Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 23 юни 2008 г.

Топсъбитието на епохата: журналистиката като... пачавра

Позволявам си да препечатам репортаж от едно светско събитие: сватбата на Н.Бареков. Не ми е в обичая да се интересувам от подобни жълти новини, но случаят сякаш е различен и поради това - крайно показателен. Показва именно нещо най-характерно за установилите се съвременни нрави по висотите на българския нравствено-политически пейзаж, пропит от парвенющина, от най-долно подлизурство, сметкаджийство, от пошла грандомания, от самозабравеност в простотията и пр.

Понеже описанието е достатъчно подробно, на мен не ми се налага да правя и особен коментар. Оставям всеки като го прочете, да си прави изводите. Аз лично съм съгласен с всички констатации, съдържащи се в репортажа, затова не ми се и налага да правя собствен коментар. Е, някога мога и да направя такъв, ала засега нека да се въздържа. Единствено заглавието е от мен, то всъщност е просто парафраза на един израз, съдържащ се в самия репортаж, който аз малко облагородих с оглед да запазим добрите нрави по страниците на моя блог. Ето сега и самия репортаж, взет от сайта Afera.bg:

Да бяха гръмнали Бойко Борисов, bTV нямаше да предава от мястото на събитието. Цялата тази “топ” дандания показа единствено, че Бареков е най-точното попадение на българската поговорка “пази боже сляпо да прогледа” и извади наяве най-отвратителното лице на симбиозата между медии и власт.

Най-големите световни звезди обикновено се женят без да отцепват районите на светските си събития с полицейски части. Тържествата им обикновено се пазят от всякакви чужди погледи и предварително се продават правата за снимки, които обаче никога не се излъчват в реално време.

Да сте чували СNN да дава сватбата на Лари Кинг в централните си новини? Да сте видели снимки от частно празненство на Опра Уинфри?

За сметка на това целокупният български народ бе ангажиран от bTV в праймтайма с “нечуваното” събитие на деня – сватбата на водещия на сутрешния блок Николай Бареков.

Да бяха гръмнали Бойко Борисов, bTV нямаше да предава от мястото на събитието. Обаче церемонията на църковния брак на един обикновен твводещ бе издигната в долнопробен култ.

В централните новини на телевизията бе оповестено с апломб, че “с традиция, която се изпълнява само на царски сватби, премина венчавката на водещият на bTV и неговата съпруга”. На това място трябваше всички да се разплачем от умиление и покрай трите реда сополи да се запитаме – абе, аджеба, коя е тоя Бареков, че го титулуват като български цар?!

“24 часа” часа също не остана назад и с уводно заглавие и огромен материал ни запозна какви точно са халките на господинът “Имаме новина” и съпругата му. Бяха изредени всякакви възможни вип-персони, които се прехласнали по сватбата и как лично президентът Георги Първанов нямало да може да почете събитието, но пък пратил осветена икона на знатното семейство.

Церемонията щяла да бъде отслужена от митрополит Николай, поканени били премиерът Станишев, кметове, политици, олигарси и естествено Бойко Борисов.

Според Бареков, за да му бъдело спокойно на душата, МВР е отцепило района, като че ли се жени престолонаследника на Монако.

“Камбани огласиха целия Пловдив. По нареждане на дядо владика всички църкви в града бият камбаните си в чест на младото семейство. Подобна традиция се изпълнява само на царски сватби. Важен участник е и Николай Бареков - младши. Бракосъчетанието се извършва две години след като се роди синът на Николай и Евгения, тъй като в семейство Барекови е традиция наследникът да присъства на сватбата. Евгения е облечена от дизайнера Вергиния Здравкова, а за грима се погрижи Кирил Чалъков, гримьорът на Лили Иванова и още много родни звезди. От църквата "Св. Константин и Елена" гостите се отправят към ресторант Пълдин в стария Пловдив. Там ще празнуват с чеверме, а градусите ще вдигнат 100 бутилки отбрано червено вино и музиката на оркестър Канарите, Иво Папазов - Ибряма и Графа”, гърмят информационните агенции.

