Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 7 януари 2009 г.

Години наред живеем на дъното, живеем в страната на мафията, беззаконието и амнезията

Блогъри и чатъри зоват за бунт срещу корупцията и политическата некадърност

Масов протест срещу властта тръгва от интернет

Серия от мащабни национални протести срещу правителството планират студенти, еколози, фермери и други граждански организации до седмица. Първите шествия са предвидени за 14 януари – датата, на която депутатите се връщат от коледната си ваканция. Точно в 10.00 часа студенти ще тръгнат от зала „Христо Ботев" в Студентски град към Народното събрание, където към митинга ще се присъединят и други недоволни от управлението граждани. „Призоваваме всички, които стачкуваха под различни форми поотделно, да се обединят", пишат в съобщението си организаторите.

„Постави [14] пред името си в знак на солидарност с националния протест срещу мафията, бедността, корупцията и политическата некадърност. Ела на 14 януари в 11.00 часа пред Народното събрание. Препрати това съобщение до всичките си абонати." Подобни текстове се разпространяват от няколко дни между потребителите на Skype, Facebook, както и в повечето български форуми. По този своеобразен начин общуващите в интернет показват своята съпричастност и гражданска позиция.

Години наред живеем в най-бедната и корумпирана страна в Европа и дори след 2 години членство в ЕС не е възприета нито една европейска практика. Няма да търпим безнаказано да избиват колегите, приятелите и надеждата ни. Няма да живеем в страх. Години наред живеем на дъното, живеем в страната на мафията, беззаконието и амнезията. Писна ни! Да покажем на политиците ни, че ни пука, че не спим и че няма да ги търпим, пише още в текста на протестиращите.

Препратка към клип в сайта за видеообмен VBOX7.com пък припомня за абсурдите на изминалата година - убийства, катастрофи, бедствия и други, на които правителството не реагира адекватно.

В сряда предстои среща на студентите с политическа партия „Зелените", на която ще бъде направена обща декларация и ще бъде обсъден начина на протест, каза за „Новинар" Борислав Сандов, представител на университетския клуб за екология и устойчиво развитие ЮНЕКО. Студентите са получили разрешение и от общината за шествията в рамките на три дни.

Бележка от автора на този блог: Присъединявам се към всичко, но не мога да не реагирам ето на няколко думи в теста, които, предполагам, се дължат на гражданска незрялост или на липса на демократична култура у написалите ги:

Писна ни! Да покажем на политиците ни, че ни пука, че не спим и че няма да ги търпим!

Драги инициатори, приятели, проблемът не са ни "политиците изобщо", а управляващите! Много моля, разберете го и се поправете! Без политици, без партии, без опозиция, без Парламент няма демокрация. Да се говори изобщо против политиците е неглижиране, размазване на отговорността, което е изгодно само за толкова безскрупулните управляващи. Управляващите носят цялата и пълна отговорност за ситуацията в страната, а не "политиците" или "всички политици"! Защото сред политиците има опозиция, която години наред води тежка парламентарна битка с управляващата мафиотска коалиция на Дмитрич-Гоце-Доган-Симеон! Аз като гражданин съм гласувал за тези опозиционни (десни) демократични сили и не позволявам да бъдат приравнявани към арогантната ченгесарско-комунистическа напаст, която ни управлява. Понеже такова приравняване не е коректно, не е честно, не е справедливо!

Нима не усещате манипулацията?! Толкова е просто това, нима не го разбирате?! Естествен съюзник на разгневения от управниците си народ са опозиционните демократични сили. Непременно трябва да потърсим тяхната подкрепа. Тези политици са реалната алтернатива на досегашните упраляващи. Тях и трябва да опълномощим да оправят батака, наследен от досегашните управляващи: както стана в 1997 година.

Така мисля аз, убеден съм, и съм готов да споря с всички нихилисти спрямо политика, демокрацията и "капитализма", които сеят настроения, изцяло изгодни на управляващата ни мафия.

Абонирайте се за първия и единствен блогърски вестник! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в немилост!

12 коментара:

Stefan P. Petrov каза...

