Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 24 юни 2008 г.

Медийните апотеози на най-нетолерантната и агресивна простотия по света - българската!

След като се пошумя два дни за "повратно-историческите и реформаторски интервюта" на нашия любим президент, тия дни медиите си намериха друга дъвка за дъвкане, или друг балон за надуване: гей-парадът в събота, и то по-скоро не самият гей-парад, ами реакцията по повод на парада, която благоволиха да имат някой си Боян Расате и неговите щурмоваци от БНС. Те, нашите крещящо-простовати националисти, представете си, били организирали "седмица на нетолерантността", и по повод на този повод дефилират по всички до една телевизии. Щото, предполагам, у нас нетолерантната простотия силно се толерира, т.е. да си прост и нетолерантен е нещо, което предизвиква възхита, и значи трябва да се пропагандира с целия ресурс на националната пропаганда.

Та вчера при превключването на каналите ми попадна едно телевизионно предаване, в което цъфналият от тоталното медийно внимание Расате бълваше някакви световно-исторически простотии, а пък водещият уж, ей-така, колкото за пред публиката, му опонираше с половин уста. А иначе, разбира се, му даде възможност да си избълва всичките до една простотии, които си ги беше научил като примерен ученик, подготвящ се за изпитване пред строга даскалица. И в блогосферата тук-там (тук, там и по-натам) се писа за текущия скандал. Общата ми оценка на прочетеното и чутото по темата е: идиотите у нас, или, по-културно да го кажа, именно простаците, колкото са по-напреднали в простотията си, толкова повече се радват на най-широко медийно внимание, а, предполагам, и на възторг от простолюдното население. Иначе защо ще е това прекомерно внимание на бясно борещите се за рейтинги телевизии ако не беше надеждицата, че широко-простолюдния зрител (читател) ще гледа съответните простотии с най-широко отворена уста.

Само с няколко думи за наистина идиотските "аргументи" на медийния любимец от последните дни Расате. Естествено, първо той започна с това, чо "хомосексуализмът" бил противоестествен, после мина към тезата, че той противоречал на "широко-разпространения морал" и дори на Божиите заповеди, след това зачекна темата, че "хомосексуалистите", понеже са малцинство, хептен не са прави, и затова трябва да си стоят под похлупак, а ако пък искат за излязат изпод него, да демонстрират, че и те имат някакви човешки права, то това не бива да бъде допускано. Същият този Расате помъдрува и за това придобит или наследен "дефект" е хомосексуалността и се оплете съвсем, ама да не му връзваме кусур на човечеца, който, както чета, бил съвсем без образование, почти като Сидеров. Майната му де, аман от простотия из тази държава, дето се тъпи малоумници като Расате се самообявяват за "съвест на нацията" и ни обясняват какво е правилно да мислим и как следва да живеем.

Аз лично не прочетох някъде - цяла сутрин си загубих да търся такова нещо, ама не ми се усмихна щастието - човек с що-годе нормални реакции да се е изказал по въпроса. И затова ми се иска да напиша няколко най-прости неща, които трябва все пак да бъдат казани. А именно: хората имат суверенно право на различие; това какво прави този или онзи в леглото мен лично не ме засяга, защото сексуалността е изцяло лична и интимна сфера на живота; никой не може да бъде притесняван, обиждан или подиграван за това, че не е като мнозинството - сексуално или каквото и друго да е то; ако една общност като цяло или в мнозинството си е настроена крайно враждебно към различните, то тези различни имат пълното право да заявят как се чувстват при това положение, имат и свободата да защитят правото си на достойнство; защото тяхната реакция е апел към общността за повече човечност, разбиране и толерантност; тия, дето толкова силно се вълнуват от това, че някои не били като тях, и то тъкмо в сексуално отношение, и се впускат на това основание най-грубо да ги обиждат, несъзнателно (без да искат) признават публично, че имат потиснати "абнормни" сексуални влечения, т.е., както народът прекрасно го е казал: "много им се иска, ама не им стиска" и т.н.

По темата може да се говори и пише много, но спирам дотук. Едно защото съм писал много пъти по нея, а друго защото ми се иска повече хора да се замислят сами и сами да обуздаят хомофобските си настроения. Което един вид ще бъде тяхна лична битка с малокултурието, нетолерантността и най-вече със собствената простотия. Да се отдава човек на глупави страсти като този нежен пишман-мачо Расате наистина е тъпо, ама трябва човек да може да се ужасява от такава непосредствена тъпотия, та да му се удаде да парира и собствените си пориви към вездесъщата глупост, която не пропуска възможностите да се настани в съзнанието ни и да го овладее. Животът е точно това: той е битка най-вече със собствената простотия; да надмогваме по възможност склонността към глупостите е извечна човешка орис. Разбира се, на ония, на които това не се удава, не бива да им се радваме, щото тяхното всъщност е трагедия, която те самите обаче едва ли съзнават. А ако я съзнават, никога обаче няма да я признаят, дори пред себе си, а камо ли пък публично...

А иначе на българските хомосексуални искам да кажа следното. Браво, че започвате своята битка за човешко достойнство: правото на различие е свещено човешко право. Не само вас, хомосексуалните, се опитва да ви задуши колосалната простотия, която шества у нас, напротив, всички сме застрашени от нея. И точно по тази причина мнозина са солидарни с вас: битката с триумфиращата простотия у нас няма да бъде лека. Иска се много смелост и твърдост в борбата за достойнство: пожелавам ви тези най-важни условия, които гарантират успеха на всяко човешко дело. И не забравяйте едно: много хора у нас макар и тихо, безмълвно, но ви се възхищават на смелостта. Остава да покажете и твърдост. Първата стъпка е най-трудна, вие вече я направихте. Успех!

2 коментара:

Анонимен каза...

Аз лично знам, че веднъж едни от великите щурмоваци отидоха да бият травестити, но травеститите се оказаха по-силни, пребиха ги и ги обраха. Това е легендарна случка из софийския ъндърграунд.
Накратко за проблема.
Расате е лицемер и доколкото знам имаше цех за вторични суровини, та чрез цигани си изкарваше хляба, иначе ги мрази. Тръгна с Волен, но когато не се вреди до важен пост в коалиция "Атака" и направи още по-отровно копие (имало значи, закъде повече) в лицето на собствената си партийка "Гвардия". Същата се яви на кметските избори с Калоян Методиев, отцепника от синия комсомол, който иначе БНС-арите плюят. Изобщо истински български политик, грешката му е, че се яви в сянката на Волен и сега никога няма да надхвърли ямболския pocket фюрер.
Що се отнася до обратните, номера е, както на всичко в тоя живот, в мярката. Какво прави някой в леглото си е лично негова работа и няма право никой да му се бърка. Противно на мнението на Расате, това явление е срещано в природата често, включително сред величествени видове като лъвовете и в 80% от случаите е вродено, а не придобито. Може да се сравни с това, че някои хора се раждат албиноси.
Проблема с гейовете е, че те напълно са се разпасали - искат непременно брак, което е религиозна институция и е между мъжа и жената, та това, което искат е подигравка - нека има граждански съюз, а не брак. Второто е, че парадите наистина са травмиращи за мнозинството хетеросексуални и предизвикват погнуса от тях - както ни гнусят изродите (имам предвид физиологично) и лудите.
Поради тая причина би следвало да има повече толерантност към обратните и повече разбиране от тяхна страна.

Анонимен каза...

Честно казано, ме е срам, че живея в такава държава. Широко подкрепяния идиотизъм и закостенялост, и аргументи от типа, защото така "трябва" и защото така е "нормално" винаги са ме изумявали.
Хората не могат да си направят един парад като хората. Силно ги подкрепям.
Поздравления за статията и за блога.