Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 8 октомври 2008 г.

Участвайте в политиката, организирайте се, подкрепете демократичните партии, променете страната си

Две интересни мнения-коментари намирам днес в блога си. В коментарите към темата Имаме ли волята да направим това, за което самата история вече ни зове? И понеже преценявам, че казват нещо твърде важно, ги публикувам отделно:

Не съм на мнение, че българите са толкова пасивни и инертни, както често се твърди. Между 1989 и 1997 те направиха много повече от всички други източноевропейци за да се отърват от комунизма, като почти денонощно стояха по улиците и площадите. И накрая през 1997 постигнаха своето!

Сегашното незадоволително състояние на нещата до голяма степен се дължи на една историческа случайност – наличието на престолонаследник, който през 2001 се постави в услуга на Москва и мафията. Мисля, че до ден днешен българите не са се възстановили от този шок и това разочарование. Като прибавим и раздробяването на десните сили става ясно, че хората не могат току-така да излязат на улицата и да свалят правителството. Истински „спонтанни” акции и истинска промяна в историята са рядкост, а долколкото ги има, по силата именно на своята хаотичност обикновено не водят до предварително планираните резултати. Необходими са ясна алтернатива и организация.

Между другото искам да попитам какво постигнаха „активните” унгарци, които преди време се опитаха да свалят комуниста Дюрчани заради лъжите му с улични протести? Долколкото знам, той се е все още си е жив и здрав и на власт. Защо не продължават с протестите, нали са уж големи антикомунисти? И как така големите антикомунисти унгарци и поляци след 1989 все си гласуват за посткомунистите?

Въпреки националните катастрофи България съвсем не е била една толкова „прокълната от Бога” страна между 1878 и 1944. Определно по-демократична от съседите си на Балканите и икономически по-просперираща. Вярно че, че нещата в момента не изглеждат добре, но да не забравяме, че периодът 2001-2008 исторически не е така дълъг. След 3,4 или 5 години всичко може да е съвсем различно. Предпоставките за това – ЕС и НАТО – са налице. Да се надяваме, че скоро гърците ще идват да берат череши в България, а не българите да се унижават да берат маслинки в Гърция.

Въобще има нещо странно в логиката на някои хора. Питам се защо напр. мексиканците скачат през оградата и работят нелегално в САЩ. Бих им казал: вместо да се унижавате, направете така, че вашата страна да стане като САЩ, за да не ви се налага да емигрирате. Участвайте в политиката, гласувайте, организирайте се, създайте демократични партии, променете страната си, щом сте недоволни, а не се оплаквайте и не се вайкайте.

Друг проблем е, че повечето от тези гастарбайтери не са движени от политически, а от чисто икономически подбуди. Ако на гастарбайтерите им се предложи голяма заплата в собствената им, макар и не дотам демократична страна или малка заплата в демократична страна, те безусловно ще изберат собствената страна. Което показва, че мотивацията на повечето хора – за щастие или нещастие - е материална, а не идеална.

Сигурен съм, че мнозина биха предпочели да работят дори в Северна Корея за 5000 долара, вместо за 500 долара в САЩ. Такива са хората, те не следват максимата на Карл Попър, че дори демокрацията да беше по-ниско продуктивна от недемократичните режими, пак би трабвало да изберем нея, защото свободата за нас стои по-високо от всякакви материални съображения. За повечето хора всичко обаче опира до пари и до това да пият 2 бири вместо 1.

И второто мнение, което и доста различно и неоптимистично:

Аз съм просто един вече много обезверен човек. При всичкото ми желание да видя наистина промените, които да доведат до истински по-добър живот за гражданите - не мисля, че това вече е възможно на практика...

Самата ни система е такава - нали е уж демокрация - че трябва да се управлява според волеизявлението на мнозинството избиратели??? Но самите тези избиратели не гласуват когато трябва да го правят и не се интересуват от възможностите за промяна, които са им в ръцете...

Е, как да искаш да промениш нещо, което не интересува самите тези, които се оплакват от дереджето, в което са, но нехаят как биха могли сами да въздействат на този процес?! И това много добре се знае от политиците, яхнали точно този мързел, сеирджилък и незаинтересованост на избирателите.

За да си останат в парламента по един лесен и елементарно прост начин... няколко мандата подред. Е, баницата е твърде вкусна, за да я оставиш другиму...

Моето лично и голямо желание е да накараме хората да разберат, че трябва всички да гласуват - тогава такива като Доган ще си отидат. Но не виждам как би могло да стане.


Вижте и чуйте и най-новото в моя видеоблог HUMANUS. Технологичният прогрес трябва да се насърчава!

8 коментара:

Анонимен каза...

Българи, в никакъв случай не подкрепяйте ДСБ! Това отровно изчадие на КГБ и ДС е най-голямата заплаха за Родината!

Разобличавайте навсякъде тези национални предатели и най-вече техния главатар - българоубиеца Костов!

Съд и доживотна присъда за
Костов и неговата клика!Позор, вечен позор за
тези слуги на Сатаната!!!

Ангел Грънчаров каза...

Това е гласът на КГБ: терминологията, както забелязвате, е буквално взета от епохата на разцвета на сталинизма и комунизма :-)

Анонимен каза...

много е тъп тоя антикостовист.

Ангел Грънчаров каза...

гениално тъп направо :-)

Анонимен каза...

Грънчаров, много те бива, сине мамин, да лъжеш и да мажеш. Ама вече всички те разбраха:

"... Почитател на демокрацията, на Иван Костов, поклонник на крадците и на педерасите..."

Грънчаров, ти ли ще раздаваш етикети "ченге" и "агент"! Ти ли бе, философе на развития марксизъм-ленинизъм и експерт по партийно строителство!

Що не се скриеш някъде!!!

Ангел Грънчаров каза...

Бояджев, престара се пак нещо, да не са ти обещали коледни надбавки :-) Как е ген. Драшков?

Анонимен каза...

Не съм от хората, които разбират от политика, но просто искам да кажа как изглежда от моята гледна точка ситуацията.
Идват на власт някакви хора, мафиотите които вероятно са ги подкрепили за да стигнат до там ръководят нещата я със заплахи, я с пари, народът е недоволен, гласува за друг, ама тоя другия като се изкачи по стълбичката отново го хващат господата с прякорите и се почва същото каквото е било и преди. Спазвам законите, карам си колата по правилата, хвърлям си боклука където трябва и какво от това тези дето не го правят ако ги хванат че не го правят - то после ще ги пуснат, защото са човек на някого или имат пари, и това не се случва само при една партия, че то вече нали се изредиха всички да ни управляват и нищо не се променя. Ами как да ида да гласувам, за кого да гласувам - за едната мутра или за другата мутра?

Анонимен каза...

E,виждате ли,г-н Грънчаров - пак съм аз,този с публикуваното от Вас второ "доста различно и неоптимистично" мнение ... на хората не им се гласува - вижте горното мнение ...За смисъла от гласуването - хайде кажете кой и как и къде разяснява на хората добронамерено,че те трябва да упражнят правото си на глас!Че така наистина хитреците,купуващи гласове,ще си отидат сами - купуването става безсмислено в момента,в който хората осъзнаят,че това си е тяхно право ! и че те така наистина сами решават кой да е с мнозинство в Парламента...но вече не вярват,че ще се намери за кого да гласуват...Тогава Ви питам - Вие за кого пишете и на какво се надявате - една част от хората Ви чете и Ви разбира,и може би Ви подкрепя... но мнозинството избиратели нехаят за изборите и възможностите,които им се предоставят с тях...Е за каква промяна към по-добър живот да говорим...кой ще я извърши ? Къде е той? Иначе псуваме пред телевизора в къщи,следим изборните резултати,но не ходим да гласуваме !!!?Е това какво е...Ами ако не се мотивират хората,те няма да отидат до урните !!! А кой трябва да ги мотивира - къде са наистина искрените и милеещи за общото благо политици...че да им повярваме...Посочете ми поне един...веднага следват хули и нападки от противниците му ! Затова и моето мнение е такова - ами песимистично си е...защото гледам реалността и продажните управляващи и армията крадливи и гладни за пари чиновници,чакащи само да им свърши работния ден!