Хммм, че има манипулация - има, ама май и от двете страни - защо нещо не си спомням кой от опозицията води тази тежка битка, за която споменавате? Хората ги молеха от години да се обединят и да спрат да ни правят за резил пред цял свят, вместо това те си направиха роднински партийки, сакън да не изпуснат кокала. И на тях сега да се оповаваме?
Аз лично за себе си съм решил - ще подкрепя всеки, които може да ми гарантира, че ще намали броя на депутатите наполовина (120), ще промени избирателния закон за да може хората да контролират избранниците си, ще намали броя на министерствата. От парламентарно представените сили май не мога да го очаквам...

Ангел Грънчаров каза...

Ех, Стефане, Стефане... говориш наизуст, пък и не си даваш сметка какво изобщо казваш. За тия 20 години в България станаха, въпреки всичко, огромни промени, България вече е съвсем друга - и всички тия промени бяха извършени от неколцина решителни политици и държавници и от една партия, СДС. Станаха и много безобразия, много неща можеха да станат иначе, други станаха половинчато, трети изощо не станаха, а трябваше - и това се дължи на други политици, които през тия години сякаш се чувстваха длъжни да вредят; и това са политици предимно от една партия, БСП, а напоследък към тази компания, която гледа да работи не за България, а главно за себе си, се присъединиха и НДСВ, а открай време там си е и ДПС. Та да се говори така наедро като тебе, политиците това, политиците онова, веднага възниква неизбежния въпрос: чакай малко, за кои политици говориш, кажи конкретно, недей така дрънка общи приказки. Знаеш ли какво, драги ми Стефане, у нас всички си мислят, че много разбират от политика, и всеки ръси претенциозни, нетърпящи никакво възражение или пък съмнение "компетентни мнения". Ала в тази гълчава, за жалост, са малко по-трезвите и разумни гласове на хора, които при това, няма как, не са чак толкова гласовити, та по тази причина никой не ги и чува: у нас слушат кресльовците, най-гласовитите, не обаче и разумните. А когато човек казва нещо, трябва да го е обмислил, иначе се излага. Както ти правиш сега. Мога пункт по пункт да ти кажа къде ти е грешката, ама дали ще ме чуеш се съмнявам. А аз имам претинцията да се занимамам професионално с политически анализи, едно че съм философ и социолог по образование, друго че открай време мисля по тия нелеки проблеми. Ето, давам ти само един пример, казваш, ще подкрепя оная партия, която предложи депутатите да станат 120, явно с оглед да икономисаме някои и друг лев, нали така?! Дай да се замислим до какво ще доведе това, и дали до нещо добро ще доведе?

..............................................

(Прочети целия ми отговор в следващия постинг)

Анонимен каза...

До Ангел Грънчаров ти май най-гласно съобщаваш, че си привърженик на СДС и никоя друга партия не подържаш. А сигурно и ти си един от ония 250 хрантутника дето само пият кръвчицата на народа. И като привъженик на СДС и ти ще кажеш, че Стефчо Софиянски е направил много хубави работи за София, сигурно и Костов не е един от най-големите мафиоти в тая фържава. И тука се казва че заради такива недоносчета като тебе дето ползват още държавни пари и се радват на малкото дето имат сме на това положение. Един стойностен политик винаги трябва да твърди, че е можело още нещо да се направи за доброто на държавата, а не като наще копеленца дето ни убеждават колко много са направили само дето ни спряха почти 1 милиард евро.
Всички на протест да смажем тез поробители на народа трябва да се лее кръв за да се оправят нещата.

Stefan P. Petrov каза...

Ех Ангеле, Ангеле, има някой да говори наизуст и да се излага - със сигурност обаче не съм аз. Няма да ти чета следващия постинг, защото явно няма какво да кажеш. И изобщо - направих коментар, защото ме подлъга заглавието на блога ти, както и изречението: Безкрайно ми е интересно и приятно да разговарям със самостоятелно мислещи хора, които имат какво да кажат и го казват смело и без увъртания. А ти по стар обичай веднага се нахвърли да обиждаш и да ругаеш, че и на ти започна да ми говориш... А и малко смешно излиза това с образованието - и аз имам , че и мааалко повечко от изброените от теб, та по-кротичко го давай, по философски...

Анонимен каза...

Много голяма заблуда е това, че т.нар. "опозиция", или поне тази, представена като такава в сегашния парламент има потенциал за каквото и да е. Тези хора са едни и същи омръзнали лица от вече близо 2 десетилетия, които освен всичко друго носят вина за разграбването на България и мутризацията на икономиката точно толкова, колкото и сегашните. Даже бих казал повече, защото сегашната експлоатация и порочно-корупционна схема на държавата бе основана именно от тях. Нещо много бързо забравяте ресторантьора Славчо Христов, станал за 1 нощ мастит банкер, стотиците неизгодно продадени ресурси и разрухата в селското стопанство? А защо днес нямаме истинска национална авиокомпания? Корупция? Нещо много бързо забравяте и "родоначалника" на корупцията у нас, "мистър 10%"...Той наложи тая култура, ако той беше днес министър щяхме да берем още по-голям срам пред ЕС. Къде видяхте кадърни хора в тая опозиция? Кухата Е. Михайлова или "експертът финансист" Муравей, далавераджиите В. Краус и В. Върбанов?!? Доколкото си спомням тяхното единствено достойнство беше, че слушаха командира (е, поне докато се оядоха достатъчно за да се махнат от него). Самият Костов е е един авторитарен и безскрупулен човек с тоталитарно мислене (преподавател по Политикономия в ВИИ), толкова авторитарен, че в типично комунистически стил слагаше свои проверени и послушни хора навсякъде - Л. Попова и цензурата в БНТ - само за пример (ако и това сте забравили). Мен като жител на София ме е срам от това, което направи едно от лицата на СДС Софиянски и до днес го псувам, защото търпя последиците му в лицето на теснотията и далаверите, които опропастиха града ми.

Ще е много жалко ако тия жалки фигури изплуват отгоре, използвайки справедливото недоволство и отвращение на хората от политическата класа. Но все пак си мисля, че хората вече не са толкова глупави и след 20 години грешки няма да повторят пак тази и въпросната "опозиция" в днешния й вид няма да мине 4% и няма да се налага да я гледаме :)

RoujkaBG каза...

Ха, коарлиция на студентите със Зелените?!

С кои Зелени, Каракачановите или някой други?

Ако се Каракачановите, ето че ДС пак участва и ще дирижира. Сашко ги умее тия работи. Спомянам си студентската стачка във В.Търново в началото на 90-те.

Баш Сашко Карачанов дойде специало от СФ и ги оттегли в аулата на Университета под предтекст да ги отдели от лумпените на площада и стачката си умря за два дена без ефект.

Студентите трябва да търсят връзка и подкрепа с граждански сдружения, а не с доказани ченгета.

Анонимен каза...

Първо искам да каже, че няма лошо автора/Ангел/ да подкрепя и споделя идеите на СДС, но да не забравяме историята. Нима вече се забрави управлението на Иван Костов, лично за мен той бе най-... незнам как да кажа думата корумпиран не подхожда много. Ще оставя вие да прецените.
1. Фондацията на Елена Костова, която се оказа черната касичка на СДС. Дори имаше дело срещу нея.
2. Нима забравихте кръга "Олимп". Икономическата групировка, свързана с властта - името на Славчо Христов.
3. Г-н Александър Божков/г-н 10%, който най-законно си ги вземаше след всяка сделка от приватизацията, а колко сделки за десетки милиони се направиха тогава.
Евала на Г-н Петър Стоянов
затова, че когато казаха старите лица да се отеглят от политиката да дадат път на новите само той го направи. Защо Костов не го направи?

Анонимен каза...

