Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 3 ноември 2007 г.

Съществува ли блогърска мафия у нас?

Признавам си, наистина страшно много ме интересува проблемът за нравствения статус на участниците в българската блогосфера, на т.н. "блогъри". Много пъти съм писал по тази тема, но продължавам наблюденията и анализите си: смятам, че истината е... "там някъде", ама все още не се знае точно къде. Всъщност опитвам се да провокирам откровен разговор по тия важни според мен въпроси, а също и по-задълбочен размисъл. Отсрещната страна обаче - така многоликата, но общо взето добре самовлюбена "блогърска общност" - отговаря с едно най-показно високомерие. Поведение, което може да се илюстрира с оня прочут жест на бай Ганя, когато той смигва и казва: "Ти на нас не ни разправяй тия неща, ний знаем и разбираме всичко!".

Та ето да обобщя постигнатото в изследванията си досега. Вече една година съм в тия среди, общувам с много хора и по блогове, и чрез имейли, имам, така да се каже, нужния опит, та да правя някакви заключения вече. Ако някой си спомня, аз още в самото начало предложих да се разговаря открито по тия въпроси, но идеята ми беше посрещната с гробно мълчание от позицията на нашенското: "Кой е тоя там пък бе, какво си пък позволява тоя бе?!". Аз изтълкувах такава една неадекватност като рудимент на онова "комунистическо високомерие", което още не е изтръгнато от душите и което се възпроизвежда в най-уродливи форми дори у млади хора, лишени от кой знае какви здрави нравствени опори. Затова, както е добре известно, писах за типа на "блогъра-грандоман", за психологията на т.н. от мен "блогърска аристокрация", за синдрома сред блогърите, който може да се обозначи с алековото "Пази Боже сляпо да прогледа...".

Някои от блогърите още тогава нададоха писък до небесата, досущ както пищи ощипана непорочна мома, което ми показа, че съм турил пръст в някаква рана. Мнозина пък самоотвержено ме намразиха, понеже съм имал неразумността да хвърля камък в излъчващото така омайващо-кротка смръдня блато на блогърската солидарност. Защото, знайно е, в средите на тази общност ще бъдеш добре приет единствено ако си добър подлизурко, който сторва всекичасни метани на "елита", на кухите "аристократи" и на самозванците, които са се обявили за нещо като заслужила каста на "активните борци на блогърския фронт"! Сиреч и тук срещаме възпроизвеждане на един нашенски добре познат синдром на активния заслужил борец било за комунизЪма и против капитализЪма, така и, респективно, за капитализЪма, и срещу комунизЪма. Впрочем, нека да отбележа и това, че посткомунистическия етап, на който се намира масовото съзнание у нас, е налице и тук, сред блогърите, което значи, че се приветства всяка комуноидност, всяка "групова солидарност", ала в същото време всяка личностност, пък дори и най-малък повей на такава, се мрази най-люто и се гони най-всеотдайно...

Ето че по този път навлязох в безкрайно любопитни и мамещи, съблазнителни дори полета на един изследователски психологически интерес. Разбира се, не кандисах, независимо от оплюването, на което бях подложен. И тогава най-умните "елитаристи" на блогърския фронт потънаха в мълчание, показващо единствено, че най-предизвикателно съм бръкнал в най-потайни места на душите им. А пък мнозинството, разбира се, по добър наш български обичай взе да гледа единствено сеир, не смеейки да вземе страна, опази Боже пък да вземе страната на... слабия! Все пак "колективът" е един друг модус вивенди на посткомунистически разложилото се масово съзнание у нас.

Тогава, след като се убедиха, че "самозванецът" няма да се примири и да млъкне, започнаха репресиите. Да оставим това, че системно триеха всяко мое мнение по блоговете си ония, "великите" - като Йовко, "Петйо", Еленко, Еленка, чорбаджийчето и пр. - но и почнаха да търсят начин да ме изгонят от агрегаторите: защото, разбира се, непоносима беше болката всяка сутрин да виждат репрезентации на моите статии, та денят им да се разваля от ранна утрин още! Разбира се, още отдавна, и то специално заради мен, бяха направили в единия от агрегаторите всеки да може да изключва "нежеланите" и "дразнещите" блогове. Естествено, още тогава мнозина простенаха крайно умилително и подлизурковски, че най-после вече могли да си починат от омразния Ангел Грънчаров.

Но требеше да се направи нещо още по-кардинално, понеже явно мнозина не се възползваха от възможността да ме накарат да млъкна, а трафикът в моя блог стигна астрономичната цифра от 3500 посещения на ден! И под предлог за "реформа" на агрегаторите първо бях изваден от агрегатора на в-к ДНЕВНИК, и когато попитах на какво се дължи тази любезност, ме заплашиха, че ако не мирясам, ще ме изключат и от този на в-к КАПИТАЛ. Естествено, не млъкнах, и бях изгонен и оттам. Сега вече в блогосферата се настани предишната, от преди появата ми атмосфера на мило крякащо блато, смущавано само чат-пат от гласовете на един-двама по-достойни и граждански активни блогъри-личности.

Описвайки накратко тази история, е време да пристъпя към някои по-наложителни обобщения. На основата на казаното може да се направи извода, че в българската блогосфера, по подобие на всяка една друга жизнена сфера у нас, активността е узурпирана от една блогърска мафия, която с цената на всякаква низост пази монополното си положение. Както си имаме мафиоти, примерно, в шоубизнеса - да спомена поне "мегазвездата Слави"! - също по подобие на това както си имаме икономически групировки или други такива, които държат под контрол, примерно, хазарта, вестникарството или контрабандата на цигари - не е нужно да споменавам кои са те, защото имената им се знаят от всички! - или пък както си имаме чалга-мафиоти дори в политическата сфера - името на титана бат ви Бойко е достатъчно! - та по същия образец си имаме мафиоти и сред най-свободната сфера, тази на обмяната на информация и идеи в интернет.

Тия самозванци са способни, казах, на всяка низост, опитвайки се да държат под свой контрол духовете на хората. Тук арсеналът на използваните средства е същият, какъвто е оня, до който примерно прибягваха едно време рекетьорите по улиците: заплахи, шантаж, психически тормоз, пък дори, защо не, употреба на едни специфични бухалки за удряне по главата! Защото какво друго ако не това е, примерно, изгонването по най-нагъл начин на даден блогър от дадена територия и запазването й за "нашите момчета" с дебели вратове и с "примерно поведение"?! Нима същото не е правила, да речем, мафията в кварталите на Ню Йорк едно време, нима същото не беше правено и не се прави още и по софийските улици?!

Та това е, имаме си и блогърска мафия. Дали е тъжен, дали е... невероятен, дали е... смешен този факт - това няма никакво значение. Важното е, че е факт. Няма как иначе да е: всяка сфера у нас се контролира от мутро-мафията, та нима само интернет ще оставят свободен и извън хегемонията си?! И то при положение, че именно от интернета се очаква да заема все по-значимо място в контролирането на умовете и душите на хората. Глупаво е да се мисли, че мафията няма да сложи свои момчета и тук, и то със задачата да вардят това поле като бият всеки, който се осмели да влезе в него, а не е "от нашите". Да гонят ония, които си мислят, че тук поне има свобода, или пък наивници като мен, които се надяват, че може да има поне някакъв най-нищожен морал поне тук.

Какво да чакам оттук-нататък ли? Знайно е, че принципът на мафията е: "Оня, който слушка, папка, който не слушка, не папка!". В масовите среди на блогърите, по досущ същия начин както е по софийските улици, цари страх сред по-дребните играчи, цари и най-долно подлизурство пред най-силните и "суперавторитетните". И дори и най-уважавани лица предпочитат да си нямат проблеми, да си спестят неприятностите, затваряйки си очите пред издевателствата на мафиотите. Защото знаят, че тия са безпощадни и никому няма да простят. Затуй нито един глас не се издигна в моя защита след като аз бях подложен на явни и брутални репресии. Малодушието си е отколешна българска реакция, та и затуй аз не чакам друго.

Разбира се, мафиотите-блогъри ще направят всичко, за да ме принудят да млъкна: те този трън в очите си няма да търпят! Аз поне си казах какво мисля и предусещам участта си, ала пък ще загина съвсем гордо, та да дам поне най-малък пример. Защото въпреки всичко вярвам, че животът у нас във всяка една сфера все някога ще се върне в нормалното си русло. Само че не мога да кажа кога ще стане това. От нас само зависи да е по-скоро: ако отрязваме квитанциите на... "мафиотите от всички страни" - щото те, нима не го усещате, ни натискат отвсякъде! - ако се съпротивляваме, ако не мълчим, ако им вгорчаваме живота всеки ден, то мигът на освобождението ни от тази напаст ще дойде колкото се може по-скоро. Иначе няма да дойде никога...

14 коментара:

Анонимен каза...

Господине,
Върлувайки вече година из блогосферата, Вие системно извайвате един твърде любопитен образ – образа на психолог с болен мозък и увредена психика. Неизбежно у четящия Вашите постове възниква въпроса този образ дали е фикция или е портрет на автора. И понеже от Вашите статии и книги не личи да сте генален майстор на словото (и психологията на литературния образ), по-вероятно е да описвате сам себе си. Чак ме е малко яд, че не мога да си позволя да Ви подложа на по-обстоен и задълбочен научен анализ. Защото Вашата, да я наречам условно, социална параноя е така великолепно развита, отвъждана и лелеяна, че представлява истински шедьовър на маниакално-фантазната парареалност, в която витае съзнанието Ви. Изпадам в истински възторг всеки път, когато откриете поредния враг – конспиратор, ченге, мафиот, комунистически реликт или просто самозван самодържец, когото гневно да посочите с пръст и да заклеймите. А после, като най-ревностен политпросветчик, да оповестите в максимален брой блогове появата на поредния си пропаганден шедьовър. Не ми остава нищо друго, освен да Ви благодаря от сърце за забавлението.

Bruce Wayne каза...

не си првав, нормално е да се изгради някаква статуково и модел, но мафия липсва и е невъзожно да просъществува

Анонимен каза...

Хах! Първо виж гредата с своето око.

Анонимен каза...

Изгониха ви, защото на хората им писна да четат костовистките ви глупости срещу Бойко Борисов. Загуби се интереса, просто, станахте демоде. И ви изгониха отвсякъде.

Ангел Грънчаров каза...

Светле, ти коя моя книга си чела, та даде така спешно оценка на всичките ми книги? :-)

Ангел Грънчаров каза...

Анонимен, благодаря ти за честността: казваш заради статиите ми срещу батко ти Бойко ме изгонили, така ли? Е, поздравявам те за честността: де да имахме повече люде като теб, щяхме да просперираме като нация немедлено! :-)

Неуловима каза...

Чела съм няколко статии от блога Ви, но след всяка се чудя дали поне сам си вярвате на нещата, които пишете.

shentov каза...

ей, образ, ако имаш да коментираш нещо по съдържанието на личния ми блог- ще се радвам, но недей да спамиш. не ме интересуваш. ако ме интресуваш, сам щях да дойда на блога ти.

иван шентов
drive like there's no tomorrow

Ангел Грънчаров каза...

Шентов, що се рекламираш бе :-) Аз съм се бил рекламирал, присмяла се крушата на кривото дърво :-)

Анонимен каза...

Имаш некои дразнещи ме привички, ама не може да се отрече, че блогът ти беше сред най-четените и коментираните - и от хора, които те харесват, и от тия, дето ти се ядосваха. Не беше правилно да те вадят от блогосферата, особено след като има опция всеки да си махне от нея блоговете, които не му харесват.

Блогърската общност надали е мафия все още, ама е по-скоро като стадо, което лесно се повежда по общи тенденции и теми - blog action day, могилино, учителските стачки, класации топ 100... все неща, за които ми писна да чета по 10 пъти на ден.

Ангел Грънчаров каза...

Петре, хвала на теб, ти си първият, който гласно изричаш тази толкова проста истина: че да се изключва някой си от блог-агрегатор, в който има опция за игнориране, е съвсем глупава работа! :-) Но сам виждаш, че това не се признава за такова, явно има нещо, което пречи; аз нарекох това мафия, разбира се, тезата ми е спорна, но пък аз не съм казал че е безспорна :-)

Анонимен каза...

Грънчаров, ти ни разкри. Има мафия. Издирваме всеки логореичен блогер и с помощта на психотронни методи го пращаме в страната на сенките и фантазиите.

Ангел Грънчаров каза...

Под понятието "логореичен блогер" себе си ли имаш предвид? :-)

Анонимен каза...

Господине, забележката на Комитата може да е груба, но е истина. Хората не ви четат (достатъчно според вас) или отричат не зареди вашите разбирания, а зареди начина на изразяването им.