Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 7 януари 2009 г.

Геостратегическите игрички на узбекския козелопреследвач Гоце Първанов лъснаха като тиган на месечина

Ето и един по-страничен ракурс към проблема. “Търговският” характер на конфликта Путин-Юшченко е такъв за наивниците, гласуващи с червената бюлетина. А всички останали сме наясно с политическите предпоставки на сблъсъка на фактическия нефто-газов господар на Кремъл с непослушната “близка чужбина”. Както и с политическите цели, които се преследват с това противопоставяне в няколко (европейски) посоки и на няколко (политическо, икономическо, идеологическо) нива. Съвсем случайно, поради ескалиране на някои, вероятно непредвидени първоначално обстоятелства, може би, една от тези посоки се оказаха и Балканите. Но съвсем не случайно можем да очакваме важни “странични” политически следствия.

“Повелителят на азиатската застрашена фауна”, другарят Гоце, се беше приготвил през януари да направи поредното посещение при своя ментор в Москва - какъв по-добър момент братската (им) дружба да намери своя знаков апогей?! Нали си представяте новините в БНТ/БТВ в стил “Примиерът Путин лично спаси българската икономика, училища и домакинства от студа като възстанови газоподаването, поради топлото си лично приятелство с президента Първанов!”. Който пък “с твърда решителност защити българските национални интереси”, които “бяха разбрани с държавническа мъдрост и братска славянска симпатия от руското държавно ръководство”.

За разлика от лошите европейци, дето “в тежките дни на изпитания за целия български народ не позволиха да пуснем трети блок на АЕЦ Козлодуй, както разумно предложи преди време нашият президент”.

Защото идват избори, и в тези географски ширини трябва да си останат послушните проводници на руските имперски интереси на Балканите и в ЕС. Да ни е честито!

Коментар от Петър Бродилов

Това е поредният удар на Руската империя. След като показа военна сила в конфликта с Грузия, сега Русия демонстрира икономическа мощ. Нашата обвързаност и огромна зависимост от Русия сега ни играе лош номер - видимо е че само за един ден Русия може да нанесе удар върху икономиката и дори върху социалният ни живот (училища, болници, детски градини).

Краткосрочно трябва да се поиска сметка на доставчика - какви са задълженията за доставки, какъв е SLA (service level agreement) между България и Русия в съществуващите договори, какъв е допустимия процент прекъсвания и за колко време, какви са неустойките за доставчика, ако ги наруши. Ако се окаже, че тези условия са в ущърб на България (мръзнещото население и дискриминиран бизнес) - да се потърси отговорност (вкл. и съдебна) на отговорните лица подписали такъв договор. (Доколкото си спомням този договор бе представен като ВЕЛИКА победа, но все още е една от най-добре пазените тайни в държавата).

Дългосрочно пък трябва да се разработи план за намаляване енергийната зависимост от Русия и намиране на алтернатични доставчици/горива. (Горчивата истина е, че точно обратното правят нашите управници - хем заробване с един доставчик, хем на високи цени, без никакви права и ясно ниво на предоставяне на услугата).

Наличието на алтернитива във всички сфери на живота ни - комунални услуги, зеленчуци на пазара, политически партии и т.н. е предисловие за свободата. Няма свобода и избор там където има един доставчик. Да имаш газ (от (Газпром) или да нямаш не е избор - това е унизително оцеляване !

Коментар от koss

Абонирайте се за първия и единствен блогърски вестник! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в немилост!

2 коментара:

Анонимен каза...

Абе вие география не сте ли учили?
Газ има само в Азия! За какви алтернативи говорите? И недейте ля крокодолски сълзи за болници и училища,ами ги употребете за 3-ти блок на АЕЦ дето други умници го спряхя.

Ангел Грънчаров каза...

Заветът на Захари Стоянов: “Време е, когато стане дума за вънкашните неприятели на Отечеството, официалният московец да стои на първо място!”
Кой въстана срещу нашето свещено дело - съединението на Южна със Северна България? Кой караше турците да навлязат в България и да пуснат малко кръвчица на българите? Кой отчисли българския княз от редовете на армията си, за да го опозори и омаскари, когато той се намираше на границата срещу неприятеля? Кой си дръпна от нашата войска офицерите с единствена цел да ни съсипе войската, когато тя се намираше в път за бойното поле? Кой насъска сърбите да ни нападнат откъм гърба, когато ние бяхме въз друга страна? Кой настояваше най-много да се пратят турските комисари в Южна България? Ами кой ни открадна княза от Софийския палат в това време, когато на неговата глава не бяха изсъхнали още лавровите венци от Сливница? Кой даваше честно и благородно слово, че ако си отиде тоя княз, то и съединението ще бъде пълно, и правата на България ще да си останат непокътнати, и конституцията ще си бъде в сила, с една реч, България ще да цъфти и вирее?
Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата “освободителка” и “покровителка”!
Царуванието на нагайката, монголското иго, татарщината и крепостното право може би да са едни от най-силните фактори, които са направили от руските държавни мъже зверове и . От друга страна пък, твърде е обяснимо тяхното подло поведение, защото те искат да ни направят московци, прочее, правят ни всичките злини и пакости, които може да измисли развратният човек. Но и това е недоволно. Малко ли други държави има, които също така се стремят да владеят над чужди земи и народи. Между това, ние не виждаме тая подлост в техните стремления, тия адски и гнусни средства, каквито руската дипломация употребява над България.
И подир всички тия върволици жестокости и злини, които ни една държава не е направила над България, възможно ли ще да бъде да се намерят помежду ни такива и изменници, които да клеветят, че Русия е наша освободителка, покровителка и доброжелателка!
Ще ни се смеят ташкенците, авганците, черкезите, бухарците и арменците, за които същата Русия не по-малко кръв е проляла. Ще ни кълне Полша, тая китка на славянството, която руските железни автократи три пъти хайдушки разделиха помежду три царства, с бесилници и с колове окичиха цели градове и села. Ще ни кълне още нещастна Босна и Херцеговина, която пак руските дипломати харизаха на Австрия, а ние заедно с много още славяни псувахме ли, псувахме Австрия, че ги узурпирала!
Време е, трябва вече, щото българските деятели, офицери, учители и пр., когато говорят на своите подчинени и слушатели за вънкашните неприятели на отечеството, официалният московец със своите донски и кубански казаци да стои на първо място.