Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 15 май 2008 г.

България се превърна в нарицателен пример за проваляща се страна

По-долу препубликувам откъс от последната пресконференция на една от парламентарно представените български партии. В констатациите, съдържащи се в този текст, намирам много силна загриженост за случващото се у нас, както и откривам ясна стратегия за това какво трябва да се направи, та страната да поеме по друг път. Предлагам този текст на умниците, които твърдят, че нямало смисъл да гласуват, понеже нямало български партии, достойни за тяхното доверие. Всички партии били "от един дол дренки", всички до една били маскари и пр. Нямало смисъл също да изгоним сегашните провалили се управници, понеже следващите щели да бъдат още по-лоши и пр.

Това обаче съвсем не е истина: има огромна разлика между политиците, на които аз примерно се доверявам, и тия, които сега ни управляват. Но за да схване това, човек трябва да направи опит да вникне, сиреч се иска да помисли. Но мнозина у нас най-много от всичко на света мразят да мислят. На тях, на немислещите всичко им се вижда еднакво и без смисъл. А това не е така. Винаги има смисъл, просто трябва да се открие. Чрез мислене става откриването на смисъла. Чрез мислене става освобождаването на душата от заблудите и илюзиите. Приятни размисли ви желая! Винаги има смисъл да се мисли.

ИВАН КОСТОВ: Ние искаме да фокусираме вниманието Ви върху това, че управляващата коалиция предупредена предварително за острата реакция на ЕС (визирам писмото на главния директор Майкъл Лий) и предупредена от неудовлетворителните резултати от обиколката на г-жа Плугчиева в Брюксел, избраха да направят пресконференция в Катарино, за да отвлекат вниманието на българското общество от очертаващия се провал на българското европейско членство. Ние сме абсолютно убедени, за това, че те са знаели ясно какво е отношението на ЕС и, второ, че са предприели тази пресконференция изцяло, за да отвлекат вниманието на българското обществено мнение.

С какво отвличат вниманието? Ние се опитахме много внимателно да анализираме пресконференцията и можем да я обобщим с едно изречение: Те ни казаха с тази пресконференция, че искат с нашите пари да купят следващия си мандат. Това направиха там. Нито повече, нито по-малко. Около средата на юни или може би по-рано ще се окажем в изключително важен момент от политическата обстановка в нашата страна. Ще се окажем, защото тогава ще станат ясни резултатите от мониторинговия доклад на ЕС, второ ще стане ясно какви санкции ще бъдат приложени по отношение на България, която се превърна в нарицателен пример за проваляща се страна. Страна, която трябва да бъде санкционирана непрекъснато. Ще станат ясни санкциите и по този начин ще се очертае размерът на провала. Така правителството отива на практика към вот на недоверие за провала на членството ни в Европейския съюз.

Разбира се, ние ще предприемем всички ходове, които като опозиция трябва да предприемем, за да увеличим контрола върху правителството. Ще поискаме дебати, ще искаме доклад от министър-председателя, ще подложим на сериозен контрол министрите, давайки си обаче ясна сметка, че изводите, които сме направили пред ремонта на правителството и веднага след него, остават в сила. Ремонтът на правителството беше неуспешен. Той не реши проблема с кризата в това управление. Корупционните машини продължиха да действат вътре в това управление. Това казаха от ЕС на България. Те искат от нас правила, ние им предлагаме добре смазани корупционни машини!

В тази връзка едно малко отклонение. Тъй като прокуратурата твърде дълго време се забавив намирането на решение за фонда “Републиканска пътна инфраструктура”, ние ще изпратим до Главния прокурор сигнал, в който ще му покажем, че братята, които са си гарантирали финансиране и то не в размер 120, а в размер над 200 млн. са извършили сериозни нарушения на закона. Братът-получател на парите е бил длъжен да подаде декларация, с която да удостовери, че няма никакви роднински връзки с възлагащия обществената поръчка. И втора, че този, който е възложил обществената поръчка, който е отпуснал парите – другият брат – е направил това без да има необходимия комплект документи, включващ и тази декларация. И двамата са извършили груби нарушения на българските закони. Така че ще изпратим такъв сигнал на прокуратурата. Надяваме се, че тази практика, толерирана от министъра на регионалното развитие и благоустройството, който впрочем разбрахме, че си позволява най-нагло, така както го прави и в българския парламент, да лъже и Европейската комисия, ще си получи заслуженото.

- Възможни ли са предсрочни избори?

ИВАН КОСТОВ: Вижте, въпроса за предсрочни избори ние го виждаме по следния начин: Ние имаме, да кажем така, една безспорна диагноза, че България не е в състояние да изпълнява европейските правила, не е в състояние и не изпълнява европейските стандарти. Оттук-нататък, обясненията на управляващите са различни от обясненията, които ние даваме. Те казват, че причината за това са слабости в администрацията, че няма достатъчен капацитет, липса на компетентност на определени нива и считат, че ако направят ремонти, някакви преструктурирания, някаква реорганизация, ако сменят някои административни служители на средно или по-високо ниво, въпросът ще се реши. Ние казваме друго: Парите се спират от ЕС, заради отказа да се прилагат европейските правила, заради корупция и мафиотизация на държавата България.

Ако ние сме прави, българските избиратели трябва да постъпват както постъпва Европейският съюз – да спрат възможността на това управление да харчи техните пари, защото те му дават парите като данъкоплатци, на следващите избори. Най-добре е тези избори да бъдат предсрочни.

Защото, ако ние сме прави, а ние, Демократи за силна България, досега години наред се оказва, че сме прави в констатациите си, то Европейският съюз няма да толерира корупционни практики и мафия в България. Няма да гледа през пръсти как парите на европейския данъкоплатец отиват в мафиотите и да помагат на българските мафиоти да препират собствените си пари. Няма да толерират това точно. И не е въпрос само на липса на капацитет и не е въпрос на средно или по-високо административно ниво. Въпросът е на мафията, окупирала властта в България! Затова тя трябва да си отиде. Най-добре след предсрочни избори.

(Източник: ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ след заседанието на НР на ДСБ, дата: 13-05-2008)

3 коментара:

Анонимен каза...

Когато българите осъзнаят, че единствения политик, който се ползва със доверието на демократична Европа и е Костов, тогава ще се оправим.

Анонимен каза...

До Иван Костов - комунистическата курва:

Ей, най-сетне ще ти го турят, точно както си го изпроси, като затри дясното! Нека ти е хак Мангал Костов и на теб и на гадните гаргамели костунгери. На ти тебе признание вожд на гъза ми!!! В същност твойта песен е изпята Гадняр Костов, най-презирания българин от всички времена.

Сън нема да те ловне оттук насетне. Нека да ти се сбъднат най-лошите нощни кошмари!!!

Анонимен каза...

... но това няма как да стане .