Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 16 декември 2007 г.

Най-грозна гоцевщина: цинизмът като държавна политика

Безнравственият човек - било лъжльото, било мошеникът, било крадецът, било всичко друго - поради погазването на всякакви ценностни ориентири си личи най-вече по това, че губи всяка мярка и се отдава на най-необуздан цинизъм. Сиреч става пълен безсрамник. Такъв няма никакъв усет за чест също: излага се постоянно, каквото каже и направи все е фалш, все е излагация, ала той не го усеща, горкият. Опитва се такъв да шикалкави, да лицемери, да се преструва, ала няма как: хората с неизродено чувство за морал веднага го излавят. И по тази причина шмекеруването на измамника при тях няма как да мине. В същото време - трябва непременно да се отбележи и това - ония хора, които също са склонни към безсрамието, сиреч също са кастрирани откъм нравствен усет, съвсем не усещат, просто няма как да усетят когато лъжец се опитва да ги метне. Напротив, радват му се и дори си го обявяват за свой кумир или идол: идол и кумир на националното безсрамие и позор.

У нас в последните години аморализмът на политическата класа се разпространи дотам и дотолкова разврати нацията ни, че в момента нейни идоли и кумири са най-банални лъжци, безсрамници и шмекери. Ще дам примери, за да не бъда голословен.

Ето да вземем Гоце, Георги Първанов. Стана президент по изцяло безчестен начин, като излъга, че не е бил ченге от ДС. Явно много е лъгал и си е позволявал доста други аморални постъпки за да се стигне до положение изцяло да захирее всяко нравствено чувство у този човек. Това се знае, но ние сякаш сме се примирили и си го търпим Гоце вече втори мандат, което само по себе си е скандално.

Ето сега и моят пример: Гоце е патрон на "кампанията Българската Коледа", нали така се казваше?! Гоце демек се е загрижил за дечицата, той имал много жалостиво сърце този Гоце бе?! Лелеее, колко голям симпатяга е нашият Президент? Амче разбира се е хубаво да е погрижим за дечицата. Да проявим човечност. И под "патронажа на Президента" нас всеки ден ни призовават да дарим левче чрез СМС: да спасим дете, леле, колко пошла сантименталност?! Защо ли? Ще ви кажа, ако не го усещате сами...

Гоце е държавен глава, сиреч увенчава цялата власт в държавата. Той сякаш е поставен на един престол за да седи и да бди дали държавата си изпълнява задълженията към гражданите. Ако държавата не прави нужното за едно или друго нещо, Гоце трябва да ги гълчи и да ги притиска. Да сте чули да го прави? Не, а и да го направи, го прави с половин уста. Гоце като президент си е същият, какъвто си беше и преди това: едно мрънкало, което бълва баналности и на което никой не обръща внимание. Също е срам за нацията ни че турихме точно този на най-високия държавен пост...

Ето сега стигаме до сюблимния момент: призовават нас да дадем по левче. Да предположим, че всички, дори децата, дори учениците, дори безработните, дори и бабичките по селата, дето едва дишат от мизерия с тия нищожни пенсии, да предположим, че и те имат джиесем и пратят своето левче. Ще се събере, да речем, сума от 8 милиона примерно. Хайде да има някои харабии, ще стане и повече сумата. Но тази сума в мащаба на държавата, която тази година има 4 милиарда излишък в бюджета, е нищожна. Гоце добре знае това. И ето сега като връх на всичко правителството спешно харчи милиард и половина от излишъка: вживял се е малкият разбойник Станишев в ролята на дядо Коледа! И по най-детински начин дава подаръци: на армията, на полицията, на кой ли не, най-много на обръчите на мандатоносителя Доган най-вече, на обръчите на Симеона също, за обръчите на БКП-БСП, разбира се, те да не останат по-назад, дава ли дава щедрото Станишевче! Дава от нашите пари, без да ни пита, харчат по стахановски тия дни: по 100 милиона на ден трябва да прахосат! И те щото явно са затруднени в прахосването правят просто така: голяма част от тия пари ги преливат в направо джобовете си. В касите си де, щото толкова пара в джобове не се побира! И Гоце това го знае. Знае го, ала мълчи. И прави така че всеки ден нас ни призовават под патронажа на Президента да дадем своята дан за спасяването на дечицата!

За учителите нямаше, когато те поискаха пари Дмитриевич най-нагло излъга: сакън, ако пипнем излишъка и дадем някому, ще настъпи хиперинфлация, ще дойде апокалипсисът! Там не можем да пипаме: помните ли думите на Станишев, това го повтаряше съвсем наскоро, и то всеки ден, имам предвид по времето на учителската стачка. За учителите и за училищата няма, ала за мафията от властта има, нали така? За “нашите” има: защо пък някой не се възмути от това безумно харчене на правителството в последните дни на годината?! И защо никой не се възмути от лъжата на Станишев че оттам не могло да се пипа?! И Гоце нима не знае това?! Знае го, разбира се, ала мълчи. Те са от неговия отбор, те са от “нашите”. И Гоце се счете за длъжен да направи щото всеки ден нас да ни призовават да дадем – под патронажа на милозливия Президент! – своята дан за спасяването на дечицата! Впрочем, що Гоце като толкова се е загрижил за дечицата не нареди на своето правителство да отдели от този излишък поне едно 50 милиона, та да се решат проблемите на тия деца завинаги?! Не-е-е, за туй той не се сеща, ами моли нас да даваме, щото му се иска като се трогнем от това колко е милозлив президентът, да обикнем него! За да помпи рейтинга си Гоце прави тази кампания, а не защото се е загрижил за децата!!! Има ли някой, който още да не е разбрал това?

Ей на това народи с по-здраво нравствено чувство му викат пълен тапигьозлък и гьосуратлък! А ние му викаме... милосърдие! Гоце имал, представете си, меко и милозливо сърце! Той от добрина нас ни призовавал да дадем по левче, милият! Той пък самият да не би да е дал някое левче?! Не, разбира се, да не е луд да дава, той просто призовава нас, ние да дадем. И не си мръдва и малкият пръст да озапти разпасалата се шайка разбойници, която той самият тури на власт! И която сега със стахановски плам краде и прелива във фирмите си по 100 милиона на ден от излишъка, сиреч от нашите пари! Срам и резил, драги българи и българки, не е ли срамно, не е ли гнусно това, което правят тия, кажете де, защо мълчите?!

Но не е ли още по-срамно че ние, дето уж се възмущаваме от тях - те са си разбойници, те са доказани безсрамници, друго от тях не можем да чакаме! - си мълчим и ги оставяме да се разпасват още и още?! Ето и нашето е срамно, може би дори по-срамно от тяхното. Сега нашето собствено бездушие е на път да стане съвсем, съвсем гнусно. Почти като Гоцевото...

Няма коментари: