Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 14 май 2008 г.

Мнозинството от нацията ни изглежда обича да стене под хомота на простотията си

Снощи издателят на моята книга СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (тя ще излезе в авторитетното издателство ИЗТОК-ЗАПАД) ми изпрати окончателния макет на книгата, та да го видя и да си кажа мнението. Разпечатах я и днес-утре си имам занимание: ще чета текста, та да нанеса последните корекции. Издателят обещава да спази срока за излизането на книгата - преди 24 май. Остава още малко време до този момент. Остава да се направи само корицата. Вълнувам се невероятно много, защото за мен тази е една много важна и потребна книга.

Подзаглавието на книгата е "Кратка психологическа история на съвременна България". Спрях се на него, защото с другото, с което ръкописът е по-известен - "лична" вместо "психологическа" - рискувам да бъде погрешно изтълкувано. Както и да е, важното е читателят да не се подведе. Разбира се, не очаквам сензация с книгата си: у нас тъкмо най-потребните книги си остават най-незабелязани. У нас всичко е наопаки.

Преди да излезе книгата за нашата най-съвременна история около самата книга се разви една недотам приятна история. Въодушевен от текста, който писах с ентусиазъм, аз сметнах, че може би моите сънародници, които четат в блога ми, влизат в него от цял свят, ще ме подкрепят в народополезното усилие. И предложих нещо скандално: ако някой иска, да подпомогне финансово книгата. Месеци наред обявата за това вися в блога и беше прочетена от много хора. Оказа се обаче, че само трима (!) българи, двама от пределите на отечеството, а един (!) от чужбина дръзнаха да развържат портфейла си и дадоха пари за издаването й. Така събрах 400 (!) лева дарения за издаването на книгата. И толкоз. Няма значение де. Искам обаче да кажа тук нещо, което особено ме възмути.

Става дума за грозни постъпки на неколцина, които обещаха да подпомогнат книгата, дълго време ме лъгаха, а пък в един момент не спазиха обещанието си. Имам чувството, че тия хора просто искаха да се погаврят с мен, или да разпалят надежда, че книгата ще излезе, пък после като изчезнат, да се провали издаването й. Подличко постъпиха, в духа на най-подлите български традиции. Разбира се, те не знаеха, че аз лесно не се отказвам и номерът им няма да мине. Аз съм психолог и очаквах такова нещо. Неслучайно съм писал и книга за българската душа. Нарича се БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА. Книгата, на която нацията обяви бойкот. До момента, за 7 месеца от излизането й, са продадени само 50 книги в цяла България! Нито една от големите медиии не обяви излизането й. Нито един блогър не каза една-едничка дума за да популяризира книгата ми. Опитаха се да я погребат веднага след като се роди. Пълно мълчание! Пълна низост! Гадна и отвратителна завистлива българска низост! Нищо де, питам се само: как тия хора поне малко от малко не ги е срам. Ето това е възмутителното.

И така, въпреки всичко, въпреки подличката българска атмосфера, в която ще излезе новата ми книга за страстите и бесовете български, тя ще излезе. Подготвих документите и тия дни ще получа банков заем, за да издам книгата си. Мълчанието около тази книга в богосферата пак е тотално и пълно. Което именно ме и стимулира да направя всичко, за да излезе книгата ми. Знаете ли защо?

Ами защото фактът, че така старателно се мълчи около предишната и около новата ми книга ми показва, че тия две книги са безкрайно потребни и истински необходими. Ако някой беше подкрепил с дума и насърчение моето дело, щях да се сепна, че явно нещо не е наред. Ала сега, щом така единодушно се мълчи, значи всичко е наред. Значи книгите ми, въпреки мълчанието и бойкота, носят в себе си нещо истинско. Ако бяха фалшиви, лицемерни, щяха непременно да ги превъзнасят до небесата. А сега мълчат, значи са истински. Ето това ме стимулира да продължавам да се боря. Иначе отдавна да бях се отказал.

Защото един толкова подъл, малодушен и гаден в мнозинството си народ не заслужава да правиш нещо за него. Той заслужава да бъде прокълнат и изоставен на съдбата си. Глупаво е да се бориш да му помагаш да се освести. Той не ще да заживее нормално и човешки. Той иска да продължава да стене под хомота на простотията си. Ето затова за мен предизвикателството е преголямо и затова още не съм се отказал. Защото съм изследовател, и този феномен на българската душа ме дразни дотам, че съм встъпил в люта битка с него. Да видим докъде ще ми стигнат силите, но докато дишам, няма да се откажа. Ако не бях философ и изследовател, отдавна да бях изкрещял "Майната ви, нещастници!" и да си бях обрал крушите от тази осъдена и обречена страна.

Както, впрочем, направиха толкова много наши сънародници. И са си прави. Този народ не заслужава да жертваш себе си заради него. Така е било преди, така е и сега. Идоли и кумири на този народ не са Левски и Ботев - не се подвеждайте от лицемерните думи на тълпата и на префърцунения ни елит, драги ми що-годе мислещи сънародници! - негови идоли и кумири са Гоце, Слави, Бойко, Божо, Пантев, Вучков и Волен. Тъжно, тъпо, жалко, но факт...

5 коментара:

Анонимен каза...

Предлагам да промениш стратегията си за търсене на средства. Вместо да търсиш дарения, направи така че хората които даряват да бъдат един вид акционери. Т.е. да бъдат участници не само при инвестицията, а и след продажбата.
Мисля това ще даде някаква сигурност, че тази книга всъщост е от всички за всички... Просто идея

Ангел Грънчаров каза...

Това го предложих още от самото начало, прочети текста (апела) и ще се убедиш. Не работи, братле, и това не работи. Нищо не работи. Само огромният нашенски инат работи... и затова съм се заинатил да издам тази книга пък каквото ще да става...

Анонимен каза...

Ангеле, не се отчайвай така! Не всички са такива, има и едни 5-6% мислещи. Това е все-пак нещо! :)

Dobrata

Анонимен каза...

Pohvalno e che ne spirash da budish sys statiite si is knigite si prostiq prinizen bylgarski narodec.... Az ot mnogo otdavna ne sym pisal v bloga ti, no tova e ne zashtoto ne sym syprichasten kym narodnite stradaniq, a zashtoto prosto ponqkoga i "mylchanieto e zlato"..."Filosofko mylchanie", kakto ti kazvashe. Taka che uspeh, prodyljavai da bunish duhovete, dano prostiq bylgarin se osvesti nai nakraq ot prostotiqta si, da se otvrati ot neq i da se prichisti.. Uspeh Angele

Анонимен каза...

Добрата,
5-6% мислещи.
Дано останат до изборите, за да влезем в парламента, иначе от тая държава в близките 5 години нищо няма да остане.
Комунягите, като термити, са я заръфали отвсякъде. Ще я "опоскат до шушка" и ще останат само фекалиите им.
Каменов