Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 11 декември 2007 г.

Радващ факт: в края на първата година българите не проклинат Европата!

На едно място в интернет намерих проучване, озаглавено 47% от българите се тревожат за бъдещето си. Подзаглавие обаче изтъква и друг извод: България печели от това, че стана член на Европейския съюз, смятат 68% от анкетираните от агенция АССА-М, 09.12.2007. Ще цитирам извадки от анализа на самото изследване, като тук-там ще си позволя и свой коментар.

"Според 7% от анкетираните България категорично губи от присъединяването си, а още 25% също са песимисти и отговорът им е бил "по-скоро губим"." Това, че песимисти и скептици по отношение на членството ни в ЕС са такова малцинство, е много добър симптом. Радва ме този извод от проучването.

"Българите са оптимисти за бъдещето на страната, показват още резултатите от изследването. "Общо взето съм оптимист", заявяват 52% от запитаните, а категорично оптимистични нагласи са изразили 11 на сто. Браво, ето сега мога да кажа съвсем искрено едно браво на своите сънародници! Аз лично принадлежа - въпреки всичко - към групата на "категоричните оптимисти". Казвам това, защото често са ми казвали, че впечатлението от моите анализи било че ги е писал "крайно мрачен песимист". Не е така, това е погрешно и съвсем външно впечатление.

"47% от българските граждани са разтревожени за своето бъдеще. За сравнение, през януари 2004 г. 68% от хората са изразили такова безпокойство. Тогава 58% са смятали, че България върви към влошаване и обедняване. В края на тази година това становище изразяват 43%." И това е добре, разбира се, тези промени на нагласите едва ли се дължат на "мъдрата политика" на тройната коалиция. Просто движението на самата "историческа рационалност на живота" не може да бъде спряно и от едно толкова калпаво и корумпирано правителство като сегашното.

"37% са посочили, че има криза като цяло, а 18% - че състоянието на икономиката е катастрофално, но все още има шансове. През януари 2004 г. 69% са били песимисти по отношение на икономиката. Реформите в България вървят в правилна посока, е становището на 55,4% от анкетираните през декември т.г., докато преди две години 43,4% са смятали така." Е, няма как, и тия социолози удрят едно рамо на правителството, няма как наистина, това си и стар добър социологически обичай. Просто е твърде странно как толкова българи ще смятат, че реформите "вървят в правилна посока" след като всички виждат, че реформи просто няма, че реформи изобщо не се правят.

"В голяма степен европейци сега се чувстват 28% от българите. Преди две години броят им е бил 17 на сто. Не се смятат за европейски граждани 33% от анкетираните т.г., докато през 2004 г. те са били 41%." Тези данни ме радват, макар и бавно нараства бройт на българите с европейско самосъзнание, а предполагам, и с европейски манталитет. Това не може да не радва хора като мен, които мечтаят за пълното европеизиране на България.

"39% са отговорили, че материалното им положение през последните 1-2 години е останало същото. 18 на сто са заявили, че се е променило към по-добро, същият е и процентът на хората, чието положение се е влошило. Въпреки това българите остават оптимисти и 39% са на мнение, че през следващите няколко години материалното им състояние ще се подобри. 13 на сто смятат обаче, че ще се влоши." Това за нашенското отношение към материалното положение е една отделна тема, за която скоро ще пиша, и тези резултати ми дават добър повод. Само да не забравя, отдавна се каня да напиша за тия нашенски тревоги около материалното, около парите и пр.

"10% от хората са отговорили, че разполагат с достатъчно средства за семейни пътувания и екскурзии. 45 на сто обаче не могат да пътуват, защото нямат пари." Така си е, малко са тия, които могат да си позволят пътуване. Но не са съвсем малко, аз си мислех че са още по-малко, и този резултат е по-добър от очакванията ми.

"Българите очакват през следващата година още по-голямо повишение на цените. 66% са категорични, че цените ще растат с още по-бързи темпове от тези през 2007 г. 10% се надяват, че поскъпването да спре. 53% от българите се страхуват от такова голямо поскъпване, но въпреки това се надяват, че някак ще се справят. 42% обаче са категорични, че не знаят какво ще правят. 68% смятат, че основната причина за нарастването на цените през последните месеци е факта, че търговците изкуствено завишават печалбите си. 38 на сто обвиняват за поскъпването производителите, а 27 на сто - намаленото производство. Влизането ни в ЕС е причината за по-високите цени според половината българи. Не е достатъчна защитата на правата на купувачите, смятат 44%, а според 35% изобщо няма такава защита." Ето по този показател днес специално ще трябва да напиша свой коментар. Доста са интересни за тълкуване и осмисляне тези данни, те показват доста неща. Затова зега няма да кажа нищо, понеже нямам и време, но по-късно днес ще си напиша мнението и то в отделна тема.

"37% не биха работили или учили някъде далеч от семейството си, 24% биха го направили. 79% от българите смятат, че в останалите страни от ЕС стандартът на живот е по-висок отколкото в България. 72% посочват, че в другите страни физическите условия на работа са по-добри от тези у нас."

Това е основното в проучването. Хубаво е да се осмислят тия данни. Защото те показват какви сме. Има, казах, и обнадеждителни симптоми. Аз имах лоши очаквания и засилване на евроскептицизма към края на първата година, понеже мнозинството от нас май си представяха членството в ЕС така: че ще завалят подобно на снежинки едрички банкноти от по 100, 200, 500 и 1000 евро! Но понеже все пак не се забележи някъде да са заваляли такива и толкова банкноти, очаквах, че хората ще прокълнат "Европата". Това не се случи, и ето по тази причина се радвам. Защото то ми говори, че българинът става все повече реалист. А това е движение във вярната посока. Когато се отървем от отровните утопии и илюзии, едва тогава ще станем нормална, здрава и благоденстваща нация.

1 коментар:

Анонимен каза...

аз не бих вярвал особено на АССА-М, обаче, те предвиждаха, бе Бриго ще стане кмет. Дано обаче данните са верни.