Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 3 август 2008 г.

За кой бие камбаната: Гоце и БСП се опитват да застрелят демокрацията ни

Известният вече на мнозина Balthazar_Ivanovich е написал коментар, в който казва по повод на проектозакона на БСП за забрана на партиите: ПРЕДУПРЕДИЛ съм, че така ще стане. И наистина привежда два свои коментара, от които се вижда, че е прав, че е вярно, че наистина е отправил такива предупреждения. Аз от своя страна ги препечатвам, за да имат някои по-индиферентни известна пища (храна) за размисъл във връзка с опасността, която ни грози - и за която по-проницателните от доста време бият камбаната:

Balthazar_Ivanovich (20.06.2008 г. / 8:41ч.): Гледах интервюто с Георги Първанов и ми направи впечатление, че от това медийно събитие произлязоха няколко на пръв поглед неочевидни новини. Изключително обезпокояващ за мен е фактът, че господинът се опитва направо да застреля демокрацията като използва за заглушител справедливото обществено недоволство от изборната търговия. Ето как виждам аз нещата.

Първо, предложението за "мажоритарен елемент" или както там го бяха съчинили. Това директно ще намали представителността на избора. 100 % и неуспоримо. Ще дам пример.

При сегашната пропорционална система, която не е най-съвършената нещата са относително ясни. Ако в даден многомандатен район са гласували 10000 гласоподаватели за 10 партии да речем, броя на мандатите се разпределя спрямо резултатите и с изключение на тези, които попадат под минималния праг, останалите с гласа си излъчват представители. С други думи към момента около 90% от действителните гласове получават представителство.

Как стоят нещата при "мажоритарния елемент" на Георги Първанов? Ето как. За даден едномандатен район има да речем 10000 избиратели и за да бъде излъчен техен представител (представител от съответния район) са нужни 50%+1 глас. Да приемем, че са гласували всичките 10000, от това следва, че за избор на представител трябват 5001 гласа. А какво става с останалите 4999?

Гениално го е измислил. Напомня ми за онази сцена от филма за капитан Петко, в която джелатите на Стамболов бяха изобретили един трап за трепане на политическите противници. Георги Първанов не копа трапове - той подхожда национално отговорно. :-)

Нали се сещате, че при подобно организиране на изборите всеки мажоритарен кандидат ще си знае между кои 2 преки са неговите избиратели и си представете едни кметски избори + 100 тона свинщина. Другото, което ми направи много кофти впечатление е желанието на Георги Първанов да закопае СеДеСетата (СДС, ДСБ, Софиянското, ДП и останалите). В какво се състои уловката?

Значи Георги Първанов предлага да се нагодят така нещата, че повечето от действащите в момента партии да увиснат като прани гащи. Трябвало да имат структури в 2/3 от общините за да могат да участват в изборите. Това ми напомня за истинското щастие на премиер министъра от победата на партията му в Полски Тръмбеж. Може ли една община, като Луковит да речем да се сравнява с големите от ранга на София и Пловдив???

Всеки може сам да си отговори. Идеята е очевидна. Мисля, че ако дремят, както са свикнали, депутатите от опозицията ще паднат от политическата лодка. Структури в 2/3 от общините едва ли имат повечето от утвърдените малки партии. На мен обаче ми е по-интересно дали този маньовър не е насочен освен към обезглавяването на опозицията и срещу коалиционния партньор. Как ли ще да е, а?

А ето и другото му предупреждение:

Balthazar_Ivanovich (18.07.2008 г. / 9:39ч.): Ето как виждам нещата. Първо, очевидно е, че президентът се опитва да суспендира конституцията. Не случайно в конституцията е залегнало разделението на властите като основен принцип в политическия живот. Предишният президент Петър Стоянов каза, че е седесар и отнесе много критики за това си действие, но за разлика от Първанов той поне беше ясно позициониран на политическата сцена.

По отношение на ДПС-то. Факт е, че това е най-стабилната в политическо и електорално отношение партия и вероятно ще вкара 50 народни представители в следващото народно събрание. Това всъщност е и единственото ясно нещо към момента що се отнася до политическата действителност. Много вероятно е тази партия пак да участва в управлението в коалиция с БСП и вероятно АТАКА. Да, правилно виждате написаното, съществува възможност АТАКА да "осъзнае", че ДПС е националноотговорна партия ако това ще и даде възможност да съуправлява.

Иначе останалите възможности са следните - ГЕРБ, БСП и АТАКА; ГЕРБ, АТАКА и ДПС или БСП, ДПС и друга партия. Когато става въпрос за ГЕРБ нещата никога не са еднозначни. Спомням си как на барикадите при Суходол в предизборна обстановка Бойко Борисов заяви, че в понеделник този го уволнява, става дума за Минко Герджиков. После го назначи за заместник кмет. Случката е показателна за витиеватото поведение на тази партия...

Радващо е, че има мислещи българи като този г-н Иванович. Аз познавам един друг Иванович от Монтана, който също постоянно предрича по най-точен начин събитията, понеже голяма част от нещата вече са направо очевидни и очевадни, ала все пак се искат очи, за да се видят и забележат. За жалост голяма част от електоралното тяло обаче предпочита само да си крие очите, та да не забележи и онова, което вече направо боде. Друга част от него пък като щраусите предпочита да си крие клавата в пясъка та белким нищо лошо не стане. Това е положението. Надеждицата, макар и крехка, е, че току-виж един по един дремлювците почнали да се събуждат. Дано...

Въпрос към автора, към г-н Балтазар Иванович: Ако нямате нищо против предлагам ви чат-пат, като напишете някакъв коментар, да ми го оставяте тук, в блога, та да му давам гласност и по-широка публичност - как гледате на такова предложение? Щото не са много разумно мислещите хора у нас - и по тази причина е добре повече хора да имат възможност да научат за предупрежденията им. Ще се радвам да се съгласите...

1 коментар:

БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ каза...

Естествено,че нямам нищо против.Щом съм писал нещо някъде из интернета то е за общо ползване.Друг въпрос е,че мнението ми е субективно,но всеки има глава на раменете си и сам може да прецени кое е вярно и кое не е.