А Бареков вече е обяснил пред “24 часа” почти всичко – как вип-приятелите му помогнали за цялата сватба – от тортата, до цялата подготовка за сватбарската софра, а също така и за веселбата.

Старият град на Пловдив е отцепен от полиция, а Бареков ухилено коментира: “Заслужавам нормална ситуация, защото си плащам данъците”.

След като камбаните в целия град проглушиха ущите на пловдивчани, Бареков вдигна иконата и изкрещя след бракосъчетанието: "Да живее българската православна църква".

От Франция пристига специално Ибряма за да озвучи грандиозното събитие.

Година по-рано в Столичната община лично любимецът на Бареков, с който водешият става всяка сутрин в предаването си – Бойко Борисов пък бракосъчета с граждански ритуал великия водещ.

Подобна скудоумна парвенющина би произвела само иронично великодушни усмивки по лицата на интелигентните и широко скроени духовно хора. Отъркването на Бареков до най-големите оригарски, политици и набедени за вип-персони в България също може да се каже, че е негов типичен подход чрез изтъркани вече наколенки.

Отвратителното обаче е, че същата тази власт коленопреклонно се мазни около водещия не защото всички тези хора са му близки приятели или роднини, които споделят щастливото му семейно събитие, а просто защото ползват журналистиката като долнопробна курва.

Нали се сещате, че ако не почетат поканата на Бареков, ще загубят благоволението на bTV и Красимир Гергов.

Цялото това “топ” събитие показа единствено, че Бареков е най-точното попадение на българската поговорка “пази боже сляпо да прогледа”.

Подобна кичозна демонстрация на това, колко си велик в очите на ползващите те като салфетка политици и бизнесмени е и шамар срещу изживяващата се като коректив на властта българска журналистика.

Цялата тази покъртителна дандания извади наяве най-отвратителното лице на симбиозата между медии и власт и ни даде показно – как един случаен провдивчанин, размахващ години наред “дудука си” по чалга дискотеките бе превърнат в “топ” телевизионен водещ, а днес вече е “цар”, защото Българската християнска църква го жени по царски.

Просто защото е удобен за властта. Точно като презерватив по мярка.

9 коментара:

Анонимен каза...

Напълно съм съгласен с възмущението, което лъха от публикацията. Но нека да се замислим и за нашата вина - кой избира политиците и кой поддържа сензационно-жълтите медии с това, че ги купуна и гледа?
А и фактът, че в този иначе похвален коментар има ред граматически грешки, пак ни навежда на мисълта, че съзнателно или несъзнателно избраното невежество от голяма част от обществото ни доведе до това равнище.

Анонимен каза...

Спомняте ли си, г-н Грънчаров, обаче кой доведе Ники Бареков от Радио М.флорл в София? Като чие протеже той стана водещ на сутрешния блок на bTV?

Анонимен каза...

То животното не е виновно...
И природата не му е виновна..

Ангел Грънчаров каза...

Не, не зная кой е довел Бареков в ВТВ, кажи ако знаеш кой е той? Предполагам, не е Костов, макар че априори е известно, че за всичко в тази държава е виновен само Костов :-)

Анонимен каза...

Ева Соколова докара Бареков от радио Пловидв в bTV.

Анонимен каза...

Не мога да съм по съгласен със статията на автора. Точно 5 минути преди да получа линка към статията, коментирах "имаме новината" с колега. Какво толкова е станало - един селянин се оженил - Who cares ? Опитва се да създава новини - о, моля ви, все още не мога да забележа журналистическите качества на този млад халтурист. Също не мога да разбера колко точно важна особа е, че полицията да отцепва района специално за него. Но изреченията за Лари Кинг и Опра Уинфри си дойдоха точно на мястото, мислех си същото.

Mike Ramm каза...

Г-н Грънчаров, този път съм напълно солидарен с Вас. Отразяването на сватбата на Бареков беше наистина най-низкото падение на родната ни журналистика. bTV показаха, че в крайна сметка са една жалка телевизия, съществуваща единствено за угода на властта.

Анонимен каза...

И все пак - да е живо и здраво младото семейство!

Анонимен каза...

"УЧУДВАМ СЕ , ЧЕ ПОЗВОЛЯВАТ НА НИКОЛАЙ БАРЕКОВ ДА ВОДИ СПОРА В БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА. ТОЙ Е ОСКВЕРНИТЕЛ НА ЦЪРКВИ. ЗАЯВЯВАМ ГО С ЧИСТО СЪРЦЕ КАТО НЕГОВ ПРИЯТЕЛ С КОГОТО МНОГО ОТДАВНА НЕ СМЕ СЕ ВИЖДАЛИ , ОТ СТУДЕНСКИТЕ ГОДИНИ.
ПРЕЗ 1994 ГОД. СЕ ВРЪЩАХМЕ ОТ КУПОН В 9-10 ЧАСА СУТРИНТТА И БЯХМЕ РЕШИЛИ ДА МИНЕМ ПРЕЗ УНИВЕРСИТЕТА (ПЛОВДИВСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ, ТАМ СМЕ ЗАВЪРШИЛИ) ЗА ДА ВИДИМ НОВАТА ПРОГРАМА И КОГА СА НАСРОЧИЛИ СЕСИЯТА И ДА ВЗЕМЕМ ЗАВЕРКИ. ПОСЛЕДНОТО НЕ УСПЯХМЕ ДА НАПРАВИМ , НО КАТО МИНАХМЕ ЗАД УНИВЕРСИТЕТА БАРЕКОВ МУ ХРУМНА ДА ВЛЕЗЕ В КАТОЛИЧЕСКАТА ЦЪРКВА. АЗ ПОНЕЖЕ НЕ СЪМ ВЯРВАЩ , КАЗАХ ЧЕ ЩЕ ГО ИЗЧАКАМ ОТВЪН . НЕ МИ СЕ ВИДЯ СТРАННО НО НЕГОВИТЕ , ЗАЩОТО РОДИТЕЛИТЕ МУ СА ИКОНОПИСЦИ. НО СЛЕД ОКОЛО 10-ТИНА МИНУТИ СЕ ЧУХА ПИСЪЦИ И РАЗГНЕВЕНИЯ СВЕЩЕНИК И НИКОЛАЙ ИЗЛЕЗНАХА НАВЪН. КАКТО ПО-КЪСНО РАЗБРАХМЕ БАРЕКОВ СЛЕД КАТО ВЛЕЗНАЛ В ЦЪРКАТА СИ ИЗВАДИЛ "ПАТКАТА" ПРЕД ИКОНАТА НА ДЕВА МАРИЯ И СПОРЕД СВЕЩЕНИКА ОНАНИРАЛ КАТО СИ ПОВТАРЯЛ ШЕПНЕШКОМ " ТАЯ ИКОНА МАМА Я Е ПРАВИЛА". И ТАКА КАТОЛИЧЕСКАТА ЦЪРКВА БЕШЕ ОСВЕТЕНА СЛЕД СКАНДАЛА, БАРЕКОВ ДАДЕН ПОД СЪД, НА ЗА МОЕ И НА КАТОЛИЧЕСКАТА ЦЪРКВА В БЪЛГАРИЯ ОГРОМНО СЪЖАЛЕНИЕ ПОРАДИ ЛИПСА НА ДОКАЗАТЕЛСТВА ДЕЛОТО БЕШЕ ПРЕКРАТЕНО.БАРЕКОВ СЕ ИЗМЪКНА, О ЗА МЕН И ПРИЯТЕЛИТЕ НИ СИ ОСТАНА ОСКВЕРНИТЕЛЯ НА ЦЪРКВИ. И ДНЕС ИЗПИТВАМ ОТВРАЩЕНИЕ."