Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 4 декември 2008 г.

Духовният и идеен поврат, който ни зове - и без който не можем

Известният български журналист и свободен интелектуалец Калин Манолов е написал превъзходна и дълбока, наистина фундаментална статия под заглавието КАК ДЕСНИТЕ ДА ДОЙДАТ НА ВЛАСТ.

Прочетох я в необичайно вълнение, понеже открих в нея много тези, ценности и идеи, които не само съм ги чувствал и мислил, но и съм ги писал както в своите статии, така и в моите книги; но в текста на г-н Манолов той е успял да ги каже по най-превъзходен, ясен, категоричен и дори разтърсващ начин. Нямам нищо, което да добавя, просто искам да споделя с вас възторга си от това значимо интелектуално постижение, което не просто слага "пръст в раната", а и сочи единствения разумен изход.

Това, че имам идейна близост с автора на такава убедителна статия по косвен път ме убеждава, че отстояваните от нас ценности са верни, са разумни. Което пък, философски погледнато, неминуемо ще доведе до реализацията им в нашия жизнен свят: "Всичко действително е разумно и всичко разумно е действително" (Хегел). Казвам това, макар че за някои може да звучи дразнещо, защото за себе си знам, че съм вървял към тия ценности по един път на философа, изстрадал съм ги в едно дълго духовно зреене. А ето сега се вълнувам, защото откривам с удивление, че и друг човек е стигнал до същите изводи, вървейки по свой собствен път; когато различни индивиди стигнат независимо един от друг и по различни начини до едни и същи по същината си твърдения, това именно е доказателство за тяхната истинност и навременност. Ето по тази причина си позволих да поразсъждавам в тази насока, да напиша тия думи.

Съветвам ви, прочетете внимателно великолепната статия на г-н Манолов. Позволявам си да отправя такъв призив тъкмо защото зная добре, че читателите на моя блог са мислещи хора, които са способни да схванат един по-смислен текст, казващ някои истини, без осъзнаването на които от колкото се може повече хора просто няма как да настъпи така желания поврат в българската действителност, в българския живот, в частност в българската политика. И което ще стане и ще се превърне в онзи здрав лост и онази толкова потребна ни опорна точка за желания поврат.

И още нещо искам да кажа, пък дори и да прозвучи прекалено патетично: ние, мислещите и вдъхновените от автентичните десни морални ценности на свободния живот сме призваните да осъществим този по същество духовен поврат, който единствен може да спаси нашата изстрадала и изтерзана от леви лъжи и толкова скъпа ни България.

България, тръгнала по нелеките пътища на свободата преди 20 години, изживяла толкова възторзи и падения, постигнала все пак и въпреки комунистическата и комуноидна напаст наистина велики постижения - днес ние въпреки всичко вече сме част от западната цивилизация на капитализма, на свобода и на демокрацията! - нашата България, която заслужава едно полагащо й се бъдеще на всеобщ просперитет, на добруване, на развитие на личностното начало у човешките същества и също на оня духовен възход, без който всичко останало се обезсмисля.

(Забележка: В близките дни ще напиша свой коментар по засегнатите в статията на г-н Манолов същностни проблеми, като там ще изложа по-подробно и своята интерпретация. Понеже по тази тема трябва още много да се мисли и пише, та стъпка по стъпка толкова потребният ни поврат в душите - предпоставка на всеки друг! - придобие характера на една консервативна духовна революция, която да приобщи българската душа към автентичните ценности на капитализма, свободата и демокрацията.)

Вижте и чуйте и най-новото в моя видеоблог HUMANUS. Технологичният прогрес трябва да се насърчава!

Няма коментари: