Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 9 декември 2007 г.

Посетете сайта за философия и за другите "духовни неща", наречен КАСТАЛИЯ

Философът Иван Колев от години поддържа свой сайт, наречен КАСТАЛИЯ. В него има твърде полезна и изключително многообразна информация не само за философията и философите, а също и за останалите сфери на духовната култура. С Иван Колев се познаваме от много години, още от времето преди 1989 г. Днес отново попаднах на неговия сайт, което ми даде повод да го представя и на читателите на моя блог. Ще му пиша също имейл, в който ще му предложа да си сътрудничим по-ефективно в полето на все по-широкото разпространение на философските идеи и ценности.

Защо е наречен КАСТАЛИЯ ли? Ето какво пише самият Ив.Колев по този въпрос: "Името КАСТАЛИЯ ме завладя някъде в края на ученическите години, когато попаднах на книгата на Херман Хесе Игра на стъклени перли в превода на Недялка Попова. Създадената от Хесе интелектуална утопия сякаш се покри с всичките ми тогавашни интуиции относно ценностите в живота. Бях толкова погълнат от идеята, че години след това в най-различни моменти от живота си с известно учудване осъзнавах как преценявам ценността на една или друга ситуация или избор според ценностите на КАСТАЛИЯ. КАСТАЛИЯ е "провинция", както я нарича Херман Хесе. Тя е встрани от волята за власт, от хищната борба за ресурси, от егоизма на вещния живот; място, в което животът е внимателна игра с идеи. Да обичаш и да свързваш идеите на Бах и Лайбниц, Пакстън и Надар, Търнър и Ницше, Джойс и Бергсон, означава да пребиваваш в КАСТАЛИЯ." Вълнуващо е, нали? Ами заповядайте тогава в КАСТАЛИЯ!

Ето тук пък може да научите някои неща за философа Иван Колев. Тия, които се интересуват повече от философия ще намерят в неговия сайт изключително богата информация, затова ви препоръчвам да станете по-чести гости на сайта за духовност КАСТАЛИЯ. Не зная защо, но ми се струва, че този сайт не е достатъчно посещаван, а значи че заслужава много по-висока популярност и влияние. Броячът му показва 22234 посещения, което не е много като се вземе предвид, че сайтът съществува от няколко години. Разбира се, сами ще установите, че в него има изобилна информация и по останалите сфери на духа: изкуство, религия, наука.

Ами да ви пожелая приятно четене и най-плодотворни търсения, импулсирани от богатствата на сайта КАСТАЛИЯ! Този сайт си има своите приятели, приобщете се към тях. Струва ми се, беше крайно време да научите за това много различно и стойностно място в българския интернет...

Няма коментари: