Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 1 януари 2008 г.

За хляб и свободата си сме способни да дадем, пък за честта да не говорим (25)

Ние, българите, обаче сме доста странен народ: не реагираме докато ножът не опре поне о кокала, и търпим много, до изнемога. Ето в началото на есента на 1996 г. се разбра, че управниците от БСП са посегнали дори и на хляба, като са изнесли комай цялото жито от реколтата, като са посегнали дори и на държавния резерв. Спомням си, че точно по това време Костов като пловдивски депутат дойде в Пловдив и се срещна с гражданството, като на тази среща, това си го спомням много добре, много говори за зърнената и за хлебната криза, която управляващите бяха скроили.

Аз на това събрание даже, спомням си, в един момент доста се разочаровах, понеже Костов говореше предимно като икономист, а не като политически лидер, както се очакваше от него. Той тогава в изказването си предупреди, че се очаква страшен срив, като първия симптом видя в хлебно-зърнения проблем, а също и в инфлацията, която плавно растеше, а пък в един момент скочи и за няколко дни удари тавана. Скоро се разбра, че Костов правилно е оценил тогава ситуацията, че до няколко месеца ще се случат доста решаващи моменти, в които БСП ще загуби властта, а пък опозицията трябва да реши проблемите си, та да я поеме. От този момент, от тази лекция-реч на Костов, чиито думи се сбъднаха изцяло, аз пък почнах повече да уважавам икономистите, чието лице Костов уми от срама: след като разни глупаци като Румен Гечев, виденовият министър на икономиката, и проф.Т.Вълчев, уж голям финансист още от ерата на Живков, се провалиха по всички линии и издъниха даже и цялата държава.

На Никулден в “Каналето” (или вече то май беше наречено “Хъшове”, предаването на Камен Воденичаров и останалите?), или бившето “Ку-ку”, кукувците показаха как един шаран скандира “БСП, БСП, БСП!”, като този шаран, безгласно скандиращ името на любимата на мнозинството българи партия най-после съвсем нагледно показа колко сме нещастни като граждани, като личности и като нация. От този момент настроенията взеха постепенно да се радикализират, не заради шарана, ами защото хората почнаха да осъзнават как жестоко и за пореден път са прецакани от БСП. И в един момент вече бяха готови да бъдат поведени на щурм срещу мафиотско-комунистическия бастион. Но когато изчезна хлябът, и особено пък когато хлюбът стана 500 лева, сиреч когато управниците измъкнаха и хляба от устата на благодушния народец, тогава всички скочиха, ала вече беше късно: месечните пенсии в този момент се стопиха за няколко дни до размер с тях да може да се купят 5-6 хляба (2-3 долара!), а пък учителските заплати тогава, спомням си го добре, станаха цели 4-5 долара! Българският народ се вдига, запомнете добре това, само когато посегнат и на хляба му, това е една горчиво изстрадана истина, до която неслучайно съм стигнал; дори за сиренцето и сланинката народът ни може да прости, но посегне ли се на дъхавия топъл хляб, край, той зарязва всичко и скача да се бие. Точно така стана в онези паметни дни от края на 1996 година.

Виденов си даде оставката през декември и тогава комунистите си избраха за лидер антинатовецът-национал-комунист Първанов – което показва колко им е акъла. Първанов, който после стана голям приятел на сръбския диктатор Милошевич и на иракския Саддам Хюсеин, стана лидер на БСП в наистина доста тежък период. В това време пък братята сърби от опозицията всеки ден, в киша, сняг, студ излизаха да протестират против режима на Милошевич – и това подаде идея и на нас, българите, какво следва да правим и ние. И тогава и ние, нашенските граждани, почнахме малко по малко да излизаме на улицата на демонстрации, студентите също се вдигнаха, надигането стана кажи-речи масово, понеже, както казах, вече и хляба ни бяха взели: разрухата стана мълниеносно и тотално. Сутрин търговците зареждаха нещичко от борсите, а до вечерта трябваше да вдигат на няколко пъти цените ако искаха да не са на червено: левът се срина. И ето в тази ситуация искам да разкажа един случай, който никога няма да забравя.

Спомням си че в ония дни аз – както и повечето граждани – обикалях във всяко свободно време магазините в напразни опити да купя поне един хляб, та да нахраня детето си. Жена ми правеше същото, ама из други райони на града, та да си провери и тя късмета. Фурните нямаха брашно и по цял ден се чакаше брашно, а пък ако случайно някъде докарваха някой и друг чувал, това брашно трябваше да се замеси, да вкисне или да бухне малко, пък после да бъде опечено и продадено. Щом като някъде в квартала хората забележеха, че пред фурна се стоваря брашно, хората мигом правеха огромни опашки, и почваха да чакат кога ще стане хлябът. А пък като станеше след някой и друг час, почваха се дори битки за горещия, дъхащ на хубаво току-що изваден от фурната хляб. Докато пък се печеше хлябът, гражданството преглъщаше, надушвайки с изострените си от глада сетива омайния мирис. Казах, че хлябът има възлово положение в българската национална психология и характер, и заема това място, което примерно във френската или американската психология заема… свободата! Ние за хляб и свободата си сме способни да дадем - такива, уви, сме! И сме го доказали много пъти, а пък за честта да не говорим!

Та ето че ставаха огромни опашки за хляб пред фурните и пред магазините, в които евентуално някога можеше и да дойде малко хляб. И аз като виждах такава опашка, на която стояха бодри пенсионери, веднага се нареждах, понеже се доверявах на тяхната безпогрешна, проверена през годините на социализма, интуиция за тия неща. Та стоя си аз на една такава опашка, а около мен стоят разни бабички, които мило си говорят разни приказки. Водеха си всякакви разговори, разказваха си какво ли не, и се чувстваше някакво странно и перверзно весело настроение, съвсем неподходящо за тежката ситуация. И аз, понеже съм нещо като психолог, наострих уши. Изведнъж чувам ето този разговор, който ме накара най-напред да онемея, а пък после да се ударя по челото и да почна да вия от кеф:

Една бабичка рече:

-Ех, абе какво да ви кажа, хубаво все пак стана, че отново се появиха опашките, та да се видим, да си поговорим. Че от доста време откак това ужасно СДС беше на власт опашките взеха, за жалост, че изчезнаха. И ние някак си се отчуждихме един от друг: излизаш до магазина, купуваш каквото ти трябва за няколко минути, и се връщаш да се затвориш зад четирите стени на панела. И така ден след ден, година след година! Ами нетърпимо беше станало направо вече: да нямаш с кой да си обмениш някоя и друга дума…

Разказваше това тази бабичка, а пък аз, чувайки тия думи, не повярвах отначало на ушите си! И по тази причина в един момент взех да се шипя тук-там, та да разбера дали не сънувам: то от този глад, дето ни беше ударил, май почнахме да сънуваме и като сме на крака, подобно на конете, дето спят прави и сънуват ечемик или овес. Огледах се да видя какъв беше ефектът от тези странни думи връз публиката, и забелязах нещо, което ме накара да се облещя: никой не се възмути! Напротив, всички кимаха утвърдително с глави и слушаха бабичката така, сякаш тя изказваше, подобно на древногръцка Пития, най-съкровените им чувства! В този момент друга бабичка взе думата, та да прибави и тя своя възвишен трепет по така дълбоко трогналата душите тема:

-Тъй ами, госпожо – другарко де, ама нека да го кажа госпожо! – напълно сте права! И много добре го казахте: този капитализъм, дето го домъкна омразното СДС, ни доведе дотам да се чувстваме чужди, да станем егоисти, да станем студени като лед: наистина не е шега да нямаш с кой да си обмениш една приказка по цял ден! Ех, как добре си живеехме едно време при социализма на опашките, чувствахме се единни, обичахме се сякаш повече, обменяхме мисли и чувства, абе нямам думи вече! Хубави времена бяха, наистина хубави! Добре че партията сега пак е на власт та се погрижи отново да се появят опашки и да се видим отново. И да си обменим по някоя и друга топла човешка дума…

В този момент аз за малко да изпищя вече от възторг, ама се сдържах с огромно усилие на волята: исках да чуя и другите реакции на публиката. Най-внимателно се взирах в лицата на хората, даже лекичко, за да не будя подозрение, че съм изследовател, се отместих настрана, та да видя колкото се може повече лица наведнъж. И какво видях ли? Ами нищо особено: сякаш всички бяха потънали в сладки спомени за опашките при социализма; не се забелязваше и следа от възмущение или простест! Изумих се, все пак, колкото и да е, не вярвах, че комунизмът е нанесъл чак такива нелечими поражения върху душите на нашия иначе доста благодушен народец. Обади се и един старец с вид на библейски патриарх, ама без неговата одухотвореност; личеше си даже отдалеч, че е абсолютен идиот:

