Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 24 август 2008 г.

Етнически терор у нас: сблъсквам се с расизма всеки ден!

В блога си получих интересен коментар, написан на латиница, който ми се наложи да преведа на кирилица за да е по-четивен. Човекът сякаш говори за действителен случай от собственото си житие-битие, въпреки някои несъобразности, които се набиват на очи тук-там. Това, че прави глобални изводи от един конкретен случай - разправии със свои съседи, тормоз от тяхна страна спрямо него - разбира се, е некоректно: такъв случай е за полицията, от него политическа програма не може да се прави. Но казусът не е лесен, затова първо прочетете какво пише този човек:

"Знаете ли, коментарът ми няма да бъде свързан с откровените глупости за политическия расизъм. Сблъсквам се с расизма всеки ден. Това е по повод моите съседи, тук, в Пловдив, в Кючук Париж, в иначе горе-долу бяла махала!

Най-напред, на 5 години се преместихме от Столипиново с родителите ми и сме от онези, които го направиха навреме. Българските граждани от небългарски произход се опитаха да убият майка ми! След това гледам други подобни прояви и то неведнъж. Не се опитвайте да ме убеждавате, моля, че самозащитата срещу убийци и хора, които по никакъв начин не ти мислят доброто е расизъм. В Италия например. Защото това тук е робско подсъзнание - чакаш да те бият, да те ограбят, да те тероризират и тогава си казваш, ами, нали хора сме все пак. Италия даде пример как да постъпваме в такива случаи. Защото и там не искат нашенските престъпници.

Отделно какъв е личния ми скромен опит - съсед помак, които ми прави номера, съсед с жена полутуркиня, съседи от посочените с небългарски произход. Всички тези негодници (напълно лично) започваха бурни скандали в апартаментите си по повод на това, че съм гледал ТВ СКАТ, че гражданската ми позиция била ромите да си плащат тока и т.н. Опитват се и да ме сплашат като контактуват с подобна измет, която ми “показва мускули” по въпроса с тези негодници. Не забравяйте, че тук далеч не става дума за глупости и миротворчески приказки. Става дума за терор. Същите тези твари ми следят интернета, за мен все още остава неясно как, свързват се с потенциалните ми работодатели, като откровено ми пречат на нормалния живот и то с години. Това е “тайна” тук, в квартала, а и в целия Пловдив. Показвали са ми снимки навсякъде, обрисували са ме като някакъв неясно какъв злодей.

Аз не знам нещо да съм направил на тези изроди, които имат дори наглостта нали, работейки по ниските нива на което и да е предприятие с роми и фалшиви турци, да плямпат как “ще станем приятели”. До момента това са години от живота, които съм загубил заради тези изроди, съседите ми. Аз не знам как мога да харесам скапания черен боклук отсреща, които се крие и настройва останалите срещу мен, а вие ми говорете на расист.

Интересното в случая е, че съм обиколил много държави по света, хората навсякъде са хора, дружелюбни, добронамерени. Спях по улиците заради моите нагли съседи, но там, в Европа всеки ти помага, докато в Пловдив това не е така. Просто съседите ми настройват споменатите етнически групи срещу мен и не само тях по причина на кой знае вече какво.

Какво тогава остава да ми се говори за политически расизъм и криворазбрана толерантност. Толерантни ли са моите съседи, които настройват хората срещу мен, толерантни ли са, щом по цял ден ми дрънкат отвън неща, които се отнасят за мен, щом следят интернета ми? Толерантна ли е тази измет щом ме черни пред всички? И може би аз трябва да се “сприятеля” с тази лайняна общност? Посочете ми една проява на някакъв тип толерантност в този случай!"

Това е, не зная защо този човек пише тия неща на мен, може би защото сме съграждани. Но накрая, виждате, ми поставя някакви въпроси. Човекът наистина е в тежко положение и явно е травмиран от подобен перманентен и крайно тежък битов скандал, на който той е склонен да придаде по-глобален характер. Аз скоро ще напиша своя отговор до този човек, но ми е интересно как ще реагира общността. Темата за толерантността ми е присърце и непременно съвсем скоро ще напиша своето тълкуване по казуса.

Ала ми се иска да не предрешавам нещата и ми е крайно интересно как ще реагира самата общност. Така че заповядайте да си кажете своята преценка и реакция.

4 коментара:

Анонимен каза...

Пример за толерантност

Аз съм българка,готвачка в столично заведение,работя с туркиня и циганка.Трите сме страхотен екип,нямаме пререкания и се справяме чудесно.Моето мнение е,че за всичко са виновни мъжете с тъпите им войни,расови предразсъдъци и мерене на сила,пениси и не знам какво още!Учете се от жените,защото когато мъжете воюват страдат техните майки,сестри и съпруги,чието мнение никой не зачита.Ако зависеше от нас,светът щеше да е по-добър!

Vicky каза...

Аз съм застъпник за идеята, че расизмът вече е спрямо българите. Всички знаем случаите в градския транспорт и БДЖ. Имам познат, който е кондуктор и един ден съвсем честно ми обясни: "Качват се от някоя малка гаричка и не искат да си купят билет. По принцип избягват изобщо да плащат, а в краен случай дават по 80-90 стотинки и толкова. А билетът е минимум 3 лв. Опитвал съм се да им държа сметка за поведението, но и двата случая ме свалиха от влака и ме пребиха. Как да се занимаваш с тях? Нямам свидетели на случките, тъй като гарите са празни, а полицаите винаги блеят нанякъде. Ако пък разберат, че съм подал жалба, циганите ще ме намерят и ще ми счупят главата напълно сериозно. Как да ги карам да си плащат?"... Наистина...подобно е и в столичния градски транспорт и изобщо...не можем да ги накараме да плащат за нищо, защото ако се опитаме да ги принудим, ни обвиняват в дискриминация. Но трошат обществена собственост, откъртват металните навеси на спирките и ги дават за вторични суровини... По-голямата част от безработните са именно роми, а в ЕС ни карат да се справим с проблема с тях, при положение, че ни заплашват постоянно с мерки заради дискриминативно отношение. Не се усещат, че ни връзват ръцете. И ако циганите искат наистина да са българи, защо продължават да говорят на цигански и да раждат по 7-8 деца, преди да са навършили 20 години (както повеляват традициите им). Или ще бъдат българи, или не. Не може да си българин само в няколкото отношения, които ти изнасят. Когато видя групичка мангали, треперя, минавайки край тях, защото се отървавам най-малкото с подвиквания и подсвирквания (обличам се с дълги широки панталони, не с полички! ) В ЕС гонят "българи", които излизали и налазили елитните страни, като крадат от жителите. И тия "българи" всъщност са цигани. Но уви...водят се българи. Прекрасен имидж ни създават. Благодарим на толерантните.

Анонимен каза...

Kakva tapa jena!!! Majete i vinovni!!!I kadeto rabotqt jeni daje e po-lo6o,za6toto sa po-zlobni!!!

Анонимен каза...

Глупави хора бол, това прави ли ни по - малко расисти?