които основна фигура е John. Тези банди открито проповядват насилие срещу хората, неподкрепящи идеите им и въпреки, че за John всичко започва като на шега, голяма част от публиката приема нещата твърде сериозно и започва да тормози другомислещите. Ray се чувства все по-недоволен от развитието на сцената, напуска Youth Of Today и заминава за Индия в търсене на духовно усамотение (той е последовател на Харе Кришна религията). Скоро обаче се връща и групата записва последните си два албума – "We're Not In This Alone" през 1988 и "Disengage" EP през 1990. След което една от най-влиятелните Straight Edge банди се разпада.

Нов тласък на позападналата Straight Edge сцена след началото на 90-те дават new school банди като Earth Crisis, Strife, Snapcase. През 1993 Earth Crisis издават своето второ EP – "Firestorm", превърнало се в символ на възраждането на Straight Edge Hardcore-a като музика и идеология. Едноименната песен "Firestorm" обявява тотална война на алкохола и наркотиците и призовава към прочистване на обществото. Earth Crisis е една от най-крайните Straight Edge групи и на нейни концерти често се е стигало до саморазправа с хора, провокиращи edger-ите и подиграващи се с идеите им. Известни са и симпатиите на вокалиста на Earth Crisis – Karl Buechner към A.L.F. (Animal Liberation Front).

Поради тази причина често групата прави дарения за тази и други организации, защитаващи животните и природата като цяло. Earth Crisis правят първото публично предсавяне на Straight Edge идеите чрез участието на своя фронтмен в дискусия за проблемите с наркотиците заедно с няколко конгресмена и рап-изпълнителя. Доста хора смятат позицията, на която стои групата, за прекалено крайна и твърдят, че по този начин Straight Edge идеите биват превръщани в догма. Earth Crisis са може би групата дала третия най силен тласък в развитието и възраждането на sXe, с мощна подкрепа за vegan sXe-a.

Лейтенант Керъл Мейс, полицейски служител в Солт Лейк Сити и директор на проекта за следене на бандите в града, вижда нещата по малко по-различен начин: "Нашата загриженост е за философията на тази част от straight edge движението, която се определя като hardline. Това са хора, които не понасят тези, които пушат, пият или каквото и да е там и ги нападат, по някога доста силно, с цел да ги откажат от вярванията им."

Мнeнията на лейтенант Керъл Мейс са може би твърде субективни и крайни, но те отразяват разбираемите страхове на обществото от "милитаризирането" на Straight Edge движението. Не бива да забравяме, че това са мнения на хора, които не са изцяло запознати с идеите на Straight Edge-а. Hardline-ерите може да са крайни в идеите си но това в никакъв случай не значи, че всички използват насилие. Защо хората се страхуват от тези, които са решили да не се отдават на нещата, които обществото им налага?

Заради глупостта и нетолерантността на същото това общество. И когато някой реши да ти окаже принуда, например пушейки в асансьора, в който си насилието би било крайна и естествена мярка за защита. Да би могъл да го помолиш да спре и е редно да го направиш, но ако той откаже ти си в правото си да го спреш.Minor Threat, Teen Idles, 7 Seconds и прочие такива групи имат т. нар. old-school звучене. Сред sXe групите от “новата школа” задължително трябва да се споменат банди като Earth Crisis, Snapcase, Strife, Culture . Може би забелязахте, че споменах само US банди. Straight Edge възниква като движение в US, но с годините sXe сцената се е разширила неимоверно много, стигаща до Европа. Като типични представители на европейската sXe сцена бих споменал Spirit Of Youth, One King Down, Nations On Fire и др. В България първите групи, засягащи идеи с такава тематика са Face Up!, MEANSTREAM и STRATEGY X.

В заключение ще споменa, че по света съществуват много идеологии. Като една от тях, Straight Edge е възникнала поради простата причина, че хората са започнали да се замислят, да си задават въпроси, да отстояват гордо идеите си и да имат правото не само да не се съгласяват, но и да оборват позиции. Запомнете Straight Edge започва от вътре, от вас самите, от сърцето ви, от идеите ви. Всичко зависи от вас!

Разбира се не е необходимо да се определяте като straight edge за да имате ясна позиция и силен самоконтрол. Важното е да сте разумни, трезви, да мислите за бъдещето си, да не сте безразлични към всичко и да не се оставяте на случайността. Помислете в перспектива. Днес можем да живеем добре, но бъдещето е също важно!

Рут Хорнер казва: "Има едно ужасно социално напрежение, каращо те да пиеш, да се друсаш и т.н. Обществото казва "просто кажи не", но какво е значението, когато веднъж навършиш 21? Или в края на краищата пораснеш. Тогава това е просто приетата форма на "забавление", което по-късно се превръща в доброволно пристрастяване. Просто погледнете в каква степен рекламите на алкохол и цигари преобладават в медиите. Това е голяма част от нашата култура. Особено младежката култура. До къде ще те докара това... Точно така. Аз просто не разбирам. До колкото съм чувал да си махмурлия е кофти работа. Да гледаш как животът ти се разпада е кофти работа. Просто не е честно към себе си и хората около тебе, които те обичат, да поемаш такъв риск и нарочно да се отказваш от привилегията да бъдеш здрав. Здравето дори не е привилегия, то е дар. Със сигурност не се чувстваш добре, когато препиеш. Със сигурност не се чувстваш добре, когато вземеш свръх доза. И най-вече никак не е кеф да хванеш СПИН.

Така че, защо днешната младеж не се учи от примерите? Аз го направих, както и много други. Но поради някаква причина невежеството все още се шири… Просто трябва да се научиш да се опълчваш срещу всичко това. Остани верен на себе си. Намери алтернативи. Не се мисля за по-добър от когото и да било, просто си мисля, че съм умен. И ако ти имаш проблем с това, тогава се замисли.

Ето какво казва едно момиче: "За първи път се замислих за това в 7 клас. Виждах как съучениците ми започнаха да се разделят на готини (тези, които се събираха на пейките зад училище и пушеха и пиеха) и смотани (тези, които не го правеха). Това ужасно ме дразнеше. Нямаше значение кой си или какво си направил. Това бяха правилата на играта. Мисля, че започнах да се съпротивлявам напук на тях. Не мога да кажа как е положението с учениците сега, но се съмнявам да се е променило много.

"Без наркотици, без никотин, без алкохол, без безразборен секс. Сигурно много от вас вече си казват: "Хей, че аз съм бил част от една философия, без дори да знам!" Трябва обаче да знаете, че преди да се отдадете на sXe вие напълно трябва да се откажете от всички тези неща, които ви заобикалят и да не ги използвате в никой случай. Не понякога, не с родители – никога!

Автор: xNIKOLANx

Няма коментари: