Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 5 юли 2008 г.

Инициатива за граждански натиск, адресирана към свободолюбивите български медии

Позволявам си да призова свободолюбивата блогърска общност - в лицето на Борислав Цеков, Атанас Щерев, ExtremeCentrePoint, Димитър Аврамов, Даниела Горчева, Иван Бедров, Илия Марков, Йовко Ламбрев, Калин Манолов, Минчо Спасов, Симион Патеев, Нели Огнянова, Петър Стойков да изрази отношение и евентуално да подкрепи нижеследующата идея-инициатива:

Съвсем случайно се натъкнах на Пражката декларация Европейската съвест и комунизмът, която сметнах, че трябва да се разпространи. И затова я препубликувах в своя блог. И в тази връзка ми хрумна една наистина, признавам си, екстравагантна идея, по която настоявам да се реагира: стига, разбира се, да се намерят хора, които не са безчувствени и ще дръзнат да я подкрепят. Ето за какво става дума.

България е пълноправен член на Европейския съюз: това, всъщност, е най-голямото постижение на младата българска демокрация, което сме на път да пропилеем по най-глупав начин. Причините за тази толкова реална, пък макар и за мнозина незабележима евентуалност, са много. Първата е, че у нас, подобно на Русия, комунистическата номенклатура и нейните питомци успяха да се трансформират в господстващ олигархичен слой, който сега държи всички основни властови позиции. Комунистическата ДС направи нужното за такъв един злополучен развой на събитията, в резултат на който сега цялата нация се чувства излъгана. Агенти и сътрудници на ДС са не само най-крупни капиталисти-олигарси, но са и на възлови места във властта и в медиите: агент Гоце Първанов примерно е Президент на републиката! У нас в последните години най-манипулативно се създава и натрапва на младите хора един героично-романтичен образ на българския комунизъм, който няма нищо общо с реалната му същност, със същността на този най-злодейски и кървав режим в човешката история. В обществото се ширят всякакви носталгични и идеализирани представи за "непресекващото щастие" на комунизма, който уж бил допринесъл за някогашния "просперитет" на българите, който обаче бил пресечен ненадейно от зловещата демокрация, носеща ни само мизерия. България сега е на път да достигне тоталната ценностна обърканост и подмяна в съзнанията на най-широки слоеве, която е характерна за путиновия режим в Русия. Явяващ се, впрочем, най-съкровена мечта и идеал на българската олигархия, за реализацията на който тя се готви чрез разиграването на картата, наречена "бат Бойко". Ценностната деградация на българското общество, избиваща често в горчив и безнадежден нихилизъм, се насърчава най-усърдно от продажните медии. За целта е мобилизиран мощният медиен потенциал на страната, който е в ръцете на толкова арогантната комуноидната олигархия.

И след като се стигна дотам президентът на България да е най-примерен изпълнител на волята на тайните служби и на комуноидно-мафиотската олигархия, то гражданското общество - доколкото такова все още съществува у нас - трябва да реагира по някакъв начин за да се изчисти образа на България, явяваща се все пак страна от Европейския съюз. Публикуваната Пражка антикомунистическа декларация е прекрасна възможност да се провери доколко българските институции и властнически лица са с европейско мислене и манталитет. И доколко стоманените червени петолъчки в главите им са се амортизирали поне.

По тази причина призовавам с всички възможни средства да се упражни граждански натиск, в резултат на който лицата, олицетворяващи за момента основните институции на страната - Президент, Председател на Народното събрание, Министър-председател, Главен Прокурор, Кмет на столицата - бъдат принудени да се подпишат под Пражката декларация за европейската съвест и комунизма. По този начин те имат шанса да се разделят с комунистическия си генезис и манталитет и да направят първа стъпка към нравственото си освестяване и пречистване. В резултат на това образът на България като модерна европейска страна ще бъде изчистен от съвсем основателните подозрения, че тя не е нищо друго освен жалка олигархична псевдодемокрация, нищо друго освен руски "троянски кон" в Европейския съюз.

Та в тази връзка призовавам като начало блогърската общност в лицето на подбраните от мен нейни най-влиятелни представители да инициира кампания за граждански натиск, който да принуди главните властващи лица в страната да проявят този морален жест и да се подпишат под указания документ. Текстът на настоящата инициатива ще го изпратя и на всички медии у нас, като, разбира се, нямам никаква илюзия, че някоя от тях ще го подкрепи. Имам само известна надежда, че поне някои от представителите на блогърската общност ще си развалят за малко комфорта на дезангажираността и ще изразят своята реакция на подкрепа или поне на съпричастност. Разбира се, за целта се иска да се осъзнае значението и смисъла на самата инициатива, за което съм открит към всякакви дискусии.

4 коментара:

Анонимен каза...

Инициативата супер много ми харесва. Браво! Аз ще помисля за още хора, които биха писали в блога си. Нека стане по-масово.

Ангел Грънчаров каза...

Благодаря за подкрепата, дай Боже да се намерят още хора, които да се ангажират...

Анонимен каза...

Грънчаров, стига си цитирал чужди текстове, стига си говорил празни приказки, ами кажи:

Защо твоя Бог, Вожд и Учител, Преподобния Костов, подари Нефтохима на болшевиките?

Защо същият Костов прикри всички комунистически грабежи и престъпления?

Отговори и млъкни завинаги!

Georgi Stankov каза...

Прегледах блоговете на посочените по-горе представители на "свободолюбивата блогърска общност".
Повечето не са взели отношение...
Затова препоръчвам един хубав отзив от добър автор - Петър Добрев, създател на блога "За българските работи".
http://petyr.blogspot.com/