-Дай Боже, ето, сега се върнаха опашките, и изчезнаха стоките от магазините, дано скоро партията намали цените, и въведе отново купонната система! Та да се поохраним пак малко ние, пенсионерите, че туй СДС с тия пълни магазини, но пък с ужасно високи цени, ни доведе дотам да приличаме на концлагеристи. Ето, само кожа и кости сме вече, я! (Той лично, в интерес на истината, си беше доста охранен, ама да не връзваме кусур на човечеца!) Ала партията ще се погрижи за всичко, аз затова толкова силно я обичам и ще й вярвам завинаги! Туй, дето става сега, е замислено от нашата мъдра и непогрешима партия, та да се върнат пак ниските цени, а заедно с тях и социализмът! Ех, справедлив е Бог, доживяхме този велик момент, слава!!!

Аз в един момент, спомням си добре, по време на прочувственото слово на стареца, взех да се съмнявам дали вече не съм умрял от глад и душата ми по някакъв странен начин да се е озовала на партийно събрание на ППО на БСП в… ада?! Зверски почнах да се щипя, а и едно съмнение ме караше да не вярвам даже и на ушите си: дори и в ада да е, но какво пък ще правя точно аз на партийно събрание на комунистите - пък макар и в ада??! Не, не е възможно това, явно всичко ставаше наяве!!!

Наистина в този момент взех да вия, не знам защо точно: от кеф ли за изследователската находка върху българската национална душа, или пък от мъка, че принадлежа към нация, в която мнозинството са чак толкова големи кретени! Не знам, не мога да реша и досега защо завих и изревах. Но в следващия момент, след като публиката се извърна към мен, се съвзех и почнах, та дръпнах една реч, която си беше в мой стил; дори не е нужно да пиша какво казах, вие сами вече сигурно се досещате.

Като казвах пламенното си слово пред тази историческа и така носталгично настроена опашка, забелязах, че в един момент тук-там в очите на хората от опашката, особено пък в очите на по-младите, почнаха обнадеждаващо да блещукат някакви искрици на здрав разсъдък. Това страшно ме въодушеви и по тази причина станах, както е обичайно за мен, още по-красноречив. Наистина няма смисъл да казвам какво казах тогава, всеки може да се сети какво казах, не е толкова трудно.

Бабичките роптаха, ръмжаха, скърцаха с ченета, пък млъкнаха и се отдадоха на мили спомени за хубавите едновремешни опашки, в които, естествено, е нямало гадни безчувствени и неразбиращи романтиката на комунизма седесари като моя милост. След няколко часа чакане, в които цялата опашка, състояща се от потънали в нерадостни мисли гладни хора, никой не посмя повече да се обади, та, казвам, след няколко часа мълчаливо чакане хлябът най-после беше опечен и набързо продаден. И набързо изяден де: коварното на мекия хляб е че бързо се яде и после пак си гладен. Както и да е, но ето, в тази връзка аз все още се питам: кога ли и акълът ни като нация по същия начин най-после ще вземе та да уври донякъде и после дори и да се поопече поне малко - и да заприлича на нещо като престане някога да е чак толкова... зелен?!

(Следва продължение, а пък всички други очерци от този цикъл могат да се намерят ето тук.)

16 коментара:

Анонимен каза...

Ей, Ангелчо, що не бях тогава и аз на опашката, да та чуя как държиш реч; аку та бях чула сига нямаши да съм толкуз проста бабичка!

Анонимен каза...

Г-н Грънчаров,
Жив и здав да си много години, за радост на такива като мен и за мъка на такива като баба ти Коконица.Тя е едно от персоналните ти ченгета. Някога едно отговаряше за трима, а при Вас доколкото успях да се запозная с блога са поне три.След загубата на в-к "Седем" бях много отчаян и мислех,че вече няма да имам въможност да прочета нещо стойностно.Свързването ми с интернет и случайното попадане на блога Ви ми дойде като голям коледен и новогодишен подарък.Вървя от зад напред и съм докъм средата на ноември.Липсват ми Силвия Стефанова, Диана Цанкова, Светлозар Великов, Омар Халиф, предишния Иво Беров и целия екип на оня "Седем", но дано се "срещнем" някъде.
Здраве и сили за много успехи/както казва оня Човек/

Анонимен каза...

Майтап, майтап!! Баба ти Коконица са подбъзиква с теби, Ангелчо, щот ти са чуди и маи на акъля, а то, к`во излези, чи съм била персонално ченге, димек само за теби! Ми ти много опасен си бил, бе Ангелчо! Толкуз много ченгета само с теби да са занимават...

Ама виж к`во, симпатичен си ми и ша ти кажа как да ма разобличиш, щом съм ченге. Просто ми отговори, чедо, на въпросчетата, дет ти зададох. Ето, к`во ше ти припомня, например:

"Ама ти, Ангелчо, тъй и не каза нищо за туй как комунягите фалшифицираха изборите през 1990, и то с помощта на Димитър Попов, дету беши тогава секритар на ЦИК. Същия дет навремито осъди на смърт едно момче младо, задето зацапало с боя барилефа на Людмила, на Тати и на Партията мила; същия дет го напраиха комунягите министър-председател и ни каза "За Бога, братя, не купувайте".

А ми то много мъдра мисъл ни казал, бе баби. Сигурно Свети Ванко Костов му я беши подшушнал, нали беши тогава министър на финансиите, знаи той!

И кога, се пак, ша обясниш, Ангелчо, защо Ванко стана тогава министър, а? Нещо премълчаваш, момченце младо, хитруваш, бабиното, пак хитруваш!"

Хайде, отговори, за да ма разобличиш, мило дите!

Ангел Грънчаров каза...

Благодаря за хубавите думи и пожелания, г-н Каменов, радвам се, че има хора като Вас, и съм уверен, че ще ставаме все повече - напук на ченгета и продажници. Всичко най-добро и на Вас, здраве, успехи и весели... делници Ви желая!

Анонимен каза...

Ангелчо, ти, мило дите, подминаваш въпросите ми с гордо мълчание, стоически, значи. Ей на туй му са вика истински философ - кат са заинати и мълчи ли, мълчи; кат партизан на разпит мълчи; мълчи, та са къса! Браво!!!

Не издава Ангелчо партийната тайна, ни иска да кажи защо Асенчо Агов зе кредитчета-милиончита, и дали ги върна; защо Свети Ванко беши министър при Димитър Попов; как тъй Надьито са сдоби с идно гаражчи; що все дьемокра мълчат кат пукали за фалшифицираните избори през 1990!

То ощи много въпросчита има баба ти, ама май няма да я огрей! Костилив орих са оказа ти, Ангелчо, ни издаваш партийната тайна, и туйто!

Ангел Грънчаров каза...

Агент "Коконица", чети всички части на тази история и ще намериш отговорите на своите въпроси; това, че те мързи да четеш не значи, че аз ще седна специално на теб да отговарям. А пък вие, таварищите от ДС де, си знаете всички отговори - защо тогава мен питаш?! :-)

Анонимен каза...

Ей, Ангелчо, ама ти виднага - "Агент на ДС". Значи, кой не й съгласен с вас, костовистите, мигом го провъзгласявати за комунист, атент на ДС и КГБ и провокатор. Що така бе, Ангелчо, такова тесногръдие проявявати? Ама вий съвсем като комунягите, бе, дет обвиняваха секи, койту не ги фали, че и агент на империализъма и свитовната реакция. Добре сте си научили урока, Ангелчо.

Викаш ми да съм чела по-внимателно твойте поучения. Ами четох, четох, но никъди не видях да пишиш за фалшификацията на изборите през 1990, нито за министъра на финансиите Ванко Костов в кабинета на Димитър Попов, нито споминаваш името на някой кредитен милионер (като Асенчу Агов, например), нито пък за гаража на Надиту пишеш.

И затуй баба ти риши да та попита, за да й обясниш по научному тез нища и най-после да ги разбире. Ама ти ни сакаш, и затуй ша си остана проста кратуна!

Ангел Грънчаров каза...

Писано е или ще се пише, агенте, по тия въпроси, търпение се иска: то се иска също и малко възпитание, това не е кръчма и аз не съм келнер та да поръчваш квото ти скимне! Ама къде ти възпитание у един прост агент от комунистическата ДС, който сега живее в Америка и се побърква от злоба, че такива като мен още не са избти от "Партията", ами дори им се и разрешава да пишат... :-)

Анонимен каза...

