Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 2 април 2009 г.

Уместна инициатива за обявяване на 1 април за ден на истината: ще я подкрепите ли вие, драги ми български правдолюбци?

Г-н Инджев е написал в блога си остроумна и духовита бележка, наречена Дан на лъжата. Прочетете я непременно, сигурен съм, че и вас ще ви накара да се замислите. Аз лично се вдъхнових дотам, че написах там следния коментар, който, за да се съхрани за историята :-) , го предлагам и тук:

Наистина, да има специален "ден на лъжата" в страната на лъжата, каквато представляваме (неслучайно даже и президентът ни е прочут и доказан лъжльо!), е нонсенс, тъпотия. У нас се лъже постоянно, какъв ти ден на лъжата бе?! Виж, ден на истината да бъде обявен у нас е крайно належащо: да има поне един ден в годината, в който управниците ни да бъдат задължени да говорят истината, само истината, нищо друго освен истината. Както именно се произнася клетвата по съдилищата: ама ще доживеем ли някога прекрасния ден, в който да видим български управник в съдилище! Дето съдиите да го инквизират да говори само истината, миличкият?!

Представяте ли си как ще му е трудно тогава на празнословеца Дмитрич да говори истината?! Щото такива като него и като неговия кумир Гоце Първанов (най-изпечен дърт лъжец!) просто вече не могат да различават истина от лъжа: за тях лъжата е заела мястото на истината, а истината им се чини, че е съвсем неистинска, т.е. че е лъжлива. Това е последното ниво на морална деградация на индивида: когато не може да разграничава истина от лъжа, когато вече няма никакъв усет към истината, когато дотам е привикнал и се е пристрастил към лъжата, че тя е заела мястото на истината и се е възцарила на трона на самата истина - усещате ли колко е ужасно това?!

Това аз, старият философ, мога да ви кажа по този толкова заплетен въпрос. А помислете какво става като се вземат предвид думите на Спасителя: Познайте истината: истината ще ви направи свободни! Бидейки нация, отдала се не на истината, ами на лъжата, явно сме и народ, отдаден на робството, а не на свободата - усещате ли колко е страшно и небезобидно това? Така че да се смеем лековато и да се шегуваме по повод на "деня на лъжата", след като сме довели нещата до такъв ужасен край, според мен е непозволено и си е направо грозно...

Та г-н Инджев е напълно прав (виж и Честит ден на истината!) и по тази причина не е лоша идеята да се обяви един ден в годината, в който да е забранено да се говорят лъжи - и от управниците ни, и от медиите. Понеже медиите у нас постоянно прегрешават пред истината, понеже често и дори най-натрапчиво ни поднасят лъжата, гарнирана като че ли е истина, а истината пък редовно ни бива представяна за лъжа. Да се премълчи нещо, което е важно, също е лъжа, а медиите у нас само това правят: баламосват ни с разни глупости, а съществените, а същностните проблеми на нацията биват най-подло заобикаляни, сякаш и не съществуват. По тази причина и гражданското ни общество е в ужасна морална криза, в такава криза е и самата наша демокрация: без нормални медии и без честни журналисти демокрация просто няма и не може да има.

Какво ще кажете, да подемем ли инициатива за обявяване 1 април за ден на истината? Другите 364 дена нека управниците ни да си ни лъжат както си е обичайно, ала в този ден да говорят само истината, ако трябва със закон да бъдат задължени да не казват нищо друго освен истината! Чудесно ще бъде, тогава, помнете ми думата: Гоце Първанов тогава цял ден ще мълчи, сюблимно е!

Той, горкият ни президент, друго освен лъжи вече не може и да говори, милият. Каквото и да каже, все е лъжа. Точно такъв се полага да бъде държавен глава в страната, в която наивниците и податливите на лажата са такова голямо мнозинство, че с право нашата многострадална республика може да бъде наречена страна на лъжата. И тогава наистина, помислете: какъв резон има точно в такава страна да има "ден на лъжата"?! Тъпо е, съгласете се!

Та в тази връзка ми се чини, че у нас е лъжа дори и това, че само 1 април е ден на лъжата, по-скоро другите дни на годината у нас са такива дни! Виждате ли докъде сме я докарали: лъжем даже и относно деня на лъжата, това вече е върхът! И щом е така, тогава 1 април се полага в такъв случай да е ден, в който се отказваме от лъжата, т.е. да се посвещаваме на истината. Аз мисля, че това е съвсем нормална, назряла и потребна идея. Ще я подкрепи ли обаче някой?! Съмнявам се: в страната на лъжата подобава никой да не признава истина, подобни на тази, за която писах току-що! Абе жалка работа, какво да каже човек при това положение...

(Забележка: Да допълня нещо важно. Да се схваща 1 април и като "ден на смеха", дори като "ден на веселието и шегата", наред с това, че той си е просто ден на лъжата, е направо кощунствено: хич не е смешно това, че се оставяме целогодишно да ни лъжат, нито пък е забавно или весело! Лъжите изобщо не са чак толкова смешни и весели, ето защо чужденците ни се чудят на акъла как можем така лекомислено да гледаме на нещата: да подменяме местата на лъжата и истината и при това да се смеем и веселим е симптом за най-ужасно нравствено израждане на нацията. Това само исках да допълня.)

Търсете по книжарниците новата книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр.

[Прочети >>>]

Как може да си купя тази книга?

5 коментара:

Ангел Грънчаров каза...

Интересна инициатива: http://www.atomanov.com/2009/04/blog-post.html

Ангел Грънчаров каза...

Още една тема за коментар:

http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2060131

Впрочем, ако читателите на този блог попаднат на интересни теми и публикации, нека да слагат по един линк, та да може взаимно да се подпомагаме в информираността си... мисля, че това не е лоша идея...

Анонимен каза...

Хайде тъпи костоисти, бълвайте! Кой не скача е червен! Така ли беше?

Няма да скачаме! Това е! Кой сте вие бе скапани комуняги да ми казвате кой е червен и кой не?

Пак ще ви го напиша и браво на Гамизов! Браво!!!

Защо вие костовистите криете комунистическото си минало? Лидерът ви Костов е глуповат селски далаверджия, който изглежда умен от време на време като обсеби някоя чужда идея, а кариерата му наистина започна от в.Работническо дело. Това, че въпросния екземпляр Паунов е подлога на Ковачки и спи с Мая Манолова няма да направи Костов нито умен, нито по-малко крадлив и глупав!

Колкото и да кряскате ДСБ няма нищо общо с демокрацията! Нито сте десни,нито сте демократи. Няма как да взимате паричките на Валентин Златев и да се обичате с крадеца Славчо Христов и да сте нещо по-различно от комунистите.

Костов и Първанов са абсолютно еднакви-крадци и бандити! Станишев и Мартин Димитров са също абсолютно еднакви-помияри плюскащи огризките на старите мафиотски господари.

Това е реалноста тъпанари нещастни!

Анонимен каза...

Страшна бутафория е тук. Имам чуството, че Грънчаров преди да почне да пише се друса с наркотици.

Абе Грънчаров, какво те кара да мислиш, че вие, костовистите, сте някакъв маркер на това кое правилно или не.

Сменете репертоара си. Ако не си от ДСБ значи си лош. Това дори не е смешно, а е направо тъпо. Цялата ви партия е пълна с партийни секретари комунисти, които се правят на антикомунисти.

Евгени Чачев е чудесен пример. През 70-те беше отговорник за партийните кадри в посолството ни в Куба, а след така наречената промяна изкраде цялата държава заедно с Главболгарстрой.

Боже какви тъпанари сте вие, костовистите! Няма как Костов да се върне във власта по нормален начин. Боклук е и е лъжец!!!

И не е антикомунист. Както е казал Гамизов, последното нещо което е Костов е да е демократ!

Ангел Грънчаров каза...

Сега научавам, че Гамизов е кумир и любимец на ченгетата, в това число и на моето тукашно дежурно антикостовистко ченге! :-) Тоя Гамизов много е умен бе? А защо ли му дават така охотно трибуна олигархичните медии?! Кой ли плаща за това Гамизов да се перчи по телевизиите всяка заран?

Ами ето виждате по-горе как тъпите съслужители на Гамизов го издават като му се радват така разюздано! Да бяха малко по-умни та да си бяха замълчали?

Язък, разконспирираха човечеца Гамизов, явно подготвян (когато се провали бат ви Бойко да имаме бат ви Гамизов!) за нов всеобщ спасител на нацията и за щатен отваряч на очите на малоумното природонаселение... :-)