Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 7 април 2008 г.

Гоце просна чадър над таварищ Запалкин

Аз нямам думи направо: това е връх в творчеството на любимия ни президент. Той, ако не знаете ще ви кажа, е голям, ненадминат творец в изкуството на нищонеказването. Изкуството на многословното нищонеказване. Но мъчейки се съвсем нищо да не каже, той казва тъкмо онова, което се мъчи да скрие. Самоизобличава се, санким. Без да иска твърде често изплюва камъчето, и то тъкмо когато иска да го глътне. Аз по тази причина съм освободен от потребността да коментирам казаното от него: той самият на себе си е най-големият критик. Хвърлете поглед на тия поредици от шаблонни кухи думи и се подивете на тяхната бездънна смислово-стилистична празнота, която обаче по необясним начин издава най-съкровените вътрешни мисли на толкова нещастния ни президент:

Познавам добре министър Петков, напомни президентът Георги Пърнаво в отговор на журналистически въпрос днес. Попитан дали Румен Петков е човекът, който трябва да продължи реформата в МВР, президентът каза, че познава добре министър Петков, знае, че той има качествата и волята и е показал, че може да прави тази реформа. Дали Румен Петков ще продължи реформата, това ще реши министър-председателят, това ще реши парламентът, лично аз смятам, че той е един от хората, които имат подобни качества и го е доказал, допълни президентът.

На въпрос дали е допустимо вътрешният министър да се среща с оперативно интересни лица, Георги Първанов съобщи мнението на своите експерти: това не било правно уязвимо. Морално, може да се каже, че е укоримо, допълни той. Според президента може би в своята амбиция да свърши повече работа министър Петков се занимава с оперативна полицейска дейност в по-голяма степен, отколкото би трябвало да го прави. За мен той би трябвало да стои по-високо, да контролира, да ръководи, да направлява, дори да наказва онези представители на професионалното ръководство, които не си вършат добре работата, или които са сгрешили в реализацията на дадено оперативно дело или задача, посочи Първанов.

Президентът каза, че подкрепя намерението на правителството да направи сериозен анализ, на базата на който да намери мерки за укрепване на доверието в МВР, защото големият проблем на системата на МВР е най-вече дефицитът на доверие на обществото към нея. Според Георги Първанов това може да стане само с доста радикални действия, дори и в структурен и кадрови план. Но той допълни, че не е този, който ще дава рецептите, защото не е негова работа да посочва конкретните решения за вътрешното състояние на структурите.

Според Първанов е важно докладът, възложен от премиера на министъра на вътрешните работи Петков, да бъде основа за дебат - дебат, ориентиран не толкова към онова, което не е свършено, а към изясняване на причините за това защо за тези 10-15 години ги няма папките, досиетата, разработките за големите босове на организираната престъпност. Най-важното обаче е какво да се направи оттук нататък, така че действително организираната престъпност в нейната цялост да бъде притисната и, от друга страна, да се избегне всякакво съмнение за връзки и контакти на служители от МВР с представители на организираната престъпност, каза президентът Първанов.

Според държавния глава това предполага да се изчисти много добре, трайно въпросът със специалните разузнавателни средства (СРС). Необходимо е да има яснота за това кой и как ползва СРС-та, посочи президентът Първанов. За мен също е смущаващо, че има 10 хил. разрешения за използване на СРС-та, от които 160 са реално ефективно използвани в делата - т.е. или някой издава безразборно, или издадените разрешения са публично известни и известни на тези, които са наблюдавани, допълни той.

Трябва да се засили контролът по линия на вътрешната сигурност в самата система на МВР, особено по отношение на тези, които са пряко свързани с издирването и наблюдението на хората от организираната престъпност, защото без такъв вътрешен контрол сигурно ще има и други случаи като този с отстранения заместник-директор на ГДБОП Иван Иванов, каза още президентът Първанов.

В отговор на въпрос за предприетото от правителството към проблемите в МВР, президентът коментира, че е рано да се каже дали процесът ще бъде оздравителен. Според него има две възможности - да се задълбочат кризисните процеси по линията на безкрайно противопоставяне, взаимни обвинения и очерняне или реално да се работи, да се установят онези, които са свързани с една или друга групировка, да дойдат компетентни, можещи и високо морални хора.

По думите на Георги Първанов в скандалната ситуация в МВР има много неща, които биха могли да бъдат оставени в периферията, като тежките необосновани крайни обвинения, които се чуха и от опозицията, и от някои генерали.

Първанов посочи, че за пореден път се е разбрало, че за някои генерали честта на пагона не е понятие, което има някаква стойност. Този скандал е повод да се замислим върху реалните проблеми, които е имало и има в МВР, допълни президентът.

Попитан за мерки срещу генерали от системата заради нарушаване на закона от тяхна страна, Георги Първанов каза, че отношението му към тях е морално, както и на цялото общество. Аз бях първият, който изрази недоумение, гняв от поведението на хора, които носят генералски пагони, които могат да си позволят да хвърлят необосновани обвинения във всички посоки, посочи Георги Първанов.

Той допълни, че обществото и медиите не може да поощряват такова поведение, независимо откъде идва - дали от бивши, или от настоящи генерали, ръководители в МВР или друга система.

(Източник на информацията: Първанов: Вярвам на Петков, но Станишев да реши)

1 коментар:

Nicodile каза...

Колкото повече чета пресата и блогове, толкова повече имам чувството, че България се е превърнала в някаква сцена на абсурда. Убиват се хора и това не прави впечатление на никого, министър ходи на крак на мафиотски босове, президент подкрепя същия тоя министър въпреки че 2/3 от народа е против него. Българската власт има моралния профил на белгийски педофил. И най-лошото е, че на цялата история никак не й се вижда краят.