Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 6 април 2008 г.

Хора ли сме, изроди ли сме, какво сме?!

Историята с онази жена, на която управителят на пловдивския хотел "Евро" не й плати и я изгони от работа (тук и тук) е на път да се забрави. Много хора изразиха възмущението си тук и там по форуми и сайтове, и в един момент всичко утихна. Медиите и блогърите, вгледани единствено в своето величие, естествено, не реагираха никак. Но ми се иска все пак да покажем че сме хора и поне малко от малко нещичко да направим в нейна защита, защото иначе е съвсем грозно. Ето и моето предложение, което се появи в разговор по случая в един форум:

Здравейте, благодаря за участието и съпричастността. Знаете ли, имам обаче чувството, че по такива конкретни въпроси, по които се иска незабавна реакция, ние сме склонни надълго и нашироко да разсъждаваме - докато се уморим и не млъкнем в пълна досада и отегченост. Имам също усещането, че постъпваме така просто защото все внимаваме да не ни се наложи да си мръднем и пръста, казано е: "накарай мързеливия на работа, та да ти даде акъл".

Говоря по принцип, не във връзка конкретно с вашето изказване. А на мен ми се иска да не се отплесваме толкова по дългите нравоучителни разговори за нашето "несъстояло се още гражданско самосъзнание" и прочие. А ми се иска поне малка част от нас да са способни да помогнат с нещо реално, пък макар и съвсем малко, на този или онзи там онеправдан и унижен човек.

Ето във връзка с историята на тази жена, на която собственикът на хотел "Евро" от Пловдив не й е платил и не ще да й плати. Аз писах до десетки редакции на вестници, телевизии и радиа, и нито едно от тях не направи нещо за да се въздейства върху самозабравилия се дерибей. А и гражданите нищичко гледат да не направят да не им се наложи да се "изхабят". Ето във връзка с това ми хрумва нещо малко, но все пак реално:

В тази връзка ми хрумва ето сега нещо. 032-96-77-31 и 032-96-77-32 са телефоните на този хотел. eurohotel@mail.bg пък е имейлът му. Адресът му пък е Пловдив-4000, бул. "България", 144. Ако примерно някой възмутен от постъпката на управителя и собственика на хотела рече да прежали 20-30 стотинки в името на доброто и човечността и позвъни на някой от телефоните на хотел "Евро", или пък им пише на имейла, или пък напише едно реално книжно писмо, в което именно да изрази своето си възмущение, и ако повече такива хора направят това, дали пък тези дерибеи от хотела няма да се позасрамят поне малко?! Как мислите? Аз мисля, че ако се обадят 20-30 възмутени човека, ще има някакъв ефект, а вие как мислите? Но се съмнявам дали някой ще се обади, а вие как мислите?

А пък, току-виж, оня дерибей вземе не само да се засрами, ами малко от малко вземе та се и поуплаши? И в резултат вземе, та току-виж и плати на онази женица - как мислите, нима не е възможно това? Защо не опитаме, а? Не е чак толкова трудно: иска се само да звъннеш, да напишеш възмущението си, може ли да го направим? Или не можем, защото всъщност съвсем не сме възмутени? Или сме възмутени, ама не наистина, а само така, на думи, за пред чуждите очи се преструваме на възмутени? Как мислите, каква ли е истината по този въпрос?

2 коментара:

Анонимен каза...

Да му бъде изложена на показ муцуната на този дерибей! Снимайте го на фона на хотела му и покажете снимката тук.

Анонимен каза...

А защо си мислите, че той си чете мейла или че той вдига хотелските телефони???
Всъщност съм убедена, че на него му е през оная работа за всички, които ще звъннат или ще пишат мейли. Това разбира се е много жалко и гадно, но..това е положението...
По-добре напишете едно оплакване до защита на труда или както там се водят. Това, че жената не е имала договор е незаконно. Може и да не й платят, но пък може да има други в хотела, които работят без договор.
И ако нищо не се получи (това е доста вероятно) просто продължете нататък. Нека на жената да й бъде обица на ухото, ако човек е предпазлив вероятността да го прецакат е доста по-малка.