Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 1 август 2008 г.

Управляващите изкопаха пропаст между себе си и проевропейското мнозинство от нацията

Публикации в някои блогове напоследък (също и тук) породиха оживени спорове. Е, по нашенски течащи спорове и дискусии, които обаче показват засилен интерес особено на младите хора към десните партии като реална алтернатива на сегашното отвратително политическо статукво. Интересът е особено голям към партията Демократи за силна България с лидер бившия премиер-реформатор Иван Костов - една харизматична личност, която не може да остави никой безразличен. А това също говори много стига човек да иска да разбере.

Най-интересното е, че дългогодишната пропагандна война срещу г-н Костов, водена от олигархичните медии, е успяла да породи даже в съзнанията на младите цяла една поредица от предвзетости, от нелепости, от скрупули и предразсъдъци, които е добре да бъдат поставени на съмнение и преоценка. И то именно заради крещящата им безкритичност, т.е. неосмисленост. Факт е обаче, че личността на Иван Костов силно провокира интереса на общественото мнение у нас, което от своя страна е един крайно интересен социологически, психологически и дори културологичен феномен.

Погледнете тази дискусия, аз лично я оценявам като предоставяща богат материал за размисъл и за някои належащи изводи. И понеже там, в цяла поредица изказани мнения, е очевидна една доста лекомислена неадекватност и дори най-обикновена неинформираност спрямо водената от бившия премиер политическа линия, която в крайна сметка промени България, то тук си позволявам да дам линк към последната пресконференция на г-н Костов и на ръководството на ДСБ. Тия, които се питат с какво толкова г-н Костов превъзхожда останалите политически лидери могат сами да си отговорят на въпроса, като се зачетат в изказаните от него анализи, констатации и оценки.

А тук искам да приведа един малък откъс, който лично мен особено ме впечатли. Впечатли ме с яснотата на анализа и с верността, с целесъобразността на предприетите стъпки, които по крещящ начин се изискват от самата ситуация. И чиято разумност трябва да се приеме независимо от това харесва ли ти или не ти харесва този или онзи. Факт е, че едва ли някой друг лидер на опозицията може да представи по такъв ясен, смислен и също така твърд начин алтернативата на това, което правят сегашните управници. Та ето какво казва г-н Костов в краткото си експозе в началото на пресконференцията:

"Разгледахме резултатите от вота на недоверие и неговото отхвърляне. Резултатите са лоши. Управлява ни антиевропейско правителство в ущърб на българските граждани. Няма полза от европейското членство – това, което събра тази коалиция. Днес я събира точно обратното. В момента те се бранят от критиките и атаките на Европейския съюз.

Нашият отговор е да участваме в организирането на ден на национален протест – бойкот на тази тройна коалиция. Започваме разговори с профсъюзни организации, с организации на гилдии, с работодатели. През целия месец август отделни екипи на ДСБ ще участват в тези срещи и Ви каним да ги отразявате. Предполагам, че ще има новини след тях.

Искаме да покажем в този ден на национален бойкот, че има и друга България, че има български европейци, че ние сме от другата страна на пропастта, която има между управляващата тройна коалиция и ЕС. За нас това е важно – да покажем, че има хора в България, които ги е срам, които разбират какво говори ЕС. Освен това ние разбираме в дълбочина необходимостта да се работи за възстановяване или по-точно за нова проевропейска реформаторска алтернатива за управление на страната.

Естественото място, където трябва да се роди и да се развие тази алтернатива, са партиите членове на Европейската народна партия. Затова ще започнем и тези консултации.

(Запис на цялата пресконференция, дадена на 31 юли, можете да прочетет тук. Ако пък някой като мен не е бил запознат с изказването на И.Костов в парламентарната зала по време на вота на недоверие може да прочете какво е казал ето тук. Интересно е и изказването на г-н И.Иванов.)

1 коментар:

Николай Павлов каза...

Ангеле, как приемаш очертаващата се прегръдка на Костов с Бойко?