Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 3 май 2009 г.

Започвам писането на сензационна поредица от психоаналитични портрети на най-влиятелните политически мъже на България

Днес не зная вече как попаднах в сайта на Бойко Борисов, който, както разбрах, се състои от колекция от публикации, в които става дума за скромната му личност.

Там са намерили място и някои от множеството мои публикации за него, писани в миналото. Например ето тук могат да се срещнат такива, но и на много други места. На почетно място там стои моята статия "Психологически портрет на Бойко Борисов", която тия дни препубликувах под внушителното заглавие Генерален секретар, цар и генерал: кратка психологическа история на възхода и триумфите на Бойко Борисов.

Във връзка с това в съзнанието ми се роди една идея, на която изглежда й е дошло времето за сбъдване: да напиша една серия от психоаналитични портрети на основните политически лидери у нас по подобие на този, който написах за Бойко Борисов. (Да отбележа само, че бойкоборисовия портрет обаче е психологически, а не психоаналитичен; разликата е съществена.) Моментът е изключително подходящ за една такава поредица от четива, поради което ме овладя силно желание да се захвана за писане. Тия дни ще започна стъпка по стъпка да осъществявам замисал си.

Но едно уточнение, касаещо това що е "психоаналитичен портрет". Аз имам един образец в това отношение, имам предвид нашумялата на времето статия, в която се прави съпоставка между Първанов и Сидеров. Та се нарича Мона Лиза от Сирищник и… Мастурбаторът (опит за психоаналитичен портрет) и който се интересува какво по-точно представлява портрет, създаден с използване на средствата на психоанализата, може да задоволи любопитството си там. Ето по същия начин обаче искам да опиша и всички останали, най-вече Дмитрич Станишев, Симеон, Доган, Костов, новия любимец на олигархичните медии Яне Янев и неколцина други. Ще се наложи да опиша и Бойко Борисов със средствата на психоанализата, няма как, за да е в редицата на зачетените от мен най-влиятелни политически мъже на България.

Идеята наистина си струва и ще се захвана при първа възможност с реализацията й. Нека вестниците и медиите, които искат да публикуват поредицата ми, да дадат заявката си, ще проведа справедлив търг и ще победи онази медия, чиято оферта е най-съблазнителна :-) Шегувам се, разбира се: много добре зная, че ще се направят пак на умрели кучета, ще се направят пак на ударени, но това изобщо не ме притеснява. Защото зная едно: ако да почнат да ме лансират това ще означава, че нещо съм сбъркал, а докато мълчат, значи всичко е наред, значи всичко е окей, значи посоката ми е верна.

Тук искам да ви настроя към тия проблеми, като ви предложа няколко мои предишни публикации, които са добра основа за да завърша тия дни започнатото. Ето ги:

Политическото парвеню

Политическата лидеромания

Трябва ли да абдикира Симеон?

Страховете Дмитриевичеви: галеното дете на олигархията вече плаче, че ще му вземем любимата играчка, властчицата

Това е засега. Почвам да събирам материали и като се настроя на тази вълна, ще започна да пиша обещаните портрети. Смятам, че ще бъде интересно да имаме една по-задълбочена психоаналитична съпоставка между личностите, които имат претенцията да определят съдбините ни. Защото трябва всичко, абсолютно всичко да знаем за тях, и то не просто като факти, а най-вече като психологически мотиви и детерминанти. А знайно е, че този фактор - личностния, психологическия, вътрешно-духовния и ценностния - е решаващ, нищо че постоянно бива подценяван. И аз, по своя си обичай, ще му отделя подобаващото внимание.

Търсете по книжарниците новата книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр.

[Прочети >>>]

Как да си купя книгата?

Няма коментари: