Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 30 януари 2009 г.

Народопсихологическата концепция на една българка за българите и българщината

Ех, Ачо, Ачо, чета тъжните ти мисли, чувства и констатации и ме връщаш с 20 години назад във времето, когато бяхме стотици пъти в повече, а България 45 години не беше ни видяла, ни изживяла подобен възторг и надежда.

Отдавна разбрахме, че се е случило, защото ни е била дадена възможнст с едно кодово название само "нежна революция", в която повярвахме, че СИ и повярвахме.

По-прозорливите, по-подготвените професионално и обективни реалисти още през 1990 г. си дигнаха дисагите и се изметоха от блатото, което не само че не пресъхва, а се напоява непрекъснато от сълзите на захвърлените сираци, на майките с черни забрадки, с изгубените дъщери, станали жертви на трафик, с убитите синове по пътища и дискотеки, сълзите на вдовиците и сираците на разстреляните като кучета по улици и булеварди - показно, назидателно, безмилостно и безпардонно, и най-вече БЕЗНАКАЗАНО.

Образование, здравеопазване, съдебна система съществуват формално, както формално съществува държваата в лицето на ония, които се овластени да я представляват. И я представят.

Всички българи виждат как, вижда Европа, вижда света... и е тъжно, и е жалко, че само шепа "смешници и циркаджии" се осмеляват да кажат: "Стига резил. Стига безсрамие и безчестие. Стига сте лъгали и крадили".

Непукизмът и нихилизмът на този народ хич не са шега работа и се оказва, че именно тия, които не искаме познават народопсихологията на народа по-добре от самият него себе си.

"Ветераните" и качествените хора отдавна са извън пределите на България или в гробищата, а на прогресивните млади хора е нужно врерме, за да узреят и да натрупат житейски опит.

В личен аспект, всеки българин, който е напуснал България може да се смята за успял човек, защото е решил проблемите си в личен аспект, намерил е работа, реализация, доходи, плаща си данъците на две държави (в тая, в която ЖИВЕЕ и в България, където помага на другите да ОЦЕЛЯВАТ).

Извън България човек си сверява часовника и мисли, и чувства по друг начин, имайки възможност да сравнява, но като български гражданин винаги остава неудовлетворен и неразбран най-вече от свои.

Като психолог отдавна трябва да си разбрал, че ЕДИН БЪЛГАРИН, извън България може да представлява и себе си, и Родината си. Двама българи в България и извън нея сме НИЩО И ПОЛОВИНА.

В Япония, която никога не е била комунистическа държава има бум на четенето на "Капиталът" на Маркс. Световна финансова криза е и хората искат да знаят, търсят път, преосмислят, преоценяват и си правят изводи и ги прилагат.

У нас всичко е "Криворазбрана цивилизация", "Криворазбрана демокрация" и а си рекъл да им посочиш пътя, одма се нахвърлят срещу теб и те изяждат с парцалите най-тъпите и безпросветните, ще те охулат и ако могат даже ще те изгорят жив на кладата, за да докажат нещо, което света отдавна знае, именно че "Никой не е станал пророк в собствената си страна".

От баба си още знам, че "За криво колело път няма". От детството помня "На крива ракета Космосът й пречи". Сега вече знам, че на българите им пречи българщината.

Докато блатото се напоява още повече ще се затъва в него. От никъде няма ни взор, ни надежда, въпреки недвусмилените послания на ЕС, че българското гражданско общество има проблеми, които трябва да реши само. Карт бланш, която малцина разбират и искат да отиграят. Всички предпочитат да струват сеира на пехливаните, а после ще им броят жълтиците.

Като психолог би трябвало да ти е ясно, че Народът е обикнал мъката си, страданието си и не иска да се раздели с тях. Народът ще се оплаква, ще се самосъжалява, ще мърмори и ще се бори пасивно, ей тъй на инат. На инат на себе си, на другите, на цяла Европа, че и на цял свят и се усеща... ВЕЛИК.

ИНАТА на българина НЯМА аналог в света. Смята се за НЕПРЕВОДИМА дума на никой език.

Списание "Timеs" беше принудено да я изпише на български език, защото не можа да намери обяснение нито на думата, нито на състоянието. В скоби определението беше, че това състояние е познато само на българите, които сами не могат да дадат определение, но за сметка на това пък го могат да го правят.

Българина може да говори на инат, да живее на инат, да търпи на инат, че даже и обича на ИНАТ. На инат на другите, на инат на себе си.

Не се коси, българино! Пей "Велик е нашият войник" и няма значение той дали е в Ирак или Афганистан. Той просто е ВЕЛИК.

Ама и той в положението на Жабата, дето не знае къде застане за снимката, че хем хубава, хем умна и какво? Да се разкекечи ли?

