Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 21 август 2008 г.

Цивилизацията е процес на освобождаване на човека от другите хора

В СВОБОДНАТА ВИРТУАЛНА АКАДЕМИЯ публикувах под горното заглавие откъс от книгата "Изворът" на Айн Ранд. Който желае може да иде да го изчете - текстът е невероятно богат на идеи, превъзходен е! - а аз тук си позволявам да цитирам само малък откъс, в който Айн Ранд пише за Америка:

Вижте какви са резултатите в общество, градено върху принципа на индивидуализма. Така е в нашата страна. Най-прекрасната страна в човешката история. Страна с най-велики постижения, най-голямо благоденствие, най-голяма свобода. Нашата страна не е градена върху служене на другите, върху жертване, себеотрицание или каквато и да било рецепта на алтруизма. Тя е градена върху правото на човека да се стреми към щастие. Към собственото си щастие. Не към чуждото. Това е личен, частен, егоистичен мотив. Вижте резултатите. Попитайте собствената си съвест.

Конфликтът е отдавнашен. Хората стигали близо до истината, но всеки път тя била унищожавана и цивилизациите рухвали една след друга. Цивилизацията е напредък към общество с неприкосновен личен живот. Дивакът прекарва целия си живот заедно със себеподобните и съществуването му се подчинява на законите на племето. Цивилизацията е процес на освобождаване на човека от другите хора.

И така, който иска да прочете целия текст, може да го направи като отиде тук: Философия на индивидуализма: пътят към човешката свобода. Помнете, някои идеи могат да променят живота ви, благодарение на тях вие можете да придобиете автентичната си личност. Приятно четене!

Няма коментари: