Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 13 февруари 2009 г.

Без коментар: факти за това какво значи кървава и безсрамно лъжлива путинщинка, толкова мила на сърцето Гоце-Първаново

От няколко дни стои при мен един линк, за който все не намирам време да го коментирам. Тази сутрин, прочитайки текста, установих, че той всъщност не се нуждае от коментар. Затова просто го препечатвам за да се прочете от повече хора. А пък моя най-кратък коментар в резюме се съдържа в заглавието. Ето и самия текст:

Неизвестни забиха брадва във входната врата на апартамента на известния руски независим журналист Алексей Венедиктов в Москва, предадоха информационните агенции, позовавайки се на руски електронни издания. Венедиктов е главен редактор на независимото руско радио "Ехото на Москва". От там засега не казват нищо за случилото се.

Коментар направи американската организация "Комитет за защита на журналистите". "Венедиктов е начело на една от най-независимите и най-смелите радиостанции, които разпространяват голям брой критични новини", каза Нина Огнянова, която отговаря за отдела "Европа и Централна Азия" на комитета. Тя препоръча руските власти да се отнесат най-сериозно към инцидента. Според тази организация Русия е третата страна в света по броя на убитите журналисти в периода 1992-2008 г. За тези години в Русия са били убити 49 журналисти.

В същото време председателят на Европейската комисия Жозе Барозу, който бе в Москва, каза на министър-председателя Владимир Путин, че ЕС е обезпокоен от неотдавнашните случаи на убийства на журналисти и правозащитници в Русия. Той имаше предвид убийството на 19 януари в Москва на адвоката-правозащитник, работил по дела за престъпления, извършени в Чечения, Станислав Маркелов и на младата руска журналистка Анастасия Бабурова, работила за в. "Новая газета". "В европейското общество има известно безпокойство заради неотдавнашните събития в Русия, и по-специално във връзка с убийствата на журналисти и правозащитници", каза Барозу.

Путин отвърна на неговия коментар с препоръката Европейският съюз да обърне по-голямо внимание на нарушенията на правата на човека в Европа. "Не сме доволни от начина, по който се решава проблемът с рускоезичното малцинство в балтийските страни", каза Путин. В Русия знаем, че има нарушения на правата на човека в европейските страни, знаем е какво е положението в затворите в някои европейски държави. Ние също имаме подобни проблеми, каза Путин пред журналисти. "Надяваме се, че проблемите в Европа и в Русия ще бъдат обсъждани като едно цяло", допълни руският премиер.

Според агенция Асошиейтед прес Путин говорил, видимо ядосан и дори е прекъснал изказването на Барозу. Размяната на критики между Путин и Барозу по въпроса за човешките права отново показа, че между ЕС и Русия има напрежение, допълва Асошиейтед прес. Предишни поводи за напрежение бяха войната с Грузия през лятото на 2008 г. и прекъсването на руските доставки на природен газ за ЕС, припомнят агенциите.

Вижте и чуйте най-новото в първия български видеоблог: Angel.G-TV - видеоблогът на Ангел Грънчаров. Технологичният прогрес трябва да се насърчава!

1 коментар:

Анонимен каза...

Истинска Империя на Злото !