Ей, Ангелчо, удари точно у дисятката, бабиното, сичку позна, и чи съм агент, и чи съм у Америка, напрау ма закопа! То упованийето в Свети Ванко многу сили дава!

Кой каза, че си келнер, бе чедо, ти не си келнер, ти си философ, учено и преучено момчи. А пък аз съм си проста, признавам си, и затуй та помолих да ми обяснищ някуи нища по научному, ама ти нищеш.

Е, щом ни можиш, здрави да й, тогаз ша попитам някой друг костовак да ми обясни за фалшификацията на изборите през 1990, за министъра на финансиите Ванко Костов в кабинета на Димитър Попов, за кредитните милионери (като Асенчу Агов, например) и за гаражчиту на хубууту Нади. Дано да ми обясни, чи да ми просветлей!

А сига ша отида да пийна идно билково чайчи на върха на Сиърс Тауър, там много хубуу гу правят.

Ангел Грънчаров каза...

Айде, иди и виж та направи нужното да получиш нови инструкции от Центъра, че вече по този начин се провали и се дегизиран изцяло :-) Все по Тошо Тошевски повтаряш едно и също, та белким ти се върже някой - явно инструкциите ги получавате с агента Бор все от едно и също място :-)

Анонимен каза...

Атгелчо, дитето ми, добре си научил диалектическия матириализъм в ленинградския университет имени Жданава. Хубуу увърташ и лъготиш! Ама, забилижи, Ангелчо, ти кат си учил там аз не казвам, чи си агент, нали! А пък ти набързо ма произведи в агент, щот не ти харесват въпросчитата ми. Е кажи, барем, к`ъв чин имам, кат толкуз многу знаиш.

Пък отговорчитата на въпросчитата аз си ги открих самичка, нали ми каза повечи да мисла, и аз ги измислих. Скоро ша ти ги кажа, бабиното, ама, боя са, чи няма да ти са хасесат и пак ша ма нарочиш за тайн агент.

Ангел Грънчаров каза...

По-добре се наречи "баба Кукувица", щото все едно си баеш и кукаш :-)

Анонимен каза...

Коконица, или Кукувица туй няма значение, баби. По-важноту е, чи ти, Ангелчо, са държиш не кат философ, за к`ъвто искаш да миниш, а кат един партиен секритар, ама от най-дибелоглавите.

Те комунягите тъй действаха, кат ни им утърваши к`во говори някой и го обявяваха за враг на народа и агент на международния империализъм.

Та и ти тъй Ангелчо. На моите въпросчита, дет ни са и чак толкоз трудни, ти, бабиното, отвръщаш с обвинения, чи съм била ченге и агент на ДС. Сигурно щоту само агент мож да са съмнява в светоста на Ванко, да пребъди името му... Разочараваш ма, Ангелчо...

Ангел Грънчаров каза...

Да бе, да бе: нсе старата ви комунистическа стратегия по тертипа "Крадецът вика: Дръжте крадеца!"! Как пък нещо ново не научихте вий, таварищите?! Все сте си същите и все се мъчите собствените си дефекти да прехвърлите и да припишете на тия, дето нямат нищо общо с вас! Обаче сте толкова банални - почти като своя кумир Гоце Първанов, аме него трудно ще го надминете в туй отношение, той е недостижим! - че вече едва ли някой ще ви се върже! Та тъй, викаш, аз съм се държал като партиен секретар: прощавай, ами като партийните секретари на коя партия съм се държал, би ли ми го казал?! Или за теб все още си има само една партия, пак се издаде, а! :-)

Анонимен каза...

Бабо, бабо,
кажете му и за чишмичките, на тоя дето много знаие.

Анонимен каза...

Чишмичките, чедо, са нещо много полезну, щото народа мож да пий вода безплатно и до наситя, и да не пълни гушите на разни вагабонти. Ама аз туй вечи съм го описала в мойту есе - пак ша ви го пусна, ни бойти са.

Ангелчо, да ти припомня, бабиното, чи ни съм червена бабичка, а съм бабичка-монархистка. Обичам нашия славен Цар и туйто! Аз вечи ти казах, ама на теби май ни ти са вярва. Я земи, чедо, и прочити пак к`во ти бях написала.

А за туй, на сикритар от коя партия ми мязаш - ни ми са прави на улав и ни ма питай, щото многу добре сам си знайш.