Тъжна работа, братко. Всички сме разкекечени. Съдбата или ористта да си българин и да носиш този товар на плещите си... Гледах оня ден - министърът на КУЛТУРАТА орисваше бебетата на 2008 г.; просто нямам ни думи, ни сили, ни дъх...

То си е направо тегоба, проклятие да си българин и комай само ИНАТЪТ ни държи на тоя свят!? Нали за туй осеменяват българските булки с датска сперма, че белким нещо прихванем от викингите. Знам ли?

Знам само, че някой ден народът ще измънка: "Всяко зло за добро", а баба ми ще рече: "Дай Боже!".

(Автор: Ружка Братанова)

Вижте и чуйте най-новото в първия български видеоблог: Angel.G-TV - видеоблогът на Ангел Грънчаров. Технологичният прогрес трябва да се насърчава!

13 коментара:

Анонимен каза...

Браво на Ружка Братанова. Много точен протрет на българина.Благодаря на Ангел Грънчаров,че ни я е предоставил!Ана Грег

Анонимен каза...

омръзнами да слушам хленчене и вайкания на тема "ах, колко сме лоши" и "по-умните избягаха от България" Щом казвате, сигурно съм глупава, но аз съм тук. Не мисля, че младите хора са глупави. И ако вместо да хленчим, им обясним какво точно беше социализЪмът, спокойно и без излишен патос, ще разберат. Стига с тия "жертви", тия хора сами избират съдбата си. Именно това е разликата между моето поколение и сегашното. Хората от моето поколение даже не могат да си представят, че могат да избират. А младите не могат да си представят какво е да нямаш избор. Ако вместо да се вайкаме се хванем да обясняваме, че има и друг свят освен чалгаджийския, бъдете сигурни, че ще разберат. И ще изберат.

Анонимен каза...

Не видях някъде да пише, че младите са глупави... А аз съм на 17 и не се мисля за глупав, нито някого от средата ми мисля за глупав, но средата в България (която, повярвайте ми, няма нищо общо с младите) влияе наистина много зле... Вярвам, че младите хора, като деца на един огромен свят с безкрайни възможности ще създадат с времето по-силна и здрава преценка от родителите си, просто защото светът върви напред, а те го следват, докато други все едно живеят назад във времето.

Анонимен каза...

@Анонимен 2 - "а на прогресивните млади хора е нужно време, за да узреят и да натрупат житейски опит."
Мадам или който и да си там: на младите хора им е през „оная работа“ какво точно е бил някога социализЪмът! Защото те го виждат и днес! Защото ОНИЯ са социалисти!
Анадънму, бе джанъм-ханъм!
20 години „нежна“ революция - явно са малко, 45 години -стигат и след това - времето ще е ваше! Но парите ПАК ще са ТЕХНИ!
Анадънму, бе джанъм-ханъм!
Апропо, не учете западни езици, а източни, напр. турски, защото след още 25 години само той ще ВИ е потребен в Булгаристан. С премиер някой си Ердо...пардон - Ахмедоган!
Един съвет от един успял българин в чужбина - прочетете още няколко пъти ВНИМАТЕЛНО статията на Ружа Братанова и хубавичко се замислете!
Докато още имате време!
„Утре ще бъде късно, другите вече заминаха - без тебе...“ песен из българския филм „Автостоп“- 1972-ра.
И още: Утре Започва От Днес !!!

@Ружа - „За КРИВО колело ПРАВ път няма“ :))

Д-р Ох(не)боли

Анонимен каза...

Последният ме разсмя. Не давай съвети, умнико, а се замисли малко. Турция е кандидат-членка на ЕС. А да, ние вече също сме в ЕС. Така че може ли пак да обясниш защо да учим източни езици и какъв Булгаристан те гони? А знаеш ли какво е това "нежна революция"? Само това мога да коментирам, останалото беше съвсем несвързано...

RoujkaBG каза...

"омръзнами да слушам хленчене и вайкания на тема "ах, колко сме лоши" и "по-умните избягаха от България" - цитат на анонимен.

Види се, че хич не ти е омръзнало щом го правиш и не отсяваш сено от плява. Аз знам 2 и 200, но ти май си оставаш само с двойката.

Като ти е омръзнало да слушаш- стани и направи нещо- или напусни,
или промени нещо там, където си.

Види се, че хич не ти е омръзнало нито да слушаш, нито да мърмориш.
За туй и името си нямаш кураж да непишеш и роптаеш анонимно.

RoujkaBG каза...

Анонимните "писачи" да не са членове на "Дружеството на анонимните алкохолици", та не дръзват да се подпишат?

RoujkaBG каза...

Анонимният "умник",
задаващ въпроса "Що е то Нежна революция" би ли обяснил термина на глупаците, които я осъществиха :)

Знаеш ли какво точно се случи в Кипър?http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B8%D0%BF%D1%8A%D1%80

А в Косово?http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%BE

Каква е популацията на македонските албанци,турци и цигани?http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B5%D0%BF%D1%83%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0_%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%8F

Знае ли, че Гърция и Турция, и двете страни членки на НАТО само преди месец бяха на ръба на нов военен конфликт? А Турската армия е първа по численост в НАТО?
Какво знаеш за българската армия? За Родопите и Делиормана да не отваряме дума...

Всичко това е около българските граници, "умнико" анонимен. Не ми папагалствай, ами отвори Гугъл и чети, и ако можеш и мисли.

И не си въобразявай, че ЕС, НАТО и ООН ще ти овардят държавата, че всичко каквото се е случило и се случва е въпреки и благодарение именно на тях.

Анонимен каза...

Е кво? Искаш да кажеш, че предстои ислямска инвазия на Балканите ли ?

Анонимен каза...

Какви са тия двайсет години нежна революция!? Какво върви в момента, че не знам? http://www.kultura.bg/article.php?id=15154 Погледнете малко нещата отсрани, осъзнайте се! Сега в комунизъм ли живеем, ми кажете!?

RoujkaBG каза...

Анонимен,

да не би да си въобразяваш, че живееш в Демокрация?

След като е спазане процедурата за митингите и протестите от страна ма мирнопротестиращите граждани
/ майки с деца, студенти и пенсионери/ защо бяха нападнати и бити от въържена полиция ?

На това, ако му казваш Демокрация в Европейските държави го определят като полицейски произвол и злоупотреба с власт, а знай е, че управляват комунистите с мандата на ДПС, които са си пак те.

Според Конституцията всеки има право на протест. Не само проформа, както е у нас, а там, където наистина демокрацията съществува всеки работодател е длъжен на видно място да постави табло, на което всеки служител,

ученик или работник да може да впише името си и датата, на която ще протестира. Това се казва съблюдаване и гарантирани конституционни права, а не само на приказки, както е в България.

Колко много хора не отидоха да протестират, защото бяха на работа и от страх да не си изгубят работата не можаха да отидат на протеста.

Да си чул, че само преди ден - цяла Франция стачкува два дена?

Анонимен каза...

Ама точно това не е демокрация, но не е и комунизъм - мафия си е. Мафия! Съгласен съм, че е напълно недопустимо, но според мен няма нищо общо с комунизма като идеология, въпреки, че управляващите са комунисти. Разбираш ли, осъзнавам го като срамно престъпление срещу правата на човека, но не и задължително или само изражение на комунистическата идеология(а аз не съм комунист). Разбирам го като престъпна, мафиотска държава. Сега, доколкото знам, мафията има връзки и с комунистите, и с Русия, което би трябвало да я прави комунистическа мафия, но за мен си остава пак... просто мафия, нещо като в Сицилия може би. Какво е различното на българската комунистическа мафия от китайската, или от турската мафия? Ако някой ми приведе каквото и да е доказателство, че българската мафия е поборник за комунизъм или нещо такова, ще съм много благодарен. Ако може със спокоен тон, без емоции. А не се подписвам, защото нямам блог(което не значи, че нямам мнение):)

RoujkaBG каза...

Мафия е, но си пропуснал една много съществена думичка КОМУНИСТИЧЕСКА МАФИЯ. :)

-Не отвориха досиетата, а тези,
на които ги отвориха ги изкараха разузнавачи, работачи в полза на държавата, а те също са си били клепачи и лапачи.

-Не приложиха Закона за Лустрацията, какъвто вече има дори в Македония и се прилага.

- Не приемат Избирателен закон, удовлетворяващ нуждите на гражданското общество и отстояващ принципите на Демокрацията. С последната поправка преди президенските избори отнеха конституционнното право на българите в чужбина да гласуват, което смятам за много важно най- малко по две причини:

-погазване на Конституцията
-отнемане на конституционни и граждански права на български граждани.

Ето още една неприятна черта у българина, която сега ми идва на ум. Българина в България казва:

"Не искам ония бъгари, дето живеят в САЩ и Европа да ми казват как да живея в България".Не искат нито акъл, нито опит от свои, но няма нищо против да се ползва от парите им, чрез данъците, които ТЕ внасят в държавната хазна./отчетен най- висок приход от емигрантите, по- вече от бизнес и икономика/.

Същият българин предпочита да му каже как да живее
седемдесетгодишната баба Пена, дето освен селският мегдан и мера, друго не е видяла в живота си. Даже Черно море не е виждала,

освен по телевизията, за което разбира се, тя вина няма. Както няма вина, че никога не е виждала по- вече от 100лв в джоба си.

В болшинството си българина не може да мисли правилно и лесно се приобщава към колективната посредственост, трудно приема
умните и прозорливите. Не винаги е било така. Това са последиците от комунистическата пропаганда, колективизация и комунизация.