Малко лични данни, за да обоснова мнението си.
Израстнах като дете на "враг на държавата".Баща ми е племенник на човек, който емигрирал в Америка мноооого години преди да се родя, както и син на човек(моят достоен дядо), който не е дал земята си в ТКЗС-то.Детството и младостта ми минаха под логото"Спокойно, Поли, не се пъни, че нали знаеш кой е баща ти...".
Та затова от 1990 г.март месец активно и официално се включих в построяването на т.нар.демокрация в БГ.
Цели 13 години обикалях страната под егидата на Големия Брат и изнасях семинари, представлявах "обикновените хора" в съдебни дела, помагах за структурирането на нови и демократични организации.
Бях патриот, родолюбец и българка до мозъка на костите си.
Така.
Сега живея извън БГ и за нищо, ама за НИЩО на света няма да се върна обратно, защото няма смисъл.
Както няма смисъл и начинанието Ви, господин Грънчаров.
(Моля, забележете, че визирам само собствено мнение!Не заклеймявам, а изразявам лично виждане!Благодаря за разбирането!).
Сега ще се обоснова.
Покланям се пред инициатива та Ви.
Но смятам, че е ялова, защото няма алтернатива в нея.
Основата е да кажем какво и защо не ни харесва.Ок, но това всеки го знае!
Какво предлагате насреща!?
Да се сменят тези управляващи с други.
Нали така?
Да, но БГ история ни учи, като ни показва, че няма смисъл!Колко пъти ГИ сменихме за последните 20 години????
Защото проблемът не е в политици, управляващи, властимащи или други такива.
Проблемът е в нас, в нашата народопсихология.
НИЕ сме управляващите, колкото и банално да звучи.
КОгато през деветдесетте започнах да помагам за създаването на СДС се изумих от нагаждачеството на мнозинството.Покрай искренни хора като моят татко, се намърдаха толкова много използвачи, че в един момент(историята го доказа), вярващите станаха малцинство, а хитреците(хора, които не можеха да обяснят собствените си неудачи по друг начин, освен като следствие от "репресиране") станаха лидери!По места и на национално ниво!
Да, в последствие много стойностни хора станаха политици, но системата ги смля и те се превърнаха в банални крадци и лъжци.
Същото ще стане и сега, с тази инициатива.
Не Ви подценявам лично, просто съжалявам за това, което ще стане!
Ще се съберат всички умни и здравомислещи българи.Със сърцераздирателна искренност ще "си кажат" недоволсвата.И ще се появи някой хитрец, който ще яхне вълната на недовлство(спомнете си януарските събития пред парламента!) и...пак същото, както до сега:(
Аз не вярвам вече в уличните и организирани протести.
Всеки ден чета форумите и новините за БГ.Правя го, защото искам да знам къде съм.Наранена съм от това, че се оставих да ме лъжат и искам да знам дали съм права, че напуснах родното си място.И всеки ден чета абсолютно едно и също нещо:
1.Криминална хроника.
2.Едни и същи имена на всяка новина от години.
3.Постове на българи, които само винят другите за всичко, никога не виждат себе си.
И всеки ден се убеждавам, че ако не се променим НИЕ, няма как да променим държавата си.
Ще си сменяме политици и управляващи, докато не се изредим всички.
Проблемът не е в статута и в името.
За мен проблемът е нашият личен морал и ценностна система.
Докато форумите се пълнят с хора, които използват служебното си място за лични изяви, а не работят(нещо, което тук НЕ можеш да видиш!), докато имаме в главите си тарикатството - България няма да се промени никога.
Само като допълнение към някой по-наблюдателен-аз пиша в "работно време", защото съм самонаето лице.Не ям в момента чужди пари в нета.Не злоупотребявам със служебно положение.
През лятото живея във Франция, а през зимата в Англия.И на двете места виждам неща, които са характерни и за БГ.Крадци, убийци, лъжци, лоши политици и други утрепки има навсякъде.Разликата е в количеството.Ако къщата ми във Франция се заключва само с обикновенна ключалка и е без никакви защитни системи, то родителите ми в БГ не смеят да оставят малкия си апартамент без надзор.Страх ги е!И знаете защо!Нали?
Не управляващите ни учат да крадем, а ние си го правим с удоволствие!
Системата "прее.и другарче" не е вписана в нито един закон.Тя е нашата кръв - тече във вените ни.
Бюрокрацията в БГ е толкова бедна, че й трябват столетия да достигне западноевропейската.Но ние я правим тежка, защото ни идва отвътре всичко да става по "другия начин".
Господин Грънчаров, ако откриете система за промяна на народосъзнанието, Вие ще сте Пророк.
Тогава и само тогава нещо ще се промени в страната.
Иначе с повторение на заучени действия - няма промяна.
Ще има само хора като мен, с объркана национална идентичност, хора като Вас - с хъс на празни обороти и хора като други, които просто чакат удобния момент да си подредят трайно или временно статута в обществото.
Благодаря за вниманието.
PS
Използвам "Анонимен", защото не виждам смисъл да се регистрирам никъде.
Но не се крия, не съм анонимна.Казвам се Пролет Младенова.proletmladenova@hotmail.com

Анонимен каза...

Не знам защо смятате, че народа или протестиращите или недоволните или както там ги наричате трябва да дърпат "опозицията" , не тя да поведе недоволните и да ги мотивира. Както и друг път се е случвало подхода е грешен и каруцата е добре да бъде зад коня. Това първо , а второ не мисля, че в България има човек-политик, който да е достатъчно чист, достатъчно ново лице с доказани качества и способен да бъде лидер, защото всяка "революция" или "стадо" си има нужда от водач, а всяка борба от организация и планиране. Спонтанните протести не ще доведат до добри резултати! Това е моето скромно мнение.

Анонимен каза...

„Постави [14] пред името си в знак на солидарност с националния протест срещу мафията, бедността, корупцията и политическата некадърност.

Това ми се струва ужасно глупаво. Не върви да се изразяваме по подобен начин. Това е същото като да сложиш [x] пред името си, за да изразиш...какво? скръб, солидарност, съпричастност? Тъжно наистина, отиде си едно младо момче, но не мутрите и мафията са виновни за това. Убиха го собствените му колеги.
Това е една ужасна манипулация, според мен. На 14.01.2009 или си там, или те няма. Не може да си съпричастен.
Ужасно статичен народ сме. И търпелив.
Време е да се събудим.
Време е да излезем навън и да хвърляме камъни, вместо да пускаме хляба си по водите...
Защото политиците ни не са Господ, въпреки че се опитват да се държат като такива.
На 14.01.2009 аз ще бъда там, пред Народното събрание. Няма да бъда солидарна, но ще бъда активна. Ако се наложи и камъни ще хвърлям, но няма да слагам нищо пред името си.
За вас - не знам...

blues_woman

Анонимен каза...

"Аз лично за себе си съм решил - ще подкрепя всеки, които може да ми гарантира, че ще намали броя на депутатите наполовина (120), ще промени избирателния закон за да може хората да контролират избранниците си, ще намали броя на министерствата. От парламентарно представените сили май не мога да го очаквам..."
Много хубаво си го е казал Stefan. Когато някой протестира той го прави или защото му са накърнени правата или го манипулира опозицията. Свободните хора не протестират, а упражняват властта си. Свободата е само, когато реално се упражнява властта и можеш да отзовеш този, който си го изпратил. Някой от сегашните парламентарни партии да се опитва да действа в тази посока?!? Не го баломасвай че колкото повече -избранници толкова по-демократично става. Щом няма механизъм за отзоваване на депутат или министър - все тая. Щом няма механизъм да се контролира властта - все тая.
По време на събитията през 97 година се говореше за Обществен договор. Да си спомня някой поне за законодателна инициатива в тази посока?
И аз съжалявам за отнето ти време на пишещ човек, защото можеше да го използваш за четене. Трябва да се чете отвреме на време, не само да се пише.

Анонимен каза...

"Аз лично за себе си съм решил - ще подкрепя всеки, които може да ми гарантира, че ще намали броя на депутатите наполовина (120), ще промени избирателния закон за да може хората да контролират избранниците си, ще намали броя на министерствата. От парламентарно представените сили май не мога да го очаквам..."
Много хубаво си го е казал Stefan. Когато някой протестира той го прави или защото му са накърнени правата или го манипулира опозицията. Свободните хора не протестират, а упражняват властта си. Свободата е само, когато реално се упражнява властта и можеш да отзовеш този, който си го изпратил. Някой от сегашните парламентарни партии да се опитва да действа в тази посока?!? Не го баломасвай че колкото повече -избранници толкова по-демократично става. Щом няма механизъм за отзоваване на депутат или министър - все тая. Щом няма механизъм да се контролира властта - все тая.
По време на събитията през 97 година се говореше за Обществен договор. Да си спомня някой поне за законодателна инициатива в тази посока?
И аз съжалявам за отнето ти време на пишещ човек, защото можеше да го използваш за четене. Трябва да се чете отвреме на време, не само да се пише." - цитирам анонимния отгоре:)))И го/я поздравявам!И няма повече да си губя времето в този егоцентричен блог:)))
Поли