Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 1 юли 2008 г.

Проблем: дали политиката е шоу?

Тия дни получих официална покана за участие в празненство на ТВ2, с което ще се отбележи финала на успешния втори сезон на предаването ПИРАМИДА. Благодаря им за любезната покана - тя е отправена към всички участници в предаването - но ето сега се питам има ли смисъл да ходя там. Причината не е само в това, че не живея в София и трябва да пътувам, ами всъщност е доста по-сериозна и принципна.

Все повече се убеждавам, че това предаване - не зная съзнателно ли, или пък просто така се получава - служи на профанизирането на политиката, която се представя като "шоу", и то шоу от такъв характер, че все повече хора са отблъснати от истински значимото в политическия процес. Възможно е хората, които правят това шоу, да не съзнават този ефект, но той напоследък все повече се набива на очи. Да оставим това, че напоследък кажи-речи цялата парламентарна група на БСП и ДПС се пробваха там като водещи, да оставим това, че типажи като Яне Янев и Любен Дилов се чувстват най-комфортно в предаването, но същината на работата е в това какъв ефект има подобно предаване върху съзнанията на зрителите. Според мен той не е благотворен, а пък такова предаване, съзнателно или не, служи на прогонването на свободата и на окончателното доолигахчване на нашите медии, в които вече и помен не остана от едно сериозно, задълбочено, смислено коментиране и тълкуване на истински значимото в политическия живот. Това е виждането, което споделям напоследък...

А ето как стигнах то такъв един извод. Спомням си, че когато участвах преди време в това предаване, през цялото време се чувствах ужасно некомфортно: проблемите, за които трябваше да говорим, бяха доста важни, ала формата на предаването се оказа крайно неподходяща за смисленото им тълкуване и разнищване. Всеки участник трябваше да каже нещо, което да се хареса на публиката, и тогава демагози като Камов и пр. се чувстваха крайно уютно, но не и аз, философът и свободният гражданин. Тогава приех условностите на предаването, което доведе до това, че се държах доста неадекватно: аз като манталитет съм устроен за друг тип дискусии, доста по-задълбочени и смислени. А в шоу, в което всичко се прави за да дразни низките страсти на публиката, състояща се от клакьори, аз не мога да бъда добър или адекватен. И съм дълбоко убеден, че в този момент не такива предавания ни са нужни, а съвсме други. Политиката сама по себе си не е шоу, а говоренето за нея в още по-малка степен е забавление от такъв повърхностен и демагогски тип.

Та по тази причина най-вероятно няма да ида на тържеството на ТВ2. Ако отида, то ще е само за да добия непосредствени впечатления от събитието, защото когато човек усети "изотвътре" нещо, тогава може по-вярно да го оцени. Та наистина съм раздвоен. Но аз добре си се познавам: в последния момент ще реша. Засега не мога да кажа какво точно ще стане. Свободните хора не обичат да планират бъдещето си. И не могат да го държат под контрол. За тях спонтанността и непринудеността на избора е най-важното...

3 коментара:

Анонимен каза...

If im in the situation of the owner of this blog. I dont know how to post this kind of topic. he has a nice idea.

Анонимен каза...

Прав сте за ТВ 2 и предаването. Според мен хубави политически предавания има само по Ре:ТВ, сутрешния блок на ТВ 7 и по тв "7 дни".

Анонимен каза...

"Ако отида, то ще е само за да добия непосредствени впечатления от събитието, защото когато човек усети "изотвътре" нещо, тогава може по-вярно да го оцени."

Точно така! И аз, докато четях първите редове на постинга си помислих, че ще е добре да отидете, въпреки първоначалното Ви негативно мнение за предаването. Отидете, въпреки че не ви допада, вижте го, пък после оценете и преценете. Може и да се затвърди мнението Ви - няма нищо лошо.