Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 2 януари 2009 г.

Протестиращите студенти и граждани и дясната опозиция трябва да си подадат ръце, да си обединят силите

Това е един разговор по обозначената тема между мен и блогъра Kaloyan Borisov, който проведохме в Скайпа току-що. Публикуваме го едновременно в двата блога, той в новия си блог за политика, а аз тук:

Kaloyan Borisov каза: Защо говориш само за миналото. Комунистите и Костов. Идва Бойко, който е поредното ново лице. Искаш доказаните лидери, кажи ми какъв е Бойко? Защото в бъдещето ще играе много голяма роля…

Ангел Грънчаров каза: Най-напред Честита Нова година! Ще ти отговоря. Имаме според мен два варианта: да избираме между познатото и непознатото. Костов е известно какво е правил и какво може да се очаква да направи. Бойко Борисов е една голяма неизвестност. Но според мен трябва и нему да се даде шанс, за да видим доколко може да оправдае големите си претенции. При Костов обаче няма само претенции, има и постижения, има и дела. Ако се обединят опита и мъдростта на Костов с енергията на Бойко, смятам, че резултатът ще е положителен. Във всеки случай ще е много по-добър от сегашното мъртвило...

Kaloyan Borisov каза: ????

Ангел Грънчаров каза: Ако на Костов се даде възможност да удържа огромната и неразсъдлива мощ на Бойко, нещата може и да са благотворни за страната. А друг е въпросът, че Европа показа, че има доверие само на десницата у нас, т.е. на Костов и, от немай-къде, на Бойко...

Kaloyan Borisov каза: Да, извинявай, честита нова и на тебе! :-) От Бойко зависи бъдещето, Костов е много слаб в момента и вярвам да иска да работи с него. С Костов. И тази неизвестност, с какви хора, с какви екипи, какви идеи? Реално от твоя блог получавам цялата информация за политическия живот. Едва ли съм единственият. :-) Дано ме разбереш.

Ангел Грънчаров каза: Добрите политици се познават по това, че се съобразяват не с субективните си желания, ами с реалностите, с потребното за момента. За момента потребното за България е съюз между, повтарям, опита и мъдростта на Костов, и енергията, силата на Бойко Борисов. Костов е умен политик и се съобрази, колкото и да му е неприятно, с тази повеля на момента. Б. Борисов, както забелязвам, още не смее да я признае открито, но ако иска да постигне нещо позитивно за България в политиката, колкото и да му е неприятно, трябва да поеме ръката на Костов. Ако не го направи, това ще значи, че не става за политик...

Kaloyan Borisov каза: ?!

Ангел Грънчаров каза: Сега е много интересна и реакцията на новия лидер на СДС Мартин Димитров. Ако той осъзнае, че с Костов едно бъдещо дясно управление на България ще бъде много по-добре прието от Европа, това ще покаже, че той става за политик, дори и за държавник. Впрочем, не бива много да се вярва на поръчковите социолози, че Костов не бил приеман добре от хората. Според тия социолози Гоце е приеман страшно добре, което е крайно съмнително. Аз на такива не вярвам.

Kaloyan Borisov каза: Дават 2% на СДС, ако изобщо влязат.

Ангел Грънчаров каза: Ако Костов влезе в бъдещото дясно управление на страната, това обстоятелство ще доведе до това, че Европа да свали всички санкции и да отпусне спрените субсидии. Това се нарича доверие, доверието е голяма сила, а Костов има доверието на Европа, заслужил го е с предишния си мандат във властта. Костов комай е единственият доказано успешен политик на България. Колкото и да им е тъжно на някои, това е неоспорим факт...

Ангел Грънчаров каза: Аз съм доста навътре в тази област – втората ми специалност е социология – и знам много добре как се правят тия сондажи. Който плаща, той поръчва резултата, за жалост е точно така у нас.

Kaloyan Borisov каза: Много време има до изборите, мисля 7 или 8 месеца. Още пари ще бъдат спрени. Още псевдо закони ще се приемат. Бойко нищо неправи за да спре това. Или поне с такова впечатление съм останал. Политическа тактичност, глупости!

Ангел Грънчаров каза: Бойко не може сам да промени нищо, щото е кмет, няма власт за да влияе на развоя на нещата в страната.

Kaloyan Borisov каза: Защо чакат, не знам някои подкрепя ли студентите? Това мълчание точно на лидерите, точно сега по време на протестите.

Ангел Грънчаров каза: Опозицията у нас отдавна иска предсрочни избори, но нямаше обществени настроения в подкрепа на нейната гледна точка. Сега в лицето на студентските протести сякаш има раздвижване. Опозицията не може да постигне нищо без подкрепата на гражданите: 6-7 вота на недоверие бяха дадени на това правителство, но понеже гражданите не ги подкрепиха, промяна не стана. А политиците ги е страх да се включат в протестите, едно защото сред хората се шири нихилизъм спрямо политическото и политиците изобщо, и, второ, щото това може да доведе до разединение на самите студенти: сред протестиращите студенти също има крайно много неориентирани хора, които като чуят "Костов" или "Б.Борисов", ще настръхнат и ще почнат да освиркват тях, а не мафиотското правителство.

Kaloyan Borisov каза: А не ли това по-важното? Как ще се борят заедно за една кауза, като едните ги е страх, а другите ги ненавиждат?! Диалогът не върви. Група хора тръгнали да протестират. Без да виждат какви ще ги управляват след това. Само да се отървем от комунистите, пък после ще видим.

Ангел Грънчаров каза: Ами трябва и двете страни да осъзнаят, че в политиката не става дума за емоции и симпатии, а за интереси. Щом като е в наш всеобщ интерес съюз на гражданите и на опозицията, всички глупави емоции трябва да отидат настрана, под миндера, и да си плюем на ръцете да заработим за доброто на България. Щото сегашните управляващи дават луди пари на медиите да разпространяват и насърчават настроения от рода на това: "Защо ни е да искаме избори и промяна, след като тия, които ще дойдат, ще бъдат не по-малко лоши от сегашните?!". А пък простият масов българин точно такива приказки очаква да чуе. Аз лично да не мислиш, че обичам или харесвам Бойко Борисов?! Няма такова нещо, толкова съм писал против него! Но понеже сме длъжни да проявим поне минимална разумност, ето, склоних да приема съюз между десните и Бойко, което ще бъде за доброто на България. Които умеят да потискат емоциите си в името на някакви валидни за повече хора интереси и истини – човешки, държавни, общностни, национални – такива хора мислят разумно и могат да допринесат за доброто на страната си; всичко друго е фанатизъм, сектантство, догматизъм

Kaloyan Borisov каза: ОК :-) Благодаря. Има кой да чете това което пишеш. А и това че ми обръщаш внимание. Това горното го чувам за първи път. Не гледам TV, вестници също не чета. Така че благодаря! :-)

Ангел Грънчаров каза: Моля, а разрешаваш ли да публикувам този разговор в блога си? Може да го публикуваме едновременно и в моя, и в твоя блог, искаш ли? Може да е интересно и за други хора. Аз харесвам такива диалози в блоговете.

Kaloyan Borisov каза: Няма проблем!

Ангел Грънчаров каза: Ще го обработя и ще ти го пратя в един файл за да го пуснеш и ти.

Kaloyan Borisov каза: ОК, прати ми файла и ще публикувам разговора.

Ангел Грънчаров каза: ОК

(Препоръчвам този разговор, предлагам го и на вниманието на протестиращите студенти и техните лидери.)

Вижте и чуйте и най-новото в моя видеоблог HUMANUS. Технологичният прогрес трябва да се насърчава!

12 коментара:

Анонимен каза...

Любака от Перник:

Честита Нова година, г-н Грънчаров!
Бъдете здрав!

От няколко седмици аз съм Ваш редовен читател. Благодаря Ви за Вашата смелост и неуморимост.

Вашите становища и разсъждения в разговора Ви с К.Б. ми допадат със своята желязна логика. Могат, според мен, да послужат за поука и като тест за демократичност в новия политически сезон на България.

Ангел Грънчаров каза...

Благодаря за любезното поздравление и за добрата дума. Честита Нова година и на Вас. Нека и за Вас, пък и за всички нас, за България, тази година да бъде повратна към доброто, да бъде година на окончателната ни раздяла с предрешените комунисто-олигарси, с бедността, с унизеността ни като нация, да бъде година, в която да извоюваме достойнството си като личности, като граждани и като нация. Дай Боже!

Kaloyan Borisov каза...

Дано да се научим , повече да слушаме, да разбираме казаното от събеседника.И от там да достигнем до нови истини.


(не просто да си кажем мнението вързано ,някак си с темата).

Georgi Goranov каза...

Здравейте и от мен. Ако мога да изкажа своето скромно мнение на "обикновен" българин бих казал - браво , да , вярно е че интересите на народа трябва да бъдат винаги над личните емоции и тем подобни, вълнуващи нашите управници. Но, от краткия поглед върху разговора ви не можах да разбера защо г-н Костов е толкова "чист" и готов отново да се намесва в управлението при положение че мнозина биха исказали мнение днес в Бъглария, че той не е оправдал доверието им когато е бил на власт.Коментари от сорта "той крадеше от държавата" се преказват почти от всеки. Може ли да му се има доверие и защо ?

Анонимен каза...

ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА!
"joo" от този кратък поглед върху разговора, няма да разберете нищо за Костов. Мнението Ви е повлияно от продажните медии за масово манипулиране на хората. Разходете се много по-назад в този блог, и не само в този, прочетете и други работи за Костов и тогава си изграждайте собствено мнение.
От Ангел Грънчаров има написани две прекрасни книги "Страстите и бесовете български" и "Българската душа и съдба" предполагам, че има още от тях и при поискване би могъл да ви изпрати. Препоръчам ги и на новата читателка на блога "Любка от Перник". Прочетете ги, истинско удоволствие е, за което ви завиждам.
Петър Каменов

Ангел Грънчаров каза...

Моят отговор на въпроса на господина по-горе е тук: На изборите сме длъжни да подкрепим силите, които са решени да работят за европейска, свободна, демократична и силна България!

Анонимен каза...

Извинение към Любака, за грешно прочетеното и употребено име.
Петър Каменов

Анонимен каза...

Я да видим какво беше написал Ангел Грънчаров - Елтимир:

"МОЯТ ЛЪЖЛИВ СЪИМЕННИК

Имам си един съименник от Пловдив. И той като мен се казва Ангел Грънчаров. Почитател на демокрацията, на Иван Костов, поклонник на крадците и на педерасите. Доцент по философия и невероятен страхливец. По едно време се опитах да водя диалог с него, после се отказах.

..............................

Ангел Грънчаров от Пловдив е лицемер. Лъжец. Страхливец. Само ми срами името. Затова аз никога не се подписвам само като Ангел Грънчаров, та макар не от Пловдив, а от Ботевград. Затова повече ме знаят не като Ангел Грънчаров, а като Елтимир. Името Ангел Грънчаров е малко пооцапано. Понаакано. От пловдивския ми адаш."

Анонимен каза...

Aз си мисля, че Бойко е част от мафията около Първанов и коренно е различен от ДСБ и СДС.
Съюз с него е невъзможен защото той няма що общо със идеите на демокрацията.
аз съм много голям песимист за бъдещето на България.
В най-добрия случей ДСБ и СДС ще се обединят и ще вземат 10 %. Атака няма да ги вземат в управлението. И ще имаме правителсто от БСП ГЕРБ и може би ДПС. Как точно ще ни го обяснят незнам още но ще измислят.

Поздрави
Николай

Ангел Грънчаров каза...

И твоят вариант е възможен, но трябва да направим нужното за да не се сбъдне. Все пак какво ще става зависи и от нас, гражданите. Най-вече от нас зависи. Ето защо не бива да се допуска Бойко да бъде лапнат от комунистите; ако пък го лапнат, това ще значи да си счупят главата едновременно и завинаги. И тогава автентичната десница пак ще дойде да спасява България след като разбойниците ще са ни разнищили от кражби и злоупотреби. Това ли искаме да се случи?!

Не, точно този вариант трябва да го предотвратим...

duny каза...

Ч.Н.Г. Мисля напълно като вас относно политиката в България(въпреки ,че нямам като вашето образование).Тъжното е ,че твърдия електорат на БСП и ДПС не са чували за интернет ами полочават инфо. само от канал1 и ефир2.Нараво бях потресен от резолтата от последните парламентарни избори:)))незнам и немога да разбера как стигнахме пак на на изходна позиция.То да беше х.й да им го набие човек а то акъл.Ще се радвам да направите един коментар за овчемислието на нашия народ.SORRY ако сам обидил някои.За овцете черпя ги една ПСУВНЯ

Анонимен каза...

за duny,

писах по горе какво мисля че ще се случи на изборите.
Незнам дали нетрябва всички ние които си интересуваме да се запишем в някоя партия и да почнем да агитираме, както правят в Америка, от врата на врата ... от блок на блок ... от град на град...

Поздрави
Николай