Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 12 февруари 2009 г.

Инициатива за учредяване на ДИСКУСИОНЕН КЛУБ за подкрепа на демокрацията и на европейската ориентация на България

Нещо наистина трябва да се прави в това мъртвило. Престъпление е да се стои със скръстени ръце и да се чака - сякаш нещо може да ни падне от небето и вкупом да ни спаси!

В тази крайно тежка и злокобна ситуация, в която беше докарана българската демокрация, трябва да се съпротивляваме, трябва много да работим за спасяването й: как изобщо можем да чакаме, защо стоим, какво трябва да се случи, та да се размърдаме масово?! Не само можем, но и сме длъжни много неща да направим за да докажем и пред себе си, че не сме се примирили и че нямаме намерение да се примирим.

Затова предлагаме да се учреди ГРАЖДАНСКИ КЛУБ за подкрепа на демокрацията и на европейската ориентация на България.

Смисълът на тази инициатива е лесно постижим от хората, които са съпричастни на случващото се у нас, които са ангажирани, които не са склонни да стоят със скръстени ръце и спокойно да наблюдават издевателствата, на които всекидневно сме подложени от управляващата олигархична върхушка и от слугуващите й медии. Длъжни сме в тази ситуация да се съпротивляваме, да се борим, поне да "мърдаме". За да не излезе, че самите ние сме подобни на мъртвешки трупове, че сме изтощени, че сме се примирили. Да докажем на наглеците, че не сме склонни да ги търпим безкрайно.

Предлагаме да учредим свободен дискусионен клуб на граждани, на студенти, на ученици, на интелектуалци с европейско мислене и манталитет, който да помогне за радикализация на настроенията, та да подкрепим и да вдъхнем сили на издъхващата, на омаломощената, пък макар и така млада, ала толкова несретна българска демокрация.

Смятаме, че е наш дълг да направим нещо и да покажем, че нямаме намерение да се примирим, т.е. че сме твърдо решени да защитим демокрацията си.

Идеята е да се съберем на 14 февруари 2009 година, в Пловдив (в ПУ) и да открием първия ГРАЖДАНСКИ ДИСКУСИОНЕН КЛУБ ЗА ПОДКРЕПА НА ДЕМОКРАЦИЯТА И НА ЕВРОПЕЙСКАТА ОРИЕНТАЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ. На учредителната сбирка каним всички милеещи за съдбата на европейска България и на българската демокрация граждани. В свободна академична и толерантна обстановка ще обсъдим ситуацията и ще предложим ония инициативи, които като граждани и като общество сме длъжни да предприемем, за да противодействаме на крайно неблагоприятните тенденции в съвременната българска действителност. Надяваме се, че ще дадем пример и че такива клубове ще бъдат учредени във всеки български град, университет, населено място.

Приканваме също и най-ангажираните блогъри и участници по форумите в интернет в Пловдив и страната, които са склонни да подкрепят учредяването на такъв клуб, не просто да подпомогнат популяризирането на идеята, но и лично да участват в учредяването на клуба. Лични покани към никой няма да отправяме, всеки, които сам пожелае да се включи, който разбира смисъла на тази инициатива, който се чувства съпричастен, нека да заповяда на учредяването.

Защото в ситуацията, в която се намираме, е престъпление да не се прави нищо. Ние като български граждани сме длъжни да реагираме, защото от днешното управление са застрашени наши най-коренни интереси. Неизбежно трябва най-напред да си отговорим поне на следните въпроси:

● Застрашена ли е българската демокрация?
● Застрашени ли са наши коренни граждански и човешки свободи?
● Застрашена ли е европейската ориентация на България?
● Защо допуснахме господстващата у нас олигархия да наложи на нацията своя пълен медиен монопол?
● Как стигнахме дотам гражданското общество у нас да е съвсем омаломощено, отчаяно, апатично, приспано, дезангажирано спрямо бъдещето на собствената си държава?
● Това, че сме най-бедната и най-корумпирана страна в Европейския съюз, смущава ли ни поне малко - или смятаме, че е "в реда на нещата", че е "непоправимо"?
● Можем ли да търсим изход от създалото се крайно тежко положение?
● Можем ли да съдействаме за така необходимата промяна?


И много други въпроси от този род могат да бъдат поставени - и мнозина всеки ден най-тревожно и настойчиво ги поставят - най-вече в блоговете си и по форумите (почти няма къде другаде: медиите са под похлупака на правителството!).

Отговорът на всички тези въпроси не може да е друг освен този:

ДА, можем и трябва да реагираме!
ДА, можем и трябва да търсим изход от тежката ситуация!
ДА, като граждани на Европейския съюз се чувстваме унизени, защото са застрашени наши най-фундаментални граждански, човешки и политически свободи!
ДА, застрашена и омаломощена е българската демокрация!
ДА, трябва да направим нещо, за да я спасим, за да я поставим на крака, за да си я отвоюваме обратно!
ДА, при толкова много безобразия на арогантната власт е престъпление да се стои безучастно, малодушно, с отпуснати или скръстени ръце, да не се противодейства, да не се съпротивляваме - сякаш сме безмълвни жертви!
ДА, трябва да извоюваме достойнството си като човешки същества, като граждани на европейска България, а това може да стане само като защитим правата си, първото сред които е правото на достоен и човешки живот!

Плурализмът и толерантността изискват различните инициативи за противодействие на пагубната ситуация да се подкрепят и насърчават. Всички сили в общността, които искат промяна, трябва да се обединят, за да стане промяната факт. Иска се единодействие на демократична опозиция в Парламента с различните демократично и проевропейски настроени сектори на гражданското общество: разцепленията, личните лидерски амбиции, раздорите и пр. в тази ситуация са пряка подкрепа на статуквото; те и затова са така приятни на арогантната власт.

Дискусионният клуб ще кани за лекции, беседи и за участие в диспути най-изтъкнати експерти в различните проблемни области на обществения живот, политолози, социолози, философи, психолози, активни и водещи политици, журналисти и пр. Клубът ще стане място за търсене на оптимални и реалистични решения на нелеките проблеми, които са назрели и чакат нашата адекватна реакция.

Затова: заповядайте на учредяването без специална покана! Всеки загрижен за съдбата на българската думокрация гражданин е добре дошъл!

1 коментар:

Анонимен каза...

В Русе пък имат граждански парламен http://www.parlament.ruse.bg/ Но Важното е да има представителство на гражданското общество в София и когато държавното ръководство кривне от пътя веднага да бъде коригирано с блокада на парламента или съответно министерство докато не си свършат работата.Дано до две - три правителства интелигенцията се научи да организира и използва гласа народен за контрол над институциите, защото лудите ще продължат да лудуват.