Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 21 февруари 2009 г.

Крайният песимизъм е неоснователен: 70% от българите подкрепят мерките на ЕС и нямат доверие на сегашните управници

Това е силно и емоционално писмо, но е далеч от фактите.

Все още има хора, които считат АЕЦ-а за по-важен от "едното свободно пътуване", но като цяло след скандалите САПАРД се оказа, че 70% от българите подкрепят мерките на ЕС и нямат доверие на нашите управници. Нещо повече - ние сме от малкото страни в Европейския съюз, в които доверието към европейските институции е значително по-високо от това в националните.

Фактите за вярата звучат красиво и аз самият като вярващ разбирам емоцията, но и те са плод повече на емоционална преценка. Най-вярващи са хората в Латинска Америка и Близкия Изток - те живеят и крайно мизерно. Най-много атеисти има в страните от Северна Европа - те пък са първи по жизнен стандарт (не броя стъкмистиките в комунистическите държави).

Аз мисля, че вашият краен песимизъм е неоснователен. Наистина правителството на "Тройната коалиция" е много слабо, но благодарение на ЕС, НАТО и валутния борд вече има чувствителна разлика със средата на 90-те години, където мандатите на БСП винаги завършваха с потресающи икономически и социални кризи. Хората могат да пътуват и да учат навън. Тук-таме вече се появяват добре заплатени работи.

Българският съд и българската полиция са все още назад, но както винаги започна съдебна борба с мутрите. Политиците започнаха да си подават оставки - все още дребни риби като Мургина, но след още 3-4 години ще се стигне и до големите. Дотогава Първанов вече ще е излязъл от властта, а Русия тепърва ще бере горчивите плодове от тяхната лекомислена политика, съсредоточена в дрънкане на оръжия, вместо в развитие на икономиката, образованието, здравеопазването и инфраструктурата (по другия път поеха Китай и затова ще станат първата сила в света).

Така, че недейте с толкова песимизъм. Крадци и престъпници има и в Гърция, и в Италия, но хората си живеят добре. Ако отворите левия печат във Франция, ще видите, че и там мислят, че държавата им отива на кино, всичко приключва. Същото важи и за десните в САЩ, разстроени от победата на Обама. Действително ние едва ли ще станем като САЩ или Франция - ала ако успеем да достигнем нивото на Гърция, Португалия, южните части на Италия - за ЕС това е бедност, но за нас ще е добре. А също така е и постижима цел.

Поздрави и давайте напред по-бодро!

(Авторът е анонимен, написал коментара си ТУК. Приканвам го да даде някакво все пак име защото пише добре и за в бъдеще коментарите му са добре дошли.)

Вижте и чуйте най-новото в първия български видеоблог: Angel.G-TV - видеоблогът на Ангел Грънчаров. Технологичният прогрес трябва да се насърчава!

3 коментара:

Анонимен каза...

Писанието е мое. Казвам се Александър Драганов, писах се Sparhawk едно време. Все още се притеснявам да пиша твърде открито за политика, макар отвреме навреме да го правя.

Ангел Грънчаров каза...

Благодаря много! Ето че имало смисъл, понеже преди един друг коментатор пишеше хубави коментари, и аз мислех, че той е написал и този. Просто не съм уверен кой от двамата го е написал, пък може и да се явят и други. По тази причина моя всички, които коментират, отдолу да слагат някакво все пак име, което ще помогне да се избягват недоразумения.

Анонимен каза...

Ами аз не знаех, че ще ви хареса... Благодаря много за оценката!