Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 1 декември 2007 г.

За истината не се гласува, истината е... аристократка!

… Ние сме числото, грамадното число, ние сме велемощното и все по-бедно множество - крещяха атинските демагози, Клеоновците (в смисъл демагози-политици, по името на Клеон, атински демагог 5 в. пр. Христа; за да си представите какво представляват тия политици-демагози си представете бат ви Бойко и веднага ще разберете всичко, втората бел. е моя, А.Г.)), подмазващи се на предвожданите от тях тълпи…

Сократ отговаряше:

● Какво право може да създаде обстоятелството, че поклонниците на заблудата са сто пъти по многочислени от поклонниците на истината?

Хиляди години изминаха от времето, за което говорим. Аргументът на Сократа е и днес така необорим, както в деня, когато е бил формулиран.

И днес - в отговор на първенствуващите софисти, които градят своята власт върху сляпото доверие на тълпите - мъдрите хора думат:

● Мнозинство не значи разум и правда; когато се допитваме до народа дали е той за или против едно дело, получените гласове не трябва да се преброяват, а трябва да се претеглят!!!

Из: "ВЪЗХОД - Обществено устройство", 1924 г., от Стоян Михайловски

Няма коментари: