Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 28 декември 2008 г.

Православният талибан Николай имал, представете си, и няколко разпалени фенки сред съсловието на бившите партийни секретарки на БКП!

Бележката ми от вчера Руският митрополит на Пловдив Николай разкри изцяло ченгесарската си антиевропейска душица предизвика доста оживена дискусия. В блога на И.Инджев, където и той писа за същото скандално изявление на владиката Николай Дядо Николай-суперстар? също се разгоря интензивен обмен на мнения и оценки.

Предлагам в отделен пост, за по-лесно ползване, коментарите от вчера, понеже някои от тях са крайно показателни и изразителни. Учудващото е, че православният талибанин Николай е намерил и подкрепа, главно, предполагам, в средите на позастарели комунистически партийни секретарки-атеистки, също колкото него загрижени относно "злотворното влияние на Запада" върху съвременната българска младеж. Само дето забравят да отбележат, че нито чалгата, нито мутрагенщината, нито ширещата се медийна простащина у нас са западно изобретение, напротив, те си имат съвсем тукашен (пост)комунистически патент. А нивото на представите за дължимо и подобаващо и на Николай, и на споменатите партийни секретарки, точно съответства на идилията от 50-те години, когато младежта можеше да скача на воля само руски казачоци и да чете на събранията си само съчиненията на Ленин и на Сталин, разбира се. Колкото и да им се иска на тия православно-комунистически талибани, те няма да могат да върнат историята на това бленувано от тях първобитно-дивашко ниво.

Ала това, че виждат пак в омразния им Запад източника на цялото зло, демонстрира най-красноречиво тяхната неизменна талибанско-комунистическа природа. Тия комунистически денозаври са неспособни на нищо друго освен да клеймят и да анатемосват всичко онова, което не се съгласува с догмите, манталитета и стереотипите на техния още мечтан сталинистки комунистически рай. Сигурен съм, че в кабинета на Николай се мъдри портрет на Сталин, комуто той сторва поклони всяка заран - и всяка вечер преди лягане. Щото точно Сталин е "богът" на такива талибани, които, за наш срам, сме допуснали да са пастири на българската православна църква.

А ето сега и обещаните коментари по споменатата статия от вчера:

Анонимен каза: Това което митрополита казва сега е в пьлно съответсвие с поведението на православната ни църква и нейните служители... Безпомощни или нежелаещи да се интегрират в днешна Бьлгария с всичките й проблеми, драмата и шока от прехода, срамната апатия на гражданите, мизерията и престьпноста на водачите, политиците, бизнесмените...

Православната ни църква е стотици години в миналото далеч зад другите християнски институции, католически, протестантски. Отдавна трябваше да се усетят, но, уви, очевадното е налице и те са част от деградиралия модел на прехода, корумпирани, алчни, неморални, безсъвестни и слаби... Не дават нищо, не променят нищо, неспособни за пример и подкрепа.

Това което вършат, да венчават, да отпразнуват нечий празник, молебен, погребение, всичко това е само за да си измият лицето пред хората и да им вземат по още едно левче.

Митрополите, отиди си в пещерите откъдето явно си чул "гласа божий" защото си по жалък и от Торквемадите на предпреходната ни цьрква. Нещастник! И за да няма неразбирания и малинтерпретации пише един православен, демократично настроен редовно гласуващ, хетеросексуален, женен гражданин. Защото лукавия е в храма...

Църквата загуби народа си отдавна, няма прогресивни християни, които да им повярват на тия нещастници и мошеници.

И може би е добре да си зададем вьпроса защото католическите славяни (словенци, словаци, чехи и т.н..) след прехода и по негово време, а и по време на социализма живяха доста по-достойно и сега са на светлинни години пред нас? И каква щеше да е съдбата на България и българите ако навремето бяхме приели другата църква, църквата на търсещите, съмняващите се, питащите се, променящите се народи. Католическата църква е допуснала много грешки в историята си, но и това, което прави по света сега и преди е далече далече по-близо до това, което господ се предполага е проповядвал чрез сина си Иисус Христос.

Колчо Ковачев каза: Да, този Николай наистина хич не прилича на духовно лице, още по-малко на християнско такова (може да мине за муджахидин евентуално). Интересно къде и как ги произвеждат тия нови църковни шефове? Колчо Ковачев, философстващ

Анонимен каза: Здравейте! На всички, който четат този блог. За отец Николай до скоро не бях чувала, а за българската църковна власт дори и не се сещах, но сега от едно известно време точно благодарение на него седнах и се замислих над много неща. Неща, който седят някак в страни от нас обикновените хора. За морала, за това какво в същност представлява тази наша интеграция и дали наистина имаме нужда от нея точно във вида, в който ни се представя.

И така, мислейки по всички тези въпроси, за себе си стигнах до някой изводи:

1. Ние не ценим Църквата и нейната духовна власт. Отец Николай е пример за това как сме способни да порицаем него - един праведен свещеник - митрополит с малко по консервативни виждания за живота, като го обвиним, че служи на КГБ и т.н., но толерантно като "модерно" общество да приемем свещеници, който имат стриптийз барове, иманярстват или раздават титли (архонтски).

2. Това за модерните "други" католически или протестантски църкви ми звучи доста абстрактно имайки предвит консервативното отношение на новия Папа Бенедикт.

3. Визхищение в мен буди и самата проповед на Отец Николай - кой друг смее така остро да критикува както нас обикновенните граждани така и изпълнителната власт.

4. Какво е за нас интеграция? Дали някой е гей или не нас не ни интересува, интересува ни това да не ни се натрапва непременно и на всяка цена. Ако това да пообщряваме парад на проститутките, гейовете и други подобни групи парадиращи с разкрепостено поведение е интеграция - то аз и по-голямата част от българските майки сме против "интеграцията".

5. Ние без значение каква ориентация, вяра и цвят на кожата имаме сме еди народ и трябва да действаме за подобряване на социално-икономическото положение в страната, в която живеем!

Анонимен каза: И какво да каже? Да приветства всички тия неща ли?

Анонимен каза: Знаете ли, че католиците забраняват и аборта? Много са напредничави, а?

Анонимен каза: "Руският митрополит на Пловдив Николай разкри изцяло ченгесарската си антиевропейска душица"

Подписвам се под това изречение и ще добавя - не е ясно само какъв е ченгесарския му чин, а е съвсем ясно, че ще наследи скоро на трона полковника от държавна сигурност - "Ма(р)ксим". К. Николов

Анонимен каза: А ти, Ангеле, какво искаш? Да приветстваме гей-парадите, като вместо "педераст" казваме "гей" за благоприличие? Това ли е твоето разбиране за интеграция - да приемаме всичко, което е антиморално и е просъществувало толкова хиляди година, а сега шепа мръстници искат да го променят и ние да станем като тях? Ами ако всички са като твоите любими гейове, нали няма да останат хора! Ти това ли искаш?

Анонимен каза: Всеки, който е родител ще се съгласи и ще подкрепи това, което казва отец Николай. Не разбирам защо го корите!? Или сте твърде млад, та не разбирате, че сякаш живота ни прилича на онзи в библейските Содом и Гомор. Дискотеките и вертепите, в които младите поколения се напиват и дрогират, медиите от които ни гледат разголени фолкаджийки, които се превръщат в идоли поради липса на други. Дори литературата, която с охота се разпространява и рекламира, е за живота на мутрите. Някой трябва най-после да възроптае, да прокламира, да настоява да се смени курса. Заради спасението на душите - нашите и на децата ни. Щом другите преди него не можаха и даже не поискаха да говорят като истински християни и проповедници на доброто, да послушаме поне него!

мвангуелова каза: Защо е тази омраза? Как е възможно човешки ум и сърце да родят толкова злоба, насочена към един митрополит? И още по-тъжно: как е възможно да има хора, които споделят тази негативност? Защо не погледнете останалите неща: как не виждате, че храмовете блеснаха от чистота, след като отец Николай стана митрополит? Чували ли сте поне една негова проповед? - Ако отговорът е "да", как е възможно да не оценявате благата вест, която той проповядва?

Какво да очакваме от народ, които осквернява честта на духовните си водачи? И аз не одобрявам, че пловдивският митрополит обиди папата, но той се извини за това. Разбира се, той носи цялата греховност на човешкото естество, както и всички ние, защото е човек, а не - светец, но поне има смелостта да признае греховете си, след като ги е сторил.

Колко от нас са помолили за прошка, като него? И това, че той бърка в някои неща, дава ли право на опонентите му да го унижяват? Не харесвам русофилите. Предпочитам Западната цивилизация, но не мога да отрека достойнствата и приноса и на Източно-православната църква. Ние имаме еднакви духовни корени и затова е нормално да се чувства влиянието на руската църква в БГ, но това не е негативен факт. Нека се съсредоточим върху духовните неща. Върху това, което ни обединява, а не върху омразата и разногласията.

Лично аз не харесвам, че пловдивският митрополит смесва вярата с политиката, както и християнството с властта, но признавам неговите достойнства, искреното му служене на Бога и добрите неща, който е сторил. Затова го уважавам и ценя.

Вижте и чуйте и най-новото в моя видеоблог HUMANUS. Технологичният прогрес трябва да се насърчава!

9 коментара:

Ангел Грънчаров каза...

При И.Инджев написах ето този коментар във връзка с темата му за пострадалата заради обливане с киселина българка от Гърция (Основата на киселината):

Желязко Христов даже се престара: бил написал писма до президента на Гърция (!) и до не знам си кой още, с което да демонстрира изведнъж и кой знае защо избликналата му толкова лицемерна загриженост спрямо пострадалата! Същият Желязко, който по времето на учителската стачка, разреван, облят в сълзи и сополи, изпя на площада в Пловдив песента "Учителко любима", а пък на другия ден предаде всички учители и издаде нареждане да се спре стачката. Най-вулгарен циркаджия! Ако имах езика на премиера Дмитрич, непременно щях да го нарека точно така.

Срамно е, че даже и най-големи човешки трагедии у нас се ползват най-безцеремонно от аморалистите, които са заели позиции навсякъде, като се почне от поста Президент на България, та се стигне до... православния талибанин митрополит Николай!

Които, независимо от това, че излъчват даже от лицата си пълна безнравственост и разврат, не престават да ни поучават как следва да мислим, кое е ценно и кое не е, как трябва да живеем, какво да правим и пр.

В тази връзка продължението на вчерашната тема: Православният талибан Николай имал, представете си, и няколко разпалени фенки сред съсловието на бившите партийни секретарки на БКП!

Анонимен каза...

Този Иво Инджев ,който споменавате няколко пъти в написаното от Вас не го ли видях някъде като ченге на ДС .Аз от политика не се интересувам, но понеже плюете против владиката без да е доказано, че е ченге а се позовавате на ченге нещо нещата не ми се вързват.Липсва логика.Като чета как пишете няма начин да не сте от Отворено общество Gen

Ангел Грънчаров каза...

По делата се познава кой що е и колко струва, това е казано от Този, който уж трябва да е Върховен Началник на владиката Николай, ала се оказва, че неговият началник е в Москва: каквото и да каже и да направи е все изгодно на таз пуста Московия, заради която толкова сме си страдали и която има толкова много добре платени шпиони у нас и сега.

А пък И.Инджев като момче на 20 и колко години е бил прихванат от ДС, като е трябвало да избира, шантажирали са го - те туй го умеят, то това се вижда и твоя въпрос по-горе! - ала И.Инджев има достойнството изцяло в духа на християнството да се покае, да прокълне системата, която ни постави всинца нас в ужасни и нечеловечески условия, всеки ден същият работи за нейното развенчаване и за доброто на България, отбележи добре, не на матушката Русия, както го прави твоя човек Николай, а а за доброто на България работи този наш най-способен журналист.

И ето, твоят Николай мутрите и комуноидите го канят на приемите си, подаряват му мерцедеси и пр., харесват го, дават му задачки, които той с рвение изпълнява, даже се и престарава, а пък нашият Иво Инджев изгониха даже от работа, ето, по това се познава кой кому служи, кой е мръсник и кой не е, сега разбра ли ме, правдолюбецо?!

Анонимен каза...

Страхотна логика. Ако някой изкаже мнение различно от твоето веднага е квалифициран като комунист или ченге - много удобно, но е елементарно. Не можеш да прехвърлящ целия набор на аморалност на политически несъгласния с теб, а ти да си ангел небесен. Пишеш за западна ценностна система, а дори не можеш да вникнеш в нея - там ценят другото мнение, макар и не се съгласяват. Останалото е си е чиста проба болшевизъм. Лошото е, че никога няма да го осъзнаеш. Роденият в робство остава роб дори и да смени господаря си. Мойсей 40 години ги е водил в пустинята...

Ангел Грънчаров каза...

Ценя другото мнение, стига да има мнение; когато насреща ми няма мнение, а добре изтъркана и накипрена като "новост" комунистическа догма, не мога да не я изоблича; на Запад, въпреки че са толкова толерантни, също са нетърпими срещу противочовешки доктрини като национал-социализма и фашизма; у нас е дошло времето да сме по същия начин нетърпими срещу цялата комунистическа догматика и стереотипност; какво мога и какво не мога ще решат читателите на моите 13 издадени книги; раздаващите квалификации спрямо личността на другия анонимници като теб по превъзходен начин показват болшевишкия си манталитет; тъкмо този последният се занимава с това да "развенчава" личността, която не е бедна колкото плоските адепти на същия този болшевизъм...

Анонимен каза...

Ама Иво Инджев е ваш ,ли .А бе пич, кой можеше да пътува тогава зад граница ако не е ченге.На мен ми разкатаха живота, че 70-те години не ходих на манифестации, а този обиколи света.И ти ще ми го споменаваш.Ако искаш да се правиш на най -първи анти комунист поне не споменавай доказани ченгета.Да питам пак, ти от ОТВОРЕНО ОБЩЕСТВО ли си ,за за знам да те чета или да спра да отварям страницата ти? Gen

Ангел Грънчаров каза...

Иво Инджев е доказан антикомунист и е личност, която, за разлика от фалшиви моралисти като теб, има морал. Затова нему, а не тебе вярвам. Такива като теб са с най-отвратителен ченгесарски манталитет: нали знаеш, обвиняват другите в това, което е техен собствен недъг...

Аз съм си от себе си, от никакво "Отворено общество" не съм. Защо, теб много ли те е страх от "Отворено общество"? Искаш обществото ни да е затворено, така ли? Нали уж беше антикомунист? То комунистите само мечтаят за затворено общество... :-)

Анонимен каза...

Виж сега пич,нещо ме бъркаш.Аз не съм анти комунист ,аз съм националист.
Като ти гледам биографийката ,гледам и ти в Ленинград си учил.Как така става, че руските възпитаници плюят против Русия.А вие някога я възхвалявахте ,като Инджев ,после се отказвате и ставате доказани анти комунисти и ако се завърти палачинката пак ще се откажете .Няма начин ,схемата ви и ясна .Гледам нещо и Костав възхваляваш.И той е доказан анти комунист ,но бивш преподавател на комунистическа икономика.За 20 години на такива като Инджев и Костов се нагледах и ми писнаха.Ще ти следя блога.Много ме кефят такива върли атлантици като теб.Виж бе пич ,то и Кеворкян е доказан анти комунист и Гарелов също, и Стоян Ганев,имаше един дантелата му викаха, все атни комунисти .Май вече анти комунист се вързва с ченге от ДС . Gen

Ангел Грънчаров каза...

Разбирам те, но няма как да не вметна, че националист е другото, много по-приемливо име за комунист, с което се злоупотребява прекалено в наше време. Понеже ги е срам да се наричат вече комунисти, се величаят като националисти, нали ме разбираш, няма как да не разбираш щото това е в сърцето ти. Аз съм писал по тия неща, доказал съм защо е така, поразрови се, ще разбереш.

Та по тази причина нашите яростни "националисти" изпитват прекомерно силна потребност да произвеждат в ранг на комунисти всички, които по някакъв начин не им харесват или ги дразнят, ето, примерно, такива като мен или като И.Инджев, или пък дори като Иван Костов. За мен специално имаш грешка, не ме познаваш, за да имаш право да твърдиш какво съм величаел или какво съм отричал, но за твое сведение ще добавя, че аз своята битка с комунизма я водя много от отдавна, и за това можеш да прочетеш из книгите ми.

Това, че не можеш да понасяш личности като Костов, Инджев или мен е доста показателно за дълбоко скритата в сърцето ти комунистическа ненавист спрямо другата личност. Некомунистът се познава по това, че уважава другата личност, стига тази друга личност да не почне да го учи как трябва да мисли, кое е правилно, да му заповядва и да не зачита свободата му. Автентичният некомунист неизбежно става антикомунист, докато комуноидът да се съдере, не може да надскочи природата си: комунизмът се разпознава най-точно по това, че е люта ненавист към личността, към рличностното и към раз-личността. Тия неща съм ги писал в своите книги, писани, впрочем, тогава, когато ти, предполагам, си носел гордо името комунист и си осъждал на партийните си събрания ония, които не са комунисти, които са личности. Комунист е противоположното на личност, сиреч, той е пълното, и точно поради това крайно озлобено срещу личността, безличие. Прочети книгата ми УНИВЕРСУМЪТ НА СВОБОДАТА и ще разбереш много за тия и други неща, там, впрочем, съм писал и за "предрешаването" на комунистите в националисти и в какви ли не. Те даже и ксапиталисти станаха, не го ли знаеш това още?!

Всичко добро ти желая! И най-вече да надмогнеш озлобеността си спрямо личностите и личностното отношение към нещата, което току-виж и теб самия ще те преобрази един